Прескочи до съдържание

дневник На първо гости на братята македонци и после... до Воден


Препоръчани мнения

Намислихме набързо за началото на другата седмица едно пътуване до Македония и оттам водопадите на Воден (по-известно като Едеса). Пък по-нататък ще го мислим - може и Халкидики. Това ще е първо посещение на Бивша югославска република Македония, ще бъде в рамките на 2 дни на път към Гърция. Втората нощувка ще бъде вече в Гърция, около Едеса или по-надолу.

 

Ето какъв маршрут ми извади Google Maps, когато му зададох Охрид за желана междинна точка,  и мисля да се съобразя с него:

 

post-735-0-66662000-1470230321_thumb.jpg

 

За улеснение, по-важното от картата:

начална точка - София

крайна (за 1-ви етап, има и прибиране ;)) точка -  Edessa

общо км - 594

времетраене - 8 ч. 30 мин.

основни населени места по маршрута (извън БГ) - Крива паланка - Куманово - Скопие - Тетово - Гостивар - Кичево - Охрид - Битоля - Негочани - Едеса

 

И веднага може би едни от най-ключовите за мен въпроси, които ще определят подреждането във времето:

  • От изброените точки някоя предизвиква ли у вас спомени или асоциации, които да ме накарат да направя в тях кратка пауза при прехода? Естествено без Скопие и Охрид, които са задължителни  (Има хубав албум тук, във форума, за тях). Битоля например? 
  • Като ползвам този, така да го наречем, западен маршрут, пропускам ли нещо като Прилеп и др.? Пътят Скопие - Гевгели (Е-75) ми изглежда на картата "по-международно" (само да не е като нашия Русе - Стара Загора - Капитан Андреево!), да не би да е по-гладък, по-бърз и по-добър? Иначе е със 70 км по-кратък, но не е през Охрид. А избраният от мен, ако не греша, е по-равнинен в по-голямата си част. Добри ли са пътищата - настилка, дупки, знаци? 
  • А как е с преминаването на границите при двата пункта с Гърция - по принцип и сега, ако някой има информация? Бежанци? Кой пункт е за предпочитане?

 

Направо започнах с въпросите, без много да ги систематизирам поради липса на време. Ще питам за каквото се сетя и ще допълвам. 

 

Успокоявам се, че организацията не би трябвало да е кой знае колко сложна - близка дестинация, малко километри, комшии, липса на езикова бариера, надявам се, част от екскурзията е във все пак познатата ми и любима Гърция. Но така или иначе, местата са нови.

 

Насочвам се към нощувка в Охрид, задължително съм си решил с хубав изглед към езерото. Огледах набързо - има удовлетворителни като място, чистота и ценово предложения, но ако има някой готово решение, добре дошло е.

 

До Охрид мисля да достигна след еднодневен преход, който ще се постарая да започне по-раничко от София - да речем, около 6:00 сутринта. Ще ми стигне ли времето за Скопие и за друго по пътя? Доколкото съм прочел във форума - няколко часа за стария град и за "новите" архитектурни забележителности на града са добър вариант за първоначално запознанство и после надолу към Охрид. Не знам по каква причина, но засега не мисля да повтарям този маршрут, тъй че да не пропуснем нещо. Дано бъда опроверган от видяното.  Какво е задължително за столицата?

 

А хапване и пийване? Къде по-конкретно? Или на крак нещо вкусно и да си заслужава? Съфорумец споделя за заведение някъде зад старата чаршия в Скопие, било добро. Насочвам се и ще търся за вечерта рибен ресторант край Охридското езеро. Да видим...

 

Засега толкова с въпросите. Ударете едно рамо, ако можете и ако имате желание. Ще поровя още и... пак ще питам и ще споделям. ;) След екскурзията с удоволствие ще направя отчет (всичко да е наред!) пак тук в тази тема, със снимки. :)

 

А, заплащането в Македония? Банкови карти, кеш?

За зелената карта съм наясно и имам.

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

София - Охрид с няколко часа в Скопие е абсолютно постижимо. За повече по маршрута не знам дали ще има време. Не знам дали нещо друго си заслужава по маршрута. 

 

А иначе няма какво да го проучваш, отиди в центъра на Скопие, оставете колата някъде около Триумфалната Арка (без майтап!) и после само обикаляй и се диви на монументите :) Един бърз тегел из мюсюлманския квартал също не е за изпускане. 

