Прескочи до съдържание

Искам да попитам...


Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Ако е от iphone, няма го в българския пазар. Трябва да се смени в друг, примерно САЩ.

Днес и аз го свалих, след като във фитнеса всички ме питаха. Засега не ми е интересно :)

Връзка към мнение

Абе понеже темата е за въпроси, да взема да питам едно нещо, над което отдавна си блъскам главата. Как се казват жителите на Камчатка - камази или зъбчатки?

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

от доста време има подобна игра с ГПС кординати която за мен е доста по интересна и доста поучителна...geocache ...идеята е да търсиш някакви артефакти на определени ГПС кординати като намериш определеното нещо взимаш артефакт ( късметче монетка каквото ще да е ) и оставяш нещо от теб за следващите който ще го намерят...играта е образователна защото за да направиш даден геокеш трябва да отговаря на определени изисквания едно от тях е да е паметник или обществено значимо място...има и такива който са под формата на загадки...намираш начални кординати който те пренасочват към друго място където трябва да откриеш нещо друго и т.н. докато стигнеш до крайните кординати....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Фичо, на 12 Юли 2016 - 19:54, написа:snapback.png

За конкретния ти въпрос по хардуера не мога да бъда полезен с мнение, но нещо ако имаш въпроси по работата с AutoCAD, или нещо трябва да се начертае - мога да помагам  ;)

 

Не е за мен, ама съм сигурен, че човека който чертае чете внимателно :)          Позна! :toclue:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според мен причината, поради която този Pokemon GO стана толкова популярен е, че за разлика от другите подобни GPS игри, тук като намериш покемона го виждаш през камерата на телефона. Което прави нещата една идея по-реални и по-интересни.... предполагам.

 

Аз не съм го свалял, нямам и намерение. Надявам се да отмине скоро цялата еуфория, че навсякъде само за това слушам.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

...Пълна щуротия! ...

 

Абсолютно! А днес се сблъсках с нея на място, където въобще не очаквах. Щуротия, че и дивотия е това вече, мда-а! Вижте долу вдясно: :)

 

post-735-0-08523700-1469467471_thumb.jpg

 

Как ви се види Pokemon GO като един от критериите за оценка на местата за настаняване, а?! Искам да попитам аз... :-)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз лично не бих се вглеждал толкова много в конкретното приложение, а в по-голямата (и може би по-важна) картина - добавената(??!?) виртуална реалност (augmented virtual reality) - най-простото приложение е да стреляте по анимационни герои и да обикаляте с телефона като зомбирани. Сега си представете хирург, който прави лапароскопска или торакоскопска операция. Картината я виждат операторът и консултант, който може да е на стотици километри. Тук идва добавената виртуална реалност - консултантът може да анотира картината и така да помогне на оператора с точни места за срезове или да обясни нещо, като го посочи с точка...

По-прост пример - шофьор(ка) се бори с детайл 710, който е паднал от колата. Бърза консултация с механик (с видеообраз), който може да обясни със стрелка, че този детайл трябва да се завърти на 180 градуса и тогава ще има съвсем различно значение...  :)

 

Ето я и конкуренцията на покемоните:

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/07/25/2801171_moskva_puska_igra_podobna_na_pokemon_go_video/

Връзка към мнение

Оф, много сложен казус. 

 

Имам шофьорска книжка, C категория. Не питайте защо, имах възможност преди време, защо пък да не изкарам професионална? За всичките 17 години от както я имам не съм се качвал на камион след изпита и единствената полза от книжката ми е, че чат-пат шашкам приятели като седнем на бира в заведение, че не вярват че седят на една маса с професионален шофьор.

 

Драмата започва сега като следва подновяване. Хич не искам да се вкарвам в тия филми със специализирани медицински прегледи, психотест на Х години, по-често подновяване и т.н. Тук идва и въпросът. Някой има ли представа дали просто мога да се откажа от C категорията, да си падна на B, да си мина с нормалния медицински преглед при личния лекар и да не я мисля тая книжка идните 10 години? Подвъпрос - някой има ли адекватен контакт, който може да ми предостави тази информация? 

