Прескочи до съдържание

Помощ при плануването на 12дни в Норвегия


prozium

Препоръчани мнения

Както започват повечето хубави неща и това не беше по-различно - на по бира :) Общо взето на шега на майтап, както си говорихме с приятелите, всички стигнахме до заключение, че ни се иска лято в Норвегия. Някой извади лаптоп и колата бе запазена същата вечер - 6 места, 5 човека, ще ни чака на 11ти август на летище Гардемон. Билетите ги взехме 2 седмици по-късно 10-23.08  Виена-Гардемон-Виена. И сега се нуждая от помощта на магеланците, посетили тази красива държава. 

 

Основната ни идея е, да минем още първия ден/вечер едно голямо разстояние от Осло до Кристиянсун ( това ще е най-северната точка, която ще посетим ), а след това да се спускаме на юг, разглеждайки : Атлантическия Път, Trollstigen, Alesund, Geirangerfjord, Sognefjord, Flam, Oda - Trolltunga и после към Осло. Планували сме поход до Trolltunga, мислим да пропуснем Pulpit Rock и Kjeragbolten, заради многото хора. Прилагам маршрута и бих се радвал на всякакви предложения, по този маршрут кое си заслужава да се разгледа и къде да се отбием.
 
MT16OnF.jpg
 
За Норвегия знам, че накъдето и да свиеш все ще стигнеш до красиво място, но все пак ако предварително имаме план можем да се подготвим по-добре. 
Като активитети имаме желание да минем през Гейрангерфиорд с каяци, да се поразходим по красивите пътеки и да видим Folgefona парка, също така е планувано и атакуването на Тролтунга, както и едно малко пътуване с железницата от Flam надолу. Тук приемам всякакви други предложения по гореописания маршрут. Като цяло доста ни се разхожда и искаме да попием колкото се може повече природа и да избягаме от градовете.
Също така съвети за придвижването там ще са ни от ползa ( така или иначе ще се запознаем със законите и таксите и особеностите ), но си е друго, някой посетил и минал по подобен път да сподели информация .
За нощувките смятаме главно airbnb и палатки да използваме ( в Норвегия навсякъде можеш да си разпънеш палатката :) . Но отново приемам всякакви идеи и особено локации за красиви местенца, където може да се нощува или пък палаткува.
От разходките ни до Осло останахме с впечатление, че Норвегия е страшно скъпа, така че приемам и съвети за това как да не се похарчат възможно най-много пари :) Не че сме стиснати, но ни се иска да отделим максимално много за различните активитети :)
 
Благодаря предварително на всички отзовали се и ви поздравявам с една песничка на Moby : 
( клипът е сниман по железопътната линия Осло-Берген)  :)
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Клипа е от БергенсБан в най високия участък между Finse и Haugastøl по платото Hardangervidda по направление от Берген до Осло,но скоростта в действителност,не е толкова високоскростна ,както на клипа ;)

Относно маршрута,той си е ваше решение ,аз само бих отбелязал,някой неща по долу да имате предвид.

С нощувките сте избрали най евтиния вариант за Норвегия,щом не ви пречи да опъвате палатки,ще сте независими и в път и в нощуване.А чрез airbnb ако не сте резервирали още,оглеждайте се защото Август в Норвегия е от предпочитаните за пътуване и почивка месец.Храната няма да я коментираме....супермаркетите са по бюджетния вариант дори от бърза закуска.Ако може да се говори за нещо евтино в Норвегия :)

Та за маршрута:

Ако ще ви хареса Олесунд(архитектурно е малко по различен от повечето норвежки градове) и ако не сте били в Берген,можете да се "отбиете" и там.Един цял ден,ще ви допадне в този град,...лично за мен по интерсен и красив от Осло.Като гледам маршрута ви...след Флом,минавате през Вос(Voss),а от там има опция и с колата и с влак,автобус.Но ако отидете с колата до Берген,на път за Ода и Тролтунга,не е задължително да минавате по обратния път ,който сте изминали от Вос...а по друг(до Норхеймсунд),който пак води до Хардангерфиорд и стига до моста Hardangerbrua,oткъдето ще преминете на юг за Ода.Това в случай ,че искате да посетите Берген..иначе на вашата карта виждам,че от Вос стигате до Ода,през Гранвин и моста.

