Прескочи до съдържание

Подготовка при пътешествие с кола


Препоръчани мнения

Не знам дали уцелих раздела / подфорума, не видях такава тема докато се рових, и въпреки че не за първи път пътуваме с автомобил, се замислих че всяко такова пътуване също си има подготовка (извън обичайните - резервации, навигации, проучване и т.н.)

 

До сегашните ми пътувания винаги са били дело отборно. Сега ми предстои пак уж отборно пътуване, но с две "девойки", за които общо взето аз ще съм човекът за всичко (освен не дай си боже за ремонти). Та съм си спретнала един списък, който ще трябва да допълвам и с ваша помощ, какво ми е необходимо да си подготвя за пътуването с автомобила из Европа:

 

1. Документи за автомобила: талон (малък), застраховка с включен road-assistance, евентуално пълномощно, че колата се води на името на съпруга, пък ние сме с различни фамилии (още се чудя, но мисля да направим едно)

 

2. Резервна гума да вземам ли, при условие, че ако се случи нещо - 3 жени на пътя няма да успеем да сменим гумата ;)

 

3. GPS, зарядно за телефони за колата, хартиена пътна карта на Европа

 

4. скромен набор лекарства за първа помощ

 

5. един стек вода и нещо за хрупане (това е необходимо с оглед на пътуващите с мен), цигарите за мен (не се срамувам ;) )

 

6. няколко диска с музика или USB (зависи какво ще спретнат другите пътешественички, че аз обичам да си слушам радиото, освен че дават и traffic information)

 

7. Сетих се, въпреки че никога не ми е трябвало, но в колата винаги има фенерче.

 

Останалите документи и карти (дебитни и кредитни) не ги броя, защото те са си аксиома. Вие сте, на помощ за съвети и идеи.

Редактирано от Lyubina
Връзка към мнение

по точка 1 - зависи на къде ще пътувате, но бих препоръчал да се вземе и големия талон (ако е от старите талони) - помня, че го искаха в Гърция и Унгария.

 

по точка 2 - вземете си резервна гума - ще има доста ентусиасти да ви помогнат със смяната й :). Сега има и модерни спрейове за спукана гума, ама не и за изкривена джанта :) , които спестяват главоболията със смяна на гумите.

 

а, точки 4 и 5 бих ги "делегирал" на другите "девойки" - все пак и те да помагат :)

Редактирано от Yavor
Връзка към мнение

Вземи пълномощно задължително. Зелена карта (сигурно е платена, ама да имаш нещо да покажеш).

Провери гумите, маслото, водата, ако не знаеш как, в сервиза знаят.

 

Как се сменя гума може да оттренираш на сухо, не е трудно. Аз го правех като малък с москвича на бащата. Пък ако ти се наложи ще събереш очите на спътничките. Иначе баща ми кара две-три години без резервна гума, вкл. до Италия (колата купена втора ръка, резервна има, ама при внимателно вглеждане се оказа, че не е за тази кола :))

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И още нещо :) за застраховката  с road assistance - проверете точно за къде и какво важи :).

 

Исках да ходя с колата до Украйна на шетня, ама като звъннах на застрахователя да питам какво покрива застраховката за Украйна, и като ми казаха, че не покрива "кражба", много бързо се отказах от пътуване с колата :) . Иначе ако има пътен инцидент ще покрият всичко, ако има нужда от road assistance, ще помагат, ама не и за кража :(.

Връзка към мнение

Гумата в никакъв случай не я оставяйте вкъщи! Все ще се намери кавалер да ви помогне за смяната, ако се стигне дотам (не ви го пожелавам).

 

Червилца и гримове, за да има какво да правите, ако попаднете в задръстване :)

 

Тоалетна хартия, за да не ви се наложи да режете хартиената карта.

 

Резервни ключове за колата!! Задължително трябва да ги пази най-малко завеяната от вас трите :)

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Пътуването е в ЕС, Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Белгия и обратно. Зелена карта има, ще я нося за всеки случай.

Пълномощно - отивам да строявам съпружето, да не се съпротивлява, ами да отива на нотариус (ще трябва и да го преведа на английски)

Застраховката ми покрива всичко, дано не се налага. Имаме спрей за гумите. Ок за резервна гума, ще я мисля. Но за смяната й - просто нЕма начин.

Козметика ли - лелеле, някои ще се търкалят по земята от смях.

т. 4 не я делегирам на никой, че аз съм семейния лекар.

