Прескочи до съдържание

Италианска кухня


Spqr

Препоръчани мнения

Понеже стана дума за цените, изрично казах за една и съща цена.

В Италия средно хубавите зехтини са над 10евро бутилката, а хубавите нагоре.

 

За зехтина  работата е доста сложна, като с вината.

Има много видове сортове и смеси и едно голо "екстра върджин" нищо не значи, все едно червено сухо вино да се каже за някакво вино без нищо повече, ама то вина има от 5 и 1005лв

 

Аз след десетки проби в продължение на над 10 години, едвам различавам испанските като сортове..

 

Отвсякъде където ходя обичам да купувам и вина, зехтини и кашкавал , мъкна като невидял и сравнявам после.

 

За вината имам предвид червени в ценови диапазон в магазин 6-10евро.

Разбира се, това е мое мнение.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Само да вметна за зехтина в Италия.По неофициални данни 25% от зехтина с марка made in Italy  всъщност е внос от Тунис,Алжир и Албания .Местните (итал) производители пищат страшно и с основание.Големите фирми....няма да ги цитирам ,купували литър екстра върджин от Алжир или Тунис са 2 евро ,бутилира ли го и хоп по 8-10 евро.Така ,че вече въобще не се изненадвам когато видя майстор пицар от Бангладеш да забърква пица със зехтин от Алжир,с месо от Аржентина и сервитьора от Румъния да поднася продукта на компания разбирачи от Шанхай.(в ресторант в РИМ)

Да кажа и за ИСТИНКИЯ оцет балсамико от МОДЕНА.Т.е този който е отлежал минимум 8 години и се продава само в разфасовки от 100 милилитра.Та продукцията за години напред е изкупена и продадена на ресторанти в САЩ.Та може да се помисли по въпроса точно какъв оцет ни сервират.За този който се продава в Бг:-)))))...нямам думи.Нещо подобно се получава и с  Пармиджаното от района на Модена-Парма или по точно  в 30км ивица северно от река ПО.(само там производителите имат право да произвеждат продукт с тази марка).

и последно за 'кашкавала'. Тази дума е има и в румънския и в турския език. Но всъщност идва от Италия.

Връзка към мнение

Темата е много обширна, да не кажа политическа. Това за зехтина и за виното го знам. Всичко е резултат от т. нар. глобализация, няма да се задълбочавам. 

 

Италианците произвеждат  вина за Италия, за износ и за големите вериги. Така, че е често срещано явление едно и също вино да бъде в различни бутилки и на различни цени.

Но моето впечатление е от Италия, че хората много държат на храната и виното, и особено в „бедната южна Италия“, където няма толкова туристи, човек където и да яде, навсякъде си заслужава.

Едно съм научила за Италия, гледаш къде ходят местните на ресторант и там със сигурнст е вкусно.

 

Добър зехтин сме вземали и за 5 евро, просто е късмет. За вината има толкова много производители и марки, че... не знаеш от къде да почнеш. Пример „Villa Antinori“ струва към 15 евро бутилката, в цял свят признато вино, във Флоренция един продавач в една малка винарна каза, а това вино е само за туристите, тук никой не го пие. До сега винаги в ресторант каквото и да сме пили, по препоръка на сервитьор, не сме имали оплаквания. И когато сме купували, винаги е било от малки винарни и там без оплаквания до сега.

 

Иначе и ние мъкнем всеки път-сирена, шунки, вина и все се чудим защо в Италия ни е било по-вкусно :) .

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Гледам и в съседната тема за Япония започна да се дава примери и с пиците. Ще споделя няколко неща.

 

Защо тестото е по-различно в Италия от средностатистическо българско заведение? Брашното е едната сериозна разлика. Казва се семола или брашно от твърда пшеница. Този тип брашно придава твърдост и не позволява на пицата да стои като кифла, пръстът да ти потъне. Досещате се за какво става дума. Правил съм експерименти в домашни условия от пица само с такова брашно и резултатът не е добър. Усеща се тежест в корема и доколкото знам най-добре е смес от различни типове брашно, но не мога да кажа пропорция.

 

Италия като силно регионална държава предлага различни видове пици. И ако сладоледите и кафето са с високо качество, където и да е, то с пиците е малко по-различна ситуацията. Като цяло репутацията е доста ниска тип street food, все едно да ядеш баница от баничарница. Особено важи за пиците на парчета, на грамаж. Разбира се, не означава, че няма добри попадения. Пастата е доста по-почитана за сметка на това, но това е друга тема. 

 

Философията на италианската кухня е да се използва само няколко продукта. Простота и високо качество. По този честен подход на приготовление се подчертава качеството на продукта. Защо честен? Ако доматите са киселяк, може да неутрализираш лошия продукт с изобилие от пушени сирена, краставици, царевици и от горе кетчупи, майонези и не знам си какво още. Да е "богата на материал" пица. Изобилие да бъде. Бг клиентът да е доволен, че не са го минали с нещо минималистично.

