Прескочи до съдържание

Избор на дестинация в Европа, помощ и съвети


Geoponos

Препоръчани мнения

Здравейте, налага ми се да изпълня едно обещание към синът ми , който е на 20 години, казано накратко, обещах му , ако го приемат в определена специалност в определен университет, ще му подаря една екскурзия за една седмица на една от любимите му дестинации, които не са малко. Имам нужда от вашите съвети, понеже аз в Европа съм обикалял ужасно много но само по бизнес ангажименти. Така.... дестинациите които са му любими, са

1. Англия селски райони с автентични къщички запазели се през вековете, области в които се прави сайдер и това е обичайната напитка през всички сезони. Нещо селско и обезателно красива природа.

2. Ирландия и нейните замъци и забележителности ( предимно малки крайбрежни селца със стара архитектура )

3. Франция и конкретно района Бретан

4. Скандинавия - само една държава измежду Норвегия, Швеция, Финландия, там където може да се види нещо през декември или януари, защото за тогава съм планирал седмицата .

ПС: Екскурзията е за двама, аз и той, понеже за тези 20 години, ние така и не успяхме да седнем на една маса и да си кажем , това, което може да си кажат баща и син, когато останат само двамата сами за цяла седмица, без да мислят за работа , която така или иначе ни е погълнала и не успях да разбера, кога това малко момченце стана мъж.

Благодаря на всички предварително за съветите и идеите, които се надявам да ми дадете, за да мога , когато имам време, да си направя един маршрут. Като условието е да не се обикаля много в държавата , а да се концентрираме в подходящ район, в който една седмица няма да скучаем, а нас ни радват както тревата, камъните, дърветата, старите селски къщи, крепости, паркове и градини, въобще места далеч от големите градове. Още веднъж предварително благодаря.

  • Харесвам 17
Връзка към мнение

За Франция и Бретан, на първо четене се сещам за обиколка почти по крайбрежието, в който има китни рибарски селца, корсарски укрепен град, природен резерват, останки от мегалити, сОлници и впечатляващо абатство (но и също толкова туристическо).

Може да започнете обиколката в южната част към Нант, оттам да минете през Геранд (където са солниците за морска сол), наблизо има и природен парк, продължавате към Карнакостанки от мегалити - същите, дето ги носи Обеликс на гърба си в комиксите за Астерикс), оттам - към Ван (укрепления и хубави църкви), оттам през Понт-Авен и Конкарно до най-западната част (рибарски селца). После нагоре - през Армориканския природен парк до Динан и Сен-Мало (крепостни стени, пристанище, откъдето са тръгвали изследователите на Канада и корсарят Сюркуф) и до Мон Сен-Мишел (архитектурно бижу). После може даже да поемете към плажонете на Нормандия, ако ви остане време (защото и там има какво да се види откъм китни градчета, катедрали и природа).

 

За съжаление, трябва да излизам за работа, но довечера мога да пиша още, ако имаш интерес към дестинацията

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Здравей :) Ще се опитам да ти драсна някои идеи за моите любими провинции в Англия довечера. Само където не съм убедена, че е правилния сезон за там - отивате зимата, когато няма да има цветя и настроението няма да е цветно... 

Връзка към мнение

От изброените май Франция най ще пасне, главно заради избрания период на пътуване. Другите държави не само, че ще е по-дъждовно и студено, но по на север и деня ще е ужасно кратък. Казвам го с мъка на сърцето, че си представям подобни разговори най-добре на по един Гинес в комфортен ирландски пъб...но наистина по друго време на годината. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

От изброените май Франция най ще пасне, главно заради избрания период на пътуване. Другите държави не само, че ще е по-дъждовно и студено, но по на север и деня ще е ужасно кратък. Казвам го с мъка на сърцето, че си представям подобни разговори най-добре на по един Гинес в комфортен ирландски пъб...но наистина по друго време на годината. 

 

На почти същото мнение съм, макар че не бих отписала Ирландия. Там времето е много меко - когато бях Януари, беше много хубаво. Но със дъжд - който е постоянен реално, така че това не трябва да бърка никого. Но да, денят е много кратък. Ама пък пъбове, Гинес, мъжки разговори... млъкнах, че ще се отнеса :)

 

Франция - никакви акъли няма да давам за там - имаме си прелестен агент Роца. Но пак да кажа от личен опит - много е студено. Поне на мен :) Френските и английските провинции са уникални, обаче - да не ги видиш пролетта или лятото, с цялата цветна бухналост... В този контекст Ирландия сякаш печели, защото зеленото си е постоянно зелено. Не че в Англия не е залено, но е различно.

