Прескочи до съдържание

дневник Програма Виетнам, Камбоджа и Хонг Конг


Евгени Димитров

Препоръчани мнения

Евгени Димитров

Препоръчайте интересна улица за посещение в Ханой и Хо Ши Мин?

 

За Ханой намерих Ta Hien Str, а за Сайгон: Dong Khoi, Bui Vien. На всичките има съсредоточени много ресторанти, магазини за сувенири и т.н. Вие да добавите нещо, което сте открили? Храмове и пагоди, които са ви харесали?

Връзка към мнение

Препоръчайте интересна улица за посещение в Ханой и Хо Ши Мин?

 

Да Dong Khoi е добро попадение. Ще видиш и операта (Lam Son Square, Ben Nghe Ward, District 1) с колониална архитектура.

Паралелната Nguyễn Huệ също си заслужава - паркове, статуя на Хо-Ши-Мин и изобщо модерен Сайгон.

Чудна гледка се открива от бара на хотел REX (Rooftop Garden Bar).

Връзка към мнение

Някой ползвал ли е агенция за пътуване от Ханой до Ха Лонг Бей за 1 ден? Прочетох, че има доста фирми, които организират турове и даже, че повечето имитират оригиналната Sinh. Забелязвам, че има доста голяма разлика в цените, но ми е трудно да избера на коя да се доверя. 

 

TheSinhTourist 

 

Тук излиза около $33-34...

 

Sinhcafe Travel

 

...а тук $66 при група от 8-11 души.

 

Или да направя трети вариант и на място от хостела да букна някоя, с която работят. 

Редактирано от Mary
Непълно мнение
Връзка към мнение

Първата е оригиналната.

 

Добре е да си направиш домашното, макар и повечето да предлагат подобен продукт, често цените варират в доста широки граници дори за един и същи кораб. thesinhtourist.vn са доволна златна среда.

Връзка към мнение
Евгени Димитров

1-ви ден:

Така, добрахме се до Ханой, вчера късен следобед. Не можахме да направим тур в Доха. Около 20 минути ни бяха нужни да намерим гишето за турове, след като излязохме от самолета. За съжаление всичко беше пълно. Ще го мъчим на връщане, кацаме в 4:30 сутринта, гишето отваря в 6. Ще се паркирам пред него и няма да мръдна. Гишето се намира в най-голямата зала на летището, откъдето започват всички терминали. Точно в началото на терминал "B". Под една огромна буква "В". Нямам как да я пропуснете. От самолета хващате посока "connection flights". Качвам и снимка с часовете на туровете. Да се ориенрирате според полета ви.

Ханой. От летището сменихме пари. За $100 взехме 2,200,000 донга, което мисля е прилично. Сдобихме се и със сим карта на Mobifone. Цена $9 за 8GB интернет и 75 минути разговори. Има и някакви съобщения, ама не обърнах внимание колко. Тази карта беше най-евтината. И двете гишета за смяна на пари и карти са едно до друго. Буквално след като излезете от зоната за посрещане, веднага вляво.

Трансфер от летището до града. По съвет на магеланец, запазих кола предварително, че да си спестя нервите с такситата на място. Резервирах от една агенция, която беше на 2-ро място по препоръки в Trip Advisor. Цената беше $16. Няма да казвам коя е, защото има и по-евтин вариант. Иначе всичко си беше добре.

Първата вечер, освен вечеря и да се нарадваме на панаира на улицата, за друго нямаше време. Сили също. Имаш огромен избор на заведения. Ние седнахме при местните. Ядохме морска храна, която си пекохме сами. Забавно беше.

 

2-ти ден:

Посетихме агенцията на Лили, да нагласим тура за Ха Лонг, че същата вечер ни предстоеше пътуване към Сапа. Агенцията я препоръча наша съфорумка, ама от толкова инфо не се сещам коя девойка беше. Тя беше много доволна, ще кажа и аз след тура. Резервирахме лодка за два дни с една нощувка. Цената в $85 на човек. Най-евтин вариант беше $65. Гледахме снимки на лодките, и двете които ни предложиха изглеждаха добре, Да, тази по-скъпата е на 3 години и изглеждаше може би една идея по-добре. Включваше и самостоятелна баня към каютата. В цената на тура влиза: трансфер от хотела до Халонг Бей, обяд, закуска, вечеря, както и няколко активности като каяк, пещера, готвене и йога.

