Прескочи до съдържание

Португалия за първи път - моля за съвети :)


stormbringer

Препоръчани мнения

Здравейте, 

Нашето пътуване до Португалия наближава, затова си мисля, че е време да пусна тема за съвети и идеи, тъй като ще е за пръв път. Нощувките са наместени от много време, т.е. там няма какво да се пипа, но приемам всякакви съвети за забележителности, места за хранене, барове и препоръки от всякакъв вид. Ще напиша програмата, за да се знае кога и къде и после всеки, който желае, може да се включи с нещо в помощ. Кацаме в Порто на 25.09. от където приятели, които вече ще са в района, ще ни вземат с кола. До 05.10 сме с колата, после те отпрашват към Севия.

Полет 25.09 Милано - Порто - 3 нощувки в Порто 25, 26 и 27.09. 
Идеята е един ден да отидем до Гимараеш, може би един до Брага, може би другаде, и да имаме 1 за Порто (може и 2, ако решим в деня за Брага да си стоим).
 
На 28.09 сме с колата за Лисабон - 4 нощувки в Лисабон 28, 29, 30.09 и 01.10 Идеите не са още ясни, един ден за Синтра, но от там нататък, още не съм си написал домашното ;) 
   
На  02.10 потегляме за Алгарве - първа спирка Лагуш за 2 нощувки (02 и 03.10). Втора спирка, пак за 2 нощувки е Карвоейру (04 и 05.10) и за финал - 2 нощувки в Албуфейра (06 и 07.10). На 08.10 летим от Фаро за Порто, после Порто - Бергамо и после Милано - София, но това вече не е за тази тема :)

Ами - това е. Все още съм слабо подготвен по темата, чел съм теми тук, но само "отгоре". 

Редактирано от stormbringer
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ние не сме големи почитатели на бавното обикаляне и предпочитаме да видим повече неща за единица време, така че отговорите ми по-долу трябва да се отчитат и през тази призма:

 

 

 

Според мен за три дни може да се разгледат и трите града - Порто, Брага и Гимараеш. Брага и Гимараеш са близо и са доста компактни (като се изключи Bom Jesus do Monte, което си заслужава като гледка отдолу, макар и горе църквата да не е така впечатляваща) и могат да се минат в един ден. Макар, че аз бих избрал да ги разделя в два дни, за да запазя следобедите и вечерите за Порто. Гледките са впечатляващи, особено от моста, портото някак е по-вкусно там.

 

 

 

Между Порто и Лисабон има доста интересни неща за гледане ако сте с кола - една опция е Коимбра, друга - трите конвента/манастири в Батая, Алкобаса и Томар, сигурно има и много други. Всяко от тези двете предложения може да запълни един ден с пътуването Порто - Лисабон.

 

 

 

За Лисабон - като се изключи деня за Синтра (което вероятно ще съчетаете с нещо наоколо - Кабо ди Рока или друго), три дни са повече от идеални, с разходката до Белем, с малко излишно време за шляене.

 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

През октомври това пътуване по плажовете ще е предимно за гледане, не за плаж. В тази връзка може да го съкратите малко...

Може да включите Коимбра или Евора попътно.

ПП

Три манастира (Баталя, Алкобаса и Томар) може да ви дойдат множко, но поне един включете (Томар или Баталя).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

През октомври това пътуване по плажовете ще е предимно за гледане, не за плаж. В тази връзка може да го съкратите малко...

Може да включите Коимбра или Евора попътно.

ПП

Три манастира (Баталя, Алкобаса и Томар) може да ви дойдат множко, но поне един включете (Томар или Баталя).

Благодаря за идеите до тук :) 

Рисковете с плажовете са си за наша сметка. През миналата година, родителите ми бяха там (Албуфейра), за 1 седмица, след средата на октомври и е било идеално (върнаха се на Димитровден - 26.10). Истината е, че това лято, макар и да живеем на няколко минути от морето, почти не сме го виждали, имахме доста работа, затова се надявам, дори и да не е много топло, да е достатъчно топло, за приятно прекарване. Може да е с повече разходки по скалите, отколкото плуване, но времето няма как да си го изберем. Всъщност - освен плажове и скали, има ли нещо културно-историческо в тази част? 

По отношение на това колко дни и къде няма как да променям, със сигурност на 02.10 трябва да потеглим към Лагуш и със сигурност на 08.10 летим от Фаро. По средата между двете оставаме и без кола, т.е. възможностите ни се ограничават, логичният вариант е да си стоим на юг. 

Въпросите ми са по-скоро за конкретни места, които да не пропускам - замъци, гледки, места за разходка, конкретен boat trip (дали по Duoro или около скалите на юг ;) ) или tour, от които някой да е останал особено доволен.  

