Прескочи до съдържание

passport index 2016


Препоръчани мнения

Струва ми се че това го имаше и досега, почти сигурен съм, че съм го чел някъде по сайта на МВнР и винаги съм го имал като едно на ум, ако се появи такава нужда.

Може би сега по-конкретно се формализира в европейските нормативи.

 

Не само че си съществуваше тая възможност, но и вече я имаме отработена от наша съфорумка (за щастие, историята приключи с щастлив край): http://magelanci.com/topic/4026-привет-и-от-мен-помогнете-с-пътуване-до-тайланд/?p=83586

Редактирано от captain_oveur
Връзка към мнение

Не само че си съществуваше тая възможност, но и вече я имаме отработена от наша съфорумка (за щастие, историята приключи с щастлив край): http://magelanci.com/topic/4026-привет-и-от-мен-помогнете-с-пътуване-до-тайланд/?p=83586

 

По добре е човек да не си губи паспорта в Тайланд.... Как може толкова много време да ги бавят? Аз имам много добро впечатление от консулството ни в Милано. Един мой познат си загубил личната карта с портмонето в Италия и за около 4 часа са му издадали пасаван, като успял още същия ден да си хване полета за София. Единственият му проблем е бил, че са му искали 10 евро , а на него са му били останали само 9 евро дребни в джоба. Някой от опашката обаче му помогнал с едно евро :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Готова е визовата табличка.

Според нея: от 198 държави (по списъка на МвНР) 99 са безвизови и още 57 са с VOA.

 

Но пак не излиза сметката. Или излиза, но с голямо "натъкмяване".

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Още едно сравнение, кои са най-скъпите паспорти в света, като такса за вадене и часове работа нужни за да се плати таксата.

 

20151109_passports_fonagy1120-20151120.j

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Малко да обновим информацията.

 

The Henley & Partners Visa Restrictions Index 2016

 

USA се смъкват до 4-то място, а Germany еднолично са на първата позиция. България - 21во място.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
Мартин Христов

Германският паспорт е на върха в класацията Passport Index 2016, което го прави най-желаният паспорт в света, даващ възможност да се пътува безвизово до 157 държави.


Първото място Германия дели с Швеция, а Финландия, Италия, Швейцария, Франция, Великобритания и Испания си поделят втора позиция със 156 безвизови дестинации. Най-висок рейтинг от страните извън Европа има Южна Корея, класирана на 3-то място, с безвизов резултат от 155, следвана от САЩ (154 страни) и Япония на пето място (153 страни). 


За повече инфо :


https://money.bg/charts/pasportite-koito-otvaryat-vsichki-granitsi-po-sveta.html 


https://www.passportindex.org/byRank.php


  • Харесвам 3
Връзка към мнение

А интересно коя е държавата, която дава разликата с петте държави на второ място? (САЩ?) Както и между второ и трето място, пак е една държава разлика.

Редактирано от Сю_
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...

Лидер в последния Passport Index е Германия, чиито граждани могат да пътуват свободно до 158 държави

0000231353-article3.jpg

Снимка: архив Ройтерс

България се нарежда на 15 място в последното издание на класацията на Passport Index. Българският паспорт дава правото на безвизово пътуване до 143 държави.

Първото място в класацията заема Германия, чиито граждани могат да пътуват без визи до 158 държави.

Второто място заема Швеция със свободно пътуване до 157 държави, а третото си поделят Финландия, Франция, Швейцария, Великобритания, Испания и Южна Корея.

Европейските граждани се нуждаят от визи, ако искат да посетят страни като Афганистан, Камерун, Бенин, Бутан, Азербайджан, Русия, Северна Корея и т.н. За много страни процедурата е опростена и визи се получават на летището - например в Катар, Непал, както и разчитащите на туризма Мадагаскар, Малави, Малдивските и Сейшелските острови.

За българите все още съществува визов режим с Канада, но имаме обещание, че визите ще бъдат премахнати, след като влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, тоест от 1 декември 2017 г.

За притежателите на български документи за самоличност е нужна виза още и при посещение в САЩ, ЮАР, Виетнам и Зимбабве. За германците например режимът с тези държави или е безвизов, или опростен и те получават визи при пристигането си в страната.

Румънският паспорт пък дава право на безвизово пътуване до 142 държави - процедурата за румънските граждани не е облекчена при пътуване до Катар и, за разлика от българите, те се нуждаят от предварително издадена виза.

 

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/bylgarskiiat-pasport-dava-pravoto-na-bezvizovo-pytuvane-do-143-dyrjavi-231353/

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.