 

Парите - кеш, бяхме си сменили от тук. Въобще, България при всичките си кусури, по незнайна за мен причина имаме от най-добрите обменни курсове за всякакви валути, няма причина да търсиш на място. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ходих да си взема зелената карта от колата сега, да се убедя, че застрахователката ми не греши. Тая година покритието на зелената ми карта е непълно - на картончето има задраскани държави. По мое желание ми оставиха TR и МК, май SRB си беше по подразбиране. Така че имам покритие И в Турция, Македония и Сърбия. Интересно е, че на лицевата страна липсва въобще AL - Албания. Защо е така и зелената карта важи ли и за Албания?

 

След упорит анализ на начинанието установих, че всъщност съм се запътил точно за Македония, а не за някъде другаде. Така че въобще не е обосновано да я претупвам за 1 ден. Променя се планът - нощувките стават 2, като първата ще е в Скопие, да видим нощната столица на братята, а втората - в Охрид. Така че давайте предложения за уплътняването на 2 дни по маршрута. В Скопие освен каменния мост, площад "Македония" вероятно ще изкачим планината Водно с нарочно построен лифт, гледам от другата й страна пък е Матка - много красиво изкуствено езеро. И по пътя за Охрид ако има къде да спрем, в някой манастир или друга забележителност, ще бъде добре.   

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Ходих да си взема зелената карта от колата сега, да се убедя, че застрахователката ми не греши. Тая година покритието на зелената ми карта е непълно - на картончето има задраскани държави. По мое желание ми оставиха TR и МК, май SRB си беше по подразбиране. Така че имам покритие И в Турция, Македония и Сърбия. Интересно е, че на лицевата страна липсва въобще AL - Албания. Защо е така и зелената карта важи ли и за Албания?

Явно Гражданската ти отговорност е сключвана преди 1.1.16 г. От тази година покритието на застраховката включва освен България и всички страни от споразумението Зелена карта, без изключение (преди това имаше тарифа само за управление в България и тарифа със Зелена карта). Ако полицата ти е с начална дата след 1 януари т.г., отиди при застрахователя си, за да ти издаде дубликат на сертификата Зелена карта, върху който да няма зачертани държави. Ако полицата ти е издавана през 2015 година се прави разширение за Турция и Македония (при някои компании срещу допълнителна премия). 

Информация за държавите от ЕИП, включени в споразумението "Зелена карта": http://www.nbbaz.bg/GreenCard/About.aspx

Редактирано от chandni
Връзка към мнение

...От тази година покритието на застраховката включва освен България и всички страни от споразумението Зелена карта, без изключение (преди това имаше тарифа само за управление в България и тарифа със Зелена карта). 

Да. Днес бях информиран точно за тази промяна.

 

...Ако полицата ти е издавана през 2015 година се прави разширение за Турция и Македония (при някои компании срещу допълнителна премия). 

 

Това е моят случай. Въпросът е къде остава Албания, като я няма дори с абревиатура при другите?

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Това е моят случай. Въпросът е къде остава Албания, като я няма дори с абревиатура при другите?

Кодът на Албания е AL и е изписана в сертификата :) . По-горе сложих линк, посочващ държавите, включени в споразумението Зелена карта - държави от европейското икономическо пространство; Андора, Швейцария и Сърбия + трети страни от системата Зелена карта, сред които са Македония и Албания). Редактирано от chandni
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Матка определено заслужава отбивка, но не е изкуствено езеро, а естествен каньон :)  2-3 часа за там стигат.

За заведение в Скопие нашия хазяин ни препоръча един ресторант точно на площада до статуята на цар Самуил, забравих му името. Парламента, площада, друго не знам какво има за гледане , те забележителностите още си ги строят. Един следобед и вечерта стигат.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Според мен и двете нощувки трябвa дa сa в Охрид. Скопие нaистинa е ужaсно скучен грaд, в който "зaбележителностите" предизвиквaт умиление, смях, но не и възхищение. И се рaзглеждaт бързо. С кaлето е нaй-интересно, зaщото е и нaй-истинско. Зa мaткa не знaм, но според мен около Охрид имa много повече нещa, които дa се видят. Еднa обиколкa нa грaдa си зaслужaвa, посещение нa Билянините извори, водния музей при сaмото езеро, мaнaстирa Свети Нaум до грaницaтa с Aлбaния, обиколкa нa езерото със спирaне в Aлбaния зa хaпвaне, после Стругa и връщaне в Охрид от другaтa стрaнa. Съветвaм и топвaне във водaтa. Битоля е с интереснa центрaлнa уличкa, но не е нещо грaндиозно. Имa еднa чaсовниковa кулa и близо до нея, голямa и интереснa църквa.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кодът на Албания е AL и е изписана в сертификата :) .

