Прескочи до съдържание

Роуминг в ЕС от българските мобилни оператори


Препоръчани мнения

Това си е новина ... да видим какво ще измислят операторите за безплатните разговори в група при положение , че ще се водят вътрешни разговори -:)

 

http://www.digitalversus.com/end-of-european-roaming-charges-set-july-2014-n29975.html

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Голяма чудесия ни чака идната една година. Масово ще почнат да се окрупняват операторите прогнозирам, след като на практика няма значение вече дали си към български или френски оператор, нещо като положението в щатите. Ако правилно разбирам де :)

 

Но ще отнеме време, хал хабер си нямам как ще се шерват мрежите, след като част от роуминг таксата заминава за оператора домакин, като няма такава такса какво ще рече, че ако искам да си ползвам холандската гсм карта в България няма да имам обхват ли? 

 

На мен мъката ми е роуминг интернета, така и така не говоря много, това не знам как ще го решават също :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според доколкото разбирам, няма да се плаща роуминг и за интернета. Как ще се оправят не знам, ама сигурно ще вдигнат цените, ако не на разговорите, на абонамента. И роуминга извън ЕС със сигурност ще стане неизползваем, по-добре да си купиш местна карта.

Връзка към мнение

Звучи хубаво, но всъщност е предпоставка за създаване на... монополи.

 

Относно паричните взаимоотношения при операторите: При сключване на роуминг споразумение всяка от двете страни определя цена за терминиране/изграждане на разговор - точно както в рамките на една държава. Т.е. колко стотинки ще си разменят един на друг при даден разговор. Къде е разликата - в международния пренос, който е безумно скъп и се държи от няколко монополиста като Telia Sonera, OTE Globe и т.н. Сравнено с авиацията е все едно пътникът да плаща само летищни такси, а самият полет да е безплатен. Не знам как този разход ще бъде избегнат. Вероятно с безплатни VOIP връзки през интернет, което ще съсипе качеството.

Редактирано от Ilian359
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Те операторите и сега са доста окрупнени - съмнявам се да има сериозно развитие в тази посока. Огледайте се и ще видите на колко места в Европа присъстват Водафон, Т-Мобайл, О2-Телефоника, 3, Теленор,...

Подозирам, че освен правната каша, която ще произлезе от всичко това, ще стигнем до американския модел - за получаване на "междущатски" разговор разходите ще се поделят между търсещия и търсения, което да компенсира сегашните такси за роуминг...

Междувременно от няколко години големите играчи стартираха проекти за изграждане на взаимна свързаност с цел избягване на скъпия пренос, където е възможно.

Мобилният Интернет достъп е друга бира, но и там има смислени модели, които вече работят. Мислете в насока услугите, които се рекламират в бордните списания на няколко а/к - получавате модем и карта , които можете да ползвате в доста страни на относително консистентна цена :)

Връзка към мнение

Те операторите и сега са доста окрупнени

Но самотни играчи като Виваком или трябва да бъдат погълнати, или да загинат. Конкретните Вива никой не щя да ги купи на удовлетворяваща собствениците цена, та може и да отидат за скрап. От друга страна найка им има доста собствен международен пренос... Интересно ще стане.

Редактирано от Ilian359
Връзка към мнение

По-скоро OTE Globe и Telia Sonera ще смъкнат цените - отдавна не живеем в 80-те и 90-те и цената на един пренесен бит спадна драстично. Когато никой не плаща сегашния роуминг, операторите няма да са склонни да плащат сегашните цени за пренос. Съответно специализираните в тази област компании или ще трябва да намалят цените, или да фалират. :)

Употребата на мобилни услуги расте с бързи темпове в световен мащаб , което спомага да има място за всички под слънцето... Засега!

А за БТК се носят слухове, че един мустакат банкер имал сериозен интерес, но по-добре да не насочваме темата в тази посока :)

Връзка към мнение

Чешате си езиците май. Щом и сега е възможно разговор между мобилни от например Индия и Норвегия да бъде шернат тук, това да струва О лева/евро/долари, то не виждам защо разсъждавате за монополи и досегашни споразумения за роуминг. Нещата света отдавна се е променил, просто още Мтел и Бтк не са ни казали :D .

Връзка към мнение

Няма такова нещо като "безплатен обяд" - "това да струва 0 лева/евро/долари" е илюзия. :) Отделна тема е кой плаща сметката привидно и кой я плаща накрая :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, факт е, цената не е баш 0 лева/минута в горепосочения пример. Струва толкова колкото интернет изразходим (според колко сме компресирали разговора)+ парите за лиценза за кодека+цената за статичното ай пи, като последните 2 разделени на броя минути, които сме прекарали през трасето за календарната година, за която сме платили. Цената на мобилния разговор към мобилен тук ще е малко по-скъпа, но не значително. На този принцип работят всички "отдалечени" кол центрове. Звъниш на немски номер например да питаш как да си включиш принтера и обаждането ти е прехвърлено към България, Индия, Пакистан или друга произволна точка по света, където оператор ти отговаря на въпросите. Често дори не разбираш, че ти се отговаря напрактика от едни 5000 и повече км разстояние.

Към момента сигурно поне 20% от разговорите от Азия нямат номер на повикващия, а се изписва непознат номер или астериск. Това значи, че отдавна хората от тази част на света ползват евтини трасета за пренос и такси от примерно 5 лева на минута с една Турция са близки до абсурдните. Аз лично в страни като ОАЕ, Китай съм имала единични (да не кажа, че се сещам само за един-два такива разговори), които са минали по нормално трасе, всичко останало е минало по евтини трасета и не съм получавала номера на обаждащия се. Но дори и в момента таксата за пренос по "нормално" трасе от чужбина не надхърля значително парите, които плащаме на минута за да говорим тук в Бг, ползвайки услугите на Мтел, Глобул и Виваком. Към момента сигурно без да преувеличавам една минута средно струва 10 евро цента тук. Разбира се, съществува риска да се разделим с екстрата "номер на повикващия", но това няма да е кой знае какъв проблем като ни е безплатно. Незная как седи въпросът с интернета в роуминг, но със сигурност и там има някакви пинизи, но аз съм икономист и не ги разбирам тези работи.

Връзка към мнение

Нека не бъркаме фиксираната и мобилната телефония - просто защото цената за пренос на един бит при едната и другата са различни в порядъци. :) Съвсем отделна тема са long-distance разговорите, базирани на някакъв тип Интернет телефония и тяхната законност...

За достъпа до Интернет през мобилната мрежа може да се изпише много, има си технологични особености и не е толкова прост, колкото провеждането на разговори... :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Чисто технически е голяма разликата между международните разговори и роуминга.  За да има роуминг, трябва международният пренос да поддържа определен набор от телекомуникационни протоколи. Затова е и много по-скъп, отколкото при обикновената телефония между 2 точки.

Неизписването на номера на викащия при приемане на международен разговор е пример, че дори и най-основният протокол не се поддържа напълно (SS7/MAP).

Поддръжката на SS7 под IP пренос съществува (нарича се SIGTRAN), но все още е в начален етап на развитие. Понастоящем SIGTRAN се използва частично вътре в мрежите на някои оператори и рядко при взаимна свързаност между 2 оператора в рамките на една държава. Причина за слабото му разпространение е, че SIGTRAN не се поддържа от стария хардуер, а преходът към последно поколение оборудване е много бавен и много скъп.

Връзка към мнение

Какво имаш предвид с "тяхната законност"?

Съвсем отделна тема са long-distance разговорите, базирани на някакъв тип Интернет телефония и тяхната законност...
 

Връзка към мнение

Да, голяма част от тях са незаконни. Лошата чуваемост, голямото забавяне, изписването на никакъв или чужд номер са все нарушения на законовите норми за телефония. Такива разговори не могат да бъдат проследявани от властите. Също така те са в ущърб на операторите, защото избягват таксите за терминиране на международен трафик. 

Връзка към мнение

Какво имаш предвид с "тяхната законност"?

Терминирането на разговори от мрежата на един оператор в мрежата на друг оператор е дейност, присъща за телекомуникационните оператори и регулирана от органи като КРС. Нормалният начин за осъществяването ѝ е чрез договори за изграждане на взаимна свързаност - търговски отношения между операторите. Пример: БТК и МТел имат договор за взаимна свързаност с капацитет 200 едновременни разговора на посока (числото е фигуративно). За тази цел има "броячи" от 2-те страни на всяка посока и операторът, който терминира разговор в мрежата на другия, му дължи някакви пари.

Всеки краен клиент (вкл. фирмите) си купува пакет услуги от даден оператор и има право да ги ползва за лични цели, но не и да ги препродава на 3-ти лица.

Тук някъде се появяват различни по размер фирми, които купуват сим карти и/или стационарни линии, включващи пакети безплатни минути, като крайни клиенти в различни страни, изграждат т.нар. "точки за достъп" и с помощта на свободен софтуер пренасят разговори през входните точки между техни клиенти.

По този начин въпросните фирми нарушават своя договор с операторите във всяка страна. :)

Може и доста повече да задълбаем по темата, но надали има смисъл и съвсем се отклонихме от роуминга - добър повод Георги и/или Пожето да отделят дискусията в отделна тема.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Че ще има скрити лимонки с тези тарифи за войс, и за интернет в роуминг - ще има. Преди всяко пътуване просто звъннете на оператора, който ви обслужва и напуснете спокойни границата, да няма изненади после. Разговорите се записват. :)

Връзка към мнение

Преди всяко пътуване просто звъннете на оператора, който ви обслужва и напуснете спокойни границата, да няма изненади после. 

И се молете да попаднете на някой служител, който е наясно с условията и тарифите. Защото често може да ви обърка още повече заради "огромна си компетентност", както показва опита на пробвалите.

По-разумно е да проверявате в сайтовете на оператора, чийто услуги ползвате. Аз досега като не съм звънял на оператор, не съм усетил да преминавам границата неспокоен :)

 

 

Решено : От 01. Юли 2014 без роуминг тарифи

А междувременно от 1-ви юли 2013 ново намаление на тарифите за разговори и услуги в роуминг средно с 8%.

Връзка към мнение

И се молете да попаднете на някой служител, който е наясно с условията и тарифите. Защото често може да ви обърка още повече заради "огромна си компетентност", както показва опита на пробвалите.

По-разумно е да проверявате в сайтовете на оператора, чийто услуги ползвате. Аз досега като не съм звънял на оператор, не съм усетил да преминавам границата неспокоен :)

 

А междувременно от 1-ви юли 2013 ново намаление на тарифите за разговори и услуги в роуминг средно с 8%.

Има отдел "Жалби" за "компетентните служители" и не само. :)  Именно поради това, разговорите СЕ записват и на тази база се разглеждат възраженията. ;)

Връзка към мнение

Това си е новина ... да видим какво ще измислят операторите за безплатните разговори в група при положение , че ще се водят вътрешни разговори - :)

 

http://www.digitalversus.com/end-of-european-roaming-charges-set-july-2014-n29975.html

Разговорите във ВПН (група) се таксуват в роуминг, когато номерът, респективно абоната е извън територията на страната. Друг е въпросът, ако ти звъниш на абонат, който е в роуминг. Тогава се таксуват безплатно, като разговори в група. А съвсем отделен е фактът, когато имаш пакет за роуминг - войс и дейта.

Редактирано от goldeneyeful
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

За да не отварям нова тема, да си кажа тук въпроса на лаик, който е много "на вие" с новостите и технологиите в областта на телекомуникациите  :rolleyes:  (някои от нещата, които се коментират в тази тема, ми звучат малко като на китайски :biggrin: ).

Става дума за следното - при един от полетите на Уиз до Италия в самолета раздаваха сим-карти на Lycamobile, като стюардеските обясняваха, че този оператор предлага изгодни цени за разговори от чужбина към България от порядъка на 1евроцент на минута и картата може да се активира и да се предплати в по-големи търговски обекти като супермаркети, молове и др. подобни.

И тъй като  това звучи добре и понеже не струваше нищо си взех такава карта. Обаче понеже бях на кратка разходка в Италия и то не в големи градове - в няколкото супера, в които влизах, никъде не видях следи от този оператор. На едно място влезнах в офис на някакъв мобилен оператор, но и там нищо не знаеха и вдигнаха раменца. Но аз и нямах някаква особена нужда и не търсих усилено.

Като се върнах тук естествено погледнах в интеренет, обаче на страницата на компанията няма нищо за България. :rolleyes:

Тези дни обаче пък случайно видях по някоя от телевизиите (да не беше btv ) реклама, на български, на въпросния оператор. (Впрочем доста дървена реклама :biggrin: , малко все едно любители са я правили в някой гараж ).  Даже нямаше и да разбера, че за същото става дума, понеже кой знае защо, в клипа се произнася "Лайка мобайл" (но след рекламите на МишЕлИн и ГарниеР вече не се учудвам много ;) )

 

Та малко дълго стана писанието, но - доколкото разбирам става дума за някакъв виртуален мобилен оператор, базиран май в Англия, но някой от знаещите тук дали случайно няма повече информация - за тарифите от чужбина към България и от България навън, за това къде може да се предплатят минути и да се активира картата и т.н. ? :rolleyes:

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Lyca и Lebara са фирми, които са разпространени доста из Европа почти навсякъде и основния им таргет са емигрантите. Евтини разговори с чужбина, за сметка на по-скъпи вътре в държавата. Мисля и, че международните разговори ги прекарват през IP телефония, т.е. през интернет, което води до забавяния и досадно изчакване другия да отговори от време на време. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

... след рекламите на МишЕлИн и ГарниеР вече не се учудвам много ;) )

 

 

Сигурно е мъчение за слуха да си франкофон в България.

 

Какво да кажат и останалите с разните "Кю тен" и прочие дето на български биха звучали съвсем прозаично.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

 

Аз обаче като си пуснах българската карта тук в Холандия днес получих смс, че повикванията ми са по 2лв на минута и 60ст за смс. Дали не са си обновили автоматичните смс-и още?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз обаче като си пуснах българската карта тук в Холандия днес получих смс, че повикванията ми са по 2лв на минута и 60ст за смс. Дали не са си обновили автоматичните смс-и още?

Възможно е да не си правилния тарифен план за роуминг (има няколко). Ако си на Мтел, си избери план Eurotariff, предполагам е подобно и с другите оператори. 

 

http://www.mtel.bg/rouming-tarifen-plan-eurotariff

Редактирано от n1ck
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.