Прескочи до съдържание

Промяна в разписанието на Qatar airways и stopover в Доха


Препоръчани мнения

Имам резервация за полет до NRT с Qatar airways за април /общо сме четирима в икономична класа с промо билети :)/, която е направена, платена и потвърдена преди два месеца през edreams. Днес случайно влязох в профила си в сайта на Qatar и установих, че има промяна в полетните разписания  Съществената промяна е за отсечката София-Доха, която първоначално беше със час на излитане 17:45, а сега е променен на 13:00, а същевременно втората отсечка е изместена със 30-на минути по късно. В крайна сметка това ще доведе до престой от 8,45 часа, вместо първоначалните 3,30, което вече не звучи толкова яко и до известна степен ще промени някои работни ангажименти.

Изхождайки от факта, че /за съжаление :) / нямам роднинска връзка с Катарския шейх и няма шанс да изпрати личния си самолет да ме вземе, когато ми е удобно, нито пък ще заповяда да променят разписанието си имам следните питания:

1. При тази обидна за мен ситуация /един мейл да бяха пратили поне :(.../ подлежа ли на някакво обезщетяване, от сорта на някакъв ъпгрейд, или безплатно ползване на някакъв vip lounge на летището в Доха или поне някоя безплатна софра, за да бъда умилостивен, все пак краткият престой /освен добрата цена разбира се :) / наклони везната в тяхна полза и ги избрах вместо друга АК /това напълно сериозно/. С други думи според вас, може ли Бай Ганю да си изкрънка нещо от арабите?

2, Неприятната изненада може да отвори възможност за /надявам се/ приятна вечерна разходка из Доха ползвайки Doha city tour. Виждам, че има условие да се запишеш в определени часове, като тук вероятно ще се вместим, НО има условие  "A maximum of 22 passengers can be accommodated on each tour." и "Tours cannot be pre-booked. Availability is on a first-come, first-served basis." т.е. кой предвари, той завари... В този смисъл, някой пробвал ли ги е тези турове, все пак безплатно и без виза, поне на мен ми звучи много привлекателно има ли голям наплив за тях? В случай, че не си от богоизбраните 22-ма, дават ли безплатни транзитни визи за да можеш да се самоорганзираш за 3-4 часа с някакъв градски транспорт примерно?

 

... ами "само това" е :)

Редактирано от Спас.
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Доста от купилите билети до Япония сме променено разписание. Можеш да ги смениш без проблем като се обадиш в офиса в София, като си избереш други дати. Ние на отиване го изместихме с един ден по-рано. През ден полетите са вечерни и така се появява малък часови престой. На връщане пак има дни с малък престой. Ние обаче решихме да си оставим датата и да пробваме трипа в Доха. И аз се интересувам за тази бройка 22 души. От офиса в София ни казаха, че от тук не можем да резервираме.

А могат и дати върнат парите.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

1. Не пречи да не опиташ, но не разчитай :) Не ти дължат абсолютно нищо иначе, при промяна повече от 2 седмици може дори да ти отменят полета и да ти махнат с ръка само. Но не пречи да опиташ за достъп до ложа, ако ти се разправя :)

 

2. Не, няма начин самоорганизирано да го направиш, до колкото знам. Единствената опция да те пуснат за малко са тези организирани турове. Как се пребукват...имаше май някъде из форума писано, но не се сещам точно къде. 

Връзка към мнение

Значи, след като билета ти е купен от edreams, те трябва да те уведомят за промяната, а не катарците. Вероятно ще стане скоро. Второ, освен ако полета ти е след няколко дена, нямаш право на компенсации, ъпгрейд или друго, освен ако ти ги предложат де. Можеш да се откажеш от билета и да ти върнат парите, или да промениш часовете или датите на полетите, в рамките на актуалното разписание разбира се.

Тура на Доха доста хора са го правили, потърси из форума. Май никой не се е оплакал, че са го върнали.

Връзка към мнение

eDreams не разчитай много да те уведомят , мен Orbitz до края не ми актуализиха едни променени часове на полети та тия ли ...

Следи си редовно полетите в сайта на авиокомпанята да ти е бистра главата и да с обаждане до софийския офис може да правиш промени , нищо че си купил билетите през посредник.

Поне аз съм го правил успешно ;)

Rumbo , eDreams , ала - бала хич не им се доверявай и си следи сам нещата.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Друго си е човек да пита ма правилното място :). Мога да им пиша пък да видя дали ще ги трогна за някоя глезотийка ...въпреки, че май е трудна работа. Иначе интересно, че без запъване правят промени в датите, погледнах другите дни, но май ще си останем на стартовия вариант, пък ще се надяваме да се вместим в тура... а за проверката в директния сайт си го знам, така видях и промяната. :)

P.s. И все пак след като си получих резервационните кодове си въведох номерата от privilage club програмата им, избирах места и т.н. Т.е. Резервацията е идентифицирана с потребителски мейл, но явно нямам достатъчно мили за да ме уведомят за някакви си 5-6 часа промяна :)

Редактирано от Спас.
Връзка към мнение

И аз никак не съм доволен от тази смяна на часове ( за които ме уведоми Диан, докато си пиехме спокойно бира в Барселона :) ). Моите са същите промени, трябваше и на отиване и на връщане по 3 часа престой сега и на двете посоки са по 8-9 часа престой. Не знаех, че тези трипове са безплатни, тези дни почвам да се ровя и да мисля какво да правя - и без това сигурно ще се побъркам на полета си до Сеул после, ако и седя 8-9 часа, ще умра на летището направо - Том Ханкс номер 2 :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Иначе интересно, че без запъване правят промени в датите...

