Прескочи до съдържание

Спешно! Препоръчайте ми мобилен телефон от списък


Препоръчани мнения

Има нещо, което не разбирам - какъв смисъл има от 8 ядрен процесор и 2/4 ГБ РАМ?

Ако кажем, че по-големият екран е по-удобен за ползване на у-вото не като телефон, какво предимство дават другите параметри? Повече ядра и повече рам изискват повече енергия, за да работят (същото и с по-големия екран). Съответно увеличаната консумация на енергия изисква по-голяма батерия, за да успее да издържа 1 ден. Така или иначе всеки гледа само приложението, което е на преден план. Резидентните апликации могат да получават достъп до процесора, когато приложението на преден план уцели data miss и трябва изчака зареждането на данни.

В момента  зле написаният код на апликациите указва негатижен ефект на преживяването на потребителите. Прозиводителите на хардуер се опитват да решат този проблем с по-мощен хардуер. А софтуерните компании се възползват от това, произвеждайки още по-зле написан код и кръгът се затваря :)

На друго място е "заровено кучето" - добре написан код на приложенията няма да изисква толкова капацитет на хардуера, което ще намали потреблението на енергия :)

Да не говорим, че така смартфоните придобиват още една функция - греят те през зимата.

 

Ех akair, не разбираш ти прогреса. :)

То да беше само при смартфоните така. Ами компютрите. За да влезеш в bios-а вече ти трябва специален курс. Производителността на процесорите за няколко години нараства не в проценти, пъти, десетки пъти, а в стотици. А софтуера да се е забързал в тоя порядък. Придремвам докато се зареди word-a или докато се логна в Windows 10.

Прогрес - това е положението.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Прогресът си е ОК. Процесорите стават по-ефективни. Капацитетът отваря нови възможности за мобилност на данните, например. Това пък отваря нови възможности за развитие на останалите бизнеси и техния начин на опериране (по всяко време, на всяко място). Но лекомисленето решаване на "грешния" проблем създава vicious cycles :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На друго място е "заровено кучето" - добре написан код на приложенията няма да изисква толкова капацитет на хардуера, което ще намали потреблението на енергия :)

И стигаме до Айфон който е с далеч по-скромни хардуерни парметри от цитираните емнайсвт ядра и мегагига рамове :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

И стигаме до Айфон който е с далеч по-скромни хардуерни парметри от цитираните емнайсвт ядра и мегагига рамове :)

Ама чакай сега. Нали търсим телефон на Oshko , а той си е с правилната сексуална ориентация. :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 седмици по-късно ...

Гледам, че Моторола-та е с по-стара версия на Андроид(Android 5.1.1, Lollipop), отколкото GALAXY J5 и XPERIA XA(Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)). Това играе ли роля?

 

На Marshmallow минусите са му повече, отколкото "++++"  :biggrin:

 

Успешно върнах желязото на 4.4 Kит Кат и направо лети (фърчи), а батерията къртач. :) 

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

И стигаме до Айфон който е с далеч по-скромни хардуерни парметри от цитираните емнайсвт ядра и мегагига рамове :)

Това е поради няколко причини:

- Апликациите за iPhone се пишат на Objective C или на Swift, а тези за Android се пишат основно на Java. А за бързодействието на по-старите версии на този език в IT средите се разнасят безпощадни шеги.

- QA на Apple е нива над този на Google. Съответно не всеки десет годишен пикльо може да пише апликации за iOS. Другата подробност е, че за да се одобри официално дадена апликация в магазина на Apple, тя трябва да е написана или поне компилирана с официалните инструменти на компанията, които движат само под OSX и съответно, за да напишеш дадено приложение, трябва да го направиш на Mac, което предполагам има и чисто психологически ефект над този, който по цял ден пише код, а не се занимава с безкрайни настройки и ръчкания по операционната система и инструментите си за работа, за да нагоди всичко да работи както трябва.

- Програмистите, които пишат код за iOS трябва да се съобразят само с 3-4 модела хардуер, който в голямата си част е идентичен, а тези, които пишат за Android са досущ като Windows програмисти - налага им се постоянно да гасят пожари за този или онзи телефон, за това или онова дребно проблемче, което се проявява само при еди-какви си условия на даден модел и т.н., което допълнително натоварва кода.

Лично аз не съм програмист на мобилни приложения, но от добри приятели и колеги в бранша съм наясно, че работата им е ад и никакъв хардуер не може да оправи положението докато всички не почнат да правят нещата по един и същ начин. А естествено, при нам си колко производители на телефони с Android, това, най-вероятно, ще си остане само в сферата на фантастиката.

 

При всички положения, всички имат изгода от по-бърз хардуер. Жалко, че след 10-15 години няма да може да се ходи по-нагоре с производителността повече, поради един много прост закон на физиката, но до тогава има много време и предполагам, умните глави ще са измъдрили как да решат този проблем.

Редактирано от Djgeorgie
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.