Прескочи до съдържание

Пътуване до Букурещ с кола


Христиан

Препоръчани мнения

Може да се разходите в парка Херъстръу (Parcul Herăstrău) и да разгледате Музея на селото (Muzeul Național al Satului), до парка ще видите и Триумфалната им арка. Ако времето е хубаво ви препоръчвам тази разходка. Или пък може да видите парламента им и да разгледате него. Мисля, че тези неща са най-интересни за няколко часа.  :rolleyes:

 Иначе Атенеума е хубав, Старият град, Националният театър...

Ако ви се разхожда и искате да видите повече неща може да  тръгнете по булевард Кралица Елизабет (Regina Elisabeta), може да се поразходите в парка Чишмиджиу (Parcul Cișmigiu), да продължите надолу до т.нар. дворец на военните, да видите сградата, да завиете по Calea Victoriei наляво, за да стигнете до Атенеума, после да се върнете по същия път и да продължите пак по Кралица Елизабет и ще стигнете до Университета, близо до него е Националния театър, след това може да тръгнете по булевард Ion C. Brătianu или през Стария град към площад Unirii , там има и мол, може да поседнете покрай Дъмбовица, на завоя на реката ще видите и Националната им библиотека, a точно срещу мола на края на булевард Unirii e Палатът на парламента, до него може да стигнете пеша покрай блоковете. Цялото това кажи речи полу-кръгче може да се вземе пеш и ще сте видели основните забележителности. Така, както съм го написала не знам до колко се разбра, но зависи от началната ви точка, в google maps може да се ориентирате за посоката на разходката и да видите какво имам предвид.  :lol:

 

1001101_10151755684249322_548083917_n.jp

Гледка от библиотеката към Парламента

 

1150279_10151755684739322_266974503_n.jp  В Музея на селото

 

1001242_10151755678869322_73274347_n.jpg

Парламента погледнат от парк Izvor

 

1003173_10151755682599322_179536317_n.jpТриумфалната арка и един от входовете на парк Херъстръу

 

 

Сега като преглеждах снимките пак ми се приходи в Букурещ. Между другото преди няколко месеца като ходих пак, Триумфалната арка беше в ремонт и цялата беше покрита в скелета, ноо това беше декември, така че може ремонта да е приключил, не съм проверявала инфо по румънските сайтове... 

 

Приятна разходка и споделете как сте изкарали.  B)

А как е паркирането около центъра? Можете ли да препоръчате място за паркиране?

Връзка към мнение

А как е паркирането около центъра? Можете ли да препоръчате място за паркиране?

За съжаление аз не мога да препоръчам нищо. Обикновено обикалям пеш или с метрото, а колата оставям на паркинга на хотела.

Връзка към мнение

Преди няколко години паркирането в центъра беше безплатно и точно по тази причина намирането на място за паркиране беше предизвикателство.

Аз лично не съм впечатлен от музея на селото...

Има разходки в Палата на народа - сградата на техния парламент. Вътре  е доста... комунистическо... Но, поне за мен, беше интересно що за идея им е хрумнала в онези не особено розови години... Като се почне с "избираме този проект, защото е 3 пъти по-голям от останалите предложения", мине се през "всичко в сградата ще е родно" (изкопали са всичкия цветен мрамор на Румъния и са направили ферма за копринени пеперуди за тапетите), "ще го строят затворници и войници" - част от вратите се разминават и изглеждат извиснали, терасата с ниския парапет, за да може един лидер да не изглежда нисък пред народа си и манията за застрашен живот, което налага особената естествена климатизация... Съответно зимата е адски студено в сградата поради същата тази естествена климатизация... Няма да спойлвам повече с килимите, стълбите, ... Актуалният в последно време Доналд Тръмп е искал да я купи в началото на 90-те, за да прави казина в нея :).

На мястото на сградата е имало цял квартал, който са изринали, за да насипят пръст, за да може сградата да изглежда още по-висока, седейки на изкуствения хълм...

В края на Букурещ има парк, подобен на Мементо в Будапеща. Статуите не са интересни, но паркчето не е лошо. Има и хубава кафетерия.

