Прескочи до съдържание

Стокхолм за почти 5 дни


noshtna_ptica

Препоръчани мнения

Билетите вече са купени, нощувки - не. Не ми харесват  :)

Попрегледах забележителностите и мисля, че за това време ще се справим. Трябва да включим и обиколка по вода, но хоп он - хоп оф лодките са до 04.09, а ние пристигаме след 3 дни, за съжаление. http://www.stromma.se/en/stockholm/sightseeing/sightseeing-by-boat/hop-on-hop-off-boat/

Прегледах и круизите и най ми хареса 35-часов круиз до Турку с 2 нощувки на кораба и 1 ден разходка в Турку - засега само за 104 евро при 4-ма /без храната/, което си е направо евтинийка! http://www.sales.vikingline.com/en/find-cruise-trip/route-traffic/stockholm-turku-vv/

Въпросът ми е заслужава ли си за Стокхолм да ни останат само 2 1/2 дни за сметка на този круиз? Трябва да взема бързо решение, защото цените на круизите са доста динамични.

Всякакви предложения и идеи са добре дошли и предварително благодаря!

Също и идеи в рубриката "да не се пропуска"  :)

Редактирано от noshtna_ptica
Връзка към мнение

Стокхолм е интересен град, има какво да се види за 5 дни, но мисля, че и за 2,5 дни може да видите не малко. Аз определено бих резервирала и круиза - изглежда забавно, а е и много красиво па пътя.    

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако ви е първи път в Стокхолм, категорично не си заслужава да прекарате половината време на ферибота, за да отидете до Турку. По-скоро може да си направите разходка с корабче из архипелага (Stockholms skärgård), има ги в различни варианти с обяд, брънч, вечеря или без нищо, пак от Strömma или пак с лодка до Drottningholm. Пишеш, че сте четирима - възрастни или има и деца (ако е с деца атракциите леко се променят)? Аз лично имам пристрастия към този град и за мен всичко си заслужава да се види, но най-вече площадите Sergels Torg (вечер, за да се хванат светлините на кулата) и Stortorget (сърцето на стария град), самият стар град Gamla stan, Riddarholmen с Riddarholms kyrka и изгледът към езерото Mälaren. Задължително посещение на Stadshuset (кметството) и Vasamuseet, дворецът Kungliga slottet също си заслужава, ако са ви интересни дворци (съкровищницата и оръжейницата са супер). Ако времето е хубаво и сте с деца - Kungliga Djurgården, Skansen и Gröna Lund. Най-готините гледки към Gamla stan и Djurgården са от улица Fjällgatan в Södermalm. Не знам до колко си падате по музеи, защото има още много хубави в града, даже прекалено много (Strindbergmuseet, Nordiska museet, Nobelmuseet). Друга готина атракция е Skyview от Ericson Globe. Има и много паркове и хубави улици, където човек може просто да се разхожда, дано случите на хубаво време.

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря много, но хич не ми помагате  :)

Като ви чета - хем искам круиз, хем искам 5 дни в града  :)

Първо посещение на Стокхолм е, без деца.

Относно нощувките - има ли район на града, който трябва да се избягва? Както и разходки вечер да не се правят?

Връзка към мнение

Ние бяхме за седмица, като цяло ми писна в един момент, от града не сме излизали, според мен могат и да стигнат 2 дни и половина.

 

Иначе в града ми хареса Skansen,  донякъде Vasamuseum ..качването на Ericsson Globe е интересно като преживяване, но гледката не е нищо особено, защото глобусът се намира в един сравнително отдалечен от центъра квартал.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Районът с емигрантите и "лошата слава" е Rinkeby, но той е далеч от центъра, за да попаднете в него случайно. Иначе е спокойно, единствено трябва да се внимава за джебчии по търговските улици и в магазините. Хубавите централни квартали са Östermalm, Södermalm, Kungsholmen - отделни острови, също като туристическите Gamla stan, Riddarholmen, Djurgården. Ако много искате круиз, по-скоро изберете нещо еднодневно, като разходка до Mariehamn например, на автономния остров Åland или отидете до шведския Gotland, който има богата история. Предполагам, че цената на този до Турку е най-добра, но все пак не забравяйте, че това са корабите за алкохолен туризъм, няма да е като на истински круиз. Аз съм твърдо за 5 дни в града, даже пак много ми се приходи там  :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Кулата на Stadshuset, от където се разкриват онези гледки, с които Стокхолм често се презентира, не работи през септември, да се знае:

http://international.stockholm.se/the-city-hall/

 

За Ericson Globe съм със смесени чувства (без да съм се качвала). Имах планове при последното ходене да се кача, но прегледах филмчета в youtube и гледките не бяха толкова впечатляващи според мен, затова не съм и настоявала.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ок, за Ericson Globe може и да не е в "must see", но Stadshuset сам по себе си е прекрасен - архитектурата на различните зали, стенописите на принцa, градината с езерото - заслужава си отвсякъде, особено ако се прочете малко инфо за архитекта и как е била построена сградата.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Страхотни сте, благодаря ви!!!

Разглеждах екскурзиите с лодка /круизът май ще отпадне/ и се двоумя между Архипелага http://www.stromma.se/en/stockholm/sightseeing/sightseeing-by-boat/archipelago-tour-with-guide/

и посещението на Дротингхолм /със или без Китайския павилион и Театъра/ http://www.stromma.se/en/stockholm/excursions/day-trips/drottningholm-palace/

Ще съм благодарна за впечатления и съвети.

Връзка към мнение

Oт форума го знам, ама не можах да намеря поста, но в Швеция се намира модел на слънчевата система в мащаб. Близките планети са в Стокхолм, а Слънцето е точно сградата на Ериксон

https://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_Solar_System

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Архипелагът е супер, но при ясно време. Ако искаш провери как се движат прогнозите за началото на септември, защото ако не е много хубаво, е по-добре да отидете до двореца и да разгледате там (мисля, че имаше турове, в които се включва и посещение). Иначе архипелагът или Skärgården е страшно красив, не случайно е любимо място на писатели, художници, режисьори. Сега се сещам, че по принцип може да си хванете и обикновена лодка от градския транспорт и да отидете сами да някой от по-големите острови на архипелага и да се разходите там. Това е от миналата година март, имаше мъгла и ръмеше, но обиколката си заслужава (май не ти помагам много  :lol:

 

11053434_10153184173596064_4453076579137916747_n.jpg

 

12299403_1674618012815104_2346134792881088636_n.jpg

 

12299375_1674618276148411_8647896745416056897_n.jpg

 

12311056_1674618632815042_7570374883570659634_n.jpg

 

12274238_1674618746148364_5346458139015917248_n.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Страхотни сте, благодаря ви!!!

Разглеждах екскурзиите с лодка /круизът май ще отпадне/ и се двоумя между Архипелага http://www.stromma.se/en/stockholm/sightseeing/sightseeing-by-boat/archipelago-tour-with-guide/

и посещението на Дротингхолм /със или без Китайския павилион и Театъра/ http://www.stromma.se/en/stockholm/excursions/day-trips/drottningholm-palace/

Ще съм благодарна за впечатления и съвети.

Аз препоръчвам и двете. По принцип до Дротнингхолм може и с метро/автобус да се отиде и горе-долу еднакво време отнема, но гледката на двореца от водата си струва. Самият дворец не е голям и бързо може да се обиколи, струва си и посещението на театъра, както и Китайския павилион. До театъра пък има някакъв парк с много пилета/патици и езерце. Помислете за Stockholm card, имаше някакво намаление и за лодките до двореца, а и при цените на забележителностите мисля, че си заслужава ако сте там 5 дни, включва и градски транспорт, който иначе е доста скъп. Аз съм я правила екскурзията до Архипелага началото на септември и си струва, само си вземете по-топли връхни дрехи и шапки, защото духаше доста, иначе беше слънчево.

Must-see за мен са островите Gamla Stan (старият град) и Djurgarden (Скансен, Васа и много други музеи), както и кметството- там е задължителен тура с гайд, не може самостоятелно. От кулата на кметството и от Monteliusvagen има хубава гледка към стария град, Nobel музея също е интересен, бул. Strandvagen. Избягвайте заведенията на самия площад Stortorget, освен, че са завишени цените, храната не е кой знае какво. Малко по в страни от него има приятни местенца, в Södermalm също има приятни кръчмета. За мен 5 дни са достатъчно за основните неща в Стокхолм и тур до Архипелага.

Редактирано от carrie
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моята препоръка е да не резервираш екскурзията из архипелага предварително. Аз съм я правила също, макар и с друга фериботна компания:

http://www.waxholmsbolaget.se/visitor/archipelago-traffic/destinations-and-day-trips/

Vaxholm е дестинацията. Там се поразходихме също.

 

Отидохме на кея в деня, в който се очертаваше хубаво време и гледките бяха много красиви! Това е в средата на октомври:

 

post-2019-0-33517900-1467595755_thumb.jpg

 

post-2019-0-35958700-1467595778_thumb.jpg

 

post-2019-0-30925600-1467595794_thumb.jpg

 

Ще оставя другите гледки да си ги "съберете" сами. :)

 

Не мисля, че има нужда от гид, аз поне през цялото време стоях на палубата.

Важно е да се знае, че до различни острови лодките тръгват от различни пристанища/кейове. Конкретно нашето возене започна от този срещу двореца. На връщане съчетахме със следобедна разходка из стария град.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ние бяхме за 3 дни в Стокхолм и ни бяха малко. Имат много музеи и атракции, които си заслужават посещението. Купихме си туристическа карта - комбинация музеи + транспорт. Градът много ни хареса. Със сигурност ще отидем пак.

 

Снимки https://goo.gl/photos/ty82SfaLHJDRrY5t9

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Моята препоръка е да не резервираш екскурзията из архипелага предварително. Аз съм я правила също, макар и с друга фериботна компания:

http://www.waxholmsbolaget.se/visitor/archipelago-traffic/destinations-and-day-trips/

Vaxholm е дестинацията. Там се поразходихме също.

 

Невероятни снимки, Сю! И прекрасно време!

Разписанието за м. септември още не е изляло, затова като ориентир /ако помниш/ би ли споделила по кое време пътувахте, в делничен или почивен ден беше и с какъв билет?

А удобството да не купуваме предварително билет, а когата времето е подходящо, е огромно!!!

Връзка към мнение

Погледнах си датата на снимките. Било е в ден неделя, струвало ни е 150 крони на човек. Билетите купихме на борда, след като лодката потегли. Обща продължителност в двете посоки + разходката на Waxholm 4.30 часа.

 

Първоначалната ми идея беше да направим целодневен маршрут със слизане и разглеждане на няколко острова в един ден. Но през октомври разписанието беше доста орязано и имаше много малко лодки, не бяха всекидневно, не можеше да се направи връзката между островите и само това ни беше останало като вариант за по-дълго запълване на деня по вода. На самия остров имахме около час време за разглеждане, трябваше да бързаме, за да хванем последната лодка.

 

През септември още е рано, би трябвало да е по-интензивно водното движение така да се каже.

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много благодаря! До месец сигурно ще излезе и разписанието за септември, но за най-сигурно ще предвидя неделята за лодка, пък... слънцето и дъждът ще покажат! :)

Връзка към мнение

Много благодаря! До месец сигурно ще излезе и разписанието за септември, но за най-сигурно ще предвидя неделята за лодка, пък... слънцето и дъждът ще покажат! :)

Може да погледнеш различните видове турове с лодки тук http://www.stromma.se/en/stockholm/excursions/day-trips/ и тук http://www.stromma.se/en/stockholm/excursions/the-archipelago-on-your-own/

Аз бях на тур без да има спиране на остров за ~ 3 чaса. Има и календар с дати включително и за септември. Доколкото си спомням билетите се купуваха преди качването на корабчето, просто отивате малко по-рано от началния час.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

 До месец сигурно ще излезе и разписанието за септември, но за най-сигурно ще предвидя неделята за лодка, пък... слънцето и дъждът ще покажат! :)

 

Попаднах на това разписание:

http://www.waxholmsbolaget.com/webroot/documents/107/01host16.pdf

 

Доколкото разбирам от привидно сложната графика, за дните, в които си там, има фериботи всеки ден, трябва да гледаш редовете в жълто и зелено.

 

Между пристанището на Ваксхолм и острова с крепостта-музей има отделен ферибот. Не знам до колко би представлявал интерес, аз не съм ходила там поради липса на време.

 

blog-2-photo-1.jpg

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Кулата на Stadshuset, от където се разкриват онези гледки, с които Стокхолм често се презентира, не работи през септември, да се знае:

http://international.stockholm.se/the-city-hall/

 

За Ericson Globe съм със смесени чувства (без да съм се качвала). Имах планове при последното ходене да се кача, но прегледах филмчета в youtube и гледките не бяха толкова впечатляващи според мен, затова не съм и настоявала.

 

то пътуването дойде, пък нещо не съм подготвен, добре, че намерих темата :) до колкото виждам кулата работи и септември, поне така пише тук:

 

http://international.stockholm.se/the-city-hall/the-city-hall-tower/

 

 

някой има ли опит със Stockholm Pass, заслужава ли си? виждам, че има 2 опции с и без TravelCard... в момента има още 10% отстъпка при покупка онлайн до 7-ми септември; това удоволствие гледам излиза 2'300 крони за 3 дни, докато 3-дневна SL card ще е 510 крони

 

из темата е мълчание, никой друг ли няма билети за 1-вия полет?

Редактирано от logist13
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И ние сме с първия полет, а още нямаме яснота кое-как...

Поне с нощувките се справихме, че както ни ги анулираха от Airbnb.... тегаво беше...

И аз умувам за картата, чудя се...

Връзка към мнение

някой има ли опит със Stockholm Pass, заслужава ли си?

За мен си заслужаваше,но ние ходихме в много музеи и си ползвахме транспорта. Можеш да си сметнеш колко ще са входовете на нещата, които искаш да видиш и да прецениш.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е супер за кулата, най-накрая ще я кача, всъщност и на това се надявах като купих билет. Та, и аз съм в първия полет :P

 

Опитах се да намеря някакво намаление за Flygbussarna, но след фалита на Air Shuttle, са си останали монополист и ударих на дърво.

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.