 

Имах неблагоразумието да ида до КАТ - не намерих гише с информация, за сметка на това имаше такова с "ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ". Не посмях да попитам къде все пак е информацията. Машината за билетчета пък не им работеше и въобще...подобно натоварване дойде много на изнежен от живот в чужбина българин. В сайта им не виждам и помен от телефон и нещо такова за простолюдието. Със свито сърце подозирам, че бюрократичната машина не е предвидила казус подобен на моя и вариантите са ми или да минавам през цялата гламава процедура като тираджиите или да почна някак от нулата и да си изкарам категория B...

Връзка към мнение

Със свито сърце подозирам, че бюрократичната машина не е предвидила казус подобен на моя и вариантите са ми или да минавам през цялата гламава процедура като тираджиите или да почна някак от нулата и да си изкарам категория B...

В никакъв случай от нулата! Направи си едно медицинско за подновяване на книжката/50 лева/ ,не знам в София как е но при нас го правят във всяка поликлиника и става за не повече от час,като реално минаваш на по-задълбочен преглед през очният кабинет.След това отиваш в КАТ и си подаваш документите за смяна на книжката-медицинско,лична карта,стара книжка,стар талон,квитанция за платена такса за издаване на документа и жив и здрав след 30 дни отиваш да си я вземеш.

Драмата започва сега като следва подновяване. Хич не искам да се вкарвам в тия филми със специализирани медицински прегледи, психотест на Х години, 

Няма психотест. ;)

Връзка към мнение
батко Биси

Когато последно сменях моята книжка (в малък град), се разговорихме на опашката за подаване на документи с един възрастен човек, който имаше подобен на твоя казус. Той беше пенсиониран шофьор на автобус, искаше да се откаже от категорията Д и да поднови само В категорията си. Казаха му, че няма проблем, само трябва трябваше да попълни някакъв формуляр, че се отказва от другата категория.

Ще те подведа обаче дали е готова бланка или е свободен текст в стил "Молба" + съответните други документи за B (медицинско, платени такси и тн.)

Редактирано от батко Биси
Връзка към мнение

Красене, сигурно ли е това за психотеста? Не мога да изнамеря къде четох, но мернах, че май е необходимо...

 

 

Когато последно сменях моята книжка (в малък град), се разговорихме на опашката за подаване на документи с един възрастен човек, който имаше подобен на твоя казус. Той беше пенсиониран шофьор на автобус, искаше да се откаже от категорията Д и да поднови само В категорията си. Казаха му, че няма проблем, само трябва трябваше да попълни някакъв формуляр, че се отказва от другата категория.

Ще те подведа обаче дали е готова бланка или е свободен текст в стил "Молба" + съответните други документи за B (медицинско, платени такси и тн.)

 

Хм...опираме май до втората част на въпроса - адекватен контакт, който да ми обясни подробно каква точно молба трябва да попълня. 

Връзка към мнение

Напротив, казусът ти е доста често срещан. Аз познавам много народ, които завършиха „автото“ и взеха категория С, но оттогава (20+ години) не са се качвали на камион. Така и така утре ще срещна един такъв - ще го питам :)

Иначе това намерих в страницата на КАТ: http://kat.mvr.bg/Polezna_informacia/izdavane_SUMPS.htm

 

 

карта за медицински преглед на водач на МПС или протокол от ТОЛЕК* или протокол от ТЦЛЕК*;
- за категория АM, A1, A2, A, В, B1, В+Е и Ткт, трябва да съдържа данни от извършен очен и вътрешен преглед.
- за останалите категории, картата за медицински преглед трябва да е заверена от съответните специалисти: очен, УНГ, невролог и хирург/. 

 

Удостоверение за психологическа годност не е споменато :)

 

 

Транспортна болница: http://www.nmtb-sofia.eu/page.php?ID=4

- комисия ТОЛЕК тел. 932 64 96 (ТОЛЕК  – Транспортна областна лекарска експертна комисия)

 

 

Затвори темата за 24 часа, на лов за билети сме ;)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз бих направила каквото казва Красен и отивам смело. Ако трябват още неща, казваш `ама аз не искам С, искам В`. Има вероятност да те изгонят без обяснение, но може и да ти хвърлят някакъв лист да попълниш.

