Прескочи до съдържание

дневник Един месец в Австралия с бебе


Препоръчани мнения

От март месец малкото ми семейство вече има нов член, това бе причина за сравнително голяма пауза от пътувания при нас, но с настъпването на лятото смятаме да променим това. Най - дългото и далечно пътуване ще е мечтаната от доста време Австралия. Всъщност още чакаме отговор за визите, но това не пречи паралелно да съставим план.

 

Ще се пътува от средата на октомври (13-18) до средата на ноември (13-18) като точните дати зависят от предлаганите като цена и удобство на полетите билети. Засега сме се спряли на вариант през Доха с катарците. И в друга тема бях питала дали да останем няколко нощи в междинната държава, в момента май клоня да продължим направо и в Сидни да почиваме/се аклиматизираме 2-3 дни.

 

Програмата за сега е доста груба и съобразена с това, че сме с дете и знаем, че няма как да видим всичко. Престоят ни ще е минимум 4 седмици, ако има удобни полети, и седмица повече.

 

Пристигане в Сидни и седмица престой там - 2-3 лежерни дни за аклиматизиране, след това разглеждане на забележителности, разходки по плажовете, парковете, зоо градината и един ден до Сините планини.

Тук се чудя кой квартал/район е подходящ за база? Не трябва да бъде близко до гарата, по-скоро ми се иска да е или близо до хубав плаж, или до парк, или в район с хубави кафета/ресторанчета. Но естествено с обществен транспорт наблизо.

 

От Сидни летим за Cairns и оставаме там 3-4 дни (зависи от полетите) - един ден екскурзия до Great barrier reef. Спряла съм се на трип до Marina World в Moore Reef с Reef Magic Tour, защото доколкото чета са препоръчителни за семейства с деца, от долната палуба може да се наблюдават морските обитатели без да е задължително гмуркане или шнорхели. Но приемам и други идеи и мнения?

Един ден ще отделим и за трип до Daintree rainforest.

Тук имам въпрос: възможен ли е престой (пазаруване, разходки) в Cairns без кола. Опитвам се да си представя дали градът е по-скоро устроен като американските, където кора е задължителна, или като европейските? За големите градове като Сидни и Мелбърн е ясно, че има добре организиран градски транспорт, но как е положението в останалите?

 

От Cairns с влак към Airlie beach - престой 3 дни, един от който е за трип до Whitehaven beach.

 

От летището в близкия Хамилтън полет за Бризбейн - тук мисля да наемем кола, да се базираме в апартамент до някой хубав плаж в Gold или Sunshine Coast (и двата са на по 80 км от Бризбейн - кой бихте препоръчали) и обикаляме из плажовете в района в рамките на седмица.

 

Полет от Бризбейн за Мелбърн - 3 дни за града и 3-4 дни за Great Ocean Road - ще наемем кола и плануваме спане по пътя и лежерна разглеждане на красотите. От Мел0ърн обратен полет за Сидни и полет обратно към Европа.

Търся и варианти за директно обратен полет от Мелбърн за Европа, но това вдига цените на билетите.

 

Това е грубиятхми план. Ще се радвам на мнения, насоки, препоръки.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Мойто кратко мнение по въпроса:

 

- За хотелът в Сидни - ние бяхме в BEST WESTERN PLUS Hotel Stellar. Останахме супер доволни, точно в долния десен ъгъл на Hyde Park, има удобен транспорт и е на 20-25 минути пеша от операта.

 

- За района около Cairns - в самия град ние бяхме в Pacific Hotel Cairns, който е на 200м от пристанището, от където тръгват туровете за рифа. Има много приятна изкуствено създадена лагуна, парк и алея покрай морето. Там има и магазинчета, места за хапване и т.н.  Общо взето в този район може да се разхождате спокойно, но по принцип в другата част на града не е много удобно за разходка (то няма и какво да се гледа толкова на друго място). Бих препоръчал обаче ако имате възможност да вземете кола поне за 1-2 дни, когато ще ходите до Daintree. Много по удобно е, ще спрете в Port Douglas по пътя. Друг ден може да отскочите до Kuranda или да разгледаде Atherthon tablelands и т.н. 

 

Ако има нужда съм насреща за всякакви въпроси.

 

П.С. С колко се оскъпяват билетите при връщане от Мелбърн? Ако не е някаква сериозна сума предлагам да я дадете, защото ще спестите един вътрешен полет и губене на време в Сидни, което може да оползотворите на друго място.

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

В цялото ми мнение фактора бебе го включвам само като обикаляне с по-занижено темпо, май е крайно време да почна и аз да се интересувам как се пътува с бебе, ама живот и здраве догодина :)

 

- Ако междинната държава е Катар, както ще е почти сигурно (при пътуване с бебе едва ли ще ви се правят някакви финтове от типа на 3 прекачвания в Дубай и Филипините), то по-добре не :) Вече, ако решите тотално да смените концепцията и да останете ден-два в Сингапур...но не знам дали има смисъл, като до Сингапур почти сигурно пак ще сте с Катар през Доха. 

 

- Бързият обществен транспорт са влаковете. За съжаление те са по-скоро във вътрешността на града, а не по крайбрежието с плажовете. Та трябва да прецениш кое ти е по-важно, но по начина, по който си го описала, според мен едно апартаментче близо до плажа, мжое би с морска гледка някъде около Manly Beach ще пасне перфектно - достатъчно живо е наоколо, същевременно може би не чак толкова скъпо като до Bondi и не чак толкова туристическо. Лесен достъп до центъра с фериботи до Central Quay, което е сърцето на Сидни. Пътуванията с ферибота са си приятни и забележителнот сами по себe си, доста лежерни. Не си споменала бюджет, но ей това на първо време ми изглежда чудесно: https://www.airbnb.com/rooms/4987110?checkin=11%2F08%2F2016&checkout=11%2F11%2F2016&guests=3&s=bCoHfl9z

 

Ще видиш, че в района има огромен избор от всякакви предложения. Въобще, мисля че с оглед на това, че няма да сменяте локации всеки ден и с бебето ще искате малко повече домашни удобства, апартамент ще ви е чудесен избор навсякъде. 

 

- Бил съм на подобна екскурзия до Рифа, но от Airlie Beach. Колкото и да се виждат рибите от прозрачното дъно, пак си е малко замъглено и нищо не може да се сравни с истинския досег :) Но за бебето ще е супер, а при положение, че не може да го зарежете да се гмуркате 2-3 дни, да видите рифа по тоя начин е що-годе единствената опция. Няма какво да го мислиш, точен избор. 

 

- За самият Cairns кола не ви трябва, особено, ако нощувате на подходящо място, но за дневния трип до Daintree ще е необходима, както пише и П. Кръстев, не пречи да вземете само за този ден. В самия град няма много за гледане между другото, аз поне не го намерих привлекателен. 

 

- Трябва да видиш как да стигнеш от Airlie до Хамилтън. Хамилтън е остров, та ще трябва да гониш някакво фери. Полетите от Airlie Beach до Brisbane не те ли устройват? По 50-ина евро са с Jetstar. 

 

- Ако трябва да се обяснят с две думи - Gold Coast е по-купонджийската и младежка дестинация, Sunshine Coast е за по-спокойни и улегнали хора. Не мисля, че можете да сбъркате с плажовете и на двете места, може би избора в Gold Coast ще е по-голям, има високи небостъргачи зад плажната ивица, уникални гледки. 

 

- Може би 3-4 дни са много за Great Ocean Road, дори и при по-лежерно темпо. Според мен ги сложи 3 и отделете още ден на Philip Island. 

 

Не съм събирал дните дали го докарват до месец, но като цяло ключовите места по източния бряг си ги хванала. Вижте дали в района на Brisbane да не се отбиете до зоопарка на ловеца на крокодили, или пък до консервационния център, където дават да държите коала - това не го забелязах в интересните места, а ще се хареса и на големи и малки :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря и на двама ви - точно съветите, от които имах нужда.

 

П. Кръстев, именно твоята тема - пътепис ме накара да включа задължително Cairns и GBR в маршрута ни. Само ме притеснява частта с натъпканите на долна палуба хора и да не прилошее на детето, но пък няма да се гмуркаме, за да запазим като вас тпециален пакет с ВИП места.

Въпросът в послеписа ти ме накара да се замисля - спестяваме към 250 евро общо, ако се върнем от Сидни. Но пък ако сметна загубеното време от/до летище и престой на летището/настаняване в нов хотел, както и парите за трансфер, май това спестяване не си заслужава.