 

В италианския вариант е трудно да се прикрие недостатъка. Веднага лъсваш. Затова винаги поръчвам маргарита в бг заведение с италиански претенции. Римският тип пица е по-различен от неаполитанския, а във Венеция съм "удрял греда" с пица тип закуска от централна ж.п. гара София. Толкова засега.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Като казахте зехтин, дайте идея какъв да купя от БГ като искам да си е италианск? На марките, които съм виждал  в Италия (Carapelli, Monini, Divella) цените са доста високи тук. В нашите супермаркети има доста марки, които явно се правят само за износ и вероятно не са изобщо италиански (Costa d Oro..)

Връзка към мнение

Искам да споделя за едно ресторантче във Ферара Enoteca al Brindisi, намира се до катедралата на Ферара и предлага местни варианти на известни италиански специалитети. Аз хапнах равиоли с тиква и рагу, много приятна комбинация от сладко и солено, а други заложиха на джолани и други месни блюда. За пиене се предлага само вино и вода, но вината са страхотни и поднасянето е впечатляващо.

Другото място е Commachio, малко градче на брега на Адриатическо море в област Емилия Романя. Половина от градчето е на канали, подобно на Венеция, но много по-плитки. Местния специалитет е змиорка. Поднасят я пържена завързана на възел, на скара- можеш да избираш колко сантиметра да ти сервират. Освен змиорка, препоръчвам супа от миди, направено с 4 вида миди и доста питателна.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

аз ще съм благодарна за точни места където можем да хапнем в рим.

 

За лазаня ми харесва в Hostaria del Moro в Трастевере. В глинен съд е и за мен е вкусна. Приятна атмосфера, може и да мине за леко туристическо. Не мисля обаче, че за пица е подходящо. 

 

Antico Forno Rosciolli е доста популярна пекарна. Има типичните римски пици al taglio, които се измерват на грамаж, но и други печива има.

Редактирано от Spqr
Връзка към мнение

Някой да е пробвал пици в странната пицария, ако мога да кажа, че е пицария изобщо Pinsere??

За мен са от най-добрите в Италия.

Връзка към мнение

Някой да е пробвал пици в странната пицария, ако мога да кажа, че е пицария изобщо Pinsere??

 

Гледам в трипадвайзъра е на висока позиция. Интересни и по-различни изглеждат пици, бих ги пробвал при следващо ходене. La Romana е много близо, идеално пица и сладолед. Предполагам така си ги съчетал.

 

Този район е интересен. Загледах се по-внимателно и виждам още една топ джелатерия, не съм я пробвал, но съм чел добри отзиви: Come il Latte. Номер едно в трипа е за момента, непрозрачна витрина - добър знак.  :)

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Малко видео в темата.

 

Едно от най-традиционните римския ястия: качо е пепе в da Enzo

 

Сладолед в джелатерия del Teatro.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Наскоро бях в Рим. Какво и къде ми хареса най-много?

 

- Сладолед - Come il Latte. Неслучайно е номер едно в трипа. По-плътен като смес, не е воднист като масовия сладолед. Фунийката ти я пълнят с шоколад. Добри цени за това качество. Възможно е да има сериозни опашки. Претендентът наблизо La Romana имаше над 20 човека опашка и беше пропуснат.

 

- Друг сладолед в по-туристическата част, който много ми хареса е La Strega Nocciola. В близост до площад Испания, а там като цяло няма добри места.

 

- Пазарът в Тестачо е идеално място за прясна биволска моцарела. Имаше 5-6 вида. Консумира се до 48 часа от момента на производство. Едно от най-вкусните сирена, които съм пробвал. Вътрешността е сочна. Всеки щанд е надписан. Търсите Enzo e Lina.

 

- Сицилиански десерти - I Dolci di Nonna Vincenza. Страхотни десерти, има ги и на летището Чампино. Идеален подарък за на връщане. Вкусът на любимия ми десерт каноло сичилиано е божествен.

 

- Бюджетна тратория с добра атмосфера - Carlo Menta. 3 евро пица, която е средно качество. 3 евро приличен десерт. Салатите също са евтини. Другите неща са като че ли са по-скъпи като конкурентите в Трастевере. И това на "главната" в Трастевере.

 

- Ако сте около Римският Форум, Капитолий, Циркус Максимус и по обясними причини няма добри места, решението е Pizza Al Massimo. Много добро качество на пици на грамаж.

 

По непонятни причини много планирани места не работеха като пиците в Пинзере и няколко от веригата със сицилиански сладкиши Ciuri Ciuri.

 

Ако добре си планирате местата, ще опитате много по-добро качество от масовите туристически капани.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 7
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

По повод инвазията към Пиза ще споделя фото отзив за сицилианската сладкарница в града

 

 

Класическо каноло с пълнеж от рикота и шамфъстък. 

 

P1018743.JPG

 

Баба (ударението е върху второто a) със сметана. Типичен десерт за Неапол. Сирипориран с ром. 

