Прескочи до съдържание

Хамбург


Hayasko

Препоръчани мнения

Записвам се да черпя инфо, че и аз съм замислила пътуване с деца - 12, 12 и 6 г.

Нашата основна цел е танковият музей в Мунстер заради таткото, но няма да пропуснем и Хамбург.

В списъка ми с атракции са сафари парк и луна парк, но са извън града. Искат ми се и нощувки във ферма.Мисля, че ще е интересно за децата :)

Да, има много интересни неща за деца, но времето....Дори през лятото не е сигурно. :wacko:

Връзка към мнение

Hamburg CARD дава разни отстъпки при повечето забележителности, а с Hamburg City Pass-билетите са включени в цената +градски транспорт и не се чака на опашка на касата. Предполагам, че през октомври няма да има големи опашки, освен в Миниатюр Вундерланд, там през деня винаги е пълно, привечер е по-празно след 18-19 часа.

Цената наистина е значително по-скъпа, но всеки трябва сам да пресметне за себе си.

За музея на миниатюрите вече съм запазил час за 31.10, така че няма да чакаме на опашка :) Hamburg Card ни е ок, включва градския транспорт и отстъпки в повечето атракции, които ще посетим. Общо взето ще избием цената и даже ще сме на далавера :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

привет :) ще използвам темата на г-н Hayasko, който се надявам, че след връщането си от Хамбург ще сподели разни интересни подробности от престоя, за да попитам и аз

 

снощи доста спонтанно грабнахме от Райън билети за 22-24 ноември, и тази сутрин попрочетох малко къде точно отиваме, какъв е транспортът, включително тествах през Maps маршрути от едно до друго място, пешеходно и с градски транспорт - всичко ми се струва много добре организирано

 

за настаняване преди малко ми попадна оферта за InterCityHotel Hamburg Dammtor-Messe - http://www.booking.com/hotel/de/intercityhotel-hamburg-dammtor-messe.bg.html?aid=368032;label=metagha-link-localuniversalBG-hotel-1173759_dev-desktop_los-2_bw-26_dow-Tuesday_room-0_lang-bg_curr-BGN;sid=5d61d403d3b89173f892555aef6e50d9;all_sr_blocks=117375901_91476801_0_2_0;checkin=2016-11-22;checkout=2016-11-24;dest_id=-1785434;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;highlighted_blocks=117375901_91476801_0_2_0;hpos=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=12026f55527b06189f9d0920b501e9dc992e1b7eX1;type=total;ucfs=1&, който през Agoda обаче е с 30% по-евтин и се връзва на ~ 80 евро нощувката, а прочетох, че в цената е включен и Free City Ticket, това било стандартно за всичките им хотели по света - https://www.intercityhotel.com/en/landingpages/freecityticket, и би ни спестило нещо като 23 евро - само че на мен ми се струва, че сякаш не покрива пътуване с ферибот, което иначе май е включено в дневния билет на HVV?

 

ако някой има препоръка или е доволен от хотел, ще се радвам да сподели; колкото по-централно в сърцето на града - по-добре, и колкото по-евтино - още по-добре :)

Връзка към мнение

Зависи каква е картата, предполагам че е от тези, а те включват всичко   http://www.hamburg-travel.com/search-book/hamburg-card/frequently-asked-questions/

 

Хамбург по принцип е скъп град, особено края на ноември и декември когато се напълва със скандинавци предколедно, така че особено в комбинация с такава карта, сте намерили доста добра оферта. 

Хубаво време и много емоции в страхотния Хамбург  :)

Редактирано от Марти
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

уви, не е от този тип, Hamburg Card, която си линкнал, освен, че служи за градския транспорт, носи и отстъпки по разни обекти, музеи, ресторанти, по-скоро това хотелското от моя линк горе е някакъв еквивалент на билет за градския транспорт, и то леко орязан, ако не влизат в него ферита

 

ето сега, аз като типична натура, склонна да си самосъздава проблеми, почнах да се тревожа дали хамбургският контрольор изобщо е чувал за този Free City Ticket и би ли го уважил, ако му го размахам под носа ^_^  изобщо как стават проверките в метрото и автобусите? валидират ли се предварително или текущо билетите и картите или само си ги носиш и показваш, ако някой поиска да ги види?

Връзка към мнение

Само ако мине контрола, се показват в метрото. В повечето автобуси се показват на шофьора, в центъра обикновено-не, заради многото народ.

А от къде разбра, че картата не важи и за корабче? Аз никъде не намерих информация.

Инфо-то е много общо. Питайте на място или се обадете още сега.

Връзка към мнение

да, благодаря, ще питам :)

и последен въпрос за транспорта - изтеглих си приложението на HVV, и през него мога да купувам всякакви видове билети, включително и Hamburg Card, за мен и за други хора - предполагам, че това са някакви мобилни билети /като бордните карти по самолетите/ и при проверка ги показвам директно от телефона, нали?

