Прескочи до съдържание

Нова Зеландия - общи дискусии и въпроси


Препоръчани мнения

да, ние също наехме 2 коли на двата острова. 'Най-далавера' е да се вземе 'relocation deal' - ето примерно един сайт

https://www.transfercar.co.nz/. Ние си взехме точно така, като имай предвид че не можеш да избираш точна марка и модел - каквото ти се падне :) Но пък излиза много по евтино, защото в повечето случаи се плаща само застраховката за периода и имаш разни екстри като примерно взимаш пълна, връщаш празна и т.н.

Сега гледах този сайт и ми направи впечатление, че искат международна книжка + книжка от БГ в случая. Означава ли, че трябва да си извадя международна? Въобще не съм се замисляла до сега.

Лидия, би ли споделила вашия маршрут и разпределение на дните.  Редактирано от clete
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Гледах разни филмчета с полет, разходка по ледника и се запалих. Верно, че не е евтино, но да речем, че го приемам. Този вариант как ти се струва?

 

Ние имахме запазен тур, но го канселираха заради силен вятър, и в началото ме беше яд, но се радвам,че по добре така стана,защото цената,която тряваше да платим беше доста голяма, а за половината на тези пари си направихме разходка по ледник в Исландия ;) Но както каза Теди, разходка в НП Кук е задължителна особено ако сте любители на планините. Ние направихме Hooker Valley trek, post-2133-0-64733900-1475486653_thumb.jpgкойто е общо 3 часа,много лесен, минава се по 3 поджижни мостчета и е голям кеф, накрая на маршрута се достига до ледниково езеро където се откриват страхотни гледки

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

 

Лидия, би ли споделила вашия маршрут и разпределение на дните. 

 

Аз главно се водих от маршрута на Теди, само че ние имахме по малко дни. За мен Нова Зеландия е едно от най-красивите места, където сме били и определено времето не стигна...

Нахвърлям ти по долу ориентировъчен план, това намерих на компа засега, но мисля,че имаше малки промени в маршрута, а и както споменах по горе турът до глетчъра го канселираха, както й старгайзингът заради много облаци.

 

08.01.16 Flight to NZ at , arrive around 4 pm, rent a car and visit Moreaki Boulders and Katiki Point (тук пристигнахме късно и една груба лелка ни изгони много грубо... та трябваше да се върнем рано сутринта)

09.01.16 Explore Dunedin, Dunedin- Queenstown (3:30-4 hours drive), take Hill walk(3 return)

10.01.16 Milford sound excursion (тук не бях впечатлена, по скоро пътят до там е по-красив)

11.01.16 Explore Queenstown in the morning/evening and drive to Roys Peak (1-1:30) and hike (5-6 return) (това беше един от най-трудните преходи само баир и тва е... но пък гледките са страхотни)

12.01.16 Queenstown to Lake Pukaki and hike to Mt Cook (Hooker Valley Track 3h return)

13.01.16 Glacier tour starts 09:30 around 4 hours then drive to Lake Tekapo (1h),

and evening Mount John Observatory (stargazing)

14.01.16 Burkes Pass- Christchurch drive 2:30-3 h – time to explore

15.01.16 – Christchurch- Kaikoura drive 2:30-3 h (one way) and take heli or boat whale watching 

16.01.16- Christchurch-Rotorua, time to explore, Lake Taupo and drive to Tongariro (2:30-3 h drive)

17.01.16Tongariro – full day hike

18.01.16 Tongariro – Waitomo Caves (Spellbound Glowworm and Cave Tour)

 (2 h drive), tour around 3-4 h, drive to Rotorua

19.01.16 Rotorua to Wai o Tapo and then drive 3h to Auckland, time to explore

20.01.16 Flight back at 20:00 – relax and explore Auckland

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Съседният ледник, забравих му името, също се гледа с трек, но без хели и там цената е по-разумна. Мислех да го правя, но нещо не ни се вързаха часовете на тура с програмата и накрая продължихме на север.