 

P1018744.JPG

 

Аранчини или оризови топчета. С пълнеж от моцарела е голяма вкусотия. 

 

P1018746.JPG

 

 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Ако сте в Чинкуе Тере и по-точно Корнилия, може да се пробва босилков сладолед. Босилекът е основна съставка в Лигурия. 

 

Джелатерията е Alberto.

 

P1019068.JPG

 

Не бих казал, че е върхово качеството. Но е рядко срещан вкус.

 

P1019070.JPG

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте!
И
скам да дам координати на едно много, много приятно ресторантче в Рим, което посетихме в събота. Бяхме група от 11 жени  :) и всичките бяхме очаровани от храната, обстановката и обслужването. За първи път бях в Рим, но моите колеги са пътували доста, за някои мога да кажа, че са и много претенциозни, но всички сме единодушни, че това място заслужава препоръките, които прочетох за него. Просто хората работят със сърце и това нямаше как да не се усети.
Заведението е La Dispensa dei Mellini, а това са отзивите на които се облегнах, преди да го резервирам. И не сбърках.
https://www.tripadvi...Rome_Lazio.html
А ето и снимка на нещо, което ме увериха, че е безкрайно вкусно. За малко да съжаля, че вече си бях поръчала едно неземно тирамису. Но нищо, Рим е Рим, очаква ме отново. :)

post-1570-0-67609300-1479130750_thumb.jpg

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В Италия аз ходя основно, за да ям(и да гледам красивите, добре облечени мъже)... Единственото място в света, което конкурира тази страна (според мен) е Франция. Обаче пица изобщо не хапвам. Даже като се зачетох в темата и се замислих дали изобщо някога съм яла пица в Италия... Не, не мисля. 

 

Препоръки мога да дам много като имена на ресторанти, но основното е: Избягвайте туристическите места. Най-добре се яде в малки селца, в малки местни кръчми. Ориентирайте се към менюто на деня, често то е само на италиянски, написано на листче в менюто, или на черна дъска. Пийте виното на заведението или (на някой места) това, което келнерът ви препоръча с всяко от блюдата и все пак - виното на заведението. Също в Италия се обядва между 12 и 14,30 часа, пропуснеш ли, оставаш гладен или ядеш в някой туристически ресторант. 


 

За вината имам предвид червени в ценови диапазон в магазин 6-10евро.

 

 

 

Ако тръгнеш да изваждаш от тези 6-10 Евро надценката от магазина, транспорта, бутилката, етикета, ДДС .... малко нещо ще остане за вино. :unsure:  Та от там и качеството. 

Връзка към мнение

Това с цената на виното не е точно така.Спахме няколко вечери в едно agriturismo до Порденоне,където си произвеждаха виното.Продаваха го по 4евро бутилката.Не съм много специалист,но си беше супер.Питах ги защо е толкова евтино.Отговориха ми,че наистина тази цена е много ниска.Нормалната цена била 6евро,но имали много вино и се наложило да свалят цената.

Връзка към мнение

Това с цената на виното не е точно така.Спахме няколко вечери в едно agriturismo до Порденоне,където си произвеждаха виното.

 

 

Следователно не са плащали на разпространител, транспорт и магазин... За това и могат да си позволят да го продават по-евтино. Както и много "вина на заведението", които са евтини, но много хубави. 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

И аз като Isa винаги се придържам към правилото - извън туристопотока, ама то май си важи не само за Италия. 

В Бергамо няколко пъти се хранихме в залупена кръчмица, пълна по обяд с работяги. Сервитьорката нещо се троскаше, че и беше претоварено, ама за сметка на това как вкусно беше всичко!

Като бяхме в Торино, един ден отидохме до Sacra di San Michele, на около 40мин с влак. Е, после от гаричката няколко часа нагоре до манастира.:) Та на тази никаква гаричка, на гаровия бюфет,  жена ми, голяма кулинарка, остана възхитена от качеството на сладкишите, които хапнахме.

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Малко отзиви от Милано.

 

Panzerotti Luini

 

P1010407.JPG

 

Както виждате по картата, с перфектно разположение. Тип голяма пекарна със специалитет panzerotti, което се води нещо като "мини, пържена пица-калцоне". Тестото е като мекица. Мазничко е. С различни пълнежи. Разбира се, с моцарела си е класика. Добра опция за бързо хапване ако сте около катедралата в Милано. 

 

P1010406.JPG

 

Има и хубави десерти. Популярно място е.

 

P1010409.JPG

 

 

Друго заведение, което си заслужава добрия отзив е Pizzeria Gino Sorbillo. Отново централно. Вият се опашки и е популярно. 

 

P1010565.JPG

 

Неаполитански тип пица. Големи са и няма как да се поберат в чиниите. Добър маркетингов подход за изобилие. Пицата с жълти домати е специалитет. Ефектна е на външен вид, но типичната маргарита е по-вкусна. 

 

P1010566.JPG

 

Наздраве!

 

P1010567.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.