 

За Скандинавието не мога да взема отношение... 

Връзка към мнение

Изключително съм ви благодарен, вие наистина сте едно богатство, което аз оцелявам. Така.... Скандинавия отпада и вероятно скоро няма да бъде на дневен ред, поради заетостта ни през топлия период на годината и възможността единствено по новогодишните празници да се откъснем от ежедневието ни.

Оставям вратичките отворени за Бретан и Нормандия, така също и за Ирландия. Апропо: и двамата със синът ми мразим жегите, обожаваме дъжда и студа, стига да е в нормите, без аномалии и катаклизми. Преписвам си първия пост , ( всъщност разпечатвам си го като мини пътеводител, върху който ще си начертая план и график, очаквам и някой да се включи за Ирландия. Принципно и двамата сме фенове на зеления остров, не само заради езика, който го използваме, ами и заради любимите си книги. Идеята и въобще цялата концепция е отсядане в семейни хотелчета, може и само един, който да е в центъра на района , който смятаме да обиколим, като основното изискване е района да е селски ( задължително ), градовете ни стресират и това е изключено .Поразгледахме преди малко интерсни хотели в Ирландия , които ще ни върнат стотина години назад и вече си набелязахме някои, но за да бъдем съвсем точни, трябва да изберем и район, а ние си нямаме никаква идея къде. Що се касае до Бретан, смятаме утре вечер да обърнем повече внимание на тази дестинация и да се концентрираме малко и там, да да отсеем наистина по добрия вариант за нас.

Още веднъж благодаря ви за отделеното време .

Връзка към мнение

Аз имам малко опит с Ирландия, но мога да попитам една колежка ирландка за препоръки :) Ще изровя едни снимки и от там, но сега само да споделя за Англия. Искрено, искрено препоръчвам да отидете някога там, 

 

Една от моите най-любими части - Cotswold, но тя се прелива с Buckinghamshire и още едно-две великолепни графства. Обаче трябва да се иде късна пролет или лятото. Всъщност, сигурна съм, че и зимата ще се забавлявате, но няма да е така уникално цветно... 

 

13652972_10208176815435465_8492709841053704038_o.jpg

 

13667716_10208176816275486_6336712695538604701_o.jpg

 

13876434_10208176801515117_3295919759834443729_n.jpg

 

13882290_10208176800515092_5750899913520262211_n.jpg

 

13895077_10208176798075031_7938728083715549556_n.jpg

 

13912484_10208176801755123_8605856684194694255_n.jpg

Връзка към мнение

За Ирландия според мен точният район е в югозападната част - Ring of Kerry, Дингъл, както и по на север - Burren, Kilkey, Cliffs of Moher. Ще си отиде седмица там с приятно темпо. 

 

Относно спането, в Ирландия го има и това да спиш в замък, но е доста скъпо, ще прецениш дали си заслужава и дали може да си позволиш. Мисля, че 300€ на вечер е най-евтиното. Каквото и да е, ще се наложи да сменяте, което не е голям проблем, просто няма една перфектна локация равноотдалечена от всичко. 

 

Ако може да изчакаш до понеделник, имам един приятел ирландец, който си умира да помага и знае ужасно много за цялата дъжава. Ще хвана да му пиша какво търсим и какво би препоръчал. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ако може да изчакаш до понеделник, имам един приятел ирландец, който си умира да помага и знае ужасно много за цялата дъжава. Ще хвана да му пиша какво търсим и какво би препоръчал. 

 

И други ще слушаме :) 

Връзка към мнение

Здравей Rainy , моят приятел доктор Петров, който живее в Англия, точно преди седмица ми препоръча точно този район, правили са двудневни екскурзии за уикендите, които можело човек да се запише онлайн и аз доста се двуомях, но след като видях снимките които си публикувала, ще излъжа , ако не кажа, че ме грабнаха от раз. Ако снимките на двете легла са от някой хотел, много моля за линк към хотела, аз вече съм пленен от атмосферата , току що се прибра синът ми от нормалната си вечерна разходка и двамата се наслаждаваме и вече се пренесохме там.