Относно Флом...и Фломската железница.Ако пристигнете във Флом с кола и искате да ползвате железницата,то другия край на тази железница е в Мирдал.Това е гара на линията Берген-Осло.Там няма как да стигнете с кола!И всъщност или трябва да ползвате влака от Флом и обратно(което ми се струва излишно и скъпо) или от Мирдал,трябва да хванете влак до Вос и после автобус пак до Флом за да си вземете колата.Варианта,който ви препоръчвам е да си оставите колата във Вос ,да хванете влак до Мирдал,после Фломската железница Мирдал до Флом,от там обикновенно фери(все още ги има) до Gudvangen,като ще видите два от най красивите "ръкава/фиорди" на Зогнефиорд (Sognefjord) - Nærøyfjorden и Aurlandsfjorden(Флом е пристанище на него).

От Флом с фери до Gudvangen по двата фиорда за ,които споменах или между двете селища по тунела през който има транспорт свързан по разписание с фери-тата в двете селища. От Gudvangen(вероятно и от Флом) има автобуси до Вос.Този вариант може да му отделите да кажем ден от сутрин до следобед..и после да си продължите към Берген или към Ода,а може и в обратния вариант в който описах.

Редактирано от Botko
  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Присъединявам се към съвета на Botko, не пропускайте да видите фиордите и от водата, малкото кръгче около Flam ще ви даде тази опция. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
@Botko, мерси много за хубавата информация, определено май ще включим това "завъртане" между Voss - Myrdal - Flam. 

Олесунд сме си го набелязали със сигурност да бъде посетен. Колкото до Берген мислим да го оставим след Тролтунга, предполагам всички ще са изморени и един ден цивилизация преди потеглянето от Норвегия ще ни се отрази добре :) Пък и имаме архитектка в групата, която е влюбена в скандинавския дизайн и архитектура.

@Plovdivian, хахаха, да аз съм :) Това IRC събира хората за цял живот явно ... :) 
Връзка към мнение

Не искам да натрапвам мнение,но след Тролтунга,да поемате на Запад към Берген(по Хардангерфиорд - после моста и след това през Норхеймсунд или през Вос)...после ще ви се наложи да се връщате пак към Осло.Излишен път и разходи е...Сега може и аз да не съм разбрал,но ако пътувате до Гардермоен от Виена и се връщате пак от там ,предполагам от там ще взимате колата и ще я връщате.С това отклонение на запад до Берген от Туседал(Тролтунга)  и после пак навръщане към Осло през Geilo и Gol,ще навъртите допълнително,защото ако колата я връщате на летище - Гардермоен то е на север от Осло ,а тоя маршрут който си пуснал на твоята карта след Тролтунга е по южния път...през Телемарк и Шиен(Skien) и е по удобен ако летите от/до Сандефьорд(Осло).Може да се стигне и от южния път през Конгсберг и Драмен - Осло до Г-моен,но ще е допълнително каране и връткане.

 

Друго което се сещам да те питам...Защо решихте да пътувате на север до Кристеансунд от Осло,защо не примерно до Трондхайм? Да....още 150 км на север е от Кристиансунд,но пък пътя от Осло,вие ще се отклоните от Домбос към Мьолде и Кристеансунд...а от Домбос(там е Тролпарк)до Кристиансунд и от Домбос на Север до Трондхайм е едно и също разстоянието.Всъщност предлагам ви още по северна точка,заради  третия по големина норвежки град,интересен архитектурно,бивша столица на Норвегия,известен с Нидарос,северния Мон Мартър-катедрала,която няма аналог в Скандинавия с готическия си стил.В града може да ползвате велосипеди дори има лифт за тях :),града е много посещаван и заради белите нощи и културните прояви по това време на годината.Вие така или иначе отивате в Норвегия заради природата...ще я видите...но вижте и градския живот и бит.Препоръчвам ви го,защото Норвегия не е само природа...а честно казано аз в класациите си за норвежки градове слагам Берген,Олесунд и Трондхайм.....и след това Рейне(Лофотен),Трьомсьо,Осло. Нахвърлям ти някакво инфо...може да решиш да "щипнеш" нещо,това важи и за всички за които Норвегия е цел за посещение. Иначе маршрута ви от Кристиансунд на юг е супер,така както си го описал с местата ,които искате да посетите и забележителностите.

