Прескочи до съдържание

Ало! Ало! - новини от Париж (и Франция)


Роца

Препоръчани мнения

10082013-10082013-IMG_0067.jpg

 

Идеята на темата е за споделяне на полезна и "моментна" информация, която може да заинтересува пътуващите до Париж и която не е спомената в пътеводителя.

 

Аз следя основно новините за Париж, но всяко включване на столично или национално ниво е добре дошло :).

 

 

Редактирано от Роца
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Започвам с нещо, споменато от Mary в една друга тема - от 01 май 2016 всяка първа неделя на месеца Шанз Елизе ще е пешеходна зона.

 

В момента в Музея Орсе тече изложба на Митничаря Русо (22 март - 17 юли 2016): http://www.musee-orsay.fr/en/events/exhibitions/in-the-musee-dorsay/exhibitions-in-the-musee-dorsay/article/le-douanier-rousseau-43250.html?tx_ttnews[backPid]=254&cHash=8bcb86c2cd

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Роца, чудесна идея! :)

 

Веднага се включвам и аз.

 

paris-les-halles.jpg

 

И още нещо: По повод Европейското първенство по футбол през 2016г., чийто домакин е Франция пред Hôtel de Ville са разположили спортни съоръжения. Ще бъдат на разположение до 10-ти април.

 

12901456_10153559778734639_1127825434288689306_o.jpg 

 

981156_10153559778729639_3207791887998692681_o.jpg

 

Източник на снимките - Фейсбук.

 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Идеята ви е чудесна, много пъти съм си мислела, че е добре да има такива теми за повечето големи европейски градове (а и не само).

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

След дълъг ремонт, куполът на Пантеона е отново отворен (ако сте мотивирани да изкачите 206 стъпала за панорамна гледка на Париж на 360 градуса :))

Ако ли не, поне около фасадата вече няма скелета и става за снимки.

 

П.П. Забравих да допълня - панорамната гледка струва 2 евро (по-малко е от Айфеловата кула, пък и има предимството, че от Пантеона се вижда Айфеловата кула :) ), но групите са ограничени до 50 човека (под определен час, 6 пъти на ден).

Редактирано от Роца
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

След дълъг ремонт, куполът на Пантеона е отново отворен (ако сте мотивирани да изкачите 206 стъпала за панорамна гледка на Париж на 360 градуса :))

Ако ли не, поне около фасадата вече няма скелета и става за снимки.

 

П.П. Забравих да допълня - панорамната гледка струва 2 евро (по-малко е от Айфеловата кула, пък и има предимството, че от Пантеона се вижда Айфеловата кула :) ), но групите са ограничени до 50 човека (под определен час, 6 пъти на ден).

И махалото ли е налично вече?
Връзка към мнение

За махалото не знам, понеже не съм ходила лично :)

За купола видях, понеже гледах сутринта репортаж по телевизията за реставрацията му.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Малко късно го видях, но ...

Hanami au Parc de Sceaux - празнуване на Ханами(празниците на вишневия цвят) в Париж - в Parc de Sceaux 

Днес от 15,30 ще има програма.

 

13047700_1087208771343577_6907204208265278887_o.jpg

 

12963675_10207858987606556_3503769497906912870_n.jpg

 

Източник: Фейсбук

  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Ако някой е пропуснал ханамито миналия уикенд, може да навакса с още едно плюс японски пикник в събота, 23 април, в Jardin d'Acclimatation :)

https://www.facebook.com/events/217349411962369/

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ровейки по сайта на парижкия градски транспорт забелязах, че вече стандартните единични билети за пътуване (t+) важат само за 2 часа между първо и последно валидиране при прекачванията метро-метро, метро-РЕР и РЕР-РЕР (в рамките на Париж). Преди нямаше период на валидност.

Допълних го в Пътеводителя.

 

И, понеже наскоро стана дума за махалото на Фуко - би трябвало да е обратно в Пантеона (поне според информация в Le Monde от септември 2015 :))

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Малко по-прозаично, но понякога се налага - днес и следващата сряда (3 май) има обявени генерални стачки. Твърде вероятно ще е засегнат и градския транспорт.

Днес обявяват 20% анулирани полети от Орли и забавяния на ШдГ, метрото и автобусите работят почти нормално. Половината влакове на РЕР В, обаче, са отменени.

За другата сряда още не се знае какво ще е, понеже дават повече официална информация от 48 до 24 часа по-рано (стачкуващите трябва да заявят намеренията си за стачка от 5 дни до 48 часа предварително, в зависимост от професионалната организация).