 

Георги, ( адаш :) ), за спането в замъците си прав, прегледахме две популярни търсачки и нещата са сериозни, но пък намерихме един хотел, който изключително много напомня атмосферата от двайсетте години на 20 ти век, което именно търсим, не смятаме да се връщаме много назад във времето. Що се касае до района, да, отново съвпадение, ние се насочихме югозападно от Дъблин и мисля, че съвпада с твоите предложения. Ще се радвам разбира се на нови идеи, все пак имаме почти два месеца до пътуването ни. Като пак да отбележа. Интересуват ни само и единствено селските райони. Предпочитаме да седнем в селския хоримак на селце със сто жители и да опитаме някой домашен сайдер и домашно овнешко с варени картофи, отколкото да обикаляме в техните модерни полиси :)

 

ПС: Нямам никаква идея, защо половината ми пост е с друг шрифт, така също и нямам никаква идея, как успех да го постигна, за което се извинявам , опитах се да го оправя но не мога , сори.

Връзка към мнение

Здравей Rainy , моят приятел доктор Петров, който живее в Англия, точно преди седмица ми препоръча точно този район, правили се двудневни екскурзии за уикендите, които можело човек да се запише онлайн и аз доста се двуомях, но след като видях снимките които си публикувала, ще излъжа , ако не кажа, че ме грабнаха от раз. Ако снимките на двете легла са от някой хотел, много моля за линк към хотела, аз вече съм пленен от атмосферата , току що се прибра синът ми от нормалната си вечерна разходка и двамата се наслаждаваме и вече се пренесохме там.

 

 

С удоволствие :) Това е хотел, да - по-точно е грехота да се нарече хотел. Къща за гости е :)

 

Бях с приятелка (магеланка :)) - и тя остана изключително очарована от маршрута ми - за който признавам, се постарах. 

 

Ето адреса - ферма от 16 век.

 

http://www.somerfordhouse.co.uk/

 

Контактите с тези места са обикновено лично - по телефон и мейл, платих резервацията по банков път. И никак не беше лесно да намеря свободно място. Искам да кажа, че тривиалните букинг системи много не са в полза :)

 

Беше прелест... А после мога да ти разкажа за Уелската провинция и най-добрата храна в най-дивото място, която съм яла в живота си :)

 

Ако имаш фейсбук, ето един мой скромен албум. С удоволствие ще помогна да си направите свой.

 

https://www.facebook.com/galya.radeva/media_set?set=a.10208176797595019.1073741864.1153895655&type=3

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Cotswolds е невероятно място през пролетта. Но в Англия времето винаги си е непредвидимо. Проблем през зимата е късият ден, но не е непреодолима пречка. Най-лесно става с полети до Бристъл на Wizzair. Ние нощувахме в Bath, който също си струва да му се отдели поне един цял ден. Има редовен транспорт дотам с автобуси от летището. Горещо ти препоръчвам да се запишете в еднодневна екскурзии на Mad Max Tours. Оценките в tripadvisor са повече от заслужени. Групите са малки (до 15 души) пътува се с микробусче, а екскурзоводите им са невероятни. http://www.madmaxtours.co.uk/

За съжаление, през зимата не предлагат целодневния тур в Котсуолдз, но комбинираният тур на Стоунхендж, Ейвбри, Лейкок и Касъл Куум е през цялата година и за нас беше неповторимо изживяване... И все пак включва едно  от Котсуолдските селца :)

 

Иначе на мене Ирландската провинция (особени графство Кери) ми е мечта отдавна, но моите приятели отиват в Дъблин само за да запиват в пъбовете, поради което аз все и не стигам до Ирландия.

