Прескочи до съдържание

Амалфи - колко дни оптимално да предвидя?


Гост

Препоръчани мнения

преди 18 минути , Дани Магелани каза:

С корабчетата е реалистично. За колата - не мога да кажа. И имай едно наум за италианските шофьори, особено южняците. Очите на осем!!!

 

Според мен най- удобно и комфортно е с кола.  Шофирали сме многократно в Кампания, Пулия , Амалфийското крайбрежие , вкл. и Неапол , но  не е страшно.  В София се шофира значително по -хаотично и нагло. Така , че смело . Направи пълна застраховка и не се притеснявай . Единствено може да те закачат при паркиране , тъй като колите се наместват  много плътно. Паркирай на големи паркинги и си ОК.  За Неапол може да използваш този на пристанището, той е огромен и мисля , че беше около 2 € на час. В Соренто и Амалфи има също големи паркинги на няколко места , за тях питай в хотела и ще те упътят. В Позитано се паркира на улицата преди да влезеш в града и от там до центъра си на 10 Мин.  Ако не искаш  да шофираш там и ти се пие биричка или розенце, като опция може да ползваш и градския транспорт между градчетата Амалфи-Позитано и т.н. Билететът беше от порядъка на 7-8 € , а автобусите са на всеки 30мин. На площадчетата  има разписание  и не можеш да пропуснеш автобусите, тъй като  всички спират на едно място. 

Връзка към мнение
преди 8 минути , Дани Магелани каза:

Опитай да сравниш софийското с маршрута Соренто-Позитано и шофирането по него. Ако след това си на същото мнение, имаш втора бира от мен.:)

Няма нужда да сравнявам, минавал съм този участник на 15 август. Ако проучиш какво се случва в Италия на този ден, съвсем ще ме разбереш. Единственото малко по-натоварено (следователно, малко по-интересно от шофьорска гледна точка) движение, в което съм бил участник, е влизане и излизане от Палермо в пикови часове. Но, аз просто обичам да шофирам и обожавам да ми бъде интересно... ;)

Редактирано от Duke
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За първия ден, аз лично бих прекарала повечето време в Амалфи, освен ако не смяташ да ползваш плажа на Позитано, но пък и зависи къде смяташ да обядваш. До Позитано съм ходила с автобус от Соренто и там тактиката е да слезнеш на спирката преди Позитано за панорамни гледки и да вземеш автобуса към Амалфи от следващата спирка, която е в края на Позитано, от там също има хубави гледки. Нямам идея къде спира корабчето, но към първата спирка (и съответно viewpoint) би било по-тегаво изкачването нагоре, докато към втората мисля е доста по-полегато.

 

За деня с кола, аз бих отделила повече време на Равело, но в уговорката, че не съм посещавала другите градчета. В Равело има хубава гледка към терасовидните градини и къщичките по хълмчетата наоколо от централния площад. Препопъчвам за посещение Villa Rufolo http://villarufolo.com/orari/ и Villa Cimbrone http://www.hotelvillacimbrone.com/gardens/ и красивите градини, откъдето се откриват страхотни гледки :) 

Rufolo

DSC07984.thumb.JPG.9efd64e9fef6c25f277588a2990d24f2.JPG

DSC07996.thumb.JPG.07766a3468c63203aa4058bd83d7d99c.JPG

DSC08029.thumb.JPG.f5316a11fbdac9a78d98cc320d53fc65.JPG

 

Cimbrone

DSC08109.thumb.JPG.c5e7d8f139241ce264202677cd24fe60.JPG

DSC08129.thumb.JPG.20265d15d687f2d951cef12b98b21ea8.JPG

 

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 7
Връзка към мнение
35 minutes ago, Duke said:

За пореден път да разбия на пух и прах този мит! Който е карал достатъчно години в София, няма проблем да кара където и да е по света. Тук очите са на дванадесет във всяка една секунда от минутата...

@Duke, реално твоето мнение, че шофирането не бива да се пропуска в никакъв случай ме накараха да променя решението си и да наема кола - за един ден, делничен. То, решението, беше за шофиране - от преди години в периода на мечтанието за Амалфи, но го ревизирах след многото препоръки да не шофирам там. Убедена съм, че не съм сгрешила и съм ти благодарна за това. 

