Прескочи до съдържание

бързи въпроси Кратки и бързи въпроси за Сицилия


Spqr

Препоръчани мнения

автобусът в Сиракуза спира на пешеходно разстояние от стрария град, малко преди моста, но как се казва спирката незнам! 

В Ното, по мое мнение, не си заслужава да отделяш повече от няколо часа за разглеждане. Ние в един ден разгледахме Рагуса, Модика и Ното и времето стигна. Багажът си оставяхме в будката, където продават билети за автобуса в Ното, а тя мисля, че няма такова нещо като обедна почивка. В Сиракуза мисля, че си купихме билетите от автобуса, но не съм на 100% сигурна.

Относно това, че в Сицилия не може да се разчита на междуградския транспорт... аз с такова впчечатление не останах! Имахме супер инфарктни моменти, в които имаше примерно 2 автобуса на ден от Агридженто до Гела и оттам почти веднага влак до Рагуса и всичко мина перфектно! Автобусите между Рагуса, Модика, Ното и Сиракуза също се движеха според разписанието!

В Катания мисля, че всеки ден сутринта има рибен пазар. 

А относно храната - определено Аранчини!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Билети се продават от шофьора или от кондуктор във влака ако на спирката/гарата няма работещо гише

 

2 пъти съм обикалял Сицилия само с местен транспорт, всеобщото мнение както винаги е грешно  :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз също обиколих Сицилия единствено с обществен транспорт.

Имала съм някои опъващи нервите случки, но не бих заявила, че на обществения транспорт не може да се разчита. Проблемите винаги са били с автобуси водещи се за вътрешноградски транспорт, но не и с тези осигуряващи връзка между градовете. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз с няколко въпроса  ;)

От къде в Сиракуза тръгват автобусите за Ното - от автогарата до жп гарата или от Foro Siracusano?

Чудя се дали от 2-те нощувки в Сиракуза да не отделя едната за Ното. Заслужава ли си града вечер? По кое време почиват църквите? По време на "обедната" почивка има ли от къде да се купят билети за автобус и влак?

В Катания всеки ден ли работи рибният пазар? И в неделя ли?

Според мен, Ното е хубаво да се види през деня. Освен това, вечер църквите са затворени.

Вечер е красиво осветено, но колкото да мине човек по Главната. :)  Градчето е мънинко и вечер е скучно.

По - добре си направи нощувките в Сиракуза.

Рибният пазар в Сиракуза е подобен на този в Катания. На долния му край има едно местенце - хем заведение, хем магазин, където продават най-вкусната капоната, която съм яла на Сицилия.

За градския транспорт не мога да кажа. :angry:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Съвсем "пресни" от Сицилия, прибрахме се 01.01.2017 :)  но като гледам времето отвън да си бяхме стояли там  :( 

И аз съм за, че в Ното са достатъчни няколко часа - 2 примерно.

Ние ходихме и на Ното Антико, но то е на около половин час с кола. Историческо е интересно.

"За" Сиракуза поне 2 дни.

Пазара в Катания работи всеки ден без неделя, мисля. Работеше и на 31-ви Декември сутринта до около 14 часа.

С обществения транспорт не бих могъл да помогна, съжалявам. Само за пример, търсехме автобус онлайн да се приберат от Сиракуза до Катания, и нищо не успяхме да намерим. Накрая се наложи да отида да ги прибера с колата.

И само ако те интересува естествено, проверено, има добра автобусна връзка Катания - Етна, отиване 8.15 от автогарата, връщане 16.30 часа.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Само за пример, търсехме автобус онлайн да се приберат от Сиракуза до Катания, и нищо не успяхме да намерим. Накрая се наложи да отида да ги прибера с колата.

 

само да вмъкна, че точно по тази детинация автобуси има и даже в неделя, включително и до летището

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички отзовали се!

С риск да ме освиркате за кратката сицилианска "афера", споделям програмката и чуденките. Ще съм благодарна за всякакви подобрения. Мощна компания от 14 умопомрачителни жени сме  :) , та да се има предвид, че няма да сме от най-организираните  :)

1. Сряда, 14.50 - кацаме в Катания. От летището с бус до Сиракуза. Хотелът ни е в Ортиджа, до Аретуза /май точно там е Рибният пазар/

2. Четвъртък - до обяд Арх. парк, след обяд - Ното. Втора нощувка в Сиракуза.

3. Петък - Ортиджа и в ранния следобед бус до Катания. Нощувка.

4. Събота - Полудневна разходка с бус до Таормина и обратно. Нощувка в Катания.

5. Неделя /безплатна/ - половин ден в Катания и в 15.25 летим.