50:50 и може да звучи несериозно, но е съвсем възможно да сработи.

Адекватен контакт без да има писмени указания, бланка или нещо? Почти като ЕЖК...

Връзка към мнение

Аз си смених книжката миналия месец и освен, каквото е описано, ми искаха и диплома за завършено образование.

Няма значение каква, носи си за всеки случай от средното например.Като вдигнах патардия, че не го пише в сайта, обясниха, че било ново нареждане.И аз го свързах с книжките, дето някой ги беше раздавал на кило.:(

Медицинското се издава от личния лекар.И на него си пише точно за коя категория важи.Като идеш при личния си лекар,той ще знае дали ти трябва психотест. Ако каже, че трябва,да ти пише на медицинското само любителската, ако каже, че няма нужда,да ти ги напише и двете.И в КАТ казваш, че подновяваш само едната.

Дано се включи Sara, мисля че тя ще знае най-точно.:)

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Адекватен контакт без да има писмени указания, бланка или нещо? Почти като ЕЖК...

 

Телефон, колцентър или нещо такова ще ми свърши работа. 

 

А то цялата драма е, че трябва да сменям книжка заради сменен постоянен адрес. Самата ми книжка е до 2018...и мисля да тегля една дълга и да си карам с нея, докато не изтече. Просто едва ли има нещо, което да ненавиждам повече от висенето на бюрократични опашки...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Самата ми книжка е до 2018...и мисля да тегля една дълга и да си карам с нея, докато не изтече. 

Не губи с лека ръка това което си заслужил!!! Не се отказвай от професионалната си категория.

Психо тест при подновяване на документ/книжка/ няма.

Можеш съвсем спокойно да си караш до 2018 г.,щом ти е валидна до тогава. От къде си придобил книжка и с какъв адрес си на нея не е от голямо значение.

 

П.П. Личен лекар не може да ти издаде медицинско свидетелство за професионална категория.Това става след преминаването през определени кабинети.

Красене, сигурно ли е това за психотеста? 

И като един професионален шофьор,който си е сменял книжката 3 пъти,а и за твое успокоение ще подкрепя думите си с факти:

 

icon-bus.png

На психотест се явяват
  • Водачи, които тепърва ще придобиват професионална квалификация за категории C, C1, D, D1, Tтб, Ттм.
  • Таксиметрови шофьори
  • Настоящи водачи на обществен превоз на пътници и товари.
  • Граждани с чуждестранно свидетелство за управление на МПС, които искат да го заменят с българско.
  • Граждани, извършили пътно транспортно произшествие - ПТП.

Като към горното трябва да се добави и шофьори с професионална квалификация с отнети точки и отнето свидетелство за управление.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

И ние сменяхме документи февруари заради сменен постоянен адрес, мъжа ми е с "с", не е минавал психотест, обаче мина няколко кабинета повече от мен, аз съм с "б". Единдтвено ще те разкарват малко повече из кабинетите и ще вадиш нова книжка през 5 вместо през 10 години.

Връзка към мнение

Телефон, колцентър или нещо такова ще ми свърши работа. 

 

А то цялата драма е, че трябва да сменям книжка заради сменен постоянен адрес. Самата ми книжка е до 2018...и мисля да тегля една дълга и да си карам с нея, докато не изтече. Просто едва ли има нещо, което да ненавиждам повече от висенето на бюрократични опашки...

Като човек, който се бори с бюрократичната машина от 25 години, с променлив успех, бих те посъветвала да смениш всичко наведнъж - л.карта, паспорт, книжка. А и до 2018 може да настъпят изненадващи и положителни промени. Като се замислих, доста неща се промениха към добро в последните 1-2 години. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение


 
Можеш съвсем спокойно да си караш до 2018 г.,щом ти е валидна до тогава. От къде си придобил книжка и с какъв адрес си на нея не е от голямо значение.

 

Ако сменя постоянен адрес от едно населено място в друго, е длъжен в 30 дневен срок от промяната да подаде документи за нова книжка. Глобата е от 20 до 150лв. Ако и старият постоянен адрес е софийски, не се сменя книжката, защото няма промяна на местоотчета.

 

Доп: Много лошо се е получило цитирането, но писах през телефона и не знам как да го оправя.

Редактирано от Nik
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Оф, много сложен казус. 

 

Имам шофьорска книжка, C категория. Не питайте защо, имах възможност преди време, защо пък да не изкарам професионална? За всичките 17 години от както я имам не съм се качвал на камион след изпита и единствената полза от книжката ми е, че чат-пат шашкам приятели като седнем на бира в заведение, че не вярват че седят на една маса с професионален шофьор.

 

Драмата започва сега като следва подновяване. Хич не искам да се вкарвам в тия филми със специализирани медицински прегледи, психотест на Х години, по-често подновяване и т.н. Тук идва и въпросът. Някой има ли представа дали просто мога да се откажа от C категорията, да си падна на B, да си мина с нормалния медицински преглед при личния лекар и да не я мисля тая книжка идните 10 години? 

Аз бях в такава ситуация.  ;)

Аз съм от поколението, което на края на гимназията карахме т.нар. УПК  и трябваше да усвоим и някаква професия тип - готвач, шивач, монтьор, шофьор, зидар, овчар... :biggrin:

Съответно тогава реших да се възползвам и да си изкарам книжка и в резултат имам придобита категория "С" и IV разряд монтьор на МПС (въпреки че  много малко разбирам от  автомобили).

И аз 30 години почти не съм карал камион и миналата година като ми изтече старата книжка, реших, че не ми се обикаля на опашки в ДКЦ-то при специалистите и също че по-добре да подновявам книжката на 10, а не на 5 години. От друга страна обаче не ми искаше да си губя и професионалната категория. 

Затова попитах изрично в КАТ как седи въпросът и там ми обясниха, че няма никакъв проблем един вид да си "замразя" "C"-категорията и да не ми я включват в новата книжка, а ако реша че отново ми е нужна, мога пак да си изкарам книжка с професионалната категория, стига да представя необходимите за категорията медицински изследвания.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ейй, машини сте :)

 

Може би ще събера психическа сила за още една разходка до КАТ, да помоля да ми прехвърлят досието в София и после да подам документи...ако се заядат нещо, ще чакам до 2018 и така. 30 дневния срок вече е заминал, ако ме глобят, глобят ме. 

Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Напоследък чета/чувам за някакви клоуни, плъзнали из половината свят. Ходели-бродели по улиците, плашели хората.

Някой може ли да каже нещо повече по въпроса? От първа ръка?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Напоследък чета/чувам за някакви клоуни, плъзнали из половината свят. Ходели-бродели по улиците, плашели хората.

Някой може ли да каже нещо повече по въпроса? От първа ръка?

 

Поредната глупост Creepy Clown Craze на скучаещия средностатистически тийн запад, чиято концепция being out of control стана "яка" - да се малтретират популярни литературни и кино шедьоври в отчаяно желание да се привлече внимание в ерата на бързите герои с маски. А качиш ли няква изродщина в Тубата - последователи колкото щеш за броени часове. Чиста проба простотия, израждаща се в агресия тук-таме поради среда и интернет, пълни с насилие, липса на семейство (включая баща с големи шамари в нужния момент) и сериозни комплекси, използващи клоуна като прикритие на собствената си нещастна история. Съжалявам тези хора. Колкото и "гениални" идеи за провокация на общественото мнение да имат. Не само, защото не са разбрали грам Стивън Кинг да речем. Блазнят се от властта на страха и тревогата, която в един момент ги опиянява. А вярвам, че могат да се излекуват. В Щатите и Англия затвориха цели училища, предизвикаха неврози, инфаркти, изселвания... което пък за пореден път показва колко уязвимо на подобни явления е обществото и как без много усилия, подобни келеши могат да насочат поп-културата директно срещу него. Ако това искат да покажат - благодарим, няма нужда, знаем го отдавна.

 

От първа ръка опит нямам, въпреки че скучаещите луди често ми се лепят, но тук може да се прочете повече:

 

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/oct/07/creepy-clown-sightings-craze-speads-britain

 

http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/37618324/creepy-clowns-why-do-people-find-them-so-scary

 

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-37628664

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.