Връзка към мнение

Ох, аз тях не ги броя, защото не ги вадя от колата. Заедно със задължителния набор: аптечка, пожарогасител, спрея за гумите, триъгълник, дори крик имам (да ме питате защо ми е, при условие че не мога да се справя с гумите)

Връзка към мнение

Аз да подчертая, че броят на жилетките трябва да е равен на броя на пътуващите, защото навремето нашият закон изискваше жилетка само за шофьора, а в Европа не е така...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Някъде бях чела, че има изискване за Сърбия, за комплект резервни крушки за колата? Предния път като пътувах никой никъде, за нищо не ни спря, но обстоятелствата бяха различни.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Евгени Димитров

По-добре си имайте резервна гума. Вие няма да я смените, това е ясно, ама ако нямате, тогава и някой мъж няма да има какво да смени.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Така и така си говорим за резервни гуми и смяна на гуми по пътя: чудя се при това "машинно" завиване на болтовете на джантите, каква сила е необходима да се свали след това същата. Спомням си преди време на старата кола трябваше да се сменя гума в полеви условия, един приятел половин час скача върху ключа, за да развие един болт. :rolleyes:

 

Пък и като се замисля сега, в Белгия за толкова хиляди километри не видях един да си сменя гумата сам. Обикновено си стоят и чакат пътна помощ. Или и това е национална особеност. Чак до там не успях да ги опозная.

Връзка към мнение

То сигурно и крушките вкъщи им ги сменя някой. Резервна гума,ключ и крушки са задължителни не защото ги изискват,а защото ако ти се налага да ги ползваш,но ги нямаш, е голям проблем. Не ми го побира главата как може да се замисляш за резервна гума.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Ех Пламене...

Хм, гумата как да е, ще я сменя на пътя (дано не се налага). Ама крушките е абсурд. Гледам в сервиза как ми изкарват фара и ги сменят, но просто не мога да го асимилирам.

Връзка към мнение

Има модели коли,при които смяната е безумна и се предвижда да се смени в сервиз. Но трябва да ги имаш и да ги смениш в първия възможен, не на място.

Връзка към мнение

Щом ще пътувате в западна посока, палете и тръгвайте.

Някога, когато направих първото си пътуване с кола в чужбина, брах какви ли не притеснения преди да тръгнем.

Тогава интернет не бе такава сила, пътувалите с коли в чужбина бяха единици, инфото бе малко.

Та какви ли не легенди слушах за големи талони, застраховки, пълномощни, забрани за тегличи - всичко се оказа кьор фишек. 

В крайна сметка бързо разбрах едно - там било хиляда пъти по- уредено, отколкото при нас.

 

Съветите ми за пътуванията в западна посока винаги са били само два:

-  истински задължително при пътуване в западна посока е дебелата пачка в брой, та ако не дай си боже стане нещо непредвидено да се отреагира бързо и своевременно;

-  проверка на това какво се плаща в съответните държави, за пътната им мрежа - тол такси за магистралите (като Сърбия и Хърватска напр.); винетка, но само за магистралите (като Словения, Унгария и Австрия напр.) или винетка за цялата пътна мрежа (като Румъния и България напр.).

 

п.п. Що се отнася до историите с големия талон и пълномощните. Повечето хора пътуват без да си напрягат акъла въобще и грам не се замислят, защо са им поискали голям талон и пълномощно. И така се раждат всякакви слухове и легенди.

Голям талон и пълномощно се искаше само на служебните коли и лизинговите коли. Поне така беше едно време. Сега може и за тях да е отпаднал големия талон и да е останало само пълномощното. Но ако сте с такава бъдете подготвени.

 

А и още нещо. Ако с вас има непълнолетни деца, които пътуват само с единия родител, да не се забравя нотариално заверено разрешение (декларация) от другия родител, че е съгласен детето да бъде извеждано в чужбина. Носете и копие, което да оставите на граничния пункт, щото иначе вземат оригинала.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Майтапът си майтап,но резервна гума задължително.

Тъкмо си бях купил колата и гордо препускам в гръцко по пътя за Солун,но прекия през селата.Чисто нови гуми Мишлен.Минавам през един мост с малки дупки по асфалта и колата взе да дърпа надясно.Спирам и -предна дясна гума срязана по протектора на една трета от обиколката.Сваляме куфари от багажника и изненада-няма резервна гума,а само един кит със спрей.Та какво викане падна-каква е тая кола без резервна гума...Пратих един познат от Петрич да ми търси нова гума.Оказа е,че такъв размер налична няма,намери една втора употреба с огромна буза.Чакахме около три часа на 45градуса да я донесе.То и размерът не беше същия,та като започнаха да светят едните му аларми.Обадих се на сина да поръча от Диана една гума да я изпратят в Петрич,че като влезем да я сменя.Те идиотите ми я изпратили в Троян.Искахме да ни пратят друга в Петрич,но се оказа,че тази била последната.Търсихме и в Гърция-можело да има в Атина!?!

Така че,съвет-вземете си резервна гума.Аз вече имам.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Да не пропусна да напомня, че е добре резервната гума да бъде напомпана предварително. Виждал съм интересни случки с вадене на резервна гума от багажник, която не е помпана от произвеждането на колата...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сега, не че нещо, ама...

 

post-116-0-20108700-1462972203_thumb.jpg

 

 

Разрових малко - историята се оказа интересна. Оказа се, че има старо поверие, според което ако жена десет (10) пъти сама смени гумата на колата, ще стане кралица.

И ей-на - поверието работи!

 

:biggrin:

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.