 

Минусите са, че хотелът ни в Сиракуза е доста далече от автогарата, а този път ще трябва да го минаваме 4 пъти /14 бройки :)/ и че ще изгубим време в ходенето от-до Ното

Чудех се дали още от летището да не вземем бус до Ното /има два с удобни часове/, да видим вечерен Ното, да преспим там, на другия ден до обяд да разгледаме и да отидем до Сиракуза - с една нощувка. 

За Етна няма време, пък и в края на март ще има сняг, вероятно. Друг път, в по-тесен състав...

Хем искаме да видим повече, хем да не препускаме, та не знам къде е златната среда...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На мен ми се струва ок.

Само ми се струва, че до Таормина е по-удачно ходенето с влак и само за спирка-две с автобус (с него колкото да ви качи на високото)

Вижте си и този вариант за всеки случай.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Само ми се струва, че до Таормина е по-удачно ходенето с влак и само за спирка-две с автобус (с него колкото да ви качи на високото)

Вижте си и този вариант за всеки случай.

 

Влакът на по-удобно място ли спира или е по-редовен?

И още един много конкретен въпрос. Театро Греко в Таормина знаете ли дали е безплатен в първата неделя? Срещнах разнопосочна информация и не знам на кого да вярвам.

Редактирано от noshtna_ptica
Връзка към мнение

По-удобен от гледна точка разписание, че влаковете бяха по-често. Ако намериш автобуси, които да ходят до самото градче може да избереш тях, иначе след влака хващаш автобус. Аз първо ходих до Джардини Наксос и от там с автобус до Таормина. На връщане слязох пеша по пътя, защото не намерих стълбите, които са пряк път за достигане до гарата. Ходенето по пътя не е удобно, та не го препоръчвам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Влакът на по-удобно място ли спира или е по-редовен?

И още един много конкретен въпрос. Театро Греко в Таормина знаете ли дали е безплатен в първата неделя? Срещнах разнопосочна информация и не знам на кого да вярвам.

Според мен е по-удобно с автобус. Имаше автобуси почти на всеки час от Катаня - http://www.interbus.it .  Пътуването е приятно и продължава малко повече от час. По пътя ще видите и Giardini Naxos. :)  Спира в началото на Таормина на Via Luigi Pirandello, 38, която е на 5 минути от Porta Messina, от където започва главната улица Corso Umberto I. От там до Teatro Antico са около 400м.

Влакът спира в долната част и за да се качите до горе трябва или да се върви по едни кошмрни стълби, или да се вземе фуникуляра на всеки 15 минути, цената  в едната посока беше 3 евро, но е много удобен и спира на около 200м от Porta Messina. Друг вариант са едни автобусчета, но трябва справка за разписанието им, не бяха много на често.

Би трябвало да има безплатен вход за първата неделя от месеца, защото е прието от Департамента за културно наследство в Сицилия от 2014г. присъединяването към инициативата "Domenica al museo" за всички паметници - в първата неделя на месец допускането до музеи, археологически обекти и художествени галерии в сицилианския регион  ще бъде свободен.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ако Театро Греко е безплатен, не ни пречи вместо в събота, да го видим в неделя. Но нито тази забележителност има сайт /освен програмата с представленията/, нито пък някъде чета подобнао инфо.

Единствено тук е споменато http://www.hermes-sicily.com/blog/monumenti/ingresso-gratuito-ai-musei-e-siti-archeologici-in-sicilia

РЕДАКТИРАМ СЕ: Има го в списъка!  :) Включен е в забележителностите към Месина!  :)

Редактирано от noshtna_ptica
Връзка към мнение

Тъй като ще правим обиколка с кола под наем и в много случаи ще имаме багаж в колата, ме интересува

 

1. дали платените паркинги са достатъчно надеждни. Примерно:

https://www.google.bg/search?q=Parcheggio+cefalu&gws_rd=cr,ssl&ei=ASHFWMXTAYroUtjLgPgM#tbm=lcl&q=Parcheggio+cefalu&*&rlfi=hd:;si:;mv:!1m3!1d7267.070275419941!2d14.01926985!3d38.03504110000001!3m2!1i929!2i444!4f13.1

 

2. или за по-сигурно да оставим куфарите на гарата?

Връзка към мнение

Не мога да и кажа къде е по-сигурно. Няма да забравя как в Палермо си оставихме колата за 4 часа следобеда на един платен паркинг (платихме за 2 часа, 2 евро, и се разбрахме, ако се забавим - да доплатим). 

Пазач беше някъв наркоманясал или пиян, не знам, циганин. Как и да е, на тръгване се наложи да си отворя багажника, за да взема нещо, при което се видяха и двата ни куфара. 