 

И още нещо...Относно колата,вероятно по скъпия вариант би бил да я вземеш от едно място и да я върнеш другаде..Не знам как е при вас при купени самолетни билети до Норвегия и наета кола..Но аз лично бих предпочел да се "охарча" за полет Осло Гардермоен до Трондххайм на 10 август...5 полета за деня на Norwegian цени от  33 Евро,9 полета на SAS цени от  43 Евро...и дори има полети на Видерьое...по 65 Евро(безбожници :).На подобни цени и поне с по няколко полета на ден има и от Осло до Олесунд и Мьолде със SAS и Norwegian...има и полети на SAS до Кристиансунд -4 полета на ден,като цените започват от 52 Евро.Идеята ми да "политнете" вътрешно в Норвегия е,че ще си спестите един дълъг нощен преход,ще си наемете кола от Алесунд,Мьолде,Кристиансунд,Трондхайм с условието,че тоя вариант ако се оскъпява много,заради взимане от едно място на колата...връщане на друго(Осло)...или ако е късно за промяни...все едно не си прочел това :)

 

Колкото до Берген....стария Брюген,повече изглежда Холандски(то от такива е основан),но това ще го оцени архитекта в групата ви :)

Редактирано от Botko
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Уау, определено мнения като като на Botko правят писането и четенето на форума толкова голямо удоволствие!

За съжаление обаче не можем да мърдаме с резервациите около колата, защото успяхме да я вземем на промоция ( от https://www.enterprise.no и излезна доста изгодно спрямо останалите предложения - 350 eur за ван за престоя от 11-23 август ) , която е доста строга за датите, часовете и местата и всякакви промени излизат много солено. Иначе ако си бяхме направили труда да проверим вътрешните полети ... определено така би било много по-леко, бързо и приятно.

Норвегия обаче ще е дестинация която ще посетим поне още веднъж, та това се пада vol1 Norway Trip - Fjords and Trolls ( това е работното заглавие на филма, който искаме да снимаме за пътешествието ни :P

 

Идеята за Берген след Тролтунга е базирана на това, че след разходките до скалата и скитосването около Folgefona всички сигурно ще сме поизморени и ще се зарадваме на малко цивилизация, но да - определено така се трупат километри. Но така или иначе прикачената снимка горе е работен маршрут, който ще търпи много промени  ( особено вдъхновени от мненията тук ). Скоро ще съберем групата пак на по бира и определено препоръките от тази тема ще се вземат предвид! 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Малко сам си отговарям в собствената тема, но ми се искаше да попитам отново за отклонения от маршрута, които ще открият страхотни гледки и преживявания. Например ето този водопад 

V%C3%B8ringfossen.jpg

Veringfossen за малко да го пропусна в планирането, а ми се вижда страшно красив! Така, че ако знаете за подобни скрити ( а може да са само неизвеснти за мен ... и затова и питам ) бисери, ще се радвам да споделите! :)

 

Редакция :  Също така и островчета или местенца, които си заслужава да се посетят с ферибот влизат в класацията, за бъдещия план :) Например ето този остров :

4cQyx2P.jpg

Grip Island грабна окото на всички ни и мисля, че си заслужава да му отделим един следобеден ден, след сутрин в Кристиансунд

Редактирано от prozium
  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Най-красивите места като гледки са около Лофотенските острови. Ние ще ходим в Норвегия края на юни - юли и целта ни основно е по-на север.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Най-красивите места като гледки са около Лофотенските острови. Ние ще ходим в Норвегия края на юни - юли и целта ни основно е по-на север.

 

Не съм бил в Норвегия, но това не е ли доста крайно изказване за толкова голяма страна ?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не съм бил в Норвегия, но това не е ли доста крайно изказване за толкова голяма страна ?

Дори да е крайно това си е просто моето мнение, но факта, че пейзажните фотографи се тълпят точно там на рояци не е случаен. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Красотите из Норвегия май нямат край :) Лофотенските острови са определено едно от много красивите места, но из фиордите също се надявам да открием страхотни кътчета :) Този първи трип май ще ни бъде бойното кръщение в Норвегия, защото смятаме да направим хайк до Romsdalseggen Ridge, каякуване из Geirangerfjord, хайк до Тролтунга. За Лофотен ще трябва да се направи отделен трип с повечко време там :) 

@Tedy, от това което съм виждал ( на снимки ... )  и към Тромсо е много красиво, особено Senja :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Пък и имаме архитектка в групата, която е влюбена в скандинавския дизайн и архитектура.