Иначе агенции по улиците колкото искате. На всяка крачка. Еднодневен тур до Ха Лонг Бей имаше за $25, а с нощувка най-евтино $50. По-ниска цена не видях. Ама за да не останем разочаровани, викам да дадем някой лев повече. Все още обаче не е късно, нали?

Иначе от Ханой видяхме и се замотахме из Old Quarter, там ни беше и хотела. То май 90% от хотелите са там. Ходихме до езерото, минахме през катедралата St. Joseph, затвора Hoa Lo, Quan Thanh Temple. Ходихме и до един маркет, ама не се сещам за името му. За след Сапа оставихме мавзолея и Temple of literature, че валеше дъжд и нямаше смисъл да ходим до там. Препоръчайте музей?

Сега сме във влака за Lao Cai и Сапа. Стана 2 часа и половина се клатим. Купихме билети за King Express - $33 на човек в посока. Връщането ще го правим с бус. Ще кажа как е било. Иначе влака не е

зле, ама не е нищо особено. Някой да сподели какъв трек е правил в Сапа?

post-4606-0-26453000-1477930696_thumb.jpeg

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 8
Връзка към мнение
Евгени Димитров

3-ти ден:

Пристигнахме в Lao Cai рано тази сутрин, като по часовник в 06:20. Четох за транспорта до Сапа. Има малки автобусчета, които карат за 28к донга, но много бързо се пълнят. Ние бяхме последен вагон и докато се намотаем, всички места бяха заети. Доколкото разбрах автобусчетата са по 2 на час. Иначе има много микробуси, които карата за 50к донга ($2,25) на човек. Оставят те на центъра, ако ви кажат, че ще ви закарат до хотела, лъжат ви, но не е фатално. Всичко е на пешеходно разстояние. Впечатлението ни от Сапа не е добро. Прилича на строителна площадка навсякъде, разкопано, калища, времето цял ден вали, мъгла. Нищо не се вижда от оризовите тераси. Като цяло не си струва да биеш толкова път и да стискаш палци за хубаво време. Така или иначе, вече сме тук и ще ходим на един трек утре, преди да тръгнем наобратно за Ханой. Всеки по-голям хотел предлага такъв. Навсякъде трековете започват от 9:30. Минава се през 3 села на местните хора. Имаш включен обяд. Цената варира между $15-18. Върви се около 12 км. От последното село до Сапа те връщат с микробус. Турът приключва около 15ч. Има и много местни хора от тези села, които стоят по центъра и се мъчат да ти направят тур с идеята да изкарат някой долар.. Ние решихме да ходим на точно такъв. Жената, с която се разбрахме е жител на едно от тези 3 селца. Разбрахме се по $20 на човек, предпочетохме да ги дадем на нея, отколкото на някоя агенция. Времето утре го дават облачно без валежи, но ще е доста кално. Снабдихме се с гумени ботуши за 80 и 100к донга. Среща утре на площада в 8. Ще ни върнат с мотори, вместо бус в Сапа. Нашият тур ще завърши към 14ч, защото имаме уговорен транспорт към Ханой в 15ч.

Утре ще дам повече инфо като приключим. Само се надявам, че времето ще но позволи да видим малко от красотата на оризовите тераси.

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ето два съвсем пресни съвета от миналата седмица. Убер действа ефикасно и бързо за придвижване из Ханой и Хо Ши Мин.

