Прескочи до съдържание

Обиколка на Балканите - Сърбия, Хърватска, Словения, Босна, Черна гора, Косово и сие


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Бих искал да посетя следните места: Белград-Загреб-Любляна-Сараево-Мостар-Междугорие-Дубровник-Котор-Будва-Подгорица-Косово и сие.

 

Тъй като варианта с кола отпадна, реших да проуча какво може да се постигне по друг начин. В БДЖ предлагат карта Blakan FlexiPass. Примерно за 5 дена (24 часа) с неограничени пътувания за ден в рамките на 1 месец струва 172 лв., за 7 дена е 234 лв.

Картата важи за следните страни: Румъния, Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Черна гора и Босна.

Изглеждаше ми примамливо, но установих че за да стигнеш до Сараево, трябва да минеш през Белград, после през Загреб и след редица неудобни часове и до Сараево. От Босна да отидеш до Черна гора трябва да минеш пак през Белград, въобще от ж.п. транспорта им има какво да се очаква.

Т.е. някаква опция е София-Белград-Загреб, после за 9 Е има автобус до Любляна, Dbahn го предлагат в системата. После пак до Загреб, оттам до Сараево и оттам вече или с автобус или с влак.

По този начин обаче можеш да ползваш Balkan Flexipass само до определени места, а не по всички от запланувания от мен маршрут.

Има някаква опция от Белград да те извозят до Сараево, но това става с опрделена уговорка и не е виден часа на тръгване. Не е сигурно според мен запазването на места и за някои от другите отсечки, а това води до невъзможност за планиране и организация на нощувки.

От София до Белград се стига за около 8 ч.,цената е 44 лв. или 55 кушет, стига се или в 19,30 или рано сутринта в 4,30 ч. От Белград до Загреб се стига за около 7 часа, цената мисля че е около 25 Е и се пристига или в 4,30 или в 18 ч.  

Между Загреб и Сараево и между Белград и Подгорица се пътува също дълго.

 

За съжаление Dalmatian няма да оперират полети от София до Загреб, иначе можеше да се измисли нещо интересно като комбинация.

С wizzair от България се стига до Любляна само през Брюксел и Лондон.

 

Пътувам с организирани екскурзии само като краен вариант, но съоглед трудносттите с предвижването направих едно проучване и за това. За около 300 лв. те закарават до Черна гора, 3-4 нощувки със закуски и вечери, основните неща там и Дубровник.

 

Въобще ми се струва, че организирано е леко скъпо и не виждаш някои набелязани места, с влак таралянкането е много и в неудобни часове.

 

Искам да тръгна на 29 април, като съм свободен до 8 май :)

 

Надявам се, че информацията ще ви е полезна.

 

Какво мислите по въпроса? :) Ще ми е интересно да чуя ако имате интересни идеи.

Редактирано от Пътувко
Връзка към мнение

С влак из Балканите е зле, за съжаление, по-скоро за приключенски настроените. Че и полети директни няма изток-запад, въпреки планините и големите разстояния. Аз без кола не бих си и помислил.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лично аз не бих пътувала с влак, защото, колкото и да е по-ниска цената, по-дългото време за пътуване, закъсненията и ужасните условия не си заслужават. За автобусния транспорт можеш да използваш този сайт http://www.balkanviator.com/en/, информацията е относително точна (т.е. не съм имала проблеми до сега). Подготви си и една торба с валути :rolleyes: Ако решиш да включиш Косово, автоматично прибави и една Македония. Иначе поздравления за идеята, звучи много интересно  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лично аз, като отявлен форумен фен на Балканите, не бих тръгнал с влак по тези географски ширини. Реално погледнато единственото сигурно, а убеден съм и най-икономично като цяло, превозно средство за подобна обиколка се нарича лек автомобил. Обмисли още веднъж ситуацията и подходи прагматично, като за този период от време можеш да направиш и "голямото" балканско кръгче: София - Белград - Загреб - Плитвички езера - Дубровник - Котор - Мостар - Сараево - Мокра гора - Пирот - София. Любляна я остави за друго пътуване в посока Италия, както и отново за друго пътуване остави Албания...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря за споделените мнения и информация! :)

 

Бил съм в Белград, Загреб, Плитвичките красиви езера и Пирот, както и на други места в региона. Някои от местата искаме да посетим  заради другия човек, а в Любляна не съм бил. В Босна също, а там природата е много красива. Искам да видя водопада Кравице, който се намира в региона Междугорие.