 

Това не е от любезност. Длъжни са :) Дори да променят полета с малко, трябва да ти предложат или да смениш безплатно за други дни или да ти върнат всички пари. 

 

Единствено могат да се запънят да те накарат промените да ги направиш през агента (в твоя случай edreams), но в крайна сметка и през тях не трябва да е проблем да си смениш дати. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Тия не спряха да променят това разписание. Вчера като влязох пак имаше промени. Този път обратния ми полет към София е забаваен с около час и ми правят престоя на летището почти 10 часа и половина. Но пък гледам, че на летището имат 25 метров басейн (http://dohahamadairport.com/relax/vitality-wellbeing-fitness-centre) и за 30тина € човек може да поплува и да разпусне. Само се надявам това да е достъпно от зоната за трансфер :) .

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това с максимума хора е заради по малкия автобусен капацитет. Но автобуси като бройка има и то много. Ако няма полет с по-късо прекачване от 8 ч., отивате си до гишета (има нарочни такива), издават ви ваучер и сте готови. Ако е 7 часа например, тогава има гишенца, на които се предлагат платено (не помня цена) същите екскурзии. Това при дневно прекачване.

 

Басейнът и скуош залата не влизат в цената на лоунджа. Безплатни са само за гости на хотела. Може да се влиза свободно срещу таксата и достъпът е през асансьор в транзитната зона.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

 

И аз днес разбрах ,че отново има промяна на часовете за април и май , и след като веднъж вече си сменихме датата , сега се оказва , че след поредната промяна,  връзката  в Доха е само 1 час и 5 минути...Мислите ли , че това е достатъчно ?

 

Lesy , помня , че и вие първоначално бяхте около нашите дати -13-23 април за Япония , кои дати останаха след промяната ?

Връзка към мнение

По принцип е ок, както и изчакват ако не е някакво забавяне с часове. Като съвсем нова компания преди няколко години, докато нагласяха графиците, правеха постоянно закъснения и изчаквания.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз не знам да се хваля ли или да си трая.Засега имам две козметични промени в полетите,но като цяло нищо.Даже не знам дали не предпочитам престоя ни в Доха да се увеличи,че да хванем един тур.

Връзка към мнение

Това с максимума хора е заради по малкия автобусен капацитет. Но автобуси като бройка има и то много. Ако няма полет с по-късо прекачване от 8 ч., отивате си до гишета (има нарочни такива), издават ви ваучер и сте готови. 

T.e. искаш да кажеш, че ще има място за всички под слънцето, а не само за 22-ма богоизбрани? Иначе престоя ни е почти 9 часа, така че по този показател се класираме :)

Връзка към мнение

Да :) Просто едно бусче побира толкова. Има и опция да ви дадат безплатна виза без тур. Възползвайте се, грабваш такси и сте в центъра на крайбрежната за 20тина минутки.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

На мен в офиса на авиокомпанията в София ми казаха, че понеже билетите са ми тарифа 'О'(най-ниската промо) и не се класирам за такива благинки като безплатна виза, но без нея не мога и на тур да отида. Може и да са ме метнали, но го имайте предвид.

* инфо от началото на 2015

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На мен в офиса на авиокомпанията в София ми казаха, че понеже билетите са ми тарифа 'О'(най-ниската промо) и не се класирам за такива благинки като безплатна виза, но без нея не мога и на тур да отида. Може и да са ме метнали, но го имайте предвид.

* инфо от началото на 2015

Някой може ли да потвърди/отрече твърдението на служителите в офиса на Qatar Airways от личен опит?

Връзка към мнение

Браво за темата ! ShaMan-H_Fel , мерси много за инфото за басейна, може да ми е най-скъпия басейн в живота, но да ми спаси живота там :) Кога са ви датите на заминаване на всички, които имате промени ? Ще е хубаво да се поддържа дискусията тук, за да знаят тези, които са по-късно какво да очакват.

 
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На мен в офиса на авиокомпанията в София ми казаха, че понеже билетите са ми тарифа 'О'(най-ниската промо) и не се класирам за такива благинки като безплатна виза, но без нея не мога и на тур да отида. Може и да са ме метнали, но го имайте предвид.

* инфо от началото на 2015

Така е. Пишеше го и на сайта им с обяснение кои точно тарифи не може. На място обаче, класически по тахному има договорка. Отиваш на гишетата и там решават :) Ако човек не се класира за тур, може да успее за виза (всъшност ваучер, а граничния контрол слага печат в паспорта).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Абе, ако трябва ще се правя на идиот, ако трябва ще се моля. Те да дадат виза, пък аз и без тур мога да се разходя.