Връзка към мнение

А от къде разбра, че картата не важи и за корабче? Аз никъде не намерих информация.

Инфо-то е много общо. Питайте на място или се обадете още сега.

 

вече резервирах друг хотел, но пък днес получих отговор на имейла, с който ги запитах за разни подробности относно този безплатен билет, и може да е полезно на някой, ако реши да ползва хотела - в общи линии на всеки гост се дава отделен билет (а не един общ, валиден за двама примерно в двойна стая, това е важно, в случай че искат да пътуват независими един от друг през деня), и също е валиден за автобуси, влакове и фериботи от градската мрежа, но явно не и за разни допълнителни автобусни линии - питах конкретно за една линия, която спира точно пред хотела и ходи до Кметството, но която е посочена в сайта на HVV като surcharge bus и е с цена, по-висока от обичайния билет - та този ми въпрос са го пропуснали тактично... :)

 

вероятно нататък в градове със скъп градски транспорт бих проверявала приоритетно дали има хотел от Intercity веригата, защото определено изглежда като удобна възможност такава карта

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да докладвам, че се завърнах благополучно от Хамбург :) Много красив град, има много неща за гледане и посещаване. От цялата програма не остана време само за морския музей, защото имаше непредвидена промяна в програмата заради корабчето. Оказа се, че в 10:30 няма да има курс, както го бяхме планирали, и трябваше да чакаме следващия в 13:15, съответно не остана време за музея. За 5 дена не ни провериха нито веднъж в градския транспорт. В автобусите принципно се качва от първата врата и шофьорът хвърля един поглед върху картите, но когато има много пътници за качване, се влиза през всички врати. Иначе глобата е 60 евро и освен това ти пишат акт и те вкарват в някакъв черен списък :blush: Хамбург-картата е доста удобна, особено ако сте семейство с деца или група.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

разкажи още по-подробно, моля те, на мен ще ми е много интересно всичко, за което се сетиш  :)

ние за момента нямаме никаква конкретна програма, защото като цяло не сме любители на музеи и предпочитаме свободни разходки и блеене, за да се потопим в духа на самото място; единственото, което знаем със сигурност е, че ще идем до Кметството (ще има вече Коледен маркет по това време), Пристанището, и ни е любопитно да видим Hafencity - с линия от градското фери.... хотелът ни е на пресечка, успоредна на Reeperbahn, така че ще видим града и в тази му светлина :)

 

искаше ни се да отидем и до Любек, ама влакът много скъп ми се струва за еднодневна разходка - за двама излиза над 70 евро, а автобуси не откривам

 

какво е типично като храна за града и е хубаво да опитаме?

 

Връзка към мнение

Хубавото на Хамбург е, че доста от интересните неща са около центъра. Пристанището, Рийпербан и кметството са общо взето в радиус от 1 километър. Ние бяхме с деца и съответно програмата беше съобразена с тях, но доста неща и на мен ми харесаха ;) При хубаво време е много приятно да се разхождаш покрай каналите в Speicherstadt, по улицата, свързваща кметството и гарата и пресечките около нея, също така и по рийпарбана. Покрай каналите в Speicherstadt в уличките има доста приятни ресторантчета, има даже цяла португалска уличка и много добри и сравнително прилични откъм цени кръчмета. Иначе навсякъде има фаст фууд и къривурст :) Немската кухня ми е малко еднообразна и бедна откъм асортимент. До Любек не остана време да отскочим, но наистина бил много красив град. 100% има автобуси, транспортът в Хамбург и въобще в Германия е много добре организиран.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Hayasko, предполагам, че от летището сте пътували до центъра поне частично с линията S1 на S-Bahn-а, тъй като тя е единствената от там? гледам из картата на пътната мрежа за транспорт и други разни източници, че на следващата спирка след летището - Ohlsdorf,  маршрутът на тази S1 се разклонява на две - едната линия пътува към центъра, другата - към квартали на север, и не мога да разбера трябва ли да се слиза на Ohlsdorf, за да се качим на някаква мотриса към центъра или нещо друго? в уикипедия пише, че първите три вагона движат към центъра, а последните три - в другата посока, т.е. си представям, че едва ли не ако от летището се качим на първите вагони, би трябвало да продължим без слизане към центъра, но понеже не съм изобщо сигурна дали така стоят нещата, предпочитам да питам предварително, вместо да се озовем наникъде :)

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

прибрахме се от 48-часовата разходка из Хамбург, с мускулна треска и слънчев загар B) много приятно време улучихме, доста слънце, и двата дни прекарахме плътно навън, обядвахме на открито край бреговете на Елба, и само от суета си нахлупвах дебела шапка, щото си я бях купила специално за там :lol:

 

градът ни хареса много, прекрасна смесица от старинна и модерна архитектура, Hafencity се преплита разкошно със Speicherstadt, и има доста футуристичен вид, градският транспорт е супер организиран и удобен, и не мисля, че е от особено значение къде би спал човек, ако в близост има станция на S или U-Bahn

 

ние все пак бяхме Holiday Inn Express St.Pauli в едноименния квартал, на първата голяма успоредна на Reeperbahn улица; районът е колоритен и кипи живот, коледният маркет там работеше и след полунощ, докато тези около Rathaus и баш центъра, затварят около 22ч

 

с феритата от градската мрежа (номер 62 и 73) обиколихме в двете посоки и реката покрай пристанището... доста ми беше странно защо хора чакат за организирани пътувания и дават 20 евро за нещо, което е включено в нормалния градски билет, но всеки си знае :) единственият музей, който посетихме беше този на Подправките - http://www.spicys.de/, не ме впечатли особено, тъй като подправките из чувалчетата ми се сториха изветрели (из маркетите се усещат много по-силни аромати), за сметка на това се сдобихме с най-скъпия черен пипер на света (връчват ти по едно малко пакетче от него вместо билет от 5 евро), и успяхме да видим класически магазин за ориенталски килими, който се намираше етаж по-надолу в същата впечатляваща складова сграда и беше излязъл като от приказка за Аладин :)

 

качване и поглед от Elbphilharmonie беше друго много интересно изживяване - страхотни гледки към цялото пристанище и присвиване в стомаха от височината :) останалото време прекарахме в блажено мотаене из всякакви улички и мостове, пиене на топли напитки и Fritz-Cola и омазване с торти, както и с майонеза и каквото там друго насипват върху вурстовете (holesterol alert!)

 

празничен коледен дух се усеща навсякъде, въпреки липсата на сняг :santa: вечер над централния Market лети шейна със жив Санта вътре, който държи речи на немски или им разказва приказки :scenic:  (така и не разбрахме), но отдолу всички дружно му казват наздраве :drinks:

Редактирано от antea
  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Здравейте,

и аз ще използвам темата ако не е нахално. Мислим със сина ми на 7 г. да отидем на гости на наши приятели в тази част на Германия. Ще разполагаме с 3 пълни дни и кола, мисля единия ден да го отделим за Хамбург. Пътуването ще е края на февруари. По това време на годината какво бихте препоръчали да посетим и къде да се разходим, предвид малкото време. От тази тема набелязах зоопарка като вариант и евентуално летището. Предимно пешеходни разходки ме интересуват с разглеждане на забележителности и архитектурата на града. Корабчетата сигурно няма да работят по това време на годината. Въпроса е, че сме на около 2 часа път от там и ще имаме време за отиване и връщане. 

Благодаря предварително за отговорите.

Връзка към мнение

Здравейте,

и аз ще използвам темата ако не е нахално. Мислим със сина ми на 7 г. да отидем на гости на наши приятели в тази част на Германия. Ще разполагаме с 3 пълни дни и кола, мисля единия ден да го отделим за Хамбург. Пътуването ще е края на февруари. По това време на годината какво бихте препоръчали да посетим и къде да се разходим, предвид малкото време. От тази тема набелязах зоопарка като вариант и евентуално летището. Предимно пешеходни разходки ме интересуват с разглеждане на забележителности и архитектурата на града. Корабчетата сигурно няма да работят по това време на годината. Въпроса е, че сме на около 2 часа път от там и ще имаме време за отиване и връщане. 

Благодаря предварително за отговорите.

Корабчетата работят и през зимата. Зоопаркът не бих го препоръчала през зимата, но аквариумът става.

Според мен разходка през деня и привечер посещение на Миниатюр-Вундерланд е най-добре. Повечето забележителности се намират в центъра от кметството до пристанището.

 

От къде пътувате?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Kettenkamp ни е изходна точка. Да Миниатюр задължително, малкия ще се изкефи много. Ако има корабчета не е лошо да се пуснем, предполагам са закрити. Аквариуми сме гледали доста с него, особено във Франция включително шоуто на косатките. Къде да се разходим пешеходно в града ? В коя част и корабчетата от къде да ги хванем. Ще се движим предполагам с един мултиван бус, та не знам за паркиране колко ще е удобно. Другите еднодневки които сме замислили са Кьолн и Амстердам. Още не съм проучвал как стои въпроса там.