И двамата споменахте за Коимбра, ако можем и обстоятелствата позволяват (другата двойка ще са с дете, от чиито настроения ще ни зависи времето за едно или друго), съм планирал да спрем там за 2-3 часа при прехода Порто - Лисабон, при подходящо време. 

Евора е нещо, което сме коментирали с компанията, но няма как да вместим този път. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В Порто препоръчвам разходка по река Дуро с корабче.Откъм водата прекрасно се виждат двата най - красиви моста - Дом Луиш Първи и Доня Мария Пиа, които са "Айфеловата кула" на Португалия. От едната страна на реката е Рибейра -крайбрежната старинна част на града с прекрасни ресторантчета с прясна рибка,а от другата - малкото градче Гая с хубавите винарни.

Това е второто, което препоръчвам - посещение на винарна,особено вечер.Ние си избрахме една, в която имаше и живо Фадо , това може да се проучи в нета.Дали щото съм пристрастена и към порто-то, и към фадо - то, много ми хареса.:))

В Порто много е красива гарата - Сао Бенто със страхотни пана от местната синьо - бяла керамика.

Кулата Клеригош, централния площад, Катедралата.

Ние винаги първо се мятаме на хоп - он, хоп-оф -а, правим по едно кръгче и после слизам е, където ни хареса.

Утре ще ти напиша повече, като си погледна снимките в офиса, че да се подсетя.:))

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

В Порто мисля, че се намира и една от най-старите книжарници в света. Ние ходихме отдавна и лесно я намерихме. Вътре е интересна. Вижте повече инфо в нета, ако ви е интерес. Също така препоръчвам да опитате сандвич Франчезиня. Това е специалитетът на Порто. Попитайте къде се приготвя и пробвайте задължително. Иначе на мен това ми е един от любимите градове, които съм посещавал. Именно за това аз не бих препоръчал препускане. Самото обикаляне из уличките си е много приятно. Имаше и някакъв лифт при винарните, където също може да се качите, но не е кой знае какво. Мисля, че до моста трябва да ви закара. Лисабон също е готино и има много неща за разглеждане, но най-много ми се е запечатал паметникът на откривателите(май така се казваше). Има и един асансьор, правен от Айфел в центъра на града, който също е голяма атракция и е интересен. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

 Има и един асансьор, правен от Айфел в центъра на града, който също е голяма атракция и е интересен. 

Ако може само едно уточнение - ако не ме лъже паметта, асансьорът Санта-Жуста е проектиран от ученик на Айфел, Раул Мение дьо Понсар (френско-португалски инженер) :) .

 

В Лисабон аз лично най-много харесвам квартала Байша (Baixa), с малките улички, ресторантите и кафенетата. Както и Алфама, в частта, която слиза от замъка към Тежу.

 

Понеже питаш за ресторанти, в Лисабон може да пробвате Cerveijaria da Trindade, не толкова заради кухнята, а заради интериора, със стени с "азулежос" (бяло-сините плочки). Както и една от старите сладкарници, Confeitaria Nacional, предлагаща традиционни сладкиши.

Миналата година бях събрала адреси на ресторанти в Алгарве за Рейни, ще се опитам да изровя поста.

П.П. Ето го

Редактирано от Роца
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Понеже питаш за места за хранене, а това е много общо, аз ще препоръчам за Лисабон отново 100 maneiras.

Заваси какво търсите, не е за всеки вкус.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Stormbringer, това лято в началото на юли бяхме за 4 дни в Лисабон и 10 дни след това в Албуфейра :) .

Ако имаш конкретни въпроси с удоволствие бих ти отговорил.

Сега с няколко думи ще нахвърля нашата програма.

В Лисабон бяхме отседнали в апартамент на ул. Дос Сапатейрос 92. Само на 50 метра от метро станция Байша и на 200 метра от Росио. Тоест в центъра на стария град и близко до всички забележителности на града.

Един ден отделихме на Синтра.

Един ден бяхме в Белем. Не знам дали защото беше първата неделя на месеца и входовете бяха безплатни или защото бе активен туристически сезон, но имаше огромни, ама огромни опашки и на Кулата Белем и на манастира Джеронимо.

Чакахме по час, за да влезем и на двете места. Особено трудно бе чакането на кулата, защото слънцето там си напича и няма къде да се скриеш на сянка.

 

post-662-0-61633800-1472621275_thumb.jpg

 

post-662-0-13715000-1472621327_thumb.jpg

 

Един ден отделихме за Алфама с крепостта Св. Георги / с уникални гредки към Лисабон/, Катедралата и невероятната атмосфера на стръмните улички, по които може и с  часове да бродиш. Кварталът от другата страна на Байша Байра Алто до който се качихме с фуникуляра асансьор и разглеждане на самия център с двата основни площада на града и асансьора Санта Жуста. Роца е права за проектанта му, един от учениците на Айфел.

А четвъртия ден отделихме за Парка на нациите и разходки с прочутия трамвай 28.

Всъщност транспорт ползвахме за ходенето до Белек, до парка на нациите, за фуникулярите асансьори в Байша и трамвая, и автобуса до Алфама.

В Албуфейра бяхме точно по време на финалите на европейското.

Къщата, която бяхме наели през Аирбнб  беше на централния площад в Стария град и преживяхме една незабравима нощ заедно с десетките хиляди жители и гости на града изпълнили площада по време на финалния мач.

Според мен няма никакво значение за плажуването Ви, че ще е през октомври. Водата на океана си е еднакво студена и през юли и през октомври. Добре, че бяхме наели къща с басейн, за да може да се къпем в него, иначе влизаш във водата само за минутка, изтръпнал от студ.

 

post-662-0-69423700-1472622682_thumb.jpg

 

Плажовете са прекрасни и на който и да отидеш все ще е добре.

Нашата основна цел бе плажът и пещерата Бенагил. Едно от най-уникалните местенца не само в Португалия, но и в цяла Европа и затова бях безкрайно щастлив, че бяхме цял ден на плажа и няколко часа в пещерата.

 

post-662-0-14669900-1472622264_thumb.jpg

 

post-662-0-64831400-1472622280_thumb.jpg

 

post-662-0-76039300-1472622293_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Малко общо ми звучат въпросите ти.

Затова и така ти отговарям. прегледай тази тема:

 

http://magelanci.com/topic/6187-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B9/

 

Както и пътеписите в този форум за Португалия.

 

 

И на двете места има доста конкретни неща - и за Лисабон, и за Порто и за доста места между тях, както и за Евора и цялата южна Португалия - Алгарв.

 

няма да се уморя да повтарям - За мен Португалия е една от топ дестинациите в Европа - завиждам ви. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Плажовете са прекрасни и на който и да отидеш все ще е добре.

Нашата основна цел бе плажът и пещерата Бенагил. Едно от най-уникалните местенца не само в Португалия, но и в цяла Европа и затова бях безкрайно щастлив, че бяхме цял ден на плажа и няколко часа в пещерата.

 

attachicon.gif20160708_143256_Richtone(HDR).jpg

 

attachicon.gifDSCN2253.JPG

 

attachicon.gif20160708_143700_Richtone(HDR).jpg

 

Започвам отзад напред - пещерата. С лодки, с каяци? Как стигнахте, предполагам, че ще е студено да се плува до там, така или иначе? Колко струва удоволствието? Като цяло, какви са вариантите за придвижване по крайбрежието, ако нямаш кола, тъй като в един момент ще останем без такава. 

 

Малко общо ми звучат въпросите ти.

 

 

няма да се уморя да повтарям - За мен Португалия е една от топ дестинациите в Европа - завиждам ви. :)

Нарочно са общо поставени. С напредване на времето ще питам за конкретни неща, ако нещо не съм си избистрил :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз миналата година също хванах безплатната неделя в Лисабон през юли, но отидох следобяд, в манастира Джеронимо се влизаше за 5 минути, имаше повече хора на кулата. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Не знаех в коя точно тема за Португалия да се включа, но тази ми се видя най-нова.

 

При едни намаления на сам. билети, първосигнално взех за Лисабон за периода 08.04.2017-15.04.2017г. много изгодно ;) .Сега ще почвам да умувам програмата, но преди това видях, че тогава е католическия Великден и се притеснявам дали 14 и 15.04. няма да се окажат проблем /падат се петък и събота преди празника/. Някой има ли идея как се почива в Португалия по тези празници в т.ч. музеи, заведения, магазини.

Връзка към мнение

Това са официалните празници за 2017-та в Португалия. 

post-21-0-71954100-1478532105_thumb.jpg

 

В сайтовете на музеите би трябвало да пише работното време / лятно, зимно и празнично/. Направи си програмата и виж какво ще си оставиш за тези дни . 

Редактирано от Polina
Връзка към мнение

В Лисабон и околността може да си прекараш прекрасно без да стъпиш в нито един музей. Не го мисли. Просто провери кое кога работи и си подреди програмата, както и Поли те е посъветвала.

 

Като чуя за Португалия и ми се разваля деня - работния. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Започвам отзад напред - пещерата. С лодки, с каяци? Как стигнахте, предполагам, че ще е студено да се плува до там, така или иначе? Колко струва удоволствието? Като цяло, какви са вариантите за придвижване по крайбрежието, ако нямаш кола, тъй като в един момент ще останем без такава. 

 

 

За Benagil cave използвахме Taruga tours на самия плаж, 20 евро за час, 30 за час и половина (в този случай може да се къпете в пещерата) 00351 969 617 828

tarugabenagiltours@gmail.com

може да се запази по телефон или имейл, но трябва да се потвърди 30 минути преди тръгване; светлината в пещерите (посещават се 20) е най-добра от 10 до 16ч.; паркирането до плажа е безплатно; турове има от 9 до 19ч.

Феноменално е!

 

п.с. Сега виждам, че вероятно вече имаш информация от първа ръка, но предполагам, че все на някой ще му е полезно:-)

Редактирано от nadialm
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За Benagil cave използвахме Taruga tours на самия плаж, 20 евро за час, 30 за час и половина (в този случай може да се къпете в пещерата) 00351 969 617 828

tarugabenagiltours@gmail.com

може да се запази по телефон или имейл, но трябва да се потвърди 30 минути преди тръгване; светлината в пещерите (посещават се 20) е най-добра от 10 до 16ч.; паркирането до плажа е безплатно; турове има от 9 до 19ч.

Феноменално е!

 

п.с. Сега виждам, че вероятно вече имаш информация от първа ръка, но предполагам, че все на някой ще му е полезно:-)

Имам и някой ден ще пиша за цялостното преживяване, ама просто не знам кога ще стане. Тя темата си върви за следващите ;) 

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Здравейте Приятели,

Дойде ред и на тази дестинация. Изчетох доста теми и видях много познати хора от японската секция, на които се извинявам за мълчанието си. Обещавам скоро да опиша поне логистиката на програмата си.

Та конкретно за Португалия кацаме в Лисабон четири нощувки, после Евора две, след това Севиля три и накрая остава пет нощувки някъде из Алгарве (на море 15,07-20,07).

Молбата ми е ако имате дори лични контакти за квартира (хотел, селска къща) в района да препоръчате нещо. Ще разполагам с кола така,че локацията не е от първостепенно значение. Все пак да е близко (на) плажа. Бюджет до 100Е/ден. Ще се радвам на всякакви предложения.

Другият ми въпрос е за водата в океана, дали става за къпане, или трябва да търся нещо с басейн (с децата съм).

Връзка към мнение

Местата за спане в тази част на Португалия по това време не са евтини, но след като си с кола ще намериш нещо.

Все пак зависи и къде ще се настаниш,  Алгарве е 150км дълъг

Водата е 21-22, при късмет може и 23 градуса юли, дали става зависи от гледната точка на всеки.

Ако сте свикнали на Черно море, ще ви е хладна.

Връзка към мнение

В Алгарве, в Албуфейра, мога да препоръчам този хотел Аурамар Бийч Ризорт (не ми дава да изпиша целия адрес в букинг, мога да пратя на лични, ако искате)

 

Хотелът е на плажа, разполага с безплатен собствен паркинг, всички стаи са с балкони и гледки към морето. Ние бяхме началото на май, извън сезон, цената беше 60 евро на нощувка. 

 

Като минус бих посочил еднообразната закуска (обядът и вечерята обаче ставаха, срещу доплащане от 15 евро, не са включени в цената). Интернетът, ако това е важно, е достъпен само в лобито на хотела, а срещу доплащане и по стаите. 

 

Както казах, хотелът е на един от интересните плажове, близо до Strip-а на града и по-отдалечен от неговия исторически център. Добра отправна точка за пътувания и на изток (в посока Фару) и на запад (посока Лагос, Портимао, Кабо да Сан Висенте), много близо и до делфините в Zoomarine Algarve.

 

https://www.booking.com/hotel/pt/auramarbeachresort.bg.html?aid=368032%3Blabel%3Dbookings-naam-XdSf49HzTflXIONktjPBMQS67409633658%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap21%2C168%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-146342138710%3Akwd-65526620%3Alp1001448%3Ali%3Adec%3Adm%3Bsid%3D5c50bd6982db1cef2fbf0f75efa450d6

Връзка към мнение
  • 5 години по-късно ...
Морска сирена

Здравейте!Предстои ми пътуване в Алгарве през май.Имам самолетни билети,1нощувка Фаро,3 Лагос,остава още 2Карвоейро и Албуфейра.Не ми се наема кола,тъй като има много рискове,та въпроса ми е общ транспорт препоръчва ли се,чета,че не е много удобен.Приемам съвети за всичко.

Връзка към мнение
преди 18 минути , Морска сирена каза:

Здравейте!Предстои ми пътуване в Алгарве през май.Имам самолетни билети,1нощувка Фаро,3 Лагос,остава още 2Карвоейро и Албуфейра.Не ми се наема кола,тъй като има много рискове,та въпроса ми е общ транспорт препоръчва ли се,чета,че не е много удобен.Приемам съвети за всичко.

Не си разваляй почивката без кола под наем. Не, че знам как е обществения транспорт, но не си представям как ще стигаш от град в град и от плаж на плаж без кола, а дори да е възможно - колко време ще се загуби в превоз, чакане и натъкмяване на програмата според разписанията.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.