Прескочи до съдържание

Истанбул и Турция - новини и дискусии


Mary

Препоръчани мнения

На 30.10.2023 г. в 8:49, dimitrov6 каза:

Цялото метро и влаковете му са облепени с червени картички на Ататюрк. Той харесвал българка и затова казал,че между Турция и България трябва да има разбирателство. 

20231030_073455.jpg

Харесвал е меко казано. Димитрина Ковачева е  голямата му  любов, но баща й генерал Стилиян Ковачев не й позволява да се  омъжи за Ататюрк.


 
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 6 часа, olegpanayotov каза:

Здравей, аз понеже ще пътувам с моята кола до Истанбул и попрочетох малко за условия и т.н. и видях наистина, че мога да отида без стикер до там и тяхната тол система си ме таксува с нужните суми и аз мога после през сайта на HGS да проверя и платя какво са ми начислили, защото аз ще си ги платя като знам колко точно са, защото не искав да си лепя стикери по колата при положение, че скоро няма и да отида отново там с автомобил. Та въпроса ми е дали според теб мога да го направя това без да се налага да лепя стикер? Ще вляза, ще пътувам през магистрали, тунели, мостове и др. и имам 15 дни както е записано и в техния сайт и след това да си ги платя. Мога ли да бъда спокоен без да си купувам и лепя стикер в колата?

Може и да не си го лепиш стикера, камерите на гишетата снимат номера и сумата се води на номера, не на стикера , аз нямам стикер вече две години откакто смених предното стъкло на колата със стикера

Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...
Нови цени на транспорта в Истанбул са гласувани.
Това, което прочетох е:
Таксуване с Истанбулкарт за автобус и трамвай се променя от 15 на 17,70 лири.
Marmaray ще се увеличи от 33,20 лири на 39,17 лири.
 
Такси - първоначалната такса ще се увеличи от 19,17 TL на 24,55 TL, таксата на километър от 12,89 TL на 17,61 TL, а таксата за къси разстояния(това е минималната такса за возене ) от 70 TL на 90 TL.
 
За корабчетата все още не съм видяла цени.
Като излязат официално в сайта на транспорта, ще ги променя и в пътеводителя.
 
c98f75f9-xzwjtcq1oblfpeg7ugq1a-1.png
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Достъпът на чужденци до църквата "Св. София" в Истанбул отново става платен.

https://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2024/01/12/4575357_dostuput_na_chujdenci_do_curkvata_sv_sofiia_v_istanbul/

  • Харесвам 1
  • Замислям се 3
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
Иван Попов

Суперскоростен влак ще свързва Анкара и Истанбул за 80 минути

orig.jpg?_=1695713938

Суперскоростен влак ще свързва Анкара и Истанбул за 80 минути, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, представяйки нов проект, с който железопътната мрежа в Турция ще бъде поставена в крак с времето.

С новия проект за суперскоростен влак разстоянието от 344 километра между столицата Анкара и най-големия град в страната Истанбул ще бъде изминавано за час и 20 минути.

"Въпреки че сегашният високоскоростен влак между Истанбул и Анкара отговаря на днешните нужди, като свежда времето за пътуване до шест часа, в дългосрочен план ще са необходими различни транспортни алтернативи за връзката между двата най-населени града в страната", заяви Уралоглу в телевизионно интервю, за което съобщава "Хюриет дейли нюз".

Според министъра сегашният влак между Истанбул и Анкара "неминуемо ще се окаже недостатъчен след десетилетие", а с новия супербърз влак, който се предвижда да обслужва връзката между двата града, "страната ще премине на следващото технологично ниво".

Новият влак ще развива скорост от 350 км/ч., посочи министърът. По думите му проектът ще бъде завършен на хартия до 2028 г., а влакът ще бъде пуснат в експлоатация до 2035 г.

Уралоглу също така спомена, че в страната ще бъдат изградени и четири нови летища.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.