В Македония и Албания съм бил, но не и в района на Тирана.

 

Има множество красиви места в региона, но не всички са лесни за достигане. Понякога в това им е чара :) Но пък чак толкова чар.....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На автобуса какво му е?

През 2004 г. съм правила подобно пътуване, използвайки обществен транспорт в Сърбия, Хърватия, Босна и Черна гора. Предимно автобуси. Имаше и план за ферибот, но поради блеене относно разписанието не се състоя :) Единствено на връщане пътувахме с нощния влак Бар (Ч. гора)-Белград. Едва ли е бил луксозен, но пътуването беше безпроблемно.


Иначе бих пропуснала Любляна на това пътуване и задължително включила Сплит и Трогир, които не видях в плана ти, а защо не и някой от островите.


Относно Косово - не съм била по онези места, откак е независима държава, но доколкото знам, сърбите доста се мръщят на пристигащи от Косово и косовски печати в паспорта, така че задай си връщане през Македония след Косово, ако е възможно, не през Сърбия. (Не знам въобще дали е изпълнимо това движение с обществен транспорт.)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Съвсем скоро се върнах от Косово. Най-удобно е да се мине през Скопие. На всеки час има автобус от Прищина. Цената е 5 евро в посока. После и от Скопие до София има повече варианти за прибиране, отколкото през Ниш. 


Аз като гледах има опция да се стигне до Ниш, а оттам до Подгорица. Това дали го е правил някой?

По тази схема съм правила София-Сараево. До Ниш се пътуваше с автобус на МАТПУ-96, а след това се прекачваш на Ниш експрес с около час и половина почивка. Предполагам, че до Подгорица е същото.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Венсеремос, писал ли си някъде по темата?

Не  :blush: Предполагам за Косово ме питаш? Иначе до Сараево бях преди 3-4 години.

Редактирано от venceremos
Връзка към мнение

Аз бих го направила (маршрута на Пътувко) в едната посока през Сърбия, в другата през Косово и Скопие. А тоя автобус на МАТПУ 96 явно е вечен :)

 

 

Ами напиши!!  :P За Косово питам, да. (И извинявай, че ти смених пола в бързината.)

Редактирано от Параход
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

и аз съм пътувала из Сърбия, Хърватска, Черна Гора, Словения и Македония къде на стоп, къде с влак и автобус/маршрутки. Всичко е добре уредено и не е скъпо! 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ох, няма да забравя един стоп от Ниш :) Шофьорът беше шотландец, тръгнал от Острова с една таратайка с цел да изиграе по една партия крикет във всяка европейска държава.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Реших да пътувам до Ниш и оттам до Сараево. От сайта на капитана http://www.polazak.com/sr/red-voznje/autobus намерих препратка към https://busticket4.me/EN/, който дава добро описание и възможност за купуване онлайн на билети. Тръгвам вечерта на 29 за Сараево от Ниш в 21 ч. и пристигам в 7 часа. Пътуването е кратко спрямо другите възможности и към 7 трябва да съм в Сараево. Там мисля да прекарам ден и нещо и после за Мостар (3 часа с автобус пак през същият сайт). От Мостар за Междугорие (30 мин.), където е водопада Кравица и още други различни неща. Ще се захвана с търсенето сега :)

Връзка към мнение
Георги Матеев

Извинявай, ще ползвам твоята тема, че имам подобен въпрос и няма смисъл да пускам нова.

 

Септември ще правя София-Будва-Дубровник-София с кола. Кой маршрут се препоръчва? Гледам, че най-краткия минава през Косово и Албания, но нямам актуално наблюдение за качеството на пътищата там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Извинявай, ще ползвам твоята тема, че имам подобен въпрос и няма смисъл да пускам нова.

 

Септември ще правя София-Будва-Дубровник-София с кола. Кой маршрут се препоръчва? Гледам, че най-краткия минава през Косово и Албания, но нямам актуално наблюдение за качеството на пътищата там.

 

Аз нямам представа с кола, но съм пътувал в Южна Албания и пътищата са соц стайл, нито добри, нито пък невъзможно лоши :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ама той онзи маршрут няма нищо общо с Южна Албания. Минава се Скопие-Урошевац-магистралата на нациите-Леже (Албания)-Черна гора. Има пътепис на една потребителка, за съжаление не си спомням името й, която минава наскоро по него.

 

Магистралата е 138 км, строена е от американско-турски консорциум и струва 2 млрд. ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Септември ще правя София-Будва-Дубровник-София с кола. Кой маршрут се препоръчва? Гледам, че най-краткия минава през Косово и Албания, но нямам актуално наблюдение за качеството на пътищата там.

В Косово пътищата определено бяха по-добри от тези в Македония. Няма никакъв проблем. Маршрутът до Будва е посоченият по-горе от Параход. Като съвет бих дала да се внимава само за двойните имена на градовете. Така Урошевац на албански например е Феризай. Илюстрирам: 

post-3727-0-21202800-1458080696_thumb.jpg

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Така! Вече съм резервирал повечето автобусни билети ( www.busticket4.me ) и всичките нощувки. Тръгваме за Ниш с влак в 11,30 и там трябва да сме в 15,30. Имаме свободно време за разходка и в 21 ч. тръгваме за Сараево. Трябва да пристигнем към 7 ч. Разглеждаме Сараево и нощуваме там. На следващия ден съм планувал да отидем до босненските пирамиди в гр. Високо, който се намира на 30 км. от Сараево. Връщаме се в Сараево и продължаваме привечер към Мостар. Там имаме нощувка, а на другия ден отиваме до Благай Теке, едно красиво място, което се намира на 10 км. от Мостар. Връщаме се и продължаваме към Междугорие. Там е статуята на Дева Мария, а на 10 км. е прекрасния водопад Кравице. Там имаме две нощувки, за да успеем с времето. На сутринта продължаваме към Дубровник. Там имаме нощувка и ден и половина престой. Оттам продължаваме към Котор, нощувка и после сме към Будва. Там  също имаме нощувка, евентуално Подгорица и после оттам до Ниш. Общо се получават 10 дена, 7 нощувки в 3* симпатични хотелчета и къщи за гости, два нощни прехода. По груби изчисления всичко ще ми излезне 400 лв. (за автобуси, нощувки и допълнителните трипчета) :)

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Завиждам ти! Много обичам Сараево! Да си хапнете печено прасе. :) Ето и едно местенце, което ви е напът

http://reports.travel.ru/letters/2013/11/223346.html?cc=ba

 

:) Да, четох за Почител и изглежда интересно място, но програмата ни е прекалено сгъстена и едва ли ще остане време. Благодаря все пак за информацията!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Привет! След успешно направена голяма обиколка на страните от бивша Югославия публикувам примерен маршрут. За резервации на автобусните билети използвах https://busticket4.me/EN.

 

 

                                        29 април 2016 г.

11,30 – тръгване от София за Ниш с влак. Пристигане в 15,30 в гр. Ниш

21.00 – тръгване от Ниш за Сараево - CENTROTRANS SARAJEVO

30 април 2016 г.

07.00 – пристигане в Сараево

01 май 2016 г.

Сутринта отпътуване за гр. Високо и разглеждане на Босненските пирамиди.

Отпътуване за Мостар от Сараево  с автобус късен следобед.

Настаняване в гр. Мостар

02 май 2016 г.

Напускане на хотела. Отпътуване с автобус до Благай Теке, 10 км.

19.00 ч. Отпътуване от гр. Мостар за гр. Междугорие - GLOBTOUR MEĐUGORJE

                                      03 май 2016 г.

Разглеждане на Междугорие и на водопада в Кравице

Нощувка в гр. Междугорие

                                      04 май 2016 г.

07,05 ч. Отпътуване за гр. Дубровник – Croatia Bus Zagreb Пристигане в 10,30 ч.

                                      05 май 2016 г.

Напускане на хотела

15.00 ч. – Дубровник – Котор - BOŽUR

                                     06 май 2016 г.

Напускане на хотела

Отпътуване за гр. Будва, транспорт на всеки 30 мин.

                                      07 май 2016 г.

Напускане на хотела до 12 ч. Отпътуване за гр. Подгорица

20,15 Подгорица  - Ниш - пристигане рано сутринта

 

 

 

Редактирано от Пътувко
  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.