Връзка към мнение

Tonyco, за бегъл ориентир може да ползваш тази карта примерно - http://ontheworldmap.com/germany/city/hamburg/hamburg-tourist-attractions-map.jpg

Rathaus - https://www.google.bg/search?q=rathaus+hamburg&newwindow=1&client=firefox-b&biw=1280&bih=651&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjFvL_oqc7QAhVMvRoKHQbtA6QQ_AUIBigB е кметството в центъра на града, всичко надолу от него в посока ляво и дясно също е център и е хубаво за разходка

 

надолу вляво като видиш Landungsbr. - това е спирката на U-bahn на старото Пристанище, съвсем до мястото, от което тръгват корабчетата от градския транспорт, закрити са, а някои имат и открита палуба, долу вътре е топло, така че не мисля да е проблем през февруари да се ползват приятно :)

 

търсиш на картата Elbphilharmonie https://www.google.bg/search?q=elbphilharmonie&newwindow=1&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNnc-Lqc7QAhXFCpoKHUoTDacQ_AUICCgB&biw=1280&bih=651 - задължителна за посещения сграда, от нея надясно и надолу е Hafencity - https://www.google.bg/search?q=hafencity&newwindow=1&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjE6_Gqqs7QAhXkIJoKHWK6DJsQ_AUICCgB&biw=1280&bih=651 - новопостроен и все още строящ се квартал, също страхотен за разходка, а надясно и нагоре е Speicherstadt-   https://www.google.bg/search?q=speicherstadt&newwindow=1&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiuvfTdqM7QAhXkd5oKHRRtDZwQ_AUICCgB&biw=1280&bih=651 

с канали, мостове, музеи... страхотно е :)

 

целият този район се обикаля съвсем спокойно пешеходно, според мен бихте могли да паркирате микробуса около пристанището

Редактирано от antea
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Внимавайте с паркирането. Навсякъде в центъра вдигат колите, ако минат повторно на проверка и все още седи предната глоба от преди 1 час например. Паркирането е проблем през седмицата, уикендите е по-лесно. 

 

Бих препоръчала за паркинг Parkhaus Große Reichenstraße , като платиш предварително, струва 10 евро на ден, иначе май е 15. 

 

http://www.sprinkenhof.de/immobilienmanagement/parkh%C3%A4user

Връзка към мнение

Благодарности за отговорите. Да паркирането по-добре на платен паркинг, за да нямаме проблеми. Препоръката за разходката ми допада, ще начертая маршрута. Трябва да го оформя някак си, та на малкия като му доскучае да имам с какво да му привлека вниманието :). Той обича да се разхождаме по улиците дори в София. Трябва да погледна и за останалите два града какво интересно има за разглеждане. В случая наблягаме на пешеходни разходки предимно, по-малко музей. С корабчето ще е готино, та трябва да видя колко струва и точното място за качване.

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

ако някой ще има път към Хамбург, в никакъв случай не бива да пропуска да посети Elbphilharmonie

 

официалното откриване на залата ще е януари, но още от ноември позволяваха изкачване, разглеждане на вътрешността на залата и съзерцаване на гледката отвисоко

 

полет и поглед отвътре - https://countdown.elbphilharmonie.de/en/slowmotion/

 

грандиозно е :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте,

направихме пътуването с малкия. В Хамбург бяхме само двамата, тъй като нашите приятели  бяха на работа и ни дадоха една кола да идем сами. Разгледахме миниатюрите, уникално много ми хареса колко са детайлни и как всичко се движи. Разходихме се до Elbphilharmonie, но не влизахме. Все пак като съм сам с детето му доскучава да се разхождаме само, в музея му беше интересно, но после почна да му доскучава. Обиколихме както antea ни препоръча, носих си разпечатана картата и така. благодарности на всички и специално на antea за напътствията. Снимки с описания може да видите тук: http://www.tonyco.net/pictures/Germany_2017/

Следващото приключение с малкия което сме подготвили е да пообиколим края на Април из Турция с кола, Кападокия (обещал съм му возене на балон), Памукале, Ефес, Измир, Чанакале и обратно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 6 месеца по-късно ...

Въпросите за транспорт между Хамбург, Любек, Шверин и Люнебург са преместени в отделна тема ;

 

 

Връзка към мнение
преди 25 минути , Гост каза:

Някой успял ли е да присъства на събитие в Elbphilharmonie?

Гледах това и онемях, започвам да мисля ходене натам... 

изобщо не се колебай, сградата отвътре и отвън беше впечатляваща и преди да почне да изпълнява същинските си функции, а концерт вътре ми се струва просто фамозно преживяване :) наскоро един колега магеланец беше споменал, че Хамбург му се е сторил сив и скучен при еднодневния му престой там, та с akair го награчихме, че не е видял най-красивите части, което ме навежда на мисълта, че сякаш градът е незаслужено подценяван, има много история и красота от всякакъв тип, и стара, и модерна, а по коледното време и достойни базари

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.