Прескочи до съдържание

дневник Норвегия - Берген, Сеня, Лофотен.


Препоръчани мнения

На рибния пазар в Берген ядохме стек от кит и естествено пихме бира.В пластмасова чинийка на масичка под шапрон постлана с мушама това удоволствие струваше 12 евро.За сравнение една бира в кръчма в Бриген беше малко над 16 евро.Гледката от Фльо е страхотна.Разстоянията в Берген са малки и си е супер за пешеходна обиколка.Аз това не бях успял да го преценя предварително и си бяхме купили билети за тур буса,но ги използвахме само да отидем до аквариума.

За времето не се притеснявай.Все пак сега е лятото там.Дъжд ще има със сигурност,но едва ли ще е като в Реюнион.Бяхме по същото време.Подгответе се с Gore-tex или нещо подобно и няма да имате проблеми.Докато ние се разхождахме с якета и дълги гащи около нас беше пълно с норвежци по джапанки или сандали,къси гащи и тениски.Вали не вали това е единствената им възможност да ги облекат.

Ние бяхме на круиз и храната не ни е интересувала като цена,но от любопитство влизах в един супер във Флом.Цените са доста по-високи от България,но има и бюджетни.Мисляче няма особена разлика от Исландия.Алкохол си носете,защото се продава само в специализирани магазина и там цените не се пипат.

Като цяло разликите в цените в различните части на Норвегия са големи.Колкото по-насевер толкова по-скъпо.Имам познат,който е главен механик на кораб на Silversea.Той ми е казвал,че когато въртят повече време около Лофотенските,слизат на две седмици веднъж до Трьомсо да заредят с провизии заради по-ниската цена.

Имам и познати,които живеят в Трьомсо.Те ходят всяка събота до един търговски комплекс в Швеция,за да си пазаруват основно храна за през седмицата.

Благородно ви завиждам!Това е една от страните,които бих посетил отново и отново.

Весело изкарване и много снимки!

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Нека някой друг сподели актуално ,но за най ниски цени в супермаркети там бих препоръчал Rema 1000 и Kiwi.Възможно е да са изчезнали Spar,да са се появили други вкл.по скъпарски и за изтънчен вкус но Ремa-та и ICA та вероятно още ги има.Сред евтините продукти ако може да се нарече евтини са норвежките рибни консерви и зеленчуците тяхно производство.Плодовете са скъпи.Алкохол...още повече,Емо ви е описал за специалните магазини ,та ако може да си вземете от тук за"дезинфекция ;) няма да е лошо.Спестявате доста,че не пушете!Сещам се ,че Влади ми прати къде ще спите до Берген и наблизо до вас и по пътя към града (Fjøsanger) има Rema 1000.Весело изкарване и слънчево време с красиво небе!

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Подкрепям за KIWI -то в Берген. Доста неща са на промоция и най-евтиното, което намерихме като цяло. В сравнение със 7/11 в Осло, където не знам защо беше толкова скъпо за тази верига. Водата 2л в 7/11 идваше към 5 евро , в KIWI под 2 примерно. Отделно имат едни кръгли шоколадчета, като бонбонки, наредени като пръчка- в 7/11 бяха около 4евро в KIWI 1,5 .

Въобще , аз очаквам голяма цифромания в тоя Берген, но се оказа по-приемливо от Осло.

Да, и аз ядох пица в Осло за 25евро, която беше безобразна, затова така възторжено си препоръчвам рибата :) Казва се Smørflyndre, гугълчето я преведе като писия (flyndre)  :)

Бяхме преди месец и точно в Берген беше най-топло и слънчево от целия ни престой. Хората бяха налягали по градинки да се пекат. А предния ден на обиколката от Осло до Берген с влака, кораба, автобуса и т.н валя целия ден.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ако в Тромсо е по-евтино ще заредим там храна, че после 10 дена сме по островите. Ще търсим Рема и KIWI. Алкохол на път не пием, една грижа по-малко.

 

Емо, стека от кит звучи много примамливо, такова не съм яла, ако има ще опитам задължително. Дано е бил вкусен, но и писия ще пробвам. :)

 

Вчера се понапънах с четенето, но вече маршрута е готов, трековете са уточнени, логистиката покрах тях също, както и по-красивите места за снимане на пейзажи.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Стекът от кит е нещо като стек от риба тон.Прилича повече на телешки стек отколкото на някаква риба.

Бакаляо,code fish или просто треска си е класика.

Един интересен факт.Преди да тръгна някъде обичам да чета и икономически статии за съответната страна.За Норвегия с учудване установих,че по приходи на първо място е улова на риба треска,туризмът и чак тогава добивът на нефт.

Сходно е и в Исландия.Но няма как да не е доходоносно да хвърлиш мрежата и да извадиш пари.Нито храниш,нито отопляваш...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Дани Магелани

 

 

 

 

На рибния пазар хапвахте ли и как е цената на порция риба? Депресиращо скъпа...

 

Порция сьомга сготвена, за в къщи, на закрития рибен пазар - 80 крони, а половин омар, приготвен, с два соса - 100 крони. Търси съдействие, при необходимост, от русначето на суши бара на закрития рибен пазар.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Изхранването в Берген ще е твърдо на рибния пазар, цените са оптимистично нормални. :yahoo: Дано и в Тромсо открием нещо подобно. За островите ще я караме на консерви със сармички и рибни купени в Норвегия. Само скъпите плодове ме притесняват, без тях не мога да оцелея цели 2 седмици. :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Предполагам знаете за яките пътни такси и колите под наем в Норвегия?

Да не се изненадате неприятно след това...

Ако сте с БГ регистрация е ок, ама с норвежка....не знам как е мама миа на норвежки:)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Предполагам знаете за яките пътни такси и колите под наем в Норвегия?