 Пак офф топик - Деси? :) 

 

Като тръгнете за лофотенските острови, идвам и аз - в началото на август има викингски фестивал. Иначе маршрутът изглежда супер  :good:

Връзка към мнение

 хайк до Тролтунга. За Лофотен ще трябва да се направи отделен трип с повечко време там :)

@Tedy, от това което съм виждал ( на снимки ... )  и към Тромсо е много красиво, особено Senja :)

Ние също ще правим Тролтунга и с ферито Флом по препоръка на Ботко, после хващаме точно Тромсо и първа спирка Сеня, след това Лофотен. А някой ден се надявам да се върна там и през зимата за северно сияние.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Пак офф топик - Деси? :)

 

Като тръгнете за лофотенските острови, идвам и аз - в началото на август има викингски фестивал. Иначе маршрутът изглежда супер  :good:

 

Дорбе си дошла :P Иначе  - да, Деси е архитектката в групата :D 

 

@Tedy, вие колко време смятате да отделите там ? Ние стигнахме до заключение, че 12 дни са ни прекалено малко за нещата, които искаме да направим и да видим . Явно Норвегия е дестинация, която кара човек да се върне там :) Аз си представям Лофотенско пътешествие в рамките на поне 2-3 седмици - струва ми се, че там човек може да си седи и да се наслаждава на изгревите и залезите, на постоянно променящото се време и красотите безкрайно :) 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 

@Tedy, вие колко време смятате да отделите там ? Ние стигнахме до заключение, че 12 дни са ни прекалено малко за нещата, които искаме да направим и да видим .

15 дена, но повечето са на север. За Лофотен ще имаме около седмица. Да ти кажа, ако видим въобще изгрев/залез ще съм доволна предвид постоянно влажното и дъждовно време там. :) А островите от край до край са към 250 - 300 км по шосе, за няколко дни ще избера най-яките гледки и ще разчитам все нещо да видим. 

 

Всъщност ние отиваме през периода на белите нощи и реално слънцето изобщо няма да залязва. :)

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Теди, подкрепям, на север наистина е меката на драматичните и сурови пейзажи, със сигурност ще донесеш убийствени снимки и панорами, но понякога си мисля, че Южна Норвегия остава леко пренебрегвана. Дори настрана основните Пулпит рок, Кйерагболтен и Тролтунга. Невероятните идилични къмпинги и природа около Фрафиорд, бреговете около Ставангер, ставкирките, долината на водопадите с Латефос и Кьофосен около Ода и каменните пустини са места, които буквално ми взеха акъла при последното ми скиторене там. Моите снимки не са уау, но все пак - за да се добие представа - трябва си поне един трип от две седмици и за юга след този на север :) :

 

Водопадът Latefoss

post-3680-0-10250800-1462367684_thumb.jpg

 

Къмпинг на Фрафиорд

post-3680-0-54324600-1462367764_thumb.jpg

 

Сред една каменна пустиня с езерца

post-3680-0-42530200-1462367854_thumb.jpg

 

Селце

post-3680-0-14479200-1462367905_thumb.jpg

 

Ставкирката при Хеддал

post-3680-0-44653800-1462367959_thumb.jpg

 

Мечовете на Ставангер

post-3680-0-69860100-1462368014_thumb.jpg

 

На ръба на фиорда (по-нататък ме е шубе :) )

post-3680-0-31431600-1462368242_thumb.jpg

 

Немските картечни бункери от ВСВ по югозападните брегове. Вътре още се намират находки и графити от войната (само за фенове)

post-3680-0-00468800-1462368643_thumb.jpg

 

И самотните идилични брегове, далеч от зъберите на севера

post-3680-0-86980800-1462368781_thumb.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към мнение

Хубавият пейзаж винаги въздейства, но пусто все времето не стига. А много искам да видя отново сиянието. Ако го търся пак ще е по северните части на Исландия или Норвегия.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Теди, я издай малко от програмата си, макар че аз нямам и толкова време но за дните в които ще сме там искам максимално да открадна от красотата на тази северна страна

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вили, не съм я нагласила в подробности, но идеята е за Берген и Тролтунга + фиорда до Флом, после Тромсо, Сеня и Лофотенските острови. С акцент на панорамните гледки, защото брега е насечен, красив и погледа отгоре дава предства за уникалността на пейзажа. Сега творя по-спешен маршрут, който трябва да завърша до дни.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Още веднъж благодаря на всички за помощта с плануването на този трип. Успяхме да го осъществим и беше по-хубаво отколкото сме си мечтали дори! 