 

Намерих я Албания, благодаря, първа е от "третите страни", след Швейцария, но е задраскана.

 

post-735-0-27498800-1470295306_thumb.jpg

 

Засега не мога да ходя там с колата.

 

Матка определено заслужава отбивка, но не е изкуствено езеро, а естествен каньон :)  2-3 часа за там стигат.

 

Като гледам снимки, все повече ми харесва тоя каньон - изкуствено езеро (различно го определят, пише даже, че има язовирна стена, строена още през 1938 г.). И ако наистина няколко часа ще отнеме, ще позаобиколим планината Водно за кратко.

 

Според мен и двете нощувки трябвa дa сa в Охрид. Скопие нaистинa е ужaсно скучен грaд, в който "зaбележителностите" предизвиквaт умиление, смях, но не и възхищение. И се рaзглеждaт бързо. 

 

Тук вече започват колебанията - защото ако ще се ходи до Матка + Кръста с лифт + всичките му скопски забележителности, ще се получи едно еднодневно препускане в и около Скопие, последвано от късно пътуване до Охрид. Съответно така отпада и по-лежерната вечер със съзерцание на езерото. :)

 

Според мен и двете нощувки трябвa дa сa в Охрид.... Еднa обиколкa нa грaдa си зaслужaвa, посещение нa Билянините извори, водния музей при сaмото езеро, мaнaстирa Свети Нaум до грaницaтa с Aлбaния, обиколкa нa езерото със спирaне в Aлбaния зa хaпвaне, после Стругa и връщaне в Охрид от другaтa стрaнa. Съветвaм и топвaне във водaтa. Битоля е с интереснa центрaлнa уличкa, но не е нещо грaндиозно. Имa еднa чaсовниковa кулa и близо до нея, голямa и интереснa църквa.

 

От друга страна пък, и мен повече ме влече към югозапада им.

 

Освен всичко, което си изброил, и което ми е в списъка, особено Свети Наум! и без Албания (за другата година, когато спокойно ще минаваме транзит през вече огледаната почти отвсякъде Македония), там е и Преспанското езеро, което си е по пътя - може да го видим.

 

За топването във водата се чудя къде. Гледам вили и хотели, доста отдалечени от пясъчните ивици на картата, а пишат на 200 м от плажа, че и го членуват, сякаш е единственият и най-известният на Охридското езеро. :) Не съм много наясно какви са плажовете и къде са най-добрите. Ако имате някаква информация...

 

И тук да добавя - разходката с корабче. Доста мрачни асоциации предизвиква тази атракция за мен и още повече за жена ми, та не съм убеден, че ще го направим. Май повече ще ни натовари. Струва ли си жертвата и ако да, откъде тръгват тия лодки?

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Ако имаш време,качи се до преспанското езеро.Красиво е и спокойно.Разположено е в Македония,Гърция и Албания.Останки от старинна крепост има и мост през езерото.В гр.Прилеп съм ял най вкуснота шкембе чорба,шкембето беше нарязани на дълги тънки ивици,като фиде.Градчето изглеждаше добре,ама беше бая отдавна когато бях там.

Гробът на цар Самуил е на остров в Преспенското езеро и се стига по мост през самото езеро,но е в малкото езеро,което е в гръцка територия

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За екскурзията с корабче не знам, но не ми се струва кой знае какво приключение. Ние на плаж ходихме в Охрид при самото влизане в града откъм Струга. Там има някакъв краен квартал и до него има плаж. Малко на магия стигнахме, но пък беше готино. Бяхме само ние и като влезеш във водата се събират малки рибки около краката ти. Иначе не сме търсели определен плаж, а просто решихме от пътя да се отбием. И аз ядох шкембе, но в самия Охрид. Вкусно беше, но е малко по-различен тип от българското и не е същата рецепта. За качване до кръста в Скопие не знам дали си заслужава. Така де заслужава си 100%, но надали е нещо невиждано. Та общо взето, това е. Моят свет е да тръгнете рано, разглеждате Скопие и центъра, обядвате някъде, посещавате Матка и после може спокойно да стигнете до Охрид. А в Охрид може доста да се обикаля и има какво да се види. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Направете първият ден както Крумчов казва. Скопие за 1-2 часа реално може да го разгледате, обяд може и на Матка, там има кръчми, има и един ресторант с хотел с гледка към каньона. Може и по-малко време да останете там. Има една пътека по скалата, но ние стигнахме до някъде и се върнахме, че времето ни пристискаше , а и този ден случихме някакво стълпотворение от хора. Трудно намерихме къде да паркираме, колите не можеха да се разминават и така.

