Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим


Spqr

Препоръчани мнения

преди 19 часа, Peps каза:

Здравейте, магеланци :) Може ли да препоръчате някое красиво и интересно местенце, подходящо за еднодневна разходка извън Рим? Някое китно средиземноморско градче или плажче. Може да е градче със забележителности или пък някъде сред природата. Тиволи е единият вариант, но предпочитам нещо по-малко комерсиално. И да се стига с транспорт от Термини :)

Виж тази тема:

 

 

Връзка към мнение
На 16.06.2017 г. в 17:45, Peps каза:

Здравейте, магеланци :) Може ли да препоръчате някое красиво и интересно местенце, подходящо за еднодневна разходка извън Рим? Някое китно средиземноморско градче или плажче. Може да е градче със забележителности или пък някъде сред природата. Тиволи е единият вариант, но предпочитам нещо по-малко комерсиално. И да се стига с транспорт от Термини :)

Другият вариант е да отидете към градчето, в което е резиденцията на папата. Има гледка към целия Рим, както и към езерото. Папските градини също са доста красиви. Доста по-интересни са от тези във Ватикана. Има влак до там. 

Връзка към мнение

Предстоят ни 6 дни в Рим :) Взехме хотел в Чиампино тъй като там пристигам и от там излитаме и с влака го дават 20на минути до Рим. Питането ми е едноседмичната карта за 24€ валидна ли е до гара Чиампино (влака), до Тиволи, до езерото Албано?

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
На 11.07.2017 г. в 21:39, worldwide каза:

Посещенията в къщата на Август и Ливия са възобновени, но не мога да намеря в сайта откъде точно се купуват билети. Някой да помогне?

http://www.coopculture.it/en/heritage.cfm?id=18#

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

проучвах различни маршрути от апартамента, който наехме за пътуване в Рим и използвам приложението Moovit, та ми направи впечатление, че заедно с връзките, които предлага с обществения транспорт, ми излизаха доста често и предложения за free ride с разни шофьори

 

досега като сме ползвали приложението в други градове в Европа, не ми се беше появявало подобно нещо, та отидох на сайта им да видя какво е това, и се оказа, че е активно само за Рим и за Израел, като първото пътуване винаги е безплатно, а след това вече ще виждаме цената, за която шофьорът е съгласен да се качиш при него и да споделиш марирута му /или част от него/ - типичен carpool, плащането е с карти към Moovit, които после превеждат натрупаната сума към шофьора

 

тук е обяснено доста добре - http://www.carpool.moovitapp.com/en

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Правилата за късите гащи колко са строги в църквите в Рим и във Ватикана? С такива малко над коленете ще ме пуснат ли или трябва да си търся други? :lol:

Връзка към мнение

Малко над коленете не е проблем /поне при мен не беше/, но шортите  определено са, както и голите рамене. В различните църкви е различно, някъде може и да минеш, но най-строго е във Ватикана - т.е. в "Св. Петър" и в Сикстинската капела. Иначе във Ватиканските музеи може и по бански... :)

Връзка към мнение

Ами мене точно във Ватиканските музеи ме накараха да си купя шал да си покрия раменете. В крайна сметка всички, които отиват в музеите, накрая стигат и до Сикстинската капела. Шортите ми бяха до малко над коленете и ме пуснаха така навсякъде.

Връзка към мнение

А, дали си струва да търся някакъв гид за Колизуема + Форума + Палатин? Можете ли да препоръчате нещо? До сега съм бил само на безплатни градски обиколки на други места. А за аудио гида в Колизеума няма много положителни мнения в Tripadvisor.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте!

 

Искам да заведа семейството си в Рим през пролетта на следващата година. Двоумя се много между последната седмица на Март и след средата на Април. (на 1 и 8 Април са двата Великдена, така че ми отпадат заради цените на билетите и като цяло очакваната лудница)

 

Някой може ли да ми сподели лични впечатления от времето през този сезон? Сравнително топъл ли е Март по принцип, вали ли често и ако да - по много ли? Като цяло Март месец добър ли е за екскурзия или по-добре да заложим на по-сигурното? Видях онлайн прогнозите , но някак си не можах да си създам реално впечатление:) Ще се радвам, ако някой посъветва от личен опит!

Връзка към мнение

По - добър вариант е април. През март вероятността за дъжд е по-голяма. Но както знаем, това с времето е Божа работа :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Била съм първата половина на март,  началото на април -и двата пъти времето беше много приятно, топло за сезона. Но всичко е до късмет, аз досега лошо време в Рим не съм случвала :) . Била съм и края на октомври-28 градуса беше.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние бяхме от 22 март, времето беше топло и приятно, нямаше дъжд. Вечерта заведенията с маси на открито бяха пълни. Спокойно разгледахме Ватиканските музеи в безплатната неделя, за Колизеума купихме билети на място след около 10 мин. чакане. Така че моят опит подкрепя мартенския вариант.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, пиша с огромно признание и благодарност - изчетох 99% от темата. От предишен опит и от съветите ви съм готова с предстоящото пътуване. Маршрута почти е начертан, но има една малка подробност на 2 години и половина на име Ана Мария :), така че плановете са с голяма въпросителна. Общо взето това е първото пътуване на дъщеря ни и сме се настроили за много първи неща-първия и сладолед, първото летене със самолет, първата пица, първата различна култура и прекрасна архитектура и т.н. Далеч сме от мисълта да препускаме из забележителности, просто ще се насладим на настроението около нас, гълъбите и площадите и на зоологическата градина естествено :) Може би според някои не е най-удачната дестинация, но обожаваме Италия и искахме първо с нея да я запознаем... В този ред на мисли бих била благодарна за всякакви практични съвети за пътуване с малко дете, освен това имам и два въпроса, на които просто не успях да намеря отговор в темите и линковете:

1) децата в градския транспорт и съответно шатълите от и към летището заплащат ли билети?

2)Къде можем да намерим магазин за кукли-марионетки (не от тези малките сувенирни-истинска кукла на конци) Всички знаем за Джепето и Пинокио, а дъщеря ми е изключително впечатлена от това изкуство и тази история към момента и искаме да и вземем такава кукла от там.

Благодаря ви предварително за отделеното време.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Гледам, че на сайта за билети за галерия Боргезе часовете са дадени примерно така: IN 9:00 - OUT 11:00. Да разбирам ли, че не може да се стои повече от 2 часа вътре, или няма такова ограничение?

Връзка към мнение

 Само 2 часа може да разглеждате. Посещението е контролирано и за определените часове се продават определен брой билети, мисля 200. Галерията не е голяма, но времето трябва да се използва рационално. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Относно времето. Подкрепям, че е супер субективно. Ние бяхме в средата на март и беше чудно! На моменти дори по-топло и по-слунчево, от колкото ми се иска (и то в деня определен за Палатин, Форума и Колизеума ). Една седмица по-рано бяха в Рим наши приятели. При тях не е било никак прекрасно. Колежка беше в средата на януари и сподели, че времето е било дори по-хубаво от нашето през март. В Рим климата е доста по-приятен и мек от нашия, така че се заредете с позитивизъм и всичко ще е наред. И освен това тази дестинация е от градовете, където дори и в лошо време има много какво да се прави и да се гледа.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 16 часа, maybe каза:

Благодаря, Зара! Значи няма защо да търсим по-ранен час, щом и последния възможен да вземем, ще имаме все толкова време.

Посещението е два часа. След което влиза следващата група. За мен беше недостатъчно, въпреки че галерията не е голяма. Бих те посъветвала да не оставаш за последния час. Ние бяхме именно тогава, защото реших, че така е най-удобно. Така се случи, че нещо изчакахме и групата влезе с около 10 минути закъснение. После някъде около 15 минути преди края на посещението изведнъж хората излязоха и музейните работници запознаха да ни приканят с думи и жестове, че и ние трябва да направим същото. Аз им казах, че има още малко до края на работното време, те се съгласиха, но ни гледаха настойчиво, макар и нищо да не казваха, а това беше малко неприятно на фона на наслаждението, което трябва да донесе изкуството.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За организирани ли турове говорите или за самостоятелни посещения? Аз бях лятото, минахме случайно оттам, ранния следобед, влязохме до касата, за да ни обяснят как трябвало предарителна резервация и т.н. но имало места в момента и ни продадоха билети. Влязохме, разгледахме, излязохме-нито съм гледала време, нито някой ни е засичал, нито сме чакали да влезем под час и т.н. Това, което чета е много странно, все едно не говорим за една и съща галерия :). Сега декември пак ще ходя и този път ще резервирам предварително тур( с QR кода от Букинг)  и предполагам, че ще е по различно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тези правила важат и за индивидуални посетители и за групи. При вас се е получило благоприятно стечение на обстоятелствата, за да вземете билет на място, а и явно сте стояли вътре под 2 часа. Иначе 15-тина минути преди това почват да подканят хората да излязат, преди да пуснат следващите.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз говорех за индивидуално посещение. Не бях купила билети предварително, минахме оттам, нямаше, взехме за друг ден за последния час, за да не си разкъсваме времето. Нататък вече написах какво беше.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

 

Предстои ни пътуване до Рим след няколко дни и искам да благодаря на всички магеланци тук, които пишете толкова полезна информация. Изчетох няколко теми и пак ще ги препрочета, така че предварително се извинявам, ако въпросът ми се повтаря :) Видях, че имаше информация за безплатната неделя в колизеума и се пада да сме точно в тази неделя в Рим. Прочетох, че не е необходима резервация за този ден, но пък ако билетите за него включват Палатин и Римския форум, как стои въпросът с достъпа до тях в този ден :) трябва да си купим от място билети или също е безплатно ?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.