В центъра, до площад Унирий, има квартал с кръчми - Липскани. Едно време там са живели евреите... Партията решава да интегрира братята роми и ги заселва в същия квартал. Старите му обитатели напускат не след дълго... Веднъж останали сами, ромите и те напускат. Дълго време кварталът е бил язва в центъра на града. В последните години го превръщат на квартал с кръчми и е доста приятно. Струва си да минете през  Caru cu bere. Този ресторант едно време е бил любимо място на "големците". Сега е съвсем обикновена кръчма, която е запазила сериозна част от интериора на стария ресторант и готвят вкусно.

Не знам дали още съществува, но преди имаше български ресторант недалеч от сградата на техния МС. Беше разделен на няколко салона - един като стара българска чаршия с нарисувани къщи с чардаци, един - като от двора на двореца в Балчик с изглед към морето, един - с каменна чешма. Готвеха вкусно.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

 Струва си да минете през  Caru cu bere. Този ресторант едно време е бил любимо място на "големците". Сега е съвсем обикновена кръчма, която е запазила сериозна част от интериора на стария ресторант и готвят вкусно.

 

 

Само да допълня, че е добре да се направи предварителна резервация. Ресторантът е доста популярно туристическо място, но наистина готвят страхотно, а менюто е под формата на вестник...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само да допълня, че е добре да се направи предварителна резервация. Ресторантът е доста популярно туристическо място, но наистина готвят страхотно, а менюто е под формата на вестник...

 

Според мен направо си е задължителна резервацията, макар че зависи и по кое време се посещава. Може да се наложи малко да изчакате примерно в по-малко натоварено време. Хубавото е, че вечер има програма - традиционни танци, модерни или някакъв друг вид забава. Харесва ми, че има и нещо като минутите на екипа - излизат готвачите, сервитьорите и всички, които се грижат за ресторанта и правят обиколка, получават аплодисменти. Хубав момент е. 

 

12342369_10153812532919322_7453454755779

 

 

12301470_10153812532959322_4439059665754

Papanași - нещо като понички с цедено мляко и сладко. Препоръчвам този десерт.

 

 

 

post-1799-0-22983200-1460120554_thumb.jpg

 Tук може да забележите в горния ъгъл хората, които са без резервация и чакат за маса, отделно и около бара е пълно с такива хора.

 

post-1799-0-72400600-1460120634_thumb.jpg

Обиколката на персонала, която споменах.

 

Друго популярно място за хапване сред туристите е Hanul lui Manuc. Иначе, както е написал akair, по ул. Lipscani и въобще из целия Стар град има много заведения и места за хапване, барчета и т.н.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Да споделя актуална информация от минаването на Дунав мост. На 07.04.2016 минавахме в посока Русе - Гюргево и ни отне около 1 час от плащането на таксата от българска страна (4 лв.) до минаването на митницата от румънска страна. Имаше много тирове и на самия мост малко преди средата чакахме около 30 мин. - много неприятно беше. Вчера (11.04) в обратна посока го минахме за 20 мин. От румънска страна при напускане искат да видят винетката - пазете я!.

В Букурещ движението беше ужасно - не само трафика е неприятен, но и некоректното шофиране, навират се отвсякъде и не спазват предимства и др.. Отне ни около час да минем през града.

На отиване имахме време и решихме да се разходим из центъра на Букурещ по посочените от Моника места. Не успяхме да намерим място за паркиране. Въртяхме се доста и въпреки, че има големи паркинги, всичко беше запълнено. Може би не улучихме правилното място, но не очаквахме да е толкова трудно. Насочихме се към Триумфалната арка - около нея има тихи улички, в които може да се паркира. Има красиви големи къщи и много посолста в района. Самата арка вече не е в скелета.

post-1439-0-21782400-1460446996_thumb.jpg

Времето беше много слънчево и се разходихме из парка до арката, а след това отидохме и до музея на селото. На около 10 мин. пеш от арката е. Люляци, лалета и други цветенца бяха нацъфтели и беше много приятно за разходка.

post-1439-0-52999400-1460447296_thumb.jpg

post-1439-0-10983700-1460447337_thumb.jpg

Входът за музея е 10 леи за големи и 2,50 за ученици. Много прилича на музея Астра в Сибиу. Ние сме ходили там, така че не беше нещо ново за нас, но е приятно за разходка.