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Днес ми попадна статия за лозята на Шабли. Поради ниските температури от седмица насам във Франция (включително отрицателни през нощта в Бургундия), винопроизводителите слагат запалени свещи след лозята, за да ги придпазят от измръзване. Изглеждат впечатляващо през нощта:

http://www.huffingtonpost.fr/2016/04/29/photos-bougies-chablis-gel-vignobles_n_9803766.html?utm_hp_ref=france

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

 Поради ниските температури от седмица насам във Франция (включително отрицателни през нощта в Бургундия), винопроизводителите слагат запалени свещи след лозята, за да ги придпазят от измръзване. Изглеждат впечатляващо през нощта:

Сигурно е много красиво!  :) 

 

Ако сте гледали  A Walk in the Clouds с Киану Рийвс - сещам се, че там имаше подобна сцена  :)

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Не съм го гледала... ще трябва да попълня този пропуск (пък и харесвам Киану Рийвс :) ).

 

И в духа на темата за новините - тези дни не е много здравословно да се обикаля близо до площада на Републиката.

От няколко седмици насам там вечер (и през нощта) се събират граждани, за да протестират (движението се нарича "Нощем прави" (Nuit Debout), по почина на испанския "Подемос" преди 2-3 години). Обикновено не се случва нищо особено, но снощи е имало сблъсъци с полицията, заради намиращи се из тълпата вандали.

Връзка към мнение

През февруари, градската управа на Париж прие решение Шанз-Елизе да бъдат пешеходна зона, затворена за коли всяка първа неделя на месеца.

Решението трябваше да влезе в сила от 1ви май, но в крайна сметка ще стане тази неделя, 8ми май.

Тъй или иначе авенюто ще е затворено сутринта на този ден покрай честванията на края на Втората Световна война и ще го оставят затворено за коли от 12 до 20 часа в неделя в частта от площад Конкорд до кръговото кръстовище на ав.Washington и ав. George V.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Как се отразява затварянето на Шанз-Елизе на ужасния и без това парижки трафик? И поне отворени ли са магазините в неделя на булеварда или само 12 недели годишно, както е по закон? Защото не виждам защо да се разхождам по пешеходно Шанз-Елизе при положение, че нищо не работи.

Връзка към мнение

За трафика не знам, в Париж ходя само с градски транспорт ;). Но в неделя тъй или иначе има по-малко народ с коли, пък и лятото затварят кейовете...

Иначе по Шанз-Елизе магазините си работят в неделя, водят се туристическа зона и така не попадат под действието на закона за 12 недели годишно. Някои от тях (напр. този на Луи Вюитон) преди години излагаха вътре и разни картини, да се водят като галерия с културна насоченост и така заобикаляха закона, преди да разрешат отварянето в неделя на магазините в туристическите зони.

 

Всъщност, в Париж има 7 такива "туристически зони", позволяващи отваряне на магазините в неделя:

- Шанз Елизе

- части от rue de Rivoli, вкл и Carrousel du Louvre

- части от bd Saint-Germain

- Viaduc des Arts

- Монмартър

- части от Маре

- частта около Нотр-Дам

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За Европейското първенство по футбол от 9-ти юни до 10-ти юли ще бъде открита фен-зона на Марсово поле.

На 9-ти юни зоната ще бъде открита с концерт на Давид Гета(David Guetta), който е написал официалния химн на първенството.

И няколко снимки:

 

81247.jpg

 

81257.jpg

 

81254.jpg

 

Източник

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Ха, Мари, изпревари ме! Тъкмо влизах да напиша същото :lol:

Само ще допълня с информация от регионалните новини тази вечер - достъпът към фен-зоната ще бъде под засилена охрана и полицейски проверки, отделно ще има охрана с кучета и 400 частни охранители.

Мачовете ще ги предават на супер голям екран, но съветват да отидете по-рано, именно заради проверките.

Работното време на зоната може да проверите тук: http://en.parisinfo.com/discovering-paris/major-events/france-welcomes-the-uefa-euro-2016/follow-the-euro-in-paris/the-eiffel-tower-fan-zone

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ето това е добра новина. Преди няколко години, люта зима с майка ми искахме да се мотаме в някакъв търговски център неделя, главно за да сме на топло. Е нищо не работеше. А години наред Франция губеше милиарди заради този закон, а за туристите си ина организирани автобуси до Лондон в неделя. Вразумили са се значи, въпреки недоволството на кметицата Идалго.

Връзка към мнение

Ако не ме лъже паметта, май законът влезе в сила преди Идалго, още по времето на Сарко (не съм 100% сигурна, ама сутрин преди кафето ме мързи да търся дати :lol: ).

 

А ето резултата от първата неделя с пешеходни Шанз-Елизе онзи ден (от сайта на парижкото кметство):

81214.jpg

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.