Прескочи до съдържание

Коя раница/куфар да избера?


Препоръчани мнения

Здравейте, приятели, от известно време си търся нова раница/куфар за пътуванията. Около две години ползвах ето това чудо: http://www.deuter.com/DE/en/travel/quantum-70-plus-10-3510415-75.html(или много подобно, не съм 100% за точния модел), но daypack-а е прекалено малък и често се оказваше напълнен с багаж, който не се събираше в голямата раница и се налагаше да нося отделна чанта с ръчен багаж. Това ме затруднява много, ставам прекалено трудноподвижен с багажа и чантата се дебалансира здраво. Да не говорим, че като е в калъфа за пътуване е много трудно човек да я мъкне (особено ако е напълнена над 20 kg).

 

Реших да си потърся нещо по-удобно. В момента се колебая между две неща. И двете са малко по-малки като общ обем, но това ще ми помогне да не слагам прекалено много багаж, който само да мъкна. Иска ми се, в предстоящото пътуване до Япония, да имам нов багаж. Ето и какви са нещата:

 

1. Ospray Waypoint 80 (http://www.ospreyeurope.com/bg_en/view-by-series/travel/waypoint-series/waypoint-80) - това е по-скоро раница, отколкото куфар. Има скриващи се презрамки и доста голям daypack (20 l). Готиното е, че daypack-а може да се слага и отпред. По-голямата от двете чанти е и няма колелца.

2. Ospray Meridian 75 (http://www.ospreyeurope.com/bg_en/view-by-series/travel/meridian-series/meridian-75) - е по-скоро куфар, има си колелца, но има и презрамки за носене като раница. Малко по-малък общ обем, но daypack-a е приблизително същия размер. За съжаление не може да се закача отпред. Има и дръжка за теглене като куфар. Малко по-тежка е от другия вариант.

 

И така, колебанието ми е дали да взема малко по-голямата раница или малко по-малкия куфар? Предпочитам да имам мобилността на раницата, но пък по летищата е доста по-лесно с куфар. Допълнително, куфара е с около 70 лева по-скъп.

 

Какъв съвет ще ми дадете? Знам, че това е строго лично мнение, но искам да чуя вашето.

Връзка към мнение

Точно по летищата няма никакво значение дали е куфар или раница, защото има колички за багаж :)

По-скоро си мисли за комфорта извън летищата.

 

Аз съм твърд привърженик на раниците - държа ръцете ми да са свободни.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Точно по летищата няма никакво значение дали е куфар или раница, защото има колички за багаж :)

По-скоро си мисли за комфорта извън летищата.

 

Аз съм твърд привърженик на раниците - държа ръцете ми да са свободни.

 

Абсолютно си прав. Те и двете могат да се носят като раница :) . Аз за това съм се насочил към тях. Главния ми проблем, е че второто хем е по-малко, хем по-тежко, хем по-скъпо. Но пък има повече възможности за носене.

Връзка към мнение

2,100 кг повече заради колела, за мен, е много нещо. Пътувам само с раница (60+10), за когато ще я чекирам имам калъф (150 г). При 53 кг лично тегло, това лято се наложи да нося раница 19 кг+малката (отпред)... в никой момент не ми се прииска да е с колелца. 
* по-голямо, по-леко, по-евтино - зарежи ги тези колелца ;)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Точно за Япония си купихме малки куфари тип ръчен багаж. За мен - поликарбонат с Айфеловата кула, за мъжа ми - нормален текстилен куфар от твърд промазан плат на Гранд Гепард Варна.

 

11156299_10153828366824115_5752782576498

На мъжа ми е от тази серия (малкия в средата), но графитено сив.

11752003_10154095330019115_5132031551021

 

Текстилният куфар е от изключително здрав плат, с метална шина по страничните стени, колелца с лагери и е много солиден. Цената му беше само 55 лева. Успяхме да съберем целия си багаж в двата куфара за 10 дни, като всеки ден сме били с различни дрехи, а на връщане събрахме дори и сувенири, както и нов комплект маратонки, които мъжа ми си купи от магазин на Puma срещу Toyota Mega Web на о-в Одайба.Куфарът е с две години гаранция, като се сменят както колелата, така и сгъваемата дръжка, подсилващата шина по стените, дръжките... Препоръчвам ти го. Иди го погледни в някой магазин, където ги предлагат - определено си заслужава, а не е скъп.

 

Поликарбонатния се използва само като салонен багаж, тъй като ще го надраскат хамалите по летищата, но куфарът на мъжа ми беше чекиран и си личеше, че макар и само за един полет е "преживял доста". Бяха го подмятали здраво насам-натам, бяха го изцапали и ожулили тук-там по пластмасовите елементи, но стоически издържа на "боя", а след едно изпиране с гъбка е като нов.

Редактирано от chandni
Връзка към мнение

2,100 кг повече заради колела, за мен, е много нещо. Пътувам само с раница (60+10), за когато ще я чекирам имам калъф (150 г). При 53 кг лично тегло, това лято се наложи да нося раница 19 кг+малката (отпред)... в никой момент не ми се прииска да е с колелца. 