Да не се изненадате неприятно след това...

Ако сте с БГ регистрация е ок, ама с норвежка....не знам как е мама миа на норвежки :)

Не знам, кажи ми.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами там няма винетка или пътища с кабинка за кеш плащане на ТОЛ такси.

Има доста платени участъци - мостове, тунели, разни други съоръжения и те са си с камери, които щракат номера на колата и изпращат сметката на адреса ти. Във вашия случай - на рентоотдателя:), а те ще си я издърпат от кредитната ви карта.

Таксите са доста яки и може да стигнат 4-цифрена сума. Феритата също.

 

Разпитайте подробно рентал компанията къде и как да карате.

Макар че има места, до които не можете да стигнете без платен мост или тунел. Те са навсякъде в Норвегия. Въобще в страната им колата си е голям лукс.

 

Все още нямат система за БГ номера как да дърпат парите. И въобще не изпращат сметка до България.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

На колега на Влади са му пратили, а той е бил с БГ кола. Сега четох, обикновените такси са 31 Кр или около 3Е, за тунелите и мостовете не ми излиза инфо. Ферита няма да ползваме. Ще видим как е на място. Дано не ни оскубят порядъчно. :huh:

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

А дано, ама...

Един приятел редовно пътува натам и каза, че все още нищо не получава.

Познати с кемпер пък се върнаха преди седмица. Ще ги питам днес дали имат нещо в пощата:)

Иначе ми казаха, че бая дране ще падне ако ги шаржат.

 

А с вашия маршрут - Сения, Лофотени....пак се сещам за италианския рефрен:).

Но пък - кеф цена няма. На Сения било много по-по от Лофотените дори...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Хм, аз като ходих (преди 10 години, вярно) навсякъде си имаше гишета, на мостове, ферита, тунели. Досега да не са се автоматизирали? Само за влизане в центъра на Берген нямаше, ама аз влизах през уикенда, когато е безплатно и не са ми взимали нищо. Viamichelin показва таксите, може би без фериботите.

Аз си бях поискал карта от Ейвис и там имаше отбелязани всички места, където се плаща.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Вече няма гишета, но и таксите за леки коли не са чак толкова високи. Наши познати миналата година за 20 дена са платили под 100 Е, а са обикаляли много. За кемпери сигурно е по-скъпо.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

E щом няма гишета, значи трябва всичко да се урежда с рент-а-кар фирмата, няма как иначе. На някои места не може да се избегне плащането, поне ако не искаш да обикаляш стотици киломери около фиорда.

Друго да се има предвид е, че има много ограничения на скоростта и камери, та ги спазвайте, дори да ви се вижда абсурдно.

Връзка към мнение
Дани Магелани

Вече сме в Осло, чакаме полета за Берген. Студено е и вали. Летище Торп е по-смотано и от терминал1.

 

В супермаркет близо до хотел Комфорт в Берген видях към края на деня оферти за хлебчета, кроасани и др. закуски - 2 на цената на 1. Може би е практика, за да не остават за следващия ден. Може би се прави и за други продукти, но аз не съм проверявала. На добър път!

Извинете ме за спама, това беше за бюджетното хранене при пътуването до Берген.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

За тунелите до островите знам,че като ги построят калкулират такса за преминаване и започват веднага да я събират.Ако днес тунелът се изплати,от утре е безплатен.Чувах за такси от порядъка на 10-15 евро за преминаване.

Иначе до преди две години в Норвегия се намираха три от десетте най-дълги тунела в света,също и тунелът най-ниско под морското ниво.По-голямата част от скалите са гранит и поради това не се налага допълнително укрепване на тунелите.Доста са интересни.Вътре в тях има кръстовища.Копаят тунели и да дублират пътища,които са трудни за поддържане през зимата.Минавахме през тунел,който е все едно Троян-Беклемето.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

От летището до Берген са 38 кр. Имаме устройство за отчитане на таксите. Днес тръгваме към Тролтунга, да видим какво време ни чака там.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Относно таксите за кола - от Берген до селото, от което тръгва трека за Тролтунга са около 280 кр на посока, ние ги платихме два пъти. На север не съм видяла да има такси по пътя.

Уникални са плажовете на Лофотенските острови- бели, с тюркоазена чиста вода, зеленина и цъфнали цветя навсякъде. Обаче къпането върви в комплект с озвучане от рода на - "ауууууу" "ааааааа" и други подобни съчетания на гласни звуци. Само хлапетата шляпаха без да им пука от температурата на водата.

post-181-0-87904700-1467503981_thumb.jpg

post-181-0-37394900-1467504112_thumb.jpg

  • Харесвам 31
Връзка към мнение

Да добавя и цените на паркинга за трека Тролтунга, 12 часа - 200 кр, 24 часа - 400 кр. Като цяло за 2 дена такси за кола и паркинг платихме 1000 кр. Отделно наем за колата и бензин. Малко се стреснах от цифрите, но на север е доста по-добре.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Много полезна информация за толовете и паркингите! В този ред на мисли, някой знае ли калулатор или уебсайт, който може да изчисли цената на толове, ферита, тунели/мостове по зададен маршрут? По специално за Норвегия питам, защото скоро ще минем по стъпките на Tedy и ми се иска предварително да имаме идея какви ще са цените :) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

От Тромсо до Лофотенски острови такси не видях, днес платихме първата за последната седмица преди Нарвик. Дано на Сеня също да няма, че доста тунели ни чакат.

Малко впечатления... банята е мираж, когато спиш на палатка. Да живеят тоалетните по паркингите,които предлагат топла вода. Почти успявах да се изкъпя на мивката, но човек като е на зор и целия в пот, няма избор.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.