@cck, къде го пише това за O тарифата и тура? 

 

Това за О тарифата съм го виждал изрично написано само за варианта с настаняването в хотел. Там е разбираемо, все пак хем промоция, хем и хотел, малко нахално става. А за тура намирам само тази страница: http://www.qatarairways.com/global/en/offers/doha-city-tour.page, където пише само:

 

Additional terms and conditions apply. Please check with the Doha City Tour staff for eligibility

 

От това си вадя извода, че нямат твърди правила и ако човек се примоли на служителя може и да успее.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да, по-скоро е мека договорка, в която визата и тура най-лесно се взимат, а по-трудно полагаем хотел.

Чел съм условията преди година (виж съответната тема) и от тогава също вода много е изтекла, така че кацайки на Доха нараво към гишетата :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@cck, къде го пише това за O тарифата и тура? 

 

Това за О тарифата съм го виждал изрично написано само за варианта с настаняването в хотел. Там е разбираемо, все пак хем промоция, хем и хотел, малко нахално става. А за тура намирам само тази страница: http://www.qatarairways.com/global/en/offers/doha-city-tour.page, където пише само:

 

От това си вадя извода, че нямат твърди правила и ако човек се примоли на служителя може и да успее.

Пише това :

In certain cases, as a special service Qatar Airways will arrange accommodation, entry visas, airport transfers, and meals to passengers facing extended transit times in Doha.

This service may be available if the following criteria is collectively met:

  • There is no connection of less than 8 hours available;
  • The transit time in Doha is between 8 and 24 hours;
  • The booking does not include flights to or from Abu Dhabi (AUH), Bahrain (BAH), Dubai (DWC), Dubai (DXB), Kuwait (KWI), Muscat (MCT), and Sharjah (SHJ).

For bookings made within 72 hours of departure, transit hotel accommodation cannot be prebooked. In cases where your ticket is booked within 72 hours from your arrival in Doha, please proceed to the transfer desk when you arrive at Hamad International Airport to arrange your transit accommodation.

Transit accommodation is up to the discretion of Qatar Airways. Not all fares are eligible for this stopover service, please contact your local Qatar Airways office to confirm whether this service is available for your journey, charges may apply.

Предполагам, че щом O тарифата е най-ниската, най-вероятно става дума за нея, че не се класира... Иначе си прав, че ако се примолиш, може и да ти сложат заветния печат.

 

Относно промените в полетите, не очаквайте е-мейли... Ние закупихме билетите директно от катарците, а не чрез посредник и въпреки това нямаме мейл. След като прочетих мненията тук, реших да се логна в Privilege account-a си и да видя дали и при нас няма "изненади" и нашите полети също са разбъзкани с по 30-ина минути, като на отиване престоят ни пада под 8 часа, а на връщане се запазва над 15... Единствената нотификация, която получихме, беше това съобщение след логване в акаунта:

 

post-2276-0-35058700-1452290011_thumb.png

 

За щастие, избраните места си се бяха запазили, а специални ястия не сме изисквали.

Редактирано от chandni
Връзка към мнение

Промените също така излизат в CheckMyTrip (получен e-mail), включително промени в часа на излитане от 5 мин., какъвто беше моя случай...

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

На мен в офиса на авиокомпанията в София ми казаха, че понеже билетите са ми тарифа 'О'(най-ниската промо) и не се класирам за такива благинки като безплатна виза, но без нея не мога и на тур да отида. Може и да са ме метнали, но го имайте предвид.

* инфо от началото на 2015

 

 

След като отправих писмено запитване към офиса на Qatar Airways дали има ограничения за включването в безплатния тур на Доха, получих следния отговор:

 

Здравейте г-н ********,

Всички могат да се възползват от безплатния тур, но условието е просто да има места. Няма значение на каква цена е закупен билета.

 

За съжаление не може предварително да направим резервация, само там на място.

 

Хубав ден!

 

Оставаме на разположение!

....

 

Сега остава някой да потвърди и от личен опит. :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

След няколко дни мислене дали да остана на по-дългия транзит в Доха и евентуално да се включа на сити тура, първо си смених връщането за следващия ден с престой 2:15 мин в Доха. За заминаването малко се колебаех и ги питах дали мога да си помисля 2-3 дни и да сменя и него евентуално, казаха ми че няма проблем. Накрая смених и него, отказах се от Доха и сега отивам ден по-късно с 1:20 ч престой в Доха. Все пак е хубаво да се знаят часовете на тези турове - за моя полет имаше само една опция - от 20:00 ч . Като записването е от 16:00 до 19:00 ч, и полета от София каца в 17:35 ч - не се знае дали е проблем за включване в туровете, а и в края на Май и мисълта каква ще е температурата не ми хареса особено :)  Малко е трудно свързването с телефона на офиса в София, но при по голяма настоятелност се получава, не ме питаха откъде и как е купен билета, само за номера не резервацията,  момичетата са наистина много любезни. Благодаря на Dian и clete, за съветите :) Много се надявам да няма повече промени и да си остана с тези дати и часове.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.