Прескочи до съдържание

РВД набира кадри


captain_oveur

Препоръчани мнения

Знае ли човек, може някой магеланец да си намери нова работа :)

 

https://money.bg/career/rvd-zapochna-esennata-kampaniya-za-nabirane-na-novi-aviodispecheri.html

 

 

Pъĸoвoдcтвo въздyшнo движeниe зaпoчвa днec тъpceнeтo нa ĸaндидaти зa пpoфecиятa нa „Pъĸoвoдитeл въздyшнo движeниe”.

Изиcĸвaниятa зa зaпoчвaнe нa paбoтa c пoдoбнa зaплaтa изглeждaт нa пpъв пoглeд лecнo пocтижими. Зa yчacтиe в ĸoнĸypca тpябвa дa пoĸaжeтe диплoмa зa виcшe oбpaзoвaниe c минимaлнa cтeпeн пoнe „бaĸaлaвъp”, бeз знaчeниe oт cпeциaлнocттa, ĸaĸтo и дa влaдeeтe дoбpe aнглийcĸи eзиĸ.

 

 

Успех! :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За съжаление мисля, че са пропуснали едно много важно изискване - кандидатите да са до 30 години. Това беше заради факта, че обучението е дълго и скъпоструващо и трябват дълги години да се изплати.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кептън, точно за тази длъжност търсенето е целогодишно, но рядко някой минава тестовете.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Лесни са, но много зависи кои са мама и тати.

 

Да бе, и после мама и тати водят самолета, нали? Тази работа не е за всеки.
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не им трябва психо тест, а полиграф.  Няколко пъти съм влизал в залата им, но ми изгеждаха на 30+, или професията ги състарява. :biggrin:

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Като човек работещ от 2002 в авиацията, мога да ви успокоя, че тези места са "наследствени" и всички обяви са "проформа". Няма случайни хора там - никой  ;)  иначе не пречи да се яви случаен на интервю .... най-късно на тестовете ще го разкарат ..... а за останалите психото минава така :

"Здрасти"

"Здрасти"

"Още ли си нормален"

"Ми не съм сигурен"

"Нормален си, като ти казвам, хайде сега иди на компютъра и направи тестовете, докато аз те разпиша"

За зрението също не се притеснявайте, като цяло за нищо свързано с медицинските прегледи не трябва да се притеснявате, трябва ви просто "вътрешен", с "гръб" се влиза, дори и на някой от прегледите да е имало проблем - той се отстранява бързо  ;)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

И аз съм ги чувал тези истории, но пък напоследък чувам, че просто няма подходящи кадри. Кандидати много, подходящи малко, както и сериозно текучество. За това и постоянно набират и още, и още.

 

Ако беше само за връзкари, щяха да си намерят връзкари и позицията да се затвори за дълго време, а в момента е отворена целогодишно. Едва ли е от липса на хора с връзки :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз кандидатствах преди години. Минах двата FEAST теста, както и медицинските. Доколкото знам върху тестовете нямат достъп, изпращат се директно за оценяване в чужбина. Хората бяха много свестни, помагаха с каквото могат. Поздравяват и като се справиш добре с нещо.

Медицинските също не са страшни, стига да си здрав. Едно момче го върнаха с пролапс на митралта клапа, без да е знаел дори и без да му създава проблем, но за РВД не става. Очният е препъни камък, но пак - ако си здрав, няма от какво да се притесняваш. Признавам, че толкова много и различни тестове на очите никой не ми е правил. Пулсът задължително под 90, иначе не става. Отново много разбрани хора - знаят, че се притесняваме и ти дават да се разходиш, успокоиш и да пробваш пак.

Психото, освен от типичните тестове, на които отговаряш на 101 еднотипни въпроси с цел да видят дали си противоречиш, има и такива на компютър за реакция, концентпация, както и как се ориентираш с посокити. Следва 90 минути WOMBAT тест и след това те оценяват. Мен ме скъсаха тук - комисията реши, че не съм достатъчно сериозна и отговорна. Това и ми написаха. Който има желание, нека се пробва. Бих казала, че между хората, които имат близки в професията и са добре подготвени, влизат и простосмъртни с качества :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Точно простосмъртни с качества влизат най-вече. Позициите с връзки са основно в администрацията им, там пак има доста високи заплати, но отговорността и работата са съвсем други. В кулата отговорността е огромна, не случайно обучението е година и половина, след което, ако изобщо го преминеш, защото хората отпадат малко по малко, имаш 6 месеца, в които работиш САМО със супервайзър. За администрацията обаче, 99% "парашутисти" и "калинки", там простосмъртни - само по грешка ;) 

Връзка към мнение

Как в БГ ще се допусне някой в администрацията на такива позиции с подобни заплати... без "гръб"... В залата обаче с тия отговорности пускат всеки с качества... а те са много малко :).

 

За такава работа човек трябва да има дупе и наистина да се чувства уверен. Не са важни само парите.

Връзка към мнение

Да ви кажа слушал съм ги при аварийни ситуации как не се справят добре. При аварирал самолет с пожар в двигателя, пилотите попитаха колко е дълга полосата и от кулата не знаеха. Включи се пилот на Луфти и общо взето той даде информацията.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Дори някой да влезе с връзки после го разкарват, не случайно тази длъжност е първа категория, и никой шеф няма да си сложи главата в торбата заради някой неграмотник. Малко по малко ще го разкарат, ще му намерят място колкото да не пречи на другите и пак ще си търсят някой знаещ и можещ.