 

Най-добрият ексчейндж рейт в цял Виетнам дава златарския магазин в Хо Ши Мин, който е в улицата отляво на Бен Тан маркета, като го гледаш централно. На летищата курсът също е много добър (особено за долари), но ония златарите дават по-добър курс от централния. Сменях и долари, и евро, позлвам ги за пореден път, направо можеш да помисиш, че е грешка курсът.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Най-добрият ексчейндж рейт в цял Виетнам дава златарския магазин в Хо Ши Мин, който е в улицата отляво на Бен Тан маркета, като го гледаш централно. На летищата курсът също е много добър (особено за долари), но ония златарите дават по-добър курс от централния. Сменях и долари, и евро, позлвам ги за пореден път, направо можеш да помисиш, че е грешка курсът.

 

Благодарение на твоя съвет, смених долари точно на това място за почти цялото пребиваване във Виетнам...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Препоръчайте интересна улица за посещение в Ханой и Хо Ши Мин?

За Ханой намерих Ta Hien Str, а за Сайгон: Dong Khoi, Bui Vien. На всичките има съсредоточени много ресторанти, магазини за сувенири и т.н. Вие да добавите нещо, което сте открили? Храмове и пагоди, които са ви харесали?

Като ти се доповръща от музеи и забележителности дето всички са минали през тях, иди на Bui Vien даже си вземи хотел наблизо(Винасун такси от летището заедно с билетчето което плащаш за летището-130 000), хапни на улицата и почвай обиколка на баровете, има и 5, 6 дискотеки-3 са на втория етаж, местните са френдли, цените са като в провинцията в България, аз тръгнах вчера от там и съм много доволен. Минах и през Да Нанг, на който заедно с Хой Ан отделих 5 часа, но ми писна и се върнах по рано на летището(бях платил 700 000 за 5 часа обиколка със такси на Да Нанг, Хой Ан, пещери, храмове, мрамор и прочие скука...та за Сайгон пак- за хелоуин местните също се постараха, гримове, шествия, партита- абе супер. Наблизо има и два известни рууф топ бара на по високо ниво и цени, но пък със страхотен изглед. Виетнамците си правят партита за себе си, не като в Тайланд(за чужденците), мен ме дразнеха само наглите предлагачи на ,,марахуна или марахана,, чак не можех да разбера отначало кво предлагат. Ако имаш въпроси около тъмната част от денонощието, пиши на лични. Поздрави, аз се връщам за няколко дни в Хонг Конг, там Lai Kwai Fong, е техния по лъскъв вариант на Bui Vien, но пак без много снобарщина, с парти и на улицата... Редактирано от Low rider
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Евгени Димитров

4-ти ден:

Приключихме тура в Сапа. Наваля ни хубаво дъжд, успях даже да падна в калта. Не беше зле, но можеше да е доста по-добре. Жената, която бяхме ангажирали се постара, но езиковата бариера се оказа голяма. Разбирахме се, ама на много прост английски. Минахме през трите села (Y Linh Ho, Lao Chai и Ta Van). Преди да стигнем до първото, жената ни пита дали искаме през калта или да вървим по главния път. Избрахме калта. Направи ми впечатление, че бусовете с туристи заминават надолу по шосето т.е. ние минахме по различен път. Първото село даже не разбрах и къде е. Минахме покрай някакво училище и някоя друга къща. Второто Lao Cai е доста по-голямо, там и видяхме вече и доста от туристите. Преди да стигнем до самото село, имаше хубави гледки с оризови тераси. За наш късмет мъглата беше се вдигнала малко, но не и нацяло. Второ село го ползват за спирка с обяд. Третото село е буквално залепено за второто. Там приключихме и с мотори ни върнаха към Сапа. В заключение мога да кажа, че турът с местен гид излиза по-скъпо. Договорихме се с жената за $20 на човек. Оказа се, че се плаща и вход към селата, който беше 75к донга на човек. След края на тура ни искаха по 100к на калпак да ни закарат до Сапа. Ако сте на тур през хотел, там транспорта си влиза в цената.

Забравих да спомена, от Lao Cai си купихме много красива купичка и статуя от камък. Там ги изработват. Направо ми останаха очите на тях.

А колкото до Сапа, един съвет, ако имате план да я посетите, не си запазвайте предварително нищо. Елате в Ханой, вижте времето какво ще е 1-2 дни преди това. Има автобуси, влакове и организирани турове. Хотели на място бол. Ако времето е лошо, винаги може да запълните дните с тур за ден от Ханой до други места наоколо. Всичко друго е загуба на време и пари.

 

След тура се върнахме към Ханой. Пътувахме с малък бус. За него бяхме платили $20 на човек. Бусът беше доста луксозен, с големи кожени седалки и в него бяхме всичко 11 човека с едно свободно място. Това им беше и рекламата на транспортната фирма, че предлагат луксозен превоз до Ханой. пробвахме го, по отношение на сървиса всичко беше отлично, ама каква беше тая магистрала, тоя бус не спря да подскача на всеки буквално 200 метра. Имах чувството, че се спускахме по стълби от Сапа до Ханой. Ако няма да пътувате с влак, направете го с голям автобус, може би там ще е по-комфортно.

post-4606-0-27820200-1478191209_thumb.jpeg

post-4606-0-42678200-1478191252_thumb.jpeg

post-4606-0-17159200-1478191290_thumb.jpeg

post-4606-0-26150700-1478191334_thumb.jpeg

post-4606-0-25446700-1478191373_thumb.jpeg

post-4606-0-22011800-1478191445_thumb.jpeg

post-4606-0-58378500-1478191493_thumb.jpeg

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Ех, какви сте усмихнати!Явно нито дъждът, нито калта, нито друсането е повлияло на доброто настроение.

Пожелавам ви да сте все такива! :)))

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Евгени Димитров

5-ти ден:

Последен ден в Ханой. Уж трябваше по-рано да се организираме с излизането от хотела, но нещо не се нагласихме както трябва. Видяхме следните неща:

- Tran Quoc Pagoda (имат почивка от 11:30-13:30)

- президентския дворец

- мавзолея на Хо Ши Мин

- минахме покрай статуята на Ленин и оттам аз влязох Air Force Museum/ Vietnam Military History Museum. Има го с различни имена по карти и пътеводители. Жената не дойде с мен, че глупости не и се гледали. Е, аз гледах. Не беше нещо "Уау".

- Temple of Literature. Красиво място, хубаво е да се види.

Беше към 16:30 и се зачудихме накъде да ходим. Искахме да се качим на Lotte Tower (65 етажа), но малко закъсняхме с часа. По план трябваше да се качим по светло и да стоим до тъмно. Ами пропуснахме го. За сметка на това намерихме улица Kham Thien. Там има участък, където влаковете буквално минават на метър от къщите на хората. Един местен ни каза, че има влак към 19:30, но трябваше да видим близо 2 часа и не го дочакахме. Споменатата улица по-горе се засича с ул. Le Duan. Ако си мислите, че сте видяли трафик в Ханой, определено грешите. Беше буквално като мравуняк. Даже успях да направя няколко секундно клипче, стоейки в средата на едното платно.

post-4606-0-45190000-1478331118_thumb.jpeg

post-4606-0-95480200-1478331149_thumb.jpeg

post-4606-0-53762400-1478331194_thumb.jpeg

post-4606-0-67083100-1478331267_thumb.jpeg

post-4606-0-94044700-1478331305_thumb.jpeg

post-4606-0-53487800-1478331347_thumb.jpeg

  • Харесвам 14
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Пред голяма дилема сме! Да ходим утре на дайвинг на Фукуок или да си наемем мотор и да обиколим из острова, Обиколката ще я съчетаем и с една готин плаж в южната част, който ни препоръчаха. Ако имахме още един ден, всичко щеше да е чудесно.

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към мнение

Да не забравиш да допълниш тук, специално за Фу Куок ми е интересно как го намираш спрямо другите плажни дестинации в района. 

Връзка към мнение
Евгени Димитров

Няма да забравя със сигурност. Изостанах с писането по дни и затова не съм добавил нищо за Фукуок. Все ме хваща мързела вечер.

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Някой може ли да дума на какви пари може да се уговори един камбоджанец с рикша из Пном Пен, ако го ангажирам за 5-6 часа? Горе-долу ми трябва ориентировъчна цена. Утре имаме цял ден и трябва да го запълним както трябва.

Връзка към мнение
Евгени Димитров

Освен Killing Fields, Roayl Palace, National Museum, The Central Market (тук не съм сигурен, че въобще искам да ходя), Genocide Museum и War Phnom друго нещо смислено има ли да се разгледа в Пном Пен?

Редактирано от Евгени Димитров
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Хм, място нямаме, но ме заинтригува. Какво интересно има? Аз затова писах, че май не ми се ходи на централния. Всички са едни и същи. И в Хо Ши Мин си беше пълна цигания. Само фалшиви тениски, сергии със сувенири и смрад на риба. Нищо впечатляващо.

Връзка към мнение

На руския има същите неща като на централния, само че по скъпо, защото убеждават всички туристи там да ходят, че било по-евтино. :D

Връзка към мнение

Пазар. Има И фалшиви тениски :) а на места смрадта е отчайваща, но е част от изживяването "Азия". 

 

пп- По мое мнение, голямата част от производството на "марките" се изнася на тези пазари, но цените са като на сергия (особено, ако те бива в пазарлъка и ти се прави). 

Ама, ако нямате място в багажите, за нови покупки, не ходете. 


На руския има същите неща като на централния, само че по скъпо, защото убеждават всички туристи там да ходят, че било по-евтино. :D

Наблюденията ми (от миналата година) са по- различни:)

Връзка към мнение

Някой може ли да дума на какви пари може да се уговори един камбоджанец с рикша из Пном Пен, ако го ангажирам за 5-6 часа? Горе-долу ми трябва ориентировъчна цена. Утре имаме цял ден и трябва да го запълним както трябва.

 

Мисля си, че повече от $10 не трябва да е. 

 

Освен Killing Fields, Roayl Palace, National Museum, The Central Market (тук не съм сигурен, че въобще искам да ходя), Genocide Museum и War Phnom друго нещо смислено има ли да се разгледа в Пном Пен?

 

Изреждаш ги, но да ти кажа тези неща не се комбинират. Killing Fields, Genocide Museum (Tuol Sleng) са на едно място, всичко останало на друго. Не мисля, че след Killing Fields би имал интерес да обикаляш пазари, просто не ми се връзва. А и полетата ги препоръчвам, само ако си искрено заинтересован за тази доста мрачна част от камбоджанската, да не кажа и човешката история. 

 

Улицата покрай реката е супер приятна за разходка, а ако си ловец на артефакти, може да отидеш до улица Георги Димитров (да, същия е) или както го водят там Jok Dimitrov, и да се снимаш там. 

Пазар. Има И фалшиви тениски :) а на места смрадта е отчайваща, но е част от изживяването "Азия". 

 

пп- По мое мнение, голямата част от производството на "марките" се изнася на тези пазари, но цените са като на сергия (особено, ако те бива в пазарлъка и ти се прави). 

Ама, ако нямате място в багажите, за нови покупки, не ходете. 

Наблюденията ми (от миналата година) са по- различни :)

 

"Марките" като цяло си контролират количествата на материала, който доставят. Това, че в тези държави може да се намерят евтино оригинални стоки, само защото се шият там и хората ги изнасят през задната врата като цяло е мит. Което не значи, че не могат да се намерят качествени и евтини неща, но вероятно най-сигурният начин да попадне човек на нещо такова е, ако не търси известни марки там и проучи кои са магазините на добрите местни шивачи :) Разни базови неща като разпознаване на изкуствена от естествена коприна доста помага също!

 

Иначе и на мен пазарите не ми допадат като цяло, но това не значи че не обикалях половин Hoi An за да търся баш туристическа фланелка с виетнамското знаме, и за мен, и за подаръци :) Съгласен съм, че са си част от атмосферата. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.