 

31 minutes ago, Дани Магелани said:

Опитай да сравниш софийското с маршрута Соренто-Позитано и шофирането по него. Ако след това си на същото мнение, имаш втора бира от мен.:)

 

@Dani Magelan, благодаря ти за загрижеността, наистина! Всъщност, моят опит за шофиране е доста съществен. Шофирам от 18 годишна, но реално, не на думи. И съм израстнала в София. Съответно съм допускала много обеци, които още ми висят... За чужбина и специално област Пулия (Бари, Таранто, Лече и т.н) съм я пребродила сериозно - на два пъти. Франция, Германия, Португалия, за Испания да не говорим. Наскоро дебютирах в шофирането в Северна и Южна Америка. 

 

Всъщност, най-голям стрес ми е донесъл десния волан. Костваше ми една година свикването - с много влизане в насрещното, объркани улици, думи нямам. За да се науча, влизах в Централен Лондон - била си, знаеш какво е движението. Сложих си табела "млад водач'' - след 30 години стаж:blink: само да ме псуват по-малко. Вече нещата са различни, но на Острова - и ако се наложи другаде с десен волан - шофирам само автоматик. 

 

Аз отказвам да шофирам не от страх, а да мога да релаксирам повече. Само че понякога колата под наем просто е нужна, за да си "начеша крастата".

 

А сега да помоля отново за мнение по въпросите ми :)

 

1 minute ago, Carrie said:

За първия ден, аз лично бих прекарала повечето време в Амалфи, освен ако не смяташ да ползваш плажа на Позитано, но пък и зависи къде смяташ да обядваш. До Позитано съм ходила с автобус от Соренто и там тактиката е да слежнеш на спирката преди Позитано за панорамни гледки и да вземеш автобуса към Амалфи от следващата спирка, която е в края на Позитано, от там също има хубави гледки. Нямам идея къде спира корабчето, но към първата спирка (и съответно viewpoint) би било по-тегаво изкачването нагоре, докато към втората мисля е доста по-полегато.

 

За деня с кола, аз бих отделила повече време на Равело, но в уговорката, че не съм посещавала другите градчета. В Равело има хубава гледка към терасовидните градини и къщичките по хълмчетата наоколо от централния площад. Препопъчвам за посещение Villa Rufolo http://villarufolo.com/orari/ и Villa Cimbrone http://www.hotelvillacimbrone.com/gardens/ и красивите градини, откъдето се откриват страхотни гледки :) 

 

  Reveal hidden contents

 

 

Carrie, много благодаря! 

 

За Амалфи не е проблем, ще хвана по-ранен ферибот от Позитано. Плаж няма да правя. Много хубава информация...

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Хубав е маршрута и за двата дни.Според мен вторият ден с колата ще дойде натоварено,но ти си знаеш.20 километра там е възможно да отнемат и един час. Равело , не го пропускай, ако трябва да махнеш нещо, да не е двете вили ,че са много хубави.На нас ни отне 4 часа с пица и бира.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Just now, Sara said:

Хубав е маршрута и за двата дни.Според мен вторият ден с колата ще дойде натоварено,но ти си знаеш.20 километра там е възможно да отнемат и един час. Равело , не го пропускай, ако трябва да махнеш нещо, да не е двете вили ,че са много хубави.На нас ни отне 4 часа с пица и бира.

Точно затова попитах - едно е снимки, друго е лична препоръка... Благодаря ти!

Връзка към мнение

Според мен, за първи път на Амалфитана при наличие на само 2 дни да обикаляш градчетата като си шофираш сама, е простоо... ами просто много ще те е яд после. Или си намери италиански шофьор, или използвай градски транспорт (билет за цял ден) и когато пътуваш от Соренто към Амалфи сядай до прозорец отдясно на шофьора.

Защото, Rainy:

Трябва да ти кажа, че в края на м.май вече има доста туристи по всяко време на седмицата и пътя е натоварен. Най-спокойно е рано сутринта, т.е. преди 8:30-9ч. и късно вечерта, след 21:30ч., когато се движат само местните, които отиват на/по работа и таксита, които карат някой чужденец към/от летището.