 

Георги, точно такива апартаменти в не толкова туристически квартали търся. Предложението ти е точно в десетката без да си се интересувал още по въпроса какво е важно при пътуване с деца.

От моите проучвания, щом има бебе е важно да има кухня, пералня, вана, в която вечер да се къпим (нашият юнак обожава вечерната вана) и да не се сменят местата, в които се приспива прекалено често.

За бюджета - искаме да не се разорим в този един месец, но 100-ина евро за тримата на вечер мисля е добра цена за Австралия.

 

Сега поразгледах около Cairns и си харесах за спане Palm Cove - има чуден плаж и е близо, щом и на двамата Cairns не ви е харесал, може би ще изберем за база Palm Cove.

И се убеждавам, че колкото повече чета и проучва за Австралия, толкова повече осъзнавам колко е богата на природни красоти. Изборът какво да видим е огромен.

 

За колите под наем - ще трябва да наемем такава с детско столче. Няма как да носим нашето от Европа, защото в Австралия имат други модели и стандарти.

 

Записвам си двете места с животни при Бризбейн и остров Филип при Мелбърн.

Връзка към мнение

Благодаря и на двама ви - точно съветите, от които имах нужда.

 

П. Кръстев, именно твоята тема - пътепис ме накара да включа задължително Cairns и GBR в маршрута ни. Само ме притеснява частта с натъпканите на долна палуба хора и да не прилошее на детето, но пък няма да се гмуркаме, за да запазим като вас тпециален пакет с ВИП места.

Въпросът в послеписа ти ме накара да се замисля - спестяваме към 250 евро общо, ако се върнем от Сидни. Но пък ако сметна загубеното време от/до летище и престой на летището/настаняване в нов хотел, както и парите за трансфер, май това спестяване не си заслужава.

 

Георги, точно такива апартаменти в не толкова туристически квартали търся. Предложението ти е точно в десетката без да си се интересувал още по въпроса какво е важно при пътуване с деца.

От моите проучвания, щом има бебе е важно да има кухня, пералня, вана, в която вечер да се къпим (нашият юнак обожава вечерната вана) и да не се сменят местата, в които се приспива прекалено често.

За бюджета - искаме да не се разорим в този един месец, но 100-ина евро за тримата на вечер мисля е добра цена за Австралия.

 

Сега поразгледах около Cairns и си харесах за спане Palm Cove - има чуден плаж и е близо, щом и на двамата Cairns не ви е харесал, може би ще изберем за база Palm Cove.

И се убеждавам, че колкото повече чета и проучва за Австралия, толкова повече осъзнавам колко е богата на природни красоти. Изборът какво да видим е огромен.

 

За колите под наем - ще трябва да наемем такава с детско столче. Няма как да носим нашето от Европа, защото в Австралия имат други модели и стандарти.

 

Записвам си двете места с животни при Бризбейн и остров Филип при Мелбърн.

 

За Cairns - хубаво е да се види, крайбрежната алея е приятна, но до там. Обаче може би най-изгодното от към цена настаняване ще се намери там, т.к. има най-голям избор. Palm Cove e много приятнo местенцe, коeто e точно до океана. Ние бяхме малко по-надолу, в Trinity  Beach, но щом си чела пътеписа сигурно си видяла. Там може да потърсите за апартаменти, има голям избор.

 

Port Douglas за нас беше най-приятното място от всички. Aко сте с кола може направо от там да я върнете на летището в Cairns. (на 60 км мисля, че беше). Има и много хубав Wildlife Habitat, където може да храните кенгурута, но детенцето е прекалено малко все още за да му се порадва.

 

В крайна сметка ако имате кола е лесно, намерете най-изгодното за настаняване място  и всеки ден отивате където решите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ние бяхме миналата година, като маршрутът ни включваше Кернс, Ерли Бийч, Бризбейн, Сидни и Мелбърн и на нас най-много ни допадна точно Кернс, но с уговорката, че в Порт Дъглас не сме ходили, само го видяхме отгоре при полета над рифа и дъждовната гора. Но всичко е въпрос на предпочитания и интереси.

Градът е много уютен, тропически, с хубави крайбрежни заведения, приятна и спокойна атмосфера, и с удоволствие бих се върнала точно там.

Освен, че летяхме над Големия бариерен риф, ходихме и да го гледаме под водата точно от там.

В сравнение с Кернс, Ерли е нещо като хипарско селище, но пък е отправна точка за прекрасния Whitehaven beach.

От Ерли летяхме до Бризбейн от летището на Прозерпайн, до което има автобусни трансфери от Ерли. Взимат ви от хотела.

За Манли в Сидни напълно подкрепям предложението на Георги - много е приятно и фериботът си е градски транспорт.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Записвам си двете места с животни при Бризбейн и остров Филип при Мелбърн.

 

Чакай да пусна линкове към местата, да не станат обърквания, че то в Австралия има доста места с достъп до животни :)

 

Ей това е зоопарка на покойния ловец на крокодили: http://www.australiazoo.com.au/

А това е мястото с прегръщане на коали: http://www.koala.net/

 

Мисля, че има някакъв достъп до коали и в първия зоопарк, но трябва да се чете внимателно, на някои места е позволено само да ги докоснеш по гърба, докато те си висят на някой клон, на други може да ги прегръщаш. При положение, че ще ходите в Таронга, аз лично бих пропуснал Australia Zoo. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Разгледах Порт Дъглас и след като прочетох едно сравнение между него и Cairns, май ще търсим база (апартамент) за 3-4 дни именно там. Предимствата били по-спокойната атмосфера, подходящ за за 30 + годишни (а аз днес тъкмо ставам на 31) , близостта до по-чистия Outer Bareer Reef, който хем е по-чист, хем се пътува по-кратко до него, по-хубавата природа в близост (плажове и дъждовната гора). Ето го сравнението: https://www.experienceoz.com.au/cairns-vs-port-douglas

 

Само дано края на октомври още да може да се плува във водата, че ноември почва официално дъждовното лято и сезонът на опасните медузи.

 

Десиславна, и твоят пътепис го четох и ми помогна много, от теб откраднах идеята за влак до Arlie beach. Той ми е в плана именно заради Whitehaven beach.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Какво да кажа и аз за Австралия...ние минахме през Сидни, Gold Cost на мен много ми хареса там, имахме и кола под наем, Cairns- разходка до green island и Kuranda Scenic Railway , Whitehaven beach го пропуснахме, но по снимки като гледам си струва и то мнооого, Darwin - двудневен трип до Kakadu National park с кола под наем, Ayers rock го пропуснахме, просто не остана време, а и цените там са меко казано прекалени, а има и нещо като монопол. Изобщо цените в Австралия не са шега работа. След това продължихме към Нова Зеландия. Като съвет за деца, какво да ти кажа, вашето ще е съвсем малко, ще трябва да се съобразявате с кърмене, памперси, обичаните неща, моите деца не са имали по принцип по екскурзиите проблеми със смяна на климата, спане къде ли не- в самолети, влакове, автобуси и т.н., но всичко си е до дете. Дано имате късмет. И смело напред!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Port Douglas e страхотно място!

 

Въпросът в послеписа ти ме накара да се замисля - спестяваме към 250 евро общо, ако се върнем от Сидни. Но пък ако сметна загубеното време от/до летище и престой на летището/настаняване в нов хотел, както и парите за трансфер, май това спестяване не си заслужава.
 

 

Билетите Melbourne - Sydney ще са 150-60 евро за двамата в най-добрия случай. (с включен багаж). Като се добавят трансферите и се включи изгубеното време за връщане до Сидни, което може да използвате като 1 допълнителен ден на друго място.... за мен е много по-добре да вземете връщане от Мелбърн.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

И понеже и на мен ми дойде на главата почти същата дилема, че даже се замислям за пътуване много подобно на твоето.. Задължително много сериозно внимание за слънчевата защита, не само за бебето, а и за вас! Австралийските плажове нямат чадъри и шезлонги, а слънцето може да е убийствено. Части от озоновата дупка се простират и над Австралия, а страната е с ужасно висок процент на заболявания от рак на кожата. 

 

На място сигурно ще намерите нужните фактори 50+, в България също се намират, просто да го маркирам като проблем, който хич не е за подценяване :)

Връзка към мнение

И понеже и на мен ми дойде на главата почти същата дилема, че даже се замислям за пътуване много подобно на твоето.. Задължително много сериозно внимание за слънчевата защита, не само за бебето, а и за вас! Австралийските плажове нямат чадъри и шезлонги, а слънцето може да е убийствено. Части от озоновата дупка се простират и над Австралия, а страната е с ужасно висок процент на заболявания от рак на кожата. 

 

На място сигурно ще намерите нужните фактори 50+, в България също се намират, просто да го маркирам като проблем, който хич не е за подценяване :)

 

Това за озоновата дупка е малко стара информация. В момента проблем има основно над Антарктида, но в Австралия и Южна Америка положението е с пъти по добре цък

От Сидни летим за Cairns и оставаме там 3-4 дни (зависи от полетите) - един ден екскурзия до Great barrier reef. Спряла съм се на трип до Marina World в Moore Reef с Reef Magic Tour, защото доколкото чета са препоръчителни за семейства с деца, от долната палуба може да се наблюдават морските обитатели без да е задължително гмуркане или шнорхели. Но приемам и други идеи и мнения?

 

 

На едно бебе едва ли ще му направи някакво голямо впечатление Големият бариерен риф, но за вас със сигурно ще е много по голямо преживяване ако се гмурнете. До 10 метра може да се гмуркате без да имате никаква тапия и само след един 20-30 минутен теоритичен курс на кораба. Понеже сте с бебе няма да имате възможност да се гмуркате заедно, но ако кораба спира на 3-4 места ще може да се сменяте.

Връзка към мнение

И понеже и на мен ми дойде на главата почти същата дилема, че даже се замислям за пътуване много подобно на твоето.. Задължително много сериозно внимание за слънчевата защита, не само за бебето, а и за вас! Австралийските плажове нямат чадъри и шезлонги, а слънцето може да е убийствено. Части от озоновата дупка се простират и над Австралия, а страната е с ужасно висок процент на заболявания от рак на кожата. 

 

На място сигурно ще намерите нужните фактори 50+, в България също се намират, просто да го маркирам като проблем, който хич не е за подценяване :)

Аз съм доста бял и винаги се мажа с крем, от скоро разбрах и видях, че има марки като ISDIN  с фактори 90 и 100+ вече. Обикновено се продават  по аптеките, не знам в България накират ли се.

Връзка към мнение

За ходене на плаж планувам да вземем нещо такова с UV защита: https://www.amazon.de/gp/aw/d/B00JEB2KKE/ref=mp_s_a_1_5?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85Z%C3%95%C3%91&qid=1468089845&sr=8-5π=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=baby+strandmuschel&dpPl=1&dpID=51%2BuChEOuQL&ref=plSrch

 

Не знам вие кога смятате да пътувате, но немските педиатри не препоръчват ползването на слънцезащитни кремове за бебета под годинка, в България е за под 6 месеца. Ще избягваме слънцето по обед, детето ще е на сянка под чадър или с леки памучни дрехи. Но ние с мъжа ми ползваме висок фактор дори и в Европа, че той е с много чувствителна кожа.

 

Иначе още бавят визата на мъжа ми, за това спрях с плануването. Надявам се все пак скоро да получи положителен отговор и да избърша праха от темата.

 

Вие със сигурност ли се спряхте на Австралия или имате и други фаворити?

Връзка към мнение

И понеже и на мен ми дойде на главата почти същата дилема, че даже се замислям за пътуване много подобно на твоето.. Задължително много сериозно внимание за слънчевата защита, не само за бебето, а и за вас! Австралийските плажове нямат чадъри и шезлонги, а слънцето може да е убийствено. Части от озоновата дупка се простират и над Австралия, а страната е с ужасно висок процент на заболявания от рак на кожата. 

 

На място сигурно ще намерите нужните фактори 50+, в България също се намират, просто да го маркирам като проблем, който хич не е за подценяване :)

Да отидеш трети път и да не видиш Ayers Rock...имаше мерак за прекосяване на вътрешността с кола...

От друга страна с бебе из пущинака... :unsure:

Изправен си пред труден избор :O

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Леките дрехи, които покриват цялото тяло, всъщност са 3 в 1 - неочаквано добра комбинация. Пазят кожата от слънчеви изгаряния, от изсушаване/дехидратиране и от ухапвания от комари. Другият плюс е, че винаги е ясно кога защитата работи - когато дрехата е облечена. Докато при мазилата против изгаряне (или против комари) невинаги си сигурен дали са си на мястото и си вършат работата, или са изфирясали.

За предпазване на главата от прегряване - чадър. Цяла Азия го практикува :)

В жегите дете в „кенгуру“ не е добра идея, даже никак. Почти сигурно ще се стигне до зловещо прегряване и на детето, и на възрастния, който го носи, а оттам - изпотяване, дискомфорт, изнервяне...

Редактирано от captain_oveur
Връзка към мнение

Дайте малко по-ведро, Австралия да не е на края на света :P  опа, май е там някъде :)

Както и да е, все пак е екскурзия, не се отива на заколение, с 100+ фактор, озоновата дупка, отровни медузи и т.н. все пак там си живеят хора цял живот, а ние туристите минаваме само за кратко...

А и нали знаете приказката за който го е страх от мечки....

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение

И от мен един-два съвета. Ние бяхме с три годишно (сега ще си празнува 14тия РД, та бая отдавна беше) в Бризбън, Сидни и Аделаида. Наемахме апарт-хотели навсякъде (нямаше още airbnb) и сме много доволни.

 

В Брисбън препоръчвам Noosa beach - невероятно място с "музикален" ефект - пясъкът пее под краката ти, аз отначало се озъртах кой свири на тарамбука околко нас :) Пазарувахме си в супермаркетите, ползвахме и таксита и транспорт. В Бризбън имат един градски плаж с морска вода - беше приятно.

Сидни - отседали бяхме на кръста - Kings Cross - едно хълмче встрани от централната част, но пеш можехме да стигнем до парка и Операта (20-30 минути с джереме). Но имахме невероятна гледка към залива, моста, Операта и въобще беше като от прозореца на зъболекаря на "Немо", че и не беше скъпо. Бонди и Манли са двата района с хубави плажове в двата края, ние бяхме през декември и имаше "blue bottles" гадните медузи. Има мрежи, но по принцип Сидни не ми се видя плажна дестинация, по-скоро сърф и купон по плажовете.

В Аделаида питах има ли медузи - успокоиха ме - не, няма, не бой се, само акули :)

Кола под наем взехме със столче, не беше проблем.

 

Аз съм от мажещите се където и да съм, слънцето е вредно и манията за почерняване, печене и тен ми е непонятна. Там си купил литреова бутилка слънцезащитен крем (такива разфасовки само там съм виждала). Децата ми винаги са с rash guard на плажа, дори в България, което явно не е прието - много подмятания се налага да изслушвам.

Връзка към мнение

За ходене на плаж планувам да вземем нещо такова с UV защита: https://www.amazon.de/gp/aw/d/B00JEB2KKE/ref=mp_s_a_1_5?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85Z%C3%95%C3%91&qid=1468089845&sr=8-5&pi=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=baby+strandmuschel&dpPl=1&dpID=51%2BuChEOuQL&ref=plSrch

 

Не знам вие кога смятате да пътувате, но немските педиатри не препоръчват ползването на слънцезащитни кремове за бебета под годинка, в България е за под 6 месеца. Ще избягваме слънцето по обед, детето ще е на сянка под чадър или с леки памучни дрехи. Но ние с мъжа ми ползваме висок фактор дори и в Европа, че той е с много чувствителна кожа.

 

Иначе още бавят визата на мъжа ми, за това спрях с плануването. Надявам се все пак скоро да получи положителен отговор и да избърша праха от темата.

 

Вие със сигурност ли се спряхте на Австралия или имате и други фаворити?

 

Дори не съм се ровил толкова навътре да видя след кой месец може мазила :) Другия фаворит ни е САЩ, по-конкретно Флорида, но и там трябва да се проучи как ще извадим виза за бебето, може да се окаже неочаквана пречка. Като цяло идеята е да е на топло и да има читаво здравеопазване. 

 

Да отидеш трети път и да не видиш Ayers Rock...имаше мерак за прекосяване на вътрешността с кола...

От друга страна с бебе из пущинака... :unsure:

Изправен си пред труден избор :O

 

Втори път ще ми е, а може скалата да оставим за третия :) Така и така, този план с пресичането на центъра няма как да стане преди детето да поотрасне, така че може да отидем сега и пак след 4-5 години. Всъщност, където и да тръгнеш винаги има неща, които ще се наложи да пропуснеш заради бебето, споменах Флорида като опция по-рано, там пък има множество увеселителни паркове, които ще са идеални за по-поотраснало дете...така че компромиси ще има. 

 

Дайте малко по-ведро, Австралия да не е на края на света :P  опа, май е там някъде :)

Както и да е, все пак е екскурзия, не се отива на заколение, с 100+ фактор, озоновата дупка, отровни медузи и т.н. все пак там си живеят хора цял живот, а ние туристите минаваме само за кратко...

А и нали знаете приказката за който го е страх от мечки....

 

Абе рака на кожата е сериозен там. Виж от Уики графика: 

 

640px-Worldwide_Melanoma_of_Skin_Cancer_

 

Акулите са си акули, ама ако не влизаш в океана няма как да те изядат, а от слънцето как да не те види ич :) Не казвам, че е непреодолим проблем, а просто нещо, което трябва да се има предвид. 

Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Капитане, и аз съм фен на леките широки дрехи от естествени материи,които покриват тялото.

И бански за детето с uv защита като тези на самурайка мисля да взема, пък хората нека се смеят.

А кенгурута не са за препоръчване, защото могат да бъдат дори опасни за децата от ортопедична гледна точка. Носенето е нещо хубаво, но с правилното носило - слинг или ергномична раница. За съжаление в горещо време водят до прегряване и потене и за бебе, и за носач. Има специални модели от по-леко материи, особено при слинговете, но те пък не са подходящи за дълго носене и доста тежат, ако бебето е голямо (а моето е именно такова за разлика от майка му).

Ние имаме ергономична раница и съм доволна, хем нося малкия без да ми тежи, хем на него му е удобно и заспива лесно. Ето така обикаляхме днес предиобед из инсбрукските чукари:post-367-0-46209000-1468164098_thumb.jpg

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Дори не съм се ровил толкова навътре да видя след кой месец може мазила :) Другия фаворит ни е САЩ, по-конкретно Флорида, но и там трябва да се проучи как ще извадим виза за бебето, може да се окаже неочаквана пречка. Като цяло идеята е да е на топло и да има читаво здравеопазване. 

 

А, така ли, заблудил съм се нещо, че си ходил 2 пъти, сигурно защото доста сме обсъждали Австралия...

За визата за САЩ нямате никакви грижи, чиста формалност, аз така извадих на второто дете, без интервю, без час, без нищо, като по служебен път, само документите  пускаш в една кутия (доколкото си спомням), таксата и си взимаш визата.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@Masmiya като спомена „ортопедична раница“, та се сетих за това - с едно такова разнасяха преди време едно хлапе от групата на сина ми в детската градина и бях доста впечатлен:

 

brevi-rocky-carrier5-500x500.jpg

Толкова впечатлен, че като се роди второто, проучих темата... Общо взето, това е най-страхотното решение за пренасянето на малко дете, но цената му също е страхотна.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

@Masmiya като спомена „ортопедична раница“, та се сетих за това - с едно такова разнасяха преди време едно хлапе от групата на сина ми в детската градина и бях доста впечатлен:

Тези раници са създадени за излети в планината, но за да може детето да се носи на гръб трябва да е поне на 9-12 месеца и да може да седи само стабилно. На мен ми идват малко обемисти за разходки в града, за такива предпочитам ергномичните раници или шалове (слингове).

 

И да се похваля - вече и тримата имаме визи! Голямото чакане и предоставяне на информация бе заради мъжа ми - трябваше да им пратим списък на всички посетени от него държави в последните 10 години с дати на влизане и излизане и цел на пътуването. Добре че мъжъж ми не пътува с темпото на Георги Матеев, но пак падна голямо мислене и ровене из имейли и снимки за намиране на датите.

 

Следваща стъпка билети (май се спрях на катарците) и резервиране на нощувки - със сигурност ще търсим апартаменти, но не знам дали в Австралия нямат алтернативи на airbnb?

Връзка към мнение

Следваща стъпка билети (май се спрях на катарците) и резервиране на нощувки - със сигурност ще търсим апартаменти, но не знам дали в Австралия нямат алтернативи на airbnb?

Честито за визите! Ние пътувахме точно в края на октомври и началото на ноември и времето беше чудесно.

Защо са ти алтернативи по airbnb, когато те си действат и в Австралия?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Деси, дани и ние имаме вашия късмет с времето. За Аирбнц - фен съм на апартаментите, но Аирбнб като платформа не ми е любима. За това се чудех дали там долу Down under няма и други платформи.

И да те питам за влака - почти сигурно е, че ще пътуваме по вашите стъпки с влак - има ли ограничения за багажа и запазване на места? Удобни ли са седалките и има ли опасност ако не сме запазили място да сме правостоящи?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.