 

Общо-взето бях готов да се простя с багажа ни. Оказа се обаче, че като се върнахме след 4 часа, не само нищо не беше пипнато, слава богу, но и нямаше следа от пазача, та бяхме на "далавера" с 2 евро. ....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Само да се допълня към горното мнение – колата беше местен рентакар, наета от Катаня, в багажа не бяхме оставили нищо ценно – освен сувенирите (предимно магнити), останалото …. Непрани дрехи, защото ни беше последен ден. Пари, портфейли, телефони, GPS, и паспорти – беше в нас, вкл. и билетите за самолета. Така че – общо-взето бях поотписал колата и супвенирите, но… може би ако не беше рентакар нямаше да са толкова „благосклонни“. И все пак говорим за открит паркинг около централните части на Палермо, колата стоя до към 20.00 ч., и също така съм склонен да предположа, че не са толкова нагли там. 

Така че- късмет и не смятам, че на платен паркинг, посред бял ден ще ви направят нещо на колата...., особено пък ако е местен рентакар!

Връзка към мнение

Благодаря, Станимир. А какво значи местен рентакар? т.е колата не е била от големите фирми?  

Ние ходим винаги с раници и си носим ценните неща с нас, но да ти откраднат дрехи/обувки...... и най-вече разбиването на колата, полицията и съсипана почивка...........  :( !!!!! 

Връзка към мнение

Под местен рентакар визирах  една лоу кост компания, базирана в катаня (де да знам, може и другате в Италия) - аутоеропа май беше. Но според мен - всеки рентакар в Сицилия ще ти свърши работа или поне - би могъл да се надява, че ще свърши работа - за предупреждение към автоджамбазите - все пак да не забравяме, че ...... много е вероятно, който посегне на рентакар кола да бъде бит, ама лошо. 

 

Апропо, на жема ми се е случвало в Италия, Генуа, да й разбият рентакара - два часа точно с полицията и с все смяна на колата, но са заминали значителна част от сувенирите (дрехите са били в хотела, станало е нощем).

 

Мен, ако питаш - не се напрягай и страхувай излишно! Аз преди се страхувах какво ще стане при ПТП - пътувах с личен автомобил - София - Неапол (през Любляна, Рим, Флоренция, Амалафи, Позитано, etc.). Застрахователят ми го каза - добре де, що го мислиш отсега?! Ако ще го мислиш - ми не тръгвай! :) Щото аз бях почнал да го разпитвам - какво ще стане сега, ако ми счупят стъклото, НЕ съм с рентакар, че да е лесно - застрахован съм в България и пр. и пр. :) 

Редактирано от Stanimir_81
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В продължение на последните мнения да попитам: а нощем какво правите - платени паркинги ли търсите или по улиците, пък каквото стане? Ясно е, че багажът няма да е в колата, но трябва ли да се опасявам, че местните се чувстват длъжни да проверят?

Връзка към мнение

Паркирали сме рент-а-кар автомобила в Сицилия на обществен паркинг пред хотела / апартамента на улицата в различни градове. Само, че не сме били в Палермо.

По принцип ползваме пълна застраховка от доставчик.

Редактирано от lesy
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В Сицилия - винаги сме паркирали рентакара пред хостела, или някакъв паркинг пред/около хостела, и да - без багаж; каквото искат да решават местните (после тях ще ги гонят от застрахователната компания, а и от рентакара). Виж, по-интересно, ако бях със собствена кола - вероятно щях да търся известна доза сигурност.....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте и от мен!

Супер полезни неща сте дали като идеи и предложение :)

Предстои ми екскурзия до Катания 12-16 април. Кацаме в Катания, разглеждаме я. След това (чудя с еоще с автобус или влак) е по-удобно за еднодневен трип до Таормина и обратно нощувка в Катания. И два дни сме отделили за Сиракуза с една нощувка там-за там вече си закупихме билети за влак.

Какво бихте ме посъветвали за Транспорта до Таормина. Всеки, който има препоръки за места за хапване, места, които не са чак толкова популярни за виждане ще с ерадвам да сподели-имам в предвид и за трите града, които ще посетим. За Етна май няма д ани остане време ;) Следващия път :)

Връзка към мнение

За мен с автобус е по удобно защото ще слезете на автогарата,а с влак на гарата и от там трябва автобус до автогарата.

Редактирано от aleks1973
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За мен с автобус е по удобно защото ще слезете на автогарата,а с влак на гарата и от там трябва автобус до автогарата.

Благодаря Ви! 

Предполагам, че автобусът се взима някъде от центраната автогара в Катания..понеже сайта на Interbus не поддържа английска версия и не можах да стигна нито до разписаниео, нито до точките , от които можем да го вземем в посока Таормина :)

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.