За Охридското езеро аз също бях предубедена и се бях зарекла да не се качваме точно там на лодка, но децата така настояваха, че накрая склоних. Като се разхождате по кея , ще ви привикват различни лодкари за разходка, така че няма нужда да ги търсите. Нашата оферта беше за 10лв и сами в лодката.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Също бих предложила да се отклоните до базиликата Св.Ахил на едноименния остров в Малко преспанско езеро. Много впечатляващо място.

А защо не и до Кастория?

Ето малко снимки

https://www.flickr.com/photos/96852791@N03/albums/72157647130245421

Редактирано от infinity
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

От мен още един глас за Каньона Матка, удивително място. Това са 2 мои снимки от там

1918298_10153459178576027_55162784163805

 

Возихме се с ето такава лодка

486908_10153459175691027_917127237776174

 

За нощувка избрахме този вариант, не е в самия Охрид, а близо до него, но пък гледката е страхотна.

https://www.booking.com/hotel/mk/villa-eros-apartments-2.bg.html?aid=368032;label=gog235jc-hotel-XX-gr-veraNlilli-unspec-bg-com-L%3Abg-O%3AwindowsSnt-B%3Achrome-N%3Ayes-S%3Abo-U%3Asalo;sid=070e9b4da9bdde89492c1234d1902ec1;dcid=5

 

А този скален манастир е до хотела, имаше и един много по-нов. Много приятно място за разходки.

535113_10153459175156027_465697288835611

Редактирано от Bogiana
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

...В гр.Прилеп съм ял най вкуснота шкембе чорба,шкембето беше нарязани на дълги тънки ивици,като фиде.

 

М-м-м, ще се опита. Но шкембе без бира?!  :)

 

Е, като казахме бира, да попитам коя е бирата с главно Б в Македония? Да не я пропуснем... :)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Направете първият ден както Крумчов казва. Скопие за 1-2 часа реално може да го разгледате, обяд може и на Матка, там има кръчми, има и един ресторант с хотел с гледка към каньона. Може и по-малко време да останете там.

 

Точно щях да питам за инфраструктурата около Матка, дали има заведения, кът за отмора или знам ли какво? Да не е само една табела - "Вие вече сте в Матка". Ама как звучи само! :)

 

silvia_b, Krum4ov, благодаря за съветите, както и на всички, включили се дотук!

 

Много добро предложение за първия ден с посещение и хапване на Матка. Убедихте ме да не оставам за нощувка в Скопие, макар че вече съм си харесал някои предложения в непосредствена близост (по на 1 - 1,2 км) от всички забележителности. Но пък около Охрид има доста повече, и то по за 20-23 евро двойна стая, че и цели вили, с изглед към езерото.

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

М-м-м, ще се опита. Но шкембе без бира?!  :)

 

Е, като казахме бира, да попитам коя е бирата с главно Б в Македония? Да не я пропуснем... :)

Бирата е Скопско. Макар че ако трябва да сме честни, бирата с главно Б в Македония е Каменица. Да, точно така. Тя е най-харесвана от македонците и сравнително широко разпространена. Имат и една друга бира по-популярна. Златен дъб се нарича. Беше известна с рекламния слоган: Ако ке се фаташ за нещо, то фатай се за Даб! Или нещо от този сорт. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За хапване в Охрид мога да препоръчам един ресторант до джамията, в който цените са добри, хапването много вкусно, а порциите големи. Ето го на Гугъл мапс https://www.google.bg/maps/place/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%A1%D1%83%D0%BD%D0%B0/@41.1160029,20.8006007,237a,47.2y,2.2t/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xf9a453a6bfca1acc!8m2!3d41.1163446!4d20.8003405?hl=bg

Има един сериозен недостатък - не се сервира алкохол, но нашата групичка го преживя без сериозна драма.

В близост до крайбрежната алея също има заведения, но останахме малко разочаровани от обслужването и качеството, а и беше по скъпо.