Лидия, да, това предлагам и аз като вариант за лека разходка. Мястото е същото като от моята снимка, но видяно отдолу и отблизо. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

Лидия, да, това предлагам и аз като вариант за лека разходка. Мястото е същото като от моята снимка, но видяно отдолу и отблизо. :)

Теди, благодарение на теб направих ме страхотен маршрут, продължавай все така, с толкова много красиви панорами, още доста катерене и трекове ме чакат (ама е голям кеф ;) )

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Както казах, не сме планинари.

Hooker Valley Track  самостоятелно ли се прави или е с тур? 

Ние пристигаме на 2.05, т.е. вече ще е есен и се чудя от къде да почнем. Мислех, че първо трябва да летим до Куйнстаун - Милфорд саунд и езерата да видим първо, защото са най на юг. Обаче не ми се връзват обиколките, без връщане напред -назад. Ако се откажа от китовете, има ли смисъл да ходим до Крайсчърч? Смятам да отделя 10 дни за Южния и 5 дни за Северни остров - от него какво да видим? 

 Другото, което ми е важно е да направим винен тестинг/и нейде. :) Едното място, което знам  е срещу Оуклънд, остров намсикой, а другото по спомен около Нелсън. Идеи за изпитани места? 

Въобще разказвайте, моля!

Редактирано от clete
Връзка към мнение

Както казах, не сме планинари.

Hooker Valley Track  самостоятелно ли се прави или е с тур? 

 

Прави се самостоятелно, много е лесно, ето тук можеж да видиш информация за различните маршрути в НП Кук 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Теди, благодарение на теб направих ме страхотен маршрут, продължавай все така, с толкова много красиви панорами, още доста катерене и трекове ме чакат (ама е голям кеф ;) )

Радвам се, още 2 магеланци ми казаха същото... :)  Всеки мой маршрут се върти около няколко панорамни гледки. Само Мадагаскар беше изключение и вероятно, затова не се превърна в любима дестинация. :)

 

За винени тестове инфо не мога да дам, а маршрута, който препоръчах не е за планинари. Всяко място може да се обикаля с кола и лежерни разходки.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

stefanrusevкак ще разпределите времето? Аз съм в сериозни размисли да летим ли до Роротонга или където и да е по островите. Имаме 15  пълни дни в НЗ. Има толкова много да се гледа...Благодаря![/size]

 

И всички, които могат да помогнат, моля да се включат . Месец май ще сме там, [/size]

В момента jetstar имат промо до Раротонга от Окланд за €130 в една посока, промото изтича днес ..

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте отново в тази тема! Снощи гледах отново Хобит и реших, че е време за въпроси. 

Искам да помоля за помощ за оформяне на програмата ми  и предложения за нощувки, транспорт и всички детайли, които ви дойдат на ум. За момента съм купила само полетите София - Лондон - Банкок - Оуклънд - Банкок - Лондон - София. Между Северен и Южен остров ще използваме вътрешни полети - все още не съм купила. Та ето планът за момента:

 

30,04,2017  Полети - 3бр. 

 

02,05,2017  10,45 пристигаме в Оуклънд.  Полет AKL - Dunedin 14.10 - 16.00. Взимаме кола и отиваме да спим. Моля за препоръка за място за настаняване.

 

03,05,2017  Dunedin - Moeraki - Dunedin - разходка из града и нощувка.

 

04,05.2017  Dunedin - Kaka point - Nugget  point - Te Anau - нощувка. Препоръка?

 

05,05,2017 Te Anau - Milford Sound - круиз - Queenstown - нощувка. Смятам тук да сме 2 нощи и ако имате преедложение, ще съм благодарна. В зависимост от времето на мсто ще преценим дали да карам до Милфорд саунд или да вземем организиран транспорт. Заради есенният период започваме и от най- южните части с надежда да уцелим по - добро време.

 

06,05,2017  Queenstown   - какво да не пропускаме да видим или направим тук?

 

07,05,2017  Queenstown - Glenorchi - Arroutoun- Wanaka  - тук имам чуденка дали да спим в района или да продължим към Pukaki.

 

08.05.2017  Pukaki - Mount Cook - Hooker Valey Track - Tekapo -  в зависимост от това дали сме спали до Уанака или около Пукаки си мисля, че можем да отпътуваме в посока Крайсчърч и да нощуваме там. Тези два дни са ми най-несни за Южния остров.