* по-голямо, по-леко, по-евтино - зарежи ги тези колелца ;)

Извинявам се за отклонението, но бих се радвал да споделиш от къде може в София да се вземе такъв калъф за туристическа раница:)

Връзка към мнение

* по-голямо, по-леко, по-евтино - зарежи ги тези колелца ;)

Факт, че е по-лека раницата, но също така е факт и че дрехите в раница се намачкват и стават на "юфка", докато с куфара (който признавам си мъжът ми подреждаше - той е специалист по побиране на багаж  :P ) дрехите, които бях изгладила предварително, си останаха ненамачкани, със съвсем леки гънки тук-там, които лесно се опъваха с ръка след обличане. 

 

По спомени текстилният куфар беше малко над 3 кг

Редактирано от chandni
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Извинявам се за отклонението, но бих се радвал да споделиш от къде може в София да се вземе такъв калъф за туристическа раница :)

Няма достатъчно компактни, приспособих . Купих си калъф за куфар от някаква еластична, здрава и супер лека синтетика.(под 25 лв) Като го сгънеш после е колкото чифт чорапи. Не съм зашивала дупките за колелцата, изпъва се, а и целта на занятието е само да са прибрани всички колани, ремъци и закопчалки. Отвън остава само дръжката на раницата. За сега тествано на 6 летища. Последният път извън раницата, на ремъците, имах надуваемо шалте. Цялото `съоръжение` се намести без проблем.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Факт, че дрехите в раница се намачкват и стават на "юфка"  

 

post-88-0-65707800-1452905513.jpg

 

Въпрос на сгъване, опаковане и подреждане, пък мен ме бива :) Дрехите изгладени, внимателно сгънати наопаки и силно стегнати в руло с домакинско фолио. Прилагам част от снимка, за яснота. (сигурно вече се хилите на надписите – и аз така, когато го направих за първи път и установих, че 95% от рулата са черни и абсолютно неразличими) Нося само памук, по-рядко лен и излизам от палатката в по-изгладен вид, отколкото бих слязла от градския транспорт сутрин :) Навръщане е все едно ;)

* пътувала съм и с куфари, де – не е по-добре за мачкането на дрехи :)

Редактирано от Niceday
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Добре, че не гладя. Ходя си намачкан :) . Пък и на моята закръглена фигура повечето памучни тениски изглеждат изгладени, не им остава много място за бръчки :) .

 

Не мисля, че имам достатъчно здрави нерви да нагъна така дрехите в домакинско фолио. Стягам ги доста като ги навивам и не мисля, че ще спечеля много ако ги увия още веднъж. Пък и после става проблемно. При по-дълги пътувания се налага поне веднъж да се пере някъде и после ще ме мързи да ги навивам :). Но идеята е добра.

 

 

@Vanko - Моята стра раница си вървеше с калъф. Но намерих много подобен из нета http://www.stenata.com/bg/products/product/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%84-transport-cover. Моя калъф си има отделно място в раницата, проблема е, че е доста обемен (особено, ако бързаш и не можеш да го сгънеш добре) и не особено лек. Но пък си пази раницата, имам две три дупки и петна от машинно масло (това не знам как го постигнаха) по него, а раницата вътре си изглежда като нова. Има и място за етикет с лични данни, което ти дава малко надежда, че ако го загъбиш някъде ще го намериш.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За мен определено предпочитан вариант е винаги раница, освен ако не е някое бизнеспътуване или командировка. За почти всичко е много по-удобно. Колкото до това дали са намачкани дрехите, няма да ме интересува ако съм в Япония много много. Освен ако не ходя на някакъв тузарски ресторант, ама аз надали. За куфар, освен да го влачиш с тия колелца по летището, не знам за какво са му още колелцата, ако се пътува повече. В малко държави има перфектна инфраструктура навсякъде, за да си го търкаляш.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Да се похваля. Спрях се на раницата (Ospray Waypoint 80) и преди малко я получих. На пръв поглед изглежда сполучливо попадение. Ще видим дали още мисля така след първото пътуване.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ние се върнахме от Индонезия с куфарчета на колела с размерите на голям салонен багаж за 28лв бройката, който освен на Уиз на друга АК не се плаща. Събира около 10кг багаж без да е отворен допълнителния цип, което по мои сметки е за  45 литрова раница.

Верно че с раницата е някак по-адвенчър,но:

1.Направих си сметка колко парички щяхме да спестим за 19 полета ако не чекирахме багаж.

2.Не ми пука колко ще издържи, още от първият полет съм му избил цената.

3. Ще можем да ги ползваме и из Европата без да ме гледат като битник.

4. Куфар с колелца е определено по-удобен от претъпкана раница след някоя морска/плажна дестинация когато гърба ти е изгорял.