На път за Гърция минахме през Албания, но нашия престой беше на едни бунгала до с. Любанища, а и гонихме Халкидики. Оказа се много по добре отколкото да се катерим по баири и завои повече от 100км.

 

За магистралата си пригответе кеш македонски при, защото е по евтино така. Въпреки че Here maps показваше наличие на банкомат веднага след границата, се оказа че по пътя има чак на един Лукоил след Куманово. 

След Гюешево пътя е много крив и не особено добър, има тук таме и дупки. Явно не ни уважават много братята, като са оставили до границата ни да води такъв смотан път. След Куманово магистрала, която малко след Скопие става нещо като скоростен път. След това около Кичево май беше, пътя отново става адски крив, но пък добър с трета лента по баирите. По протежението му има доста ремонти, а се строи и нова магистрала там. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

...бирата с главно Б в Македония е Каменица. Да, точно така. Тя е най-харесвана от македонците и сравнително широко разпространена...

 

Ето така почват раздорите! :) Аз Каменица в България не пия, пък какво остава в Македония! :) Ке се фанем за Дабо ;)

 

А понеже изникнаха неочаквано доста примамливи предложения и фокусът на дискусията, за радост, леко обърна гръб на разбирането "то няма какво толкова да се види", в момента се обсъжда вариант 1+2 нощувки (1 - Скопие, 2 - Охридско). По-точно е да се каже, с единодушно гласуване току-що беше прието новото предложение на по-нежната половинка от групата! ;- ))))) 

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Ако сте с деца, може да посетите и Наколното живеалиште до Охрид, на нашите им беше много забавно да се гонят между къщите.

http://makedonskibiser.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1169:2010-06-14-21-56-59&catid=172:2009-08-22-23-37-48&Itemid=374〈=en

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Първата спирка май ще е още на Осоговския манастир. Наши приятели го сравняват с Рилския манастир и ни предложиха да се отклоним, да го видим.

  • Как е пътят дотам?
  • Горе-долу колко време да предвидя, че ще ми е напрегнато още в началото с времето?

 

Обикновено се стремя да достигна по-бързо до крайната точка и тогава да "развръщам" плана. Тук този маниер не е приложим, по-скоро ще бъде постъпателен.

Връзка към мнение

...Въпреки че Here maps показваше...

 

И аз ще съм с Here, нали няма да ме предаде в Македония?

 

@Shlosera - Благодаря за ресторант Суна, ще се възползваме може би!

Наблизо гледам е една църква, разположена доста височко, с хубав изглед към града, a тя изглежда великолепно.

 

post-735-0-68081400-1470330167_thumb.jpg

 

Та ще пообиколим наоколо.

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Също бих предложила да се отклоните до базиликата Св.Ахил на едноименния остров в Малко преспанско езеро. Много впечатляващо място.

А защо не и до Кастория?

Ето малко снимки

https://www.flickr.com/photos/96852791@N03/albums/72157647130245421

 

Откъм Свети Наум май се оказвам в задънена улица, понеже нямам право да влизам в Албания. Дали не се усложнява многo пътят с връщане нагоре чак до Охрид? Има някакъв малък накъдрен път в бяло през Национален парк Галичица пряко за Битоля, но не ми е много сигурен. Иначе вариант да ходя утре да вадя зелена карта за Албания, но май не можело да се допълва.

 

post-735-0-27924300-1470337212_thumb.jpg

 

Как да мина в Гърция от Свети Наум, без да влизам в Албания, и да стигна до Свети Ахил? 

Редактирано от rik4o
Връзка към мнение

Аз не мога да разбера проблема със зелената карта.Застрахователя трябва да ти я даде щом може и Албания да включва.Не може ли да се плати на границата,както е на влизане от Албания в Косово

Връзка към мнение

Аз не мога да разбера проблема със зелената карта.Застрахователя трябва да ти я даде щом може и Албания да включва.Не може ли да се плати на границата,както е на влизане от Албания в Косово

 

Застраховката е от 2015-година и е сключена по старите правила, според които може да се изключват (задраскват) страни от допълнителния списък. Имаше по-облекчени условия точно защото не важи за тях, а по мое желание бяха добавени само Турция и Македония от т.н. трети страни. Доколкото ми е казвал застрахователят, не може да се променя. Утре ще им звъня да питам, защото май се оказва сериозен проблем за моето пътуване.

 

Както разбрахме, от 2016 г. такъв проблем няма.

 

А за плащане на границата пък въобще нямам представа.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.