 Независимо, че карат като диваци, италианските шофьори са, де факто, големи виртуози и могат да се разминават без никаква драскотина точно на една боя с другите коли, могат да паркират от раз на заден на толкова "голямо" място, че отново между колите да има само една боя, т.е. не са чак толкова опасни. Обръщане на очите с "Мадонна!", "мерда!", "стронца!" - хич не им се връзвай! Опасни са неиталианците, които не са свикнали на такъв екстрем и могат да се ошашкат, и всичко това им коства, меко казано, едно перманентно стърчене на коси, докато минат трасето от Виетри сул Маре до Сан Пиетро. Естествено, че ти може да си изключение, нали си все пак българче :) 

Но, искам да кажа, че особено след като не познаваш пътя и уменията на италианските шофьори, ще ти се налага мноого да внимаваш докато шофираш и в крайна сметка вероятно е да пропуснеш мноого красоти. 
Аз мисля също, че от всички места по този път (е, те всички си заслужават - кое с едно, кое с друго, но трябва да имаш време спокойно да ги минеш),  най-заслужаващи са Равело (вилите, за които някой спомена малко по-горе); Позитано (изцяло); Праяно (пияца Chiesa San Gennaro - пред църквата; разкошна гледка към Позитано и изобщо на целия полуостров до края му чак, стига да е хубаво времето); Амалфи (само катедралата и манастира към нея - 1час) 

Съжалявам, че няма да можеш да се качиш на планината, защото там точно би се размазала от кеф на гледките в краката ти :)
Според мен:

- градски транспорт (автобус) като гледаш да му се метнеш още в 8:30-9ч.

първо слизаш в Позитано и си там до 12-12:30, примерно. Задължително се наслади  на едно капучино и прекрасните гледки от някое кафе-тераса още в най-горните улици (трябва да слезеш на спирката след площадката с Девата над града) и оттам тръгваш по уличките (някои са просто стълби и табелка сочеща към плажа) и постепенно ще се спуснеш до центъра долу и плажа)

- от долу улиците към другия край на града са по-полегати и в края на градчето е другата спирка на рейса. Там се кефиш отново на гледки, този път откъм насрещната страна.

- Качваш се на автобуса и слизаш в Праяно - на терасата при църквата 30 мин, горе-долу до следващия автобус. Ако искаш може да го пропуснеш в полза на това, което ще видиш пък от Равело

- Слизаш в Амалфи, минаваш набързо през манастира и църквата и не си губи времето да отиваш навътре в градчето - оредяващи по улицата магазини и заведения, и накрая на улицата е училището - 1час

- хващаш рейса до Равело и гледай да седнеш , защото пътят е тесен и много криволичи, пътува се бавно.

В Равело първо виж кога са последните два автобуса за обратно до Амалфи,, а от Амалфи до Соренто вървят по-до късно, все пак предварително се информирай

- върни се в Соренто към 19-20 ч и право в някоя кръчма за още по-приятен завършек на така приятния ден

 

По-горе нали казах за гледки от планината. За такива говоря:
 

 

74574046.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
1 hour ago, iaia_mama said:

Според мен, за първи път на Амалфитана при наличие на само 2 дни да обикаляш градчетата като си шофираш сама, е простоо...

@iaia_mama, решението съм го взела :) Моля, не ме разубеждавайте, уважавайте решенията на питащия и въпросите му. Имам букната мъничка кола със свалящ се гюрук за един ден, обясних опита си - въпросът е приключен. Това е само едно шофиране, за Бога - няма да скачам с парашут... Пожелавам си късмет. 

 

А за препоръките ти - мисля, че не си ми прочела плана. Амалфи и Позитано са с корабче, останалите с кола. Благодаря за препоръките!

 

Връзка към мнение
преди 6 минути , Гост каза:

@iaia_mama, решението съм го взела :) Моля, не ме разубеждавайте, уважавайте решенията на питащия и въпросите му. Имам букната мъничка кола със свалящ се гюрук за един ден, обясних опита си - въпросът е приключен. Това е само едно шофиране, за Бога - няма да скачам с парашут... Пожелавам си късмет. 