Така че, пробвайте.

Връзка към мнение

   За РП е кофти това възрастово ограничение. В УК дори не искат и висше само 18г и средно. А особено за днешната "младеж" каквито търсят 24-25 думата отговорност масово е табу (не всички, но една голяма част). Само, че дори и зам. дир, оперативни или там както се води, който отговаря за подборите на техническите кадри, поне по моите критеии, не успя да даде смислен отговор защо е толкова  ... опита да каже че професията била за млади хора, имало голямо натоварване (това беше на един от подборите за инженерния състав и човека се обърка да попита някой кандидатствал ли е за рп и като получи положителен отговор пита ииии и получи отговор от няколко човека едновременно - мн сме дърти според Вас) - абре аз поне между редовете прочетох що да Ви взимаме на 33-35 като може да Ви вземем на 22-24 да Ви обучим за 2 г и да ви ползваме поне 10 год повече от др ако вдигнем възрастта. Не споря, че професията е мн отговорна и всяка стотинка която получават като заплащане тези хора са си ги изработили многократно! Но според мен вдигане до 33 или 35 би им донесло повече читави хора на хоризонта. Друго интересно забелязах есенната кампания м.г. допуснати след документна проверка - 500, пролетна т.г, - 110. Желая им успех с намирането на кадърните бъдещи РП сред тях.

 

Инак освен за РП гледам и ИТС отдела им търси хора. Там си мислех че поне ТУ Сф бълва читави а то се получи веселба - на първи етап елементарен общ технически тест ИТ (компютърен хардуер, софтуер, мрежи, ОС) ... 67% удариха гредата  ... втора цедка изпита английски - още 50% аут (е тука и на мен не ми достигна малко, но следващият път ... апропо теста си е 1:1 все едно се явявате на FCE) ... а за по-мин, год  където били пуснали як тест професионална компетентност за една позиция и го взели под 10% изобщо няма да го споменавам. Успех на всички желаещи :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Днешно време хората на 30 и няколко доволно често имат сериозни здравословни проблеми - диабети, инфаркти, инсулти, нерви и прочие ипрочие. Искат да се защитят, че като инвестират много пари, поне да са в по-млади и безрискови кадри.

 

Това може да е само една от причините и не знам доколко тябва да е така. Дали ще си променят политиката в бъдеще... пак не се знае :).

Връзка към мнение

По отношение на болестите възрастта 22-33 не е толкова определяща. колкото по-комплексни причини - начин на живот, семейна среда, тип хранене, фамилна обремененост и т.н. медицински фактори ... за пример скоро на едно мое комшииче дете на 9г му откриха диабет и е на инсулиново лечение - абсолютен ужас. Евентуално могат да дигнат възрастта ако ножа опре до кокала от тотална липса на читави кадри или пък ще почнат да внасят индийци/китайци и ще се слушат бисери на английският език в радио ефира.

 

 

 обучението е дълго и скъпоструващо и трябват дълги години да се изплати.

 

 

  Дълго, дълго, колко дълго ... назначените подписват договор за 5 г. почти без измъкване, значи за 5 г. работа при тях се избива обучението. Инак неустойката е главозамайваща - по 5 МРЗ за всеки месец до края на 5-те годинки неизпълнение ... следователно за момента курса излиза 5г х 12м х5 мрз = 300х420 = 126 000 лв (това за период на обучение от 18 до 24м през които се получава стипендия която по непотвърдени слухове е около 2к)  ... брей то frozen ATPL е по-евтино бре (около 48к евро в Гърция).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Инак освен за РП гледам и ИТС отдела им търси хора. Там си мислех че поне ТУ Сф бълва читави а то се получи веселба - на първи етап елементарен общ технически тест ИТ (компютърен хардуер, софтуер, мрежи, ОС) ... 67% удариха гредата  ... втора цедка изпита английски - още 50% аут (е тука и на мен не ми достигна малко, но следващият път ... апропо теста си е 1:1 все едно се явявате на FCE) ... а за по-мин, год  където били пуснали як тест професионална компетентност за една позиция и го взели под 10% изобщо няма да го споменавам. Успех на всички желаещи :)

Ти рано си се спасил :) Аз изкарах и следващите етапи и завърших на 9-то място. Конкурсът приключи в началото на януари. Взели са само две млади момчета с отлично владеене на CentOS. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Ехеее, ЧР там времето за нищо ли го нямат ? Два месеца цедки ? Или от пускането на обявата до назначаването 4 месеца,  въй. Би ли разказал за "онуй бързото на компютър" или казано официално как минава интервюто с практическа проверка на способностите и имаше ли още  етапи след него ? Предварително благодаря!

Връзка към мнение

Не искам публично да изпадам в детайли, но като цяло практическият изпит повтаря на практика около 80% от теоретичния тест. Но е още по-тежко, защото не приключваш с отговора на поставения въпрос, а навлизаш в детайли по него, обясняваш, обосноваваш се. Реално ако си минал първия тест с късмет или преписване, на този етап ще те разнищят :)

Имаше етапи от подбора преди и след практическия изпит.

P.S.: Назначаването идва поне 2-3 месеца след приключването на подбора по формални причини.

Редактирано от Ilian359
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Хм, тука стана още по-забавно ... значи щом практическият покрива теоретичния се минава ок ... да му мислят преписвачите както казваш ... междинните етапи са ми интересни ... апропо отношението все още ли е така приветливо като в началото или вече е гърчаво тогава?

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.