 

П.П. В Castle Combe (в Котсуолдз) също може да се нощува в господарското имение (няма крепостни стени, но не отстъпва на замъците)... Ама за 400 паунда и нагоре за нощувка. ;)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да, хареса ми линка, особено условията които описват и изискват, примерно, ... закуската се сервира от толкова до толкова, но ако желаете можем да се съобразим с час определен от вас :) :) :) , района е южен оксфорд, леко на запад, екстра, там е и митичния и несъществуващ град Костън в един популярен сериал, все около Темза, интересен район определено... та .. какво за уелската храна ??? След малко трябва да ходя на работа, а аз още не съм легнал, ужас :)


 


Cotswolds е невероятно място през пролетта. Но в Англия времето винаги си е непредвидимо. Проблем през зимата е късият ден, но не е непреодолима пречка. Най-лесно става с полети до Бристъл на Wizzair. Ние нощувахме в Bath, който също си струва да му се отдели поне един цял ден. Има редовен транспорт дотам с автобуси от летището. Горещо ти препоръчвам да се запишете в еднодневна екскурзии на Mad Max Tours. Оценките в tripadvisor са повече от заслужени. Групите са малки (до 15 души) пътува се с микробусче, а екскурзоводите им са невероятни. http://www.madmaxtours.co.uk/

За съжаление, през зимата не предлагат целодневния тур в Котсуолдз, но комбинираният тур на Стоунхендж, Ейвбри, Лейкок и Касъл Куум е през цялата година и за нас беше неповторимо изживяване... И все пак включва едно  от Котсуолдските селца :)

 

Иначе на мене Ирландската провинция (особени графство Кери) ми е мечта отдавна, но моите приятели отиват в Дъблин само за да запиват в пъбовете, поради което аз все и не стигам до Ирландия.

 

П.П. В Castle Combe (в Котсуолдз) също може да се нощува в господарското имение (няма крепостни стени, но не отстъпва на замъците)... Ама за 400 паунда и нагоре за нощувка. ;)

Отново невероятно подробна информация, благодаря за което.. 400 паунда няма да дам за нощувка в закък, това е от ясно по ясно, както казах , предпочитам в селска плевня, да съм близо до селото, отколкото да се вживявам на рицар от Тевтонския орден :) .. Линка е много добър утре ще го доразгледам, защото от час съм се захласнал по ето този линк http://www.visitmidsomer.com/guided-tours/,  за кратки екскурзии, които са повече страст на синът отколкото на мен, за мен е достатъчно да отида в Кю гардън и мисията е изпълнена :)

Връзка към мнение

Понеже чукча е писател, но чукча е недочитател, бях пропуснала, че пътуването е през зимата. :lol:

Както казва Рейни, и в Бретан си е студено зимъска, а още повече е ветровито, особено по крайбрежието, което допринася за усещането за студ. Но щом не сте по жегите, още по-добре. Само ще ви трябват непромокаеми дрехи и обувки. По принцип зимите са меки (тоест рядко пада под нулата, по-скоро е около 5-10 градуса) и вали, затова е общо-взето зелено по полянките и приятно за окото. Но съм съгласна, че най-хубаво е през пролетта и лятото, когато всичко е цветно и разлистено :).

 

За настаняването - ако търсиш къща за гости, може да погледнеш тук http://en.gites-de-france.com/holiday-rentals-Brittany.html(цените са за седмица, но доста имат и единични нощувки). А тук може да погледнеш за В&В - https://www.chambres-hotes.fr/region_chambres-hotes_bretagne_5_en.html или http://www.brittanytourism.com/accommodation/bed-breakfast

За съжаление, в Бретан съм била само в Сен Мало и Рен, затова не мога да препоръчам лично изпробвани адреси, освен един хотел в Сен-Мало.

 

А, сетих се, че и крайбрежните им фарове си заслужават отбивката. Ето малко снимки на някои от най-хубавите (за съжаление, само на френски) - http://mabretagne.com/les-plus-beaux-phares-de-bretagne

Редактирано от Роца
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Понеже чукча е писател, но чукча е недочитател, бях пропуснала, че пътуването е през зимата. :lol:

Както казва Рейни, и в Бретан си е студено зимъска, а още повече е ветровито, особено по крайбрежието, което допринася за усещането за студ. Но щом не сте по жегите, още по-добре. Само ще ви трябват непромокаеми дрехи и обувки. По принцип зимите са меки (тоест рядко пада под нулата, по-скоро е около 5-10 градуса) и вали, затова е общо-взето зелено по полянките и приятно за окото. Но съм съгласна, че най-хубаво е през пролетта и лятото, когато всичко е цветно и разлистено :).

 

За настаняването - ако търсиш къща за гости, може да погледнеш тук http://en.gites-de-france.com/holiday-rentals-Brittany.html(цените са за седмица, но доста имат и единични нощувки). А тук може да погледнеш за В&В - https://www.chambres-hotes.fr/region_chambres-hotes_bretagne_5_en.html или http://www.brittanytourism.com/accommodation/bed-breakfast

За съжаление, в Бретан съм била само в Сен Мало и Рен, затова не мога да препоръчам лично изпробвани адреси, освен един хотел в Сен-Мало.

 

А, сетих се, че и крайбрежните им фарове си заслужават отбивката. Ето малко снимки на някои от най-хубавите (за съжаление, само на френски) - http://mabretagne.com/les-plus-beaux-phares-de-bretagne

Много ниски, цени за нощувките, наистина не очаквах нещо подобно :), само не разбирам, защо къща от 18 ти век , 1778 година, е толкова модернизирана, поне да бяха запазили духа на 20ти век, искам да избягам от технологиите на съвременния свят, като телевизор, интернет и модерното обзавеждане и да попадна в истиснки селски дом, явно търсенето ще е по сериозно отколкото очаквах :)

......мдаааа намерих наистина автентични местенца за спане и то буквално на смешни цени, та и със закуска, нещо не ми се връзват нещата... има и джипиес координати , какво по хубаво от това, сега вече дилемата Бретан , Британ или Ейре си е вече наистина сериозна, мдаа

Редактирано от Geoponos
Връзка към мнение

Само да добавя едно хотелче към мнението на Роца: в Dinard, (Hotel des Tilleuls) много близо до Сен Мало, но и аз не съм убедена какъв ще е ефекта от едно пътуване през зимата. Студеничко ще е. Температурите не са ниски, но толкова влага и вятър.... че все едно е -10С.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Geoponos, цените варират в зависимост от периода. В сайта отначало виждаш най-ниската цена, която е в нисък период. Но по време на училищните ваканци, цените може и да са тройни. Затова задай вашите дати, за да видиш точната цена (ако не си го направил вече, разбира се :) ).

Редактирано от Роца
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Geoponos, цените варират в зависимост от периода. В сайта отначало виждаш най-ниската цена, която е в нисък период. Но по време на училищните ваканци, цените може и да са тройни. Затова задай вашите дати, за да видиш точната цена (ако не си го направил вече, разбира се :) ).

 

Аз само да добавя след лейди Роца - щях да го казвам и забравих...

 

Забелязах, че двамата господа искат да бъдат по тези места по Новогодишните празници. Да споделя - поне за Англия се резервира месеци напред. Много месеци... И цените определено се отразяват - не навсякъде, но е напълно възможно. Всъщност, в тези области цените се целогодишно високи, но наличността е малка и резервацията може да е проблем, ако не се направи рано.

 

Пожелавам най-добрия избор! :)

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Моя познат ирландец е отпуска до 12 октомври, ще го питам тогава. Няма да е зле и ти да ми напомниш, че е силно вероятно да забравя :)

Връзка към мнение

Изчетох ужасно много информация, още се двоумя между Бретан, Оксфордширската околия и и Ирландия и още съм съответно точно по 33 % вероятност за всяка една от тях. При условие , че не съм почивал, мисля някъде  от 2013 година, освен на Коледа и Нова година по два дни, то ни е простено да се поглезим, а като се сетя що пари се трошат по ресторанти в България за месеца, то там ще си е направо евтинийка. lyubina , разгледах предложението ти и си го отбелязах вече :) , благодаря.

Връзка към мнение

Аз само да споделя за онова Уелско чудо, на което попаднах преди три години. Беше уикенд, подобен на вашето намерение - само за мен и сина ми, философски разговори, вино, уникална храна, безсрамно високи цени :) Правехме го (поне) веднъж годишно, откакто замина да следва в чужбина (тогава аз си бях в България).

 

Този уикенд специално завърши с мач на Манчестер Юнайтед на техния стадион - мечта на сина ми. Трябва някога да ти разкажа как се сдобих с билети. Така не съм крякала от кеф почти никога  :lol:

 

Та погледни тук: http://www.felinglais.co.uk/index.htm

 

А менюто беше от сорта (преписах си го от архивите):

 

A Mise en Bouche 
 
Spiced Pumpkin Soup 
 
Roasted Smoked Aubergine, Mozzarella with a Spicy Tomato Sauce
 
Welsