Прескочи до съдържание

Амалфи - колко дни оптимално да предвидя?


Гост

Препоръчани мнения

Здравейте. Реших да не използвам стари теми, а да отворя нова. Планирам си отпуската за догодина и едно от местата, които държа да посетя, е Амалфийското крайбрежие и остров Капри. Бих искала да е дълъг уикенд - като лепна някой и друг ден около определена дата. Смятам да летя до Неапол. 

 

Моля ви за съвет: колко дни е оптималния срок - без откачено препускане, но и без мотаене като за световно - да се порадвам на това местенце? После ще питам и други въпроси... Благодаря.

Връзка към мнение

Благодаря ви! 

 

3 дни са ок, както е писала eloena, по възможност избягвай най-натоварения сезон юли-август, защото ще е лудница.

 

Планирам края на месец Май - имаме Банк Холидей един ден, плюс да лепна един или два дни, в зависмост от съветите... 

 

Един ден за Капри, един за Соренто, Амалфи и Позитано и един за Неапол. Програма минимум.

Вземи ме с теб ;)

 

Готово! Само да кажеш ;) 

 

Според мен 3 дни са достатъчни. 1 за Капри и два за крайбрежието + Соренто. А Неапол, Везувий, Помпей? Друг път ли?

 

Бих искала да ги видя, разбира се! Аз съм като бяло платно за околността и нужното време, затова питам. един ден стига ли за тези места? 

Връзка към мнение

Ние бяхме 4 дни и видяхме и Ерколан и Помпей, но без Неапол , за него ще се върна специално. В края на март беше ок, даже единия ден беше безбрежно мотане в Соренто. Като база Соренто е чудесно.

Редактирано от clete
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Дани Магелани

Моето мнение е малко по-различно. Ако имаш възможност, отдели си повече дни, за да видиш поне и Помпей. Аз не бих отделила време за Неапол и Везувий, които можеш да оставиш за друг дълъг уикенд, ако сега ти е късо времето.

1 ден:От самолета с автобус до жп гарата /6 евро/ и от там с нещо като електричка /до 3 евро/ директно до Соренто, което е добре като база за нощувки. 

2 ден: Корабче до Капри /не беше ефтино/ + разглеждане на Соренто привечер

3 ден: Задължително с корабчета Соренто-Позитано, Позитано-Амалфи, Амалфи-Салерно /8-10 евро за отсечка/

Има 2 варианта Салерно-Соренто с корабче или по-дълъг с влак Салерно-Помпей-Соренто

Не допускай моята грешка да пътуваш с автобус. Аз пътувах от Соренто до Позитано и това уби в мен всички положителни емоции  /справка Домосед по темата/

4 ден: с в от лачето до Помпей и обратно

5 ден: с влакчето до Неапол, и, ако имаш време до полета, поради големите разстояния една бърза обиколка с Хоп он Хоп оф. Ако тръгнеш сама от гарата може като мен да се натресеш в гетото с най-голямата грозотия и мръсотия, която някога съм виждала.

Аз бях базирана в много хубав четиризвезден хотел в Помпей, но Соренто е по-добър вариант от към логистика.

Цените са от 2012,  приблизителни, по памет ги пиша. Предстои ти прекрасно приключение, радвам се за теб! 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Края на май мисля, че ще е ОК. Аз първия път бях 7-10 юни, беше търпимо и като температури, и като брой туристи. На Помпей нямаше дори опашка.

 

Амалфи при добро желание може да се разгледа и за 1 ден,  там съм бил по Коледа (т.е. много къс ден) с изходна точка Неапол.

Връзка към мнение

И аз смятам, че за 5 дни можете да видите всичко. Везувий за мен беше безсмислено упражнение, но аз не обичам да катеря по баири. :blush: Но всичко останало е страхотно. Според мен: ден за Неапол, ден за Капри, ден за Помпей и Соренто, ден за останалото крайбрежие и ден за мотаене :). Не  пропускайте да се качите до Равело. Прекрасно място. Ако ти е интересно в блога имам доста снимки от тези места. (виж подписа)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да разбирам ли, че за 5 дни мога да видя: Амалфи (2 дни), Капри (1 ден), Помпей (1 ден) и Неапол/Везувий (1 ден), като избера/отрежа в зависимост от времето?

 

Според мен е недостатъчно. 1 ден само за Неапол е малко. Третият по големина град в Италия с един куп забележителности не ми е ясно как ще стане за ден. Цял ден за Помпей също е спорно. Бих отделил 6 часа на комплекса. Следователно, може още нещо да включиш за деня.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз Помпей го съчетах с Везувий, може и с Еркулан, но останах с впечатление, че Rainy пита за доста по-кратко пътуване предимно за Амалфи и Капри.

Връзка към мнение

Ами например един ден за амалфийското крайбрежие, един за Капри, един за Помпей и Везувий, и поне два за Неапол. Ама ако няма да влизаш в музея може и един... (Ако се интересуваш от Помпей арх. музей в Неапол е задължителен) Оттам нататък - колкото повече, толкова повече :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Здравко Ангел

Може спокойно да комбинираш 1 ден за Помпей и Везувий, като първо се качиш на върха и следобеда отделиш на Помпей, когато групите с туристи няма да са толкова много, защото те идват сутрин. За нас гледката от Везувий беше невероятна и не бихме я пропуснали.

В един ден може да комбинираш и Амалфи и Равело. Тъй като автобусът до Равело тръгва от Амалфи, може до ранния следобед да разгледаш Амалфи и след това да се качиш до Равело, а пък там отиди и в двете вили - Руфоло и Чимброне.

Трети ден си комбинирай Капри със Соренто. Ако тръгнеш рано-рано в този ден може да включиш и Позитано. Ние хванахме много ранно корабче от Соренто до Капри и успяхме да разгледаме и Капри и Анакапри и в ранния следобед бяхме в Соренто.

За Неапол, отново ако сама си направиш деня дълъг с ранно ставане, за 2 дни ще придобиеш доста добра представа за любимия ни италиански град.

Така че ако успееш да измъкнеш 5 дни - ще си прекараш чудно!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ето няколко компании за корабчета в района. Може да са полезни. Когато подготвях пътуването до там, ги събрах от форума. Не съм ги ползвала, защото наехме кола, а Капри отпадна от програмата поради липса на време.

http://www.xn--metrd...b.it/index.html

 

http://www.marineclub.it/

http://www.traghetti.com/

http://www.caremar.it/

http://www.alilauro.it/

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря отново! Да разбирам ли, че за 5 дни мога да видя: Амалфи (2 дни), Капри (1 ден), Помпей (1 ден) и Неапол/Везувий (1 ден), като избера/отрежа в зависимост от времето?

За 5 дни ще видиш доста неща, а и програмата ти няма да е толкова натоварена. Ние бяхме началото на юли за 5 дни в Неапол, но при предишни наши посещения сме разглеждали Помпей, Капри и малко от Неапол. Сега наблегнахме на Амалфийското крайбрежие, Соренто и Неапол. Не пренебрегвай в никакъв случай Неапол. Страхотни музеи, великолепни църкви и едно усещане и настроение, което човек може да почувства само на юг от Рим :)  Но за 1 ден да вместиш Неапол с Везувий не става. Трябва ти по 1 ден за всяко място.  

Съвсем спокойно е, никой не ни е притеснявал и за миг, дори просяци видях 2-3 пъти, които бяха  румънски цигани. Във Варна си ги имаме повечко. Вечер (доста късно) съвсем нормално сме се прибирали сами с дъщеря ми. Има навсякъде много полиция, жандармерия и още някакъв вид подразделения на реда, особено около туристическите забележителности и гарата. Движихме се само с обществен транспорт - влак, автобус и корабчета, които си спазват точно графика. Само веднъж автобусът Равело-Амалфи закъсня малко. 

Здравко Ангел ти е дал чудесни идеи, които споделям напълно. Ако има нещо, питай :)

Завиждам ти, с удоволствие пак бих се върнала там :rolleyes:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

аз с малко различно мнение за Помпей и Везувий :) според мен , не ги съчетавай в един ден. Голямо ходене е, а Помпей само ще го загатнеш за половин ден. Ако няма време пропусни Везувий, но не и Помпей.

За Амалфийското крайбрежие - два дни и един за Капри. Не че нещата не са близо и се разглеждат бързо, но придвижването е супер бавно. Ние за един ден успяхме без никакво мотаене да видим само Амалфи и Соренто, да не говорим за Позитано, Равело или Атрани.

Неапол - поне два дни. Знам, че много хора не го харесват, но за мен е невероятен. Само мотаенето из историческия център може да ти отнеме един ден, тук не включвам музеи и църкви. Аз много исках да видя и Иския и Прошида (не съм сигурна за произнасянето), както и Исола ла Гайола, който е супер близо до Неапол

 

1410261137077_Image_galleryImage_DF8W15_

 

gaiola-island-45.jpg

Редактирано от mu_ry
  • Харесвам 8
Връзка към мнение
Евгени Димитров

Неапол - 2 пълни дни (градът е страхотен, отдели му време)

Амалфийското крайбрежие (Соренто, Позитано, Амалфи, Равело) 2 пълни дни. Не си губи времето до Салерно, няма нищо интересно за гледане. Според мен, за крайбрежието използвай Соренто като отправна точка. Ако си с локация Неапол, малко тегаво ще дойде, особено ако си с автобус. Ние наехме кола. Идеята за лодка също е добра, но не мога да изкажа мнение.

Капри - 1 ден (малко ми е прехвален тоя остров)

Ние опитахме да съчетаем Везувий с Ерколан, но не успяхме. Идете на Везувий възможно най-рано, ако искате да разгледате руините в Ерколан. Вижте работното им време. Бяха затворени в 15ч, когато слязохме от Везувий. Това беше края на март.

Помпей (не ходихме)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Още веднъж много благодаря! Мислех да отделя 4 дни, мога да ги направя до 5. Неапол не го броях, признавам си - вие ме разубедихте. Не обичам закрити музеи,  но за открити - мра... Ще опитам да обхваха всичко, пък ако не успея, ще артиса за някой и друг път. И ще се радвам на помощ и за самата програма. 

 

 

Аз имам важен въпрос, Rainy!
Броиш ли ме и мен? :)

 

Mary, официално те каня - пред целия форум - :lol: да дойдеш с мен. Период 26 - 30 Май. Извън тълпите, но достатъчно топло да се разтопим от кеф и да работят повечето корабчета. За мен ще е повече от удоволствие!

  :wub:

Връзка към мнение

Ами имах предвид, че всичко намерено в Помпей и Херкулан и не е вградено или изрисувано на стена е в археологическия музей в Неапол (даже фрески и мозайки са преместили). Ако не отидеш, се лишаваш от една голяма част от впечатленията.

 

Аз също не обичам музеи, ама това се получи след като обиколих сума музеи в Европа :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами имах предвид, че всичко намерено в Помпей и Херкулан и не е вградено или изрисувано на стена е в археологическия музей в Неапол (даже фрески и мозайки са преместили). Ако не отидеш, се лишаваш от една голяма част от впечатленията.

 

Аз също не обичам музеи, ама това се получи след като обиколих сума музеи в Европа :)

 

Разбирам :) Благодаря! Нали затова и питам... 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.