Прескочи до съдържание

Автомобили под наем - пълни инструкции. Много подробни.


Препоръчани мнения

преди 12 часа, Alexander каза:

Сменили са сумата за депозитите в моята фирма ли?

Проверих пак. Не са сменени. Ниски са.

Връзка към мнение
преди 55 минути , MayaS каза:

Проверих пак. Не са сменени. Ниски са.

Един път пишеш, че са високи, един път ниски.

съвсем се обърках.

за КР е изключително важно ранно резервиране на кола, на по-нормална цена.

Без кола няма да е добре. Страната е слабо населена и искат сериозни суми за почти всичко.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 20 часа, nino каза:

Странното при тях е, че до последно не се вижда ,от кого взимаш колата. Или аз поне не рабрах.

Така е. Но винаги пък можеш да канселираш, ако не ти харесва.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте! Някой наемал ли е кола през приложението Getaround. Ако може някакво мнение. Гледам да наема кола за 1 ден в Колмар, за по-лесна обиколка на селцата, но не ми е много ясно как точно се процедира и колата има ли пълна застраховка.

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Мързи ме да пиша ревю, но само да кажа, че в Бразилия компанията Foco приема Револют без проблеми, и за плащане и за депозит. Трябва да се вижда като кредитна карта от търговеца и никой не пита нищо, ако картата мине.

Между другото и другите компании са така, давал съм безконтактна карта на телефона, никой не гледа дали пише credit на картата или дали е релефна например.

Просто тук винаги като се плаща се пита кредитна или дебитна и се нагласява ПОСа, при ренталките е нагласено на кредитна и не питат, а Револют и Wise минават като кредитни.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Да попитам и аз нещо относно колите под наем.

Масово във ваучерите на посредниците при наемане на коли пише да се представи ваучерът. Някъде дори изрично пише ваучерът да е принтиран. Годината е 2024, а необходимо ли е реално всеки път да се принтират тези хартийки, при положение, че повечето рентал компании изпращат всичката документация на електронната поща? Някой имал ли е проблем при показване на ваучера на телефона?

Връзка към мнение
преди 2 часа, vorbis каза:

Да попитам и аз нещо относно колите под наем.

Масово във ваучерите на посредниците при наемане на коли пише да се представи ваучерът. Някъде дори изрично пише ваучерът да е принтиран. Годината е 2024, а необходимо ли е реално всеки път да се принтират тези хартийки, при положение, че повечето рентал компании изпращат всичката документация на електронната поща? Някой имал ли е проблем при показване на ваучера на телефона?

Никога не ми се е налагало. Казваш си името и е достатъчно, в краен случай мога да извадя на телефона каквото е нужно но не е било необходимо.

 

В днешно време мисля, че принтирането на електронни документи е абсолютно излишно. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Имате ли опит със следната схема - плащаш и резервираш колата онлайн сега и после плащаш пълната застраховка към компанията на тяхното гише когато взимаш колата от летището? 
За мен звучи доста логично като имам предвид, че дотогава може да се наложи да променя/не ползвам услугата, а наема на автомобил често е по-евтината част сравнено със застраховката.

Става дума за Италия ако има значение къде по-точно е. 

Връзка към мнение

Ами да, нормално е.

Застраховката е към компанията доставчик в тоя случай. Понякога даже те ти предлагат застраховка на гишето.

Връзка към мнение
преди 16 минути , neuromancer каза:

Ами да, нормално е.

Застраховката е към компанията доставчик в тоя случай. Понякога даже те ти предлагат застраховка на гишето.

Благодаря, и за мен по-конкретния въпрос тук е дали на гишето ще бъде чувствително по-скъпа или горе долу рейта от сайта им сега?

Връзка към мнение

Според мен ще е същата цена (ако гледаш на сайта на компанията доставчик, ако гледаш на сайта на брокера това няма да е застраховка от доставчика, а външна застраховка и е по-евтина, но работи различно). Ама може да има разлики при различните компании.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Привет, случва се така, че изглежда първият ми наем на автомобил ще стане в Мароко / Рабат за пътуване до Мерзуга и обратно в рамките на 3 денонощия (трасето през Мекнеш).
Изчитайки внимателно всичко написано в темата - реших да пробвам с тестови резервации, без да ги потвърждавам и сега ще ви ги пусна тук със снимки от екрана, а пък който може да помогне с мнение/съвет относно включените покрития и далие изгодно - ще съм благодарен.