Ето няколко избрани момента, които определено ще ме накарат, отново да се върна в Норвегия! 

izvivkite-na-trollstigen.jpg
 
Trollstigen-Panoedited.jpg
 
norway-fjord.jpg
 
atlantic-road-bridge.jpg
 
okolo-juvet.jpg
 
Romdalseggen5.jpg
 
Romdalseggen_pano.jpg
 
hiji-zelenopokrivi.jpg
 
norvejko-ezero.jpg
 
road55-1.jpg
 
aurland.jpg
 
trolltunga.jpg
 
trolltunga-view.jpg

 

  • Харесвам 29
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте! 

Обмислям евентуално някакво пътуване до Норвегия през лятото. Имам нужда от малко помощ и мнения дали е удачна програмата ми. Приоритет са ми природните красоти. Все още нямам самолетни билети, защото се чудя как да се организирам. Някой може ли да препоръча откъде е най-изгодно да се лети. Кола няма да мога да си наема и ще се наложи използването само на обществен транспорт. Засега плана ми е следният:

 

Лондон - Ставангер

 

Ден 1 - пристигане в Ставангер и разходка в града. Нощувка.

 

Ден 2 - Еднодневен хайк до Kjerag. Според сайтове автобусите потеглят рано сутрин от Stavanger Byterminalen (Bus terminal) и се връщат обратно следобед. Нощувка в Ставангер.

 

Ден 3 - Полудневен хайк до Прейкенстолен. Веднага след това автобус за Ода/Тиседал. Нощувка на едно от двете места. Кое е препоръчително, за да е по-близо до Тролтулга? 

 

Ден 4 - Еднодневен хайк до Тролтунга. Тук следва въпроса - мога ли да отида след това от Ода до водопадите Верингфосен с нощувка или заминаване към Берген? 

 

Ден 5 - Евентуално водопади от предния ден и заминаване към Берген. Ако съм в Берген - заслужава ли си пътуване за един до Флам? 

 

Ден 6 - Разглеждане на Берген и полет към Лондон или друга дестинация с евтини полети до София

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сигурно съм като развалена латерна, ама около Берген е много добра идея да врътнеш някой от Norway in a Nutshell туровете. Естествено, не е задължително да резервираш тур, а можеш да си вземеш отделните отсечки за да се възползваш от намаленията, ако има. 

 

Този, който аз правих беше Берген - Флам - Sognefjord и от там с корабче до Берген. Има и алтернативен вариант до Gudvangen, но тогава мисля, че водната част от маршрута е редуцирана за сметка на автобус. Не мисля, че можеш да сбъркаш и с двата варианта, но със сигурност трябва да направиш поне един от двата. Помисли и дали да не направиш железницата от Берген до Осло, постоянно присъствие в най-живописните железопътни маршрути в света. От Осло са ти много повече възможностите за полет също. 

 

Добре е да почнеш да планираш по-подробно, защото евтините билети за влаковете minipris може да се изчерпят.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Добре е да почнеш да планираш по-подробно, защото евтините билети за влаковете minipris може да се изчерпят.

 

До Осло няма как, защото няма да има време. Трябва да се класирам в рамките на една седмица като на връщане може да се наложи някъде нощувка (евентуално Лондон). Сега видях за тура, който препоръчваш. Виждам, че има опции за 1 и 2 дни. Един ден достатъчен ли е?

Връзка към мнение

До Осло няма как, защото няма да има време. Трябва да се класирам в рамките на една седмица като на връщане може да се наложи някъде нощувка (евентуално Лондон). Сега видях за тура, който препоръчваш. Виждам, че има опции за 1 и 2 дни. Един ден достатъчен ли е?

 

Доста неща се виждат в този един ден, но естествено както на повечето места, където има природни красоти на кило, колкото повече, толкова повече :) Аз го правих точно за един ден и съм безкрайно доволен, което не значи че не съм гладен за още при някое следващо посещение. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.