5."По-добре инвестирай в пътувания, отколкото в раница, особено ако няма да ходиш по планините или на дълги преходи" - казаха ми че са думи на самия Ташев. 

6. Все още носим куп излишни дрехи, въпреки че тръгнахме с 50л + 30л + 10л раници. Е накрая не стига мястото за подаръците, но нали сме си българи - все ще измислим нещо...

Това е нещо като колата - зависи за какво я купуваш

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Това е нещо като колата - зависи за какво я купуваш

 

Ей в това изречение се съдържа отговора на всички въпроси :) .

 

Аз досега не съм имал куфар, камоли такъв с колелца. Като студент ми подариха една голяма "туристическа" раница купена от капълъ чарши. Издевателствал съм върху нея зверски и единственото, което се скъса беше системата за нагласяне на презрамките, но след зашиване със сериозен конец не е мърдала. След това си взех малка туристическа раница от известна марка. Така и не я ползвах за туризъм, но разбрах, че вертикалното пълнене не е много удобно за пътуване.

 

За пътуването ми в Перу търсех раница от две части. Правилно бях преценил, че ако има опасност да замръкнеш след полунощ в непознат град е по-добре да не ти се налага да тропаш с колелца. Но както казах в първия пост, малката раница беше прекалено малка.

 

А сега след като обстойно си разгледах поръчката ето и малко инфо. Малката раница е с прилични размери. Малко по-тяснa е от Giga Flat на Deuter. Има отделение за таблет, с прозрачен капак, през който може да се цъка (наистина работи). Отделението за лаптоп не е особено изолирано (доста по-малко от споменатата вече раница). Струва ми се, че ще събере прилично количество багаж. Голямата раница има доста добра организация. Има един скрит джоб зад презрамките. Има и още няколко джоба достъпни отвън, включително нещо като "несесер" от тъкан имаща гумено усещане (не знам дали пропуска). В основното отделение има няколко по-малки, затварящи се с цип джобове. Един мрежест и един от плат. От вътрешната страна на капака има още един. Нещо, което не става очевидно от Интернет е наличието на метална рамка.

 

Единственото неприятно нещо е, че колана за кръста ми е къс. Успях да го закопчая с големи трудности върху тениската, но закопчаването върху дебелото яке беше напълно невъзможно. Вярно, че съм в категорията дебел, но това е най-късият колан на раница, който съм пробвал.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

И така, след като изтествах раницата в реални условия останах много доволен. Успях да събера доста голямо количество багаж. Освен дрехите за 1 седмица, с които тръгнах, натъпках и прилично количество сувенири. Циповете се движат лесно, което е особено важно когато се натъпче багажа до дупка. Когато голямата раница е напълнена както трябва, малката не може да се закачи за ципа.

 

Аз така и не успях да наглася презрамките по такъв начин, че да мога да я закача отпред, за щракалките монтирани на презрамките на голямата раница. Но голямата раница има и едни допълнителни щракалки от едната страна. Малката раница може да се закача на тях и като се преметне едната презрамка носенето е доста удобно, дори при пълна малка раница (и тежка).

 

Джоба за таблет ми се стори загуба на пространство. В края на пътуването бях натъпкал в него всевъзможните брошурки, използвани билети и т.под. Опитах се да го позлвам за да си държа пътеводителите там, но преднния капак се разкопчава прекалено много (което би направило работата с таблед удобна) и много лесно изсипвах всичко от там.

 

Като цяло съм доволен от раницата. Добре е обмислена, здрава е и с много възможности за нагласяне по гърба. На няколко пъти се наложи да я мъкна по 2-3 километра и нямах проблеми с това.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
ShaMan-H_Fel

Днес се рових при Ташев (онлайн магазина) и видях, че продават за 4 лв удължител за кръстен колан. С монтиране, а не със зашиване. Разгледай, може да ти свърши работа - в `Аксесоари` > `Резервни части`.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Искам да попитам някой случайно да си е купил някоя от раниците Wenger, които са на промоция с точки в Кауфланд?

 

Аз ходих да гледам куфарите, нещо не ги харесах.Раниците са хубави, ама пък, нямам нужда от раница.Ако ти искаш да си купиш раница, имам много точки и мога да ти подаря,че не ми трябват.Само речИ☺
Връзка към мнение

Аз ходих да гледам куфарите, нещо не ги харесах.Раниците са хубави, ама пък, нямам нужда от раница.Ако ти искаш да си купиш раница, имам много точки и мога да ти подаря,че не ми трябват.Само речИ☺

Благодаря. Имам три попълнени талона и най-вероятно няма да ги използвам.  :lol:  Така и не ми остана време да отида да ги видя, но на снимката туристическата раница изглежда добре. Цената също ми се струва прилична. 

Връзка към мнение

И по-рано ставаше дума, може би в тази или други теми. Ползваме раничка от предишната им промоция, ок си е, работи екстра като малък кабинен багаж в Уиз. Събира без проблем лаптоп 15.6 инча и дрехи за 2-3 дни. 

Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.