 

А за препоръките ти - мисля, че не си ми прочела плана. Амалфи и Позитано са с корабче, останалите с кола. Благодаря за препоръките!

 

Разбира се, че ти пожелавам успех :)

 

Връзка към мнение

На мен не ми се видя страшно, но повечето време шофираше баща ми, че аз исках да си избирам места за снимки :)

Ако ти дойде много пътя в едната посока, или се стъмни, ако стигнеш до Салерно може да се върнеш бързо по магистралата без гледки и завойчета.

 

Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 7 минути , Гост каза:

 Моля, не ме разубеждавайте, уважавайте решенията на питащия и въпросите му.

Не го правим. Не се съмняваме и в уменията ти.

Само те подготвяме за вероятна ситуация. Успех!:)

Връзка към мнение
1 minute ago, Дани Магелани said:

Не го правим. Не се съмняваме и в уменията ти.

Само те подготвяме за вероятна ситуация. Успех!:)

Ама аз нямам нужда да ме подготвяте :) Взела съм решенията си, не съм на 15, попитах конкретни въпроси, а не дали да откажа вече резервираната си кола... 

 

Отново искам да помоля ако някой иска да ми помогне с отговор на въпросите ми (на предишната страница). Благодаря!

4 minutes ago, neuromancer said:

На мен не ми се видя страшно, но повечето време шофираше баща ми, че аз исках да си избирам места за снимки :)

Ако ти дойде много пътя в едната посока, или се стъмни, ако стигнеш до Салерно може да се върнеш бързо по магистралата без гледки и завойчета.

 

Аз затова зададох въпрос кои местенца да направя със сигурност и кои мога да пропусна, за да си създам план Б, ако се заплесна :) Благодаря!

П.П. До Салерно няма да ходя, а ''само'' до Vietri sul Mare :) 

Връзка към мнение

Rainy, аз също ще се включа с една идея (ако не на теб, може да послужи на друг :)), тъй като ако разбирам правилно още не си взела билети за корабчетата. Евентуално да  вземеш автобус Соренто-Позитано и да слезнеш на спирката преди/в самото начало на Позитано, за да не се изкачваш дотам, и да се спуснеш надолу към плажа. Идеята на iama_mama за спиране за кафенце/фреш на някоя тераса по пътя е доста добра. Слиза се по стълби между къщите (някой път разстоянието между тях е колкото да мине един човек) и се откриват доста панорамни гледки. Ако после ти се ходи до другия край на Позитано е по-лесно за разходка. После вече с корабче до Амалфи и връщане пак с корабче. Само за протокола да отбележа, че когато аз пътувах с автобус, пътя Соренто-Позитано беше около 40-45 мин, Позитано-Амалфи още 45 мин, а на обратно автобусът от Амалфи към Соренто (май от последните някъде около 19:00 ч) беше претъпкан.

DSC07779.thumb.JPG.9fb6c7124136deca2d37708b6bc323dc.JPG

DSC07770.thumb.JPG.c76ba79980f92f3dd47bd15fd6370448.JPG

 

И малко офтопик, понеже тази темичка ми навя хубави спомени в главицата и се сетих и за хапването, та ако си падаш по сладичките неща, може да хапнеш една torta caprese (като шоколадов сладкиш е, отгоре с пудра захар) в някоя сладкарничка, може и на Капри :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ами забравил съм вече, не мога да ти кажа конкретно. Но и като си избереш място, може да е трудно да се спре там (мост, тясно, завой), та не е лесно. Спираш по-нататък, пешеходстваш... Или като видиш уширение за спиране, спираш и се разхождаш малко да видиш какво има наоколо :)

 

Във Viamichelin картите са маркирани със красиви гледки (зелена линия покрай пътя), но точно там почти всички пътища са така и не помага много.

Връзка към мнение

@Carrie, Не съм взела никакви билети, дори не знам дали не е глупаво питането, но като не познавам фериботите... :) Да, с автобус първата отсечка е добра идея, тъкмо ще мога да тръгна по-рано. После може да продължа с корабче. Благодаря! :) 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Като си помисля, нямам много снимки от пътя, предимно от градчетата, където сме оставили колата и сме ходили. 

Връзка към мнение
4 minutes ago, neuromancer said:

Във Viamichelin картите са маркирани със красиви гледки (зелена линия покрай пътя), но точно там почти всички пътища са така и не помага много.

А има ли означения на пътя за mirador или просто си отваряш очите? :)

Връзка към мнение

По принцип има, но точно в тоя район гледам са маркирали всичко със зелено :)

Аз имам пътеводителя на Viamichelin  за Италия и там имаше детайлни карти с viewpoints, ама не е тук в мен да погледна, пък и пак може да е маркирано всичко 

Връзка към мнение

Няма означения. Спират на пътя и става супер тясна лентата за преминаване. Автобуса свири с клаксона преди всеки завой. И извън сезона стана задръстване, прибираха се огледала, шофьори регулираха - назад - напред, абе веселба!

Връзка към мнение
15 minutes ago, Цвете said:

Няма означения. Спират на пътя и става супер тясна лентата за преминаване. Автобуса свири с клаксона преди всеки завой. И извън сезона стана задръстване, прибираха се огледала, шофьори регулираха - назад - напред, абе веселба!

:biggrin: Благодаря!

Връзка към мнение

Айде, още един последен съвет от мен, макар че не съм ти от най-големите любимци тук, но ме хващаш в настроение. Да спреш на една отбивка (няма как да я объркаш) и да си купиш консерва (буркан) с домашно маринована риба аличе. Много узо пие това чудо, аз също... ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
18 minutes ago, neuromancer said:

По принцип има, но точно в тоя район гледам са маркирали всичко със зелено :)

Аз имам пътеводителя на Viamichelin  за Италия и там имаше детайлни карти с viewpoints, ама не е тук в мен да погледна, пък и пак може да е маркирано всичко 

Специално ще потърся, макар че както казваш, там всичко е mirador-и :) По-скоро ме интересуваше дали са маркирани по пътя, ама явно надежди празни храня...

Връзка към мнение

Както можеш да се досетиш, това упражнение с автобуса е невъзможно за изпълнение...:P

 

П.П.: Това трябваше да е част от предишното ми мнение, ама карай...

Редактирано от Duke
Връзка към мнение
1 minute ago, Duke said:

Айде, още един последен съвет от мен, макар че не съм ти от най-големите любимци тук, но ме хващаш в настроение. Да спреш на една отбивка (няма как да я объркаш) и да си купиш консерва (буркан) с домашно маринована риба аличе. Много узо пие това чудо, аз също... ;)

Ти повече не ме долюбваш :P 

 

Благодаря! Вярвам ще ме пуснат с нея на самолета :)

1 minute ago, Duke said:

Както можеш да се досетиш, това упражнение с автобуса е невъзможно за изпълнение...:P

 

П.П.: Това трябваше да е част от предишното ми мнение, ама карай...

Автобус може да използвам само за първата отсечка първия ден, когато смятам да поскитам в Позитано и Амалфи само - и останалото предвижване с фериботи, но ще го помисля пак. Иначе упражнението с автобус за цялата отсечка съм го изключила категорично :) 

Връзка към мнение

Отново го казвам (не на Rainy, а за всички, на които би могло да е от полза):  Ако искате наистина да видите красотите, които се разкриват по пътя на Амалфитана, трябва някой да ви вози, а вие да гледате. Варианта човек сам да шофира, особено ако е за пръв път там, означава да види нещо само случайно и само тогава, когато спре на отбивка на пътя. А ако не вали дъжд, доста често отбивките са претъпкани и лично аз съм броила до по 20-30 и повече коли на опашка, плътно до банкета далеч преди и след отбивката... Тези, които вече са били там знаят, че иска-не иска, човек възхитен си върти главата на всички посоки: отляво - впечатляващи скали устремени към небето, понякога с мъгли, стелещи се от върховете им; гледки отдясно - изумрудено море и зашеметяващи пропасти, за капак - невероятно как, къщички и тераси, обвити в цикламени бугенвилии, накацали над тях.  

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.