 

09,05,2017  Chrischurch - Akaroa - Chrischurch - нощувка близо до летището.

 

10,05,2017 Полет до Северния остров. Не мога да реша до къде и как да направим обиколката там. Оказа се, че има страшно много места, които искам да видя, а времето няма да стигне.

Та, първият ми вариант е полет до Napier в 8,45 - 10,15. Желанието ми за този град е, че е малко по- различен като архитектура, уж. И основното е, че тук искам да направим обиколка из винарните в района. Тестингът на вино ми е много важен   :)  За това и смятам да не взимаме кола веднага.

11,05,2017 Napier - Taupo - тук умувам дали да направим една обиколка около Tongariro National Park, като ще е само обиколка по пътя с колата и малки разходки. Не можем да катерим за съжаление.

Или да направим обиколка с корабче из езерото Таупо. След това можем да отпътуваме към Rotorua.

 

12,05,2017  Rotorua - какво и как да видим като последователност? Предпоръки за хотел, моля?

 

13,05,2017 Rotorua - Matamata - Hobiton - иска ми се да се отправим към Coromandel за 2 нощувки. Кое градче да изберем? 

 

14,05,2017 В този ден ми се иска да се поглезим малко в някой СПА център, четох, че има доста. Но преди това да направим обиколка на полуострова. Какъв маршрут ще препоръчате?

 

15,05,2017 За този ден не съм измислила. Вариант е да се пътува на север, но до най - северната част, където има интересни места, няма да можем да стигнем. Къде да отидем?

 

16,05,2017 Auckland - Waiheke iland - Auckland  - предложение за хотел и какво да видим в Оуклънд?

 

17,05,2017 В 13,10ч. Излитаме към Европа, ако успеем да видим нещо - видим.

 

18.05.2017  В 7,15ч. кацаме в Лондон и имаме ден и половина тук. Ще летим към Софи на 19,05,2017 в 17,05ч пак от Хийтроу, за това ще търсим хотел в близост до пряка транспортна връзка. Ще се разходим кратко из Лондон, след като все сме минавали транзит.

 

Приемам всякакви съвети и препоръки. Програмата подлежи на промяна и ми се иска да  направя най - добра. За колата - карам аз, не съм пробвала наобратно, но при положение, че шофирам нонстоп от N - години, смятам, че ще се справя. На Северния остров има възможност част от път да се мине с автобус, особено, ако пуснат отново оферти като тази, валидна до края на март. Очаквам да сте активни, така или иначе има сериозна магеланска група с предстоящи пътувания към Средната земя. Благодаря!

Редактирано от Цвете
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Да повдигна темата. Според Атласа в Нова Зеландия са били 40 магеланци. Имам надежда, че ще се включат поне няколко. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не съм правила настаняванията, а и вече нямам спомен къде сме спали, затова не пиша. В Оукланд бяхме тук: http://www.jucyhotel.com/  и ползвахме техните коли под наем с отстъпка.

Ако се колебаете за нощувка между Пукаки и Уанака, изберете второто езеро. Град си е и има доста настанявания. Пукаки е парк с ферми наоколо. Да се отседне в тях е много атрактивно, поне за мен беше, но цената е по-висока.

За Тонгариро, обиколка с кола според мен е безсмислена, по-добре отделете повече време за Коромандел. Там е красиво, ще ви хареса.

В Куийнстаун се качвахме с лифт до хълм с гледка. Там трябваше да правим по-дълъг трек с готина панорама, но валеше, имаше мъгла и пропуснахме, та се бях отдала на мързел и почивка. :)

Относно маршрута, за да е най-добър трябва да си го направиш сама. Разгледай снимки и прецени. Добрата програма е нещо индивидуално и всеки я разбира по различен начин. :)

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря Теди!

За Тонгариро си мислех, че ще можем да видим поне малко от вулкана, обикаляйки по пътя. Ще го мисля.

За индивидуалната програма си права и точно това се опитвам да сътворя , но ми трябва мнение на минали по пътя.  :)

Връзка към мнение

 

04,05.2017  Dunedin - Kaka point - Nugget  point - Te Anau - нощувка. Препоръка?

 

05,05,2017 Te Anau - Milford Sound - круиз - Queenstown - нощувка. Смятам тук да сме 2 нощи и ако имате преедложение, ще съм благодарна. В зависимост от времето на мсто ще преценим дали да карам до Милфорд саунд или да вземем организиран транспорт. Заради есенният период започваме и от най- южните части с надежда да уцелим по - добро време.

 

 

За 04.05 мога да се съглася ако ще се спира за кратки фотосесии, ама за 05.05... че и с круиз.... това си е поне 7 часа с кола!!!!

Добре де, в НЗ само природа ли има за гледане? 

От новини и форуми разбирам че все още е немислимо да се ходи до Kaikoura ?

Редактирано от stefanrusev
Връзка към мнение

Добре де, в НЗ само природа ли има за гледане? 

На теб какво ти се гледа? Градовете им са много приятни. Влизах и в един музей на Южния остров, който беше направен като селце от времето на златната треска, с магазини, училище и всичко останало. Имаше истински истории на колоритни личности живели по това време, представени с фотографии, даже и на запис вървяха. Стоиш си в някакъв салуун и слушаш разказа на кръчмарката ирландка. На мен ми беше интересно. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На теб какво ти се гледа? Градовете им са много приятни. Влизах и в един музей на Южния остров, който беше направен като селце от времето на златната треска, с магазини, училище и всичко останало. Имаше истински истории на колоритни личности живели по това време, представени с фотографии, даже и на запис вървяха. Стоиш си в някакъв салуун и слушаш разказа на кръчмарката ирландка. На мен ми беше интересно. :)

Разглеждам тези, обаче повечето възможности са край Kaikoura или поне в Canterbury....

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пингвини видяхме близо до Моераки. Морски лъвове имаше на много места. В района на Дунедин също имаше място за наблюдение на птици, но платено като атракция. Папагалите са по пътя към Милфорд саунд, птиците ганети ги имаше около Оукланд. Киви също видяхме някъде край пътя. :)

Връзка към мнение

Пингвини видяхме близо до Моераки. Морски лъвове имаше на много места. В района на Дунедин също имаше място за наблюдение на птици, но платено като атракция. Папагалите са по пътя към Милфорд саунд, птиците ганети ги имаше около Оукланд. Киви също видяхме някъде край пътя. :)

..някъде край пътя.... е браво!!!!  :(

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

За 04.05 мога да се съглася ако ще се спира за кратки фотосесии, ама за 05.05... че и с круиз.... това си е поне 7 часа с кола!!!!

Добре де, в НЗ само природа ли има за гледане? 

От новини и форуми разбирам че все още е немислимо да се ходи до Kaikoura ?

Да, на 4,05 ще отидем до тези места - пътя е 1 -1,5ч. снимки, разходки и после към Те Анау. От разказът на Тони черпя информация, че като се тръгне сутринта от Те Анау към Милфорд Саунд пътя е 2ч + спирките максимум още 1ч., като се познаваме. Круиза е 1,5ч. и след това е напълно възможно да се стигне до Куйнстаун. Това знам от Тони. А дали ще ни се случи.... Ако е много студено и вали със сигурност ще вземем екскурзия. И там го дават Куйнстаун- Милфорд Саунд- Куйнстаун - 12ч.

Вие как ще действате? Давайте идеи, та дано ги измислим правилно нещата   :)

Редактирано от Цвете
Връзка към мнение

Пътят към Милфорд саунд е най-красив по време на дъжд. През 50 - 100 м се образуват водопади, фантастична гледка. Ние постоянно спирахме. Пак по път видях тази омагьосана гора. :)

post-181-0-62681200-1481667226_thumb.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Ама Теди, казвай ги тея неща!  :)  

Уникална снимка! Я дай още за нахъсване!

Вие как направихте този преход? 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

С кола от Те Анау, спахме там в хотела и на другия ден се прибрахме. Имахме повече дни и се наслаждавахме на мах.

Връзка към мнение

Къде сте спали? Аз до колкото разбрах на Милфорд Саунд хотели няма. Иначе има вариант да останем и втора нощ в Те Анау. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.