Избрах си Europcar, като направих заявки през 2 техни сайта: europcar.com и europcar.ma

 

1. Ето какво показва europcar.com:

image.png.21655d082589f7406c8382f6bb7ca5a7.png

 

Тук е включен 1 допълнителен шофьор и Premium защита и, при която би следвало excess-ът ми да е нулев (да не дължа нищо при катастрофа/кражба при грижовно ползване), но все пак ще помоля за вашето мнение дали това е така, защото на предишната стъпка от резервацията се вижда следното:

image.png.bf3898408bab34e8cd29583938e8facd.png

Долу-вдясно се предлагат пакетите за нулева отговорност. Ако чукнете на линковете за повече информация се показва следното прозорче:

image.png.50a3ff5731111ca3639eb7002d49cd34.png

Тоест - хем ги предлагат, хем пише, че нямало нужда да ги избирам, ако съм избрал Premium пакета. И сега се чудя кое е вярното???

 

Вторият ми въпрос при тази резервация касае депозита - никъде не се вижда сума за него. Има само някакви линкове, които те прехвърлят на места на които пише различни неща - от 300 през 500 евро до невероятните 16 800 дирхама, което си е 3000 лв и отгоре. Това последното се вижда в един PDF файл.

Та според вас, какъв би следвало да е разумния депозит тук?

 

Защото при другия сайт, с аналогични дати и кола виждам следното:

 

2. europcar.ma:

 

Capture.JPG.ec3785c7240a37d9407d1f681c2b6f85.JPG

 

Тук не виждам опция за добавяне на допълнителен шофьор, Premium защитата горе-долу показва същото (0 excess), но пък има едни 240 дирхама такса за вземане от летището и както се вижда - посочен е депозит от 2400 дирхама.

 

 

Та обобщено:

Виждат ли ви се двете оферти ОК предвид това, че търся пълната застраховка срещу всякакви щети?

Как ви се вижда този маршрут за края на февруари: Рабат - Мекнеш - Ерфуд - Мерзуга? Ще се минават планини, а пък вчера мернах някъде тук, че можело и сняг да има по това време?

Вярно ли е, че Google Maps не работел в Мароко - свалил съм си offline карта, но дали ще работи навигацията?

 

Ако още нещо пропускам и бихте искали да ме посъветвате - пишете.

 

 

Връзка към мнение

Би трябвало да работи в офлайн режим само ,тоест няма да имаш лайв ъпдейти по трасето . Вместо да го мислиш толкова , свали си Waze за лайв навигация .

 

Офисите в тази част по света са франчайзи и преди да се спреш на доставчик , задължително проучване откъм реални ревюта за въпросният офис ( не фирмата като цяло ) , тоест франчазьора на ЮропКар може да е скамер , а този в Маракеш да е топ. 
 

Цитираните депозити звучат нормално , обикновено при закупена пълна застраховка от доставчика са в тези рамки . А когато се взима автомобил без застраховка от доставчика ( например имате външна такава ), суми около 1500€ и над са в рамките на очакваното. Аз ползван външна застраховка и често депозитите са за подобни и по-големи суми ( реално е само оторизация ). 

Локалните домейни са за предпочитане при резервация.

 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Докладвам във връзка с въпроса ми тук от 02 февруари.

Слава богу, воаяжът ни мина добре и нямаше съществени изненади/произшествия.

Маршрутът беше летище Рабат/Сале - през Мекнес - Мерзуга и обратно.

Общо около 1300 км ВЕЛИКОЛЕПНИ пътища, по които специално гледах и преброих 2 (ДВЕ) дупки по асфалта - който иска да вярва, аз го видях с очите си.

Това естествено ми докара една глоба от 30 евро за 23 км/ч отгоре, но ще го преживея.

Бяхме резервирали "Dacia Sandero or similar", получихме Рено Меган, дизелов, от 2020 г в отлично състояние, чистичък и без никакви проблеми за 3 дни пробег.

Предварително бяхме казали накъде ще пътуваме и се опитаха да ни пласиран един Тойота Лендкруизър Прадо, но отказахме.

Неудобството е факта, че служителите в Рабат (не само на Europcar) едва вдяват английски. Момчето на офиса се стараеше, но очевидно борбата с компютъра не му беше сила. В резултат на това ни пусна опцията "допълнителен шофьор" безплатно, но като върнахме колата - все пак се извини и настоя, че от компанията са изискали да си платим (~70 лв за 3 дни). Дизелът струваше около 2.80 лв литъра, 130 лв ни струваше общо горивото (приемат картови плащания на по-големите бензиностанции, а такива има достатъчно по цялото трасе). Депозитът беше в размер на 720 лв и го върнаха буквално час след като върнахме ключовете. Наснимах колата преди вземане, на връщане дори отказаха да пратят човек да я погледне за драскотини и за ниво на гориво.

 

Като цяло, мисля че колата под наем се оказа добра опция за подобно пътуване.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

някой може ли да сподели положителен опит от наемане на кола в САЩ без кредитна карта (примерно Револют, Wise или нещо такова?)

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, някой има ли опит с наемане на коли директно от Booking и сключване на допълнителна застраховка директно на техния сайт? Знам, че по този начин rent a car фирмата ще задържи пари и е възможно в последствие на ни таксува за щети, но се притеснявам, че в сайта на booking няма никаква информация колко би струвала допълнителната застраховка на място и предполагам е възможно да бъде доста по-скъпа. Ако някой е бил в подобна ситуация, ще се радвам да дадете мнение/съвет.

Връзка към мнение
преди 14 минути , backpacking.southamerica каза:

Здравейте, някой има ли опит с наемане на коли директно от Booking и сключване на допълнителна застраховка директно на техния сайт? Знам, че по този начин rent a car фирмата ще задържи пари и е възможно в последствие на ни таксува за щети, но се притеснявам, че в сайта на booking няма никаква информация колко би струвала допълнителната застраховка на място и предполагам е възможно да бъде доста по-скъпа. Ако някой е бил в подобна ситуация, ще се радвам да дадете мнение/съвет.

Застраховка от посредник (Букинг или който и да е друг) е "нещо-нищо". Вижте какво се предлага от фирмите за външни застраховки. Трябва да са по-добре като цена. Трябва да са описани в началото на темата.

Относно конкретният въпрос - все пак трябва да се види коя е фирмата, от която ще вземете колата. Симулирайте резервация през сайта им и вижте колко искат те за застраховка.

Връзка към мнение
преди 12 минути , jorocontrola каза:

Застраховка от посредник (Букинг или който и да е друг) е "нещо-нищо". Вижте какво се предлага от фирмите за външни застраховки. Трябва да са по-добре като цена. Трябва да са описани в началото на темата.

Относно конкретният въпрос - все пак трябва да се види коя е фирмата, от която ще вземете колата. Симулирайте резервация през сайта им и вижте колко искат те за застраховка.

Относно застраховката от посредник, до колкото виждам, booking също работят със застрахователна фирма - в този ред на мисли не е ли същото дали съм направил застраховката там или при съвсем външен застраховател?


В сайта на конкретната фирма, цената е повече от двойна на застраховката, която предлагат booking, но освен това и самата кола е доста по-скъпа.

Връзка към мнение
Преди 1 час, backpacking.southamerica каза:

Относно застраховката от посредник, до колкото виждам, booking също работят със застрахователна фирма - в този ред на мисли не е ли същото дали съм направил застраховката там или при съвсем външен застраховател?


В сайта на конкретната фирма, цената е повече от двойна на застраховката, която предлагат booking, но освен това и самата кола е доста по-скъпа.

Реално е външна, но ясно ли е коя е фирмата? Просто казвам, че повечето хора предпочитат да направят външна застраховка през фирма, която прави само това - примерно https://www.worldwideinsure.com/car-hire-insurance.htm

Трябва да се прочете какви са отзивите за застраховките от Букинг. Иначе е ясно, че цените в повечето случаи са по-високи и всеки решава. Външен наем, външна или посредническа застраховка или може би само застраховка от фирмата за коли под наем.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.