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ние пък минахме за по 15 мин. Почти не ни проверяваха - даже и винетката не искаха. Обаче тя е електронна - снимат с камери, затова не мислете да не си купувате!

Всичко това на 3.04 влизане, на 9.04.излизане.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И да не забравя нещо - винетките в Румъния се купуват САМО от бензиностанции на Ромпетрол - на връщане поради закъснение на полет ми изтичаше винетката, и питах в 3-4 обекта на Лукойл. Та чак на последната една дама беше любезна да ме осведоми за този факт !

Връзка към мнение

Миналата седмица на отиване чакахме около час за проверка, а на връщане минахме за 10 минути - беше вечер, ако има някакво значение. Подобно е било и при наши приятели ден след нас.

Връзка към мнение

И да не забравя нещо - винетките в Румъния се купуват САМО от бензиностанции на Ромпетрол - на връщане поради закъснение на полет ми изтичаше винетката, и питах в 3-4 обекта на Лукойл. Та чак на последната една дама беше любезна да ме осведоми за този факт !

Не си разбрал нещо, на повечето бензиностанции продават винетки като и на различни пунктове покрай границите. Голямо улеснение е и мобилното приложение, което имат, става за броени минути закупуването на винетка.

Връзка към мнение

 

 

Не си разбрал нещо, на повечето бензиностанции продават винетки като и на различни пунктове покрай границите. Голямо улеснение е и мобилното приложение, което имат, става за броени минути закупуването на винетка. 

Ами... не знам. Но в 00.30 мин специално на Лукойл НЕ продаваха, и ми казаха горното ! ;)

Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Здравейте! Предстои ни пътуване с кола за НГ до Букурещ. Въпросът ми е някой, който е пътувал знае ли дали е много натоварено в празничните дни? На 30-ти отиваме и на 1-ви се връщаме. Благодаря предварително!

Връзка към мнение

Гледай да избягвате часовете от 11 ч. до 13 ч. и около 19 ч., че ще си отвисите. В 19 ч. затварят границата и я отварят след около 30-40 мин. Минаването отнема време, тъй като документите се проверяват и регистрират и от двете страни (БГ и РУ). Румънците проверяват и багажника :) . Купи си румънска винетка от тук https://www.roviniete.ro/bu, че да не губиш време, като минете границата, и да не те цакат на границата със закръгляния - разпечатай си електронното потвърждение за закупена винетка, тъй като понякога го искат :).

 

Още нещо - тъй като няма желание и от двете страни да оправят трафика по дунав мост, ако се случи да спрете и зациклите зад тир при преминаване на дунав мост, хич и не чакайте - направо влизаш в насрещното и караш докато не дойде друго превозно средство в насрещното. Обикновено тировете оставят "джобове", в които можеш да се пъхнеш и да пропуснеш насрещно движещото се превозно средство. Ако не влезеш в насрещното, ще си отвисиш 3-4 часа :) .

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Още нещо - тъй като няма желание и от двете страни да оправят трафика по дунав мост, ако се случи да спрете и зациклите зад тир при преминаване на дунав мост, хич и не чакайте - направо влизаш в насрещното и караш докато не дойде друго превозно средство в насрещното. Обикновено тировете оставят "джобове", в които можеш да се пъхнеш и да пропуснеш насрещно движещото се превозно средство. Ако не влезеш в насрещното, ще си отвисиш 3-4 часа :) .

 

Не, че съм пресичал моста и не съм запознат как точно е разположението на моста, но едно наум като се дават и приемат подобни съвети. Лично за мен като шофьор едно от най-дразнещите джигитски изпълнения е именно карането в насрещното при дълга колона, докато дойде кола от другата страна винаги с надеждата, че някой будала ще отстъпи място. Звучи и опасно като цяло и не за неопитни шофьори. 

 

Пак казвам, нямам идея дали има нещо като негласно споразумение по този начин да се пропускат колите на моста, но не ми звучи така. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Здравейте! Предстои ни пътуване с кола за НГ до Букурещ. Въпросът ми е някой, който е пътувал знае ли дали е много натоварено в празничните дни? На 30-ти отиваме и на 1-ви се връщаме. Благодаря предварително!

Ако дадеш подробности, ще получиш и по-конкретни отговори - по кое време смяташ че ще влезете в Букурещ, от къде пътувате, до къде трябва да стигнете....

Като всеки голям град е нормално да има и задръствания, особено привечер.Но в най-лошия случай Букурещ се пресича за около 50 мин. По принцип румънците са "по-ларж" и сигурно ще са се изнесли за празниците. Най-добре е да карате с навигация, но и maps.me върши много добра работа. 

Връзка към мнение

Не, че съм пресичал моста и не съм запознат как точно е разположението на моста, но едно наум като се дават и приемат подобни съвети. Лично за мен като шофьор едно от най-дразнещите джигитски изпълнения е именно карането в насрещното при дълга колона, докато дойде кола от другата страна винаги с надеждата, че някой будала ще отстъпи място. Звучи и опасно като цяло и не за неопитни шофьори. 

 

Пак казвам, нямам идея дали има нещо като негласно споразумение по този начин да се пропускат колите на моста, но не ми звучи така. 

 

Такава е практиката там, когато допуснат струпване на тирове на моста. Такава е и практиката, когато от Румънска старана блокират пътя 10-тина км преди моста. На Русе няма такива проблеми, тъй като са две ленти в едната посока :) .

 

Иначе и аз се дразня от джигитски изпълнения, а в Букурещ - колкото щеш :)

Ако дадеш подробности, ще получиш и по-конкретни отговори - по кое време смяташ че ще влезете в Букурещ, от къде пътувате, до къде трябва да стигнете....

Като всеки голям град е нормално да има и задръствания, особено привечер.Но в най-лошия случай Букурещ се пресича за около 50 мин. По принцип румънците са "по-ларж" и сигурно ще са се изнесли за празниците. Най-добре е да карате с навигация, но и maps.me върши много добра работа. 

Те вече се изнесоха :) . Букурещ се поопразни. Като навигация тук се ползва мноооого waze.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Бяхме до Букурещ по работа и си отделихме половин ден за новия спа комплекс Therme Bucharest и понеже никъде не открих инфо за него преди да тръгнем ще споделя някои неща, защото много ни хареса и си заслужава посещението.
Намира се извън Букурещ, на около 20мин от центъра посока летището, има безплатни автобуси до там, тръгват от няколко места в града/посочени са в сайта на комплекса/. Ние отидохме с колата, паркинга е огромен и безплатен. Комплекса има три зони с определена тема:
- The Palm - огромен басейн с няколко джакузита, мокър бар, тропическа сауна, масажни легла, три термални басейна за лечебни цели, външен басейн с минерална вода и различни глезотийки за релакс с добавка от  палми, орхидеи и други растения.
- Elysium има седем тематични сауни, /Холивуд сауна ми е фаворит/ мокър бар, зона с инфрачервени лампи за нагревки и кът за масажи, които се заплащат допълнително.
- Galaxy е зона за забавления, с много водни пързалки, басейн с вълни, мокър бар, тук беше пълно с деца, защото само в тази зона се допускат.

Билет може да се купи за всяка зона отделно или за всички. В сайта им са посочени цените, ние избрахме за 4,30ч - 40лв на човек за всички зони и времето ни беше достатъчно да се размажем.
Ако не си носите кърпа може да се вземе на място под наем срещу 5лв, халат 10лв.
В трите зони има ресторанти за хранене, цените са нормални за подобно място.
Бяхме в събота и нямаше навалица, имаше доста свободни шезлонги, центъра е огромен и има необходимото уединение за релакс.

IMG_9291.JPG

IMG_9314.JPG

IMG_9311.JPG

IMG_9350.JPG

IMG_9352.JPG

IMG_9292.JPG

IMG_9301.JPG

IMG_9302.JPG

IMG_9320.JPG

IMG_9323.JPG

IMG_9326.JPG

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 6 часа, Девора каза:

на около 20мин от центъра посока летището, има безплатни автобуси до там, тръгват от няколко места в града/посочени са в сайта на комплекса/

Разписанието на безплатните  автобуси в pdf формат е тук. Трябва да се кликне върху съответния ден. В най-скоро време ще  изпробвам  пътуване с шатъл до spa комплекса и оттам с такси до летище Отопени. Струва си. Приемливо близко са!  Девора, благодаря ти!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 5 години по-късно ...

Бих искала да побутна темата малко и да помоля, ако някой скоро е ходил в Букурещ и е паркирал в платени зони, да сподели как става плащането. Налага се да бъдем там от 12.06 до 15.06 за лечение на детето ни. Избрали сме апартамент срещу клиниката, кото се намира в централна част - Calea Victoriei. Хазяинът ни увери, а и в google maps видяхме, че има места за паркиране и голям паркинг.  На ден таксата е 30 леи, но се плащало само с SMS или приложение. Дали мога да платя с SMS от български номер или приложението ще сработи с българска дебитна карта? 

Благодаря предварително на отзовалите се!

Връзка към мнение
преди 23 минути , magyyy каза:

Бих искала да побутна темата малко и да помоля, ако някой скоро е ходил в Букурещ и е паркирал в платени зони, да сподели как става плащането. Налага се да бъдем там от 12.06 до 15.06 за лечение на детето ни. Избрали сме апартамент срещу клиниката, кото се намира в централна част - Calea Victoriei. Хазяинът ни увери, а и в google maps видяхме, че има места за паркиране и голям паркинг.  На ден таксата е 30 леи, но се плащало само с SMS или приложение. Дали мога да платя с SMS от български номер или приложението ще сработи с българска дебитна карта? 

Благодаря предварително на отзовалите се!

В последната година доста често съм в Букурещ, и все още не мога да им схвана системата за паркиране. Според местните от петък 17.00 до понеделник в 08.00 е безплатно на местата маркирани със сини линии. Според табелите не е така, но досега се доверявам на местните и не съм имал проблем. Приложението е само на румънски, но не е толкова сложно, със сигурност не става с смс с бг карта, но с дебитна може, пробвано многократно, 5 леи на час. Приложението се казва Parking Bukuresti. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 5 часа, HUNT каза:

В последната година доста често съм в Букурещ, и все още не мога да им схвана системата за паркиране. Според местните от петък 17.00 до понеделник в 08.00 е безплатно на местата маркирани със сини линии. Според табелите не е така, но досега се доверявам на местните и не съм имал проблем. Приложението е само на румънски, но не е толкова сложно, със сигурност не става с смс с бг карта, но с дебитна може, пробвано многократно, 5 леи на час. Приложението се казва Parking Bukuresti. 

Благодаря! Може ли някаква екранна снимка на приложението,защото аз намерих едно с различно име, в описанието на което пише, че само с румънска карта става. Не намирам приложение с посоченото от Вас име.

Връзка към мнение
преди 20 минути , magyyy каза:

аз намерих едно с различно име, в описанието на което пише, че само с румънска карта става.

Аз пък намерих едно, за което пише, че не е налице;

1062578494_Screenshot_20230608_200841_GooglePlayStore.jpg.b447753c7161d85f5ddf3725162e1341.jpg

Връзка към мнение
преди 55 минути , magyyy каза:

Благодаря! Може ли някаква екранна снимка на приложението,защото аз намерих едно с различно име, в описанието на което пише, че само с румънска карта става. Не намирам приложение с посоченото от Вас име.

Това е скрийншот от apple store. За Андроид нямам идея, в iOS си работи, въпреки че е малко бъгаво.

п.с. Сега проверих през телефона на сина ми, наистина не става за Андроид

PNG image.png

Редактирано от HUNT
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сега попрочетох малко по форумите, другото приложение, което се вижда на скрийншота, май също работи включително и за Андроид. Имайте предвид че на някои паркинги има и физическо присъствие на хора, на които също може да се плати в брой. Като цяло е много неясна цялата им система за паркиране, което е леко абсурдно за такъв голям и добре развит град. Стискам палци за успех в по-важното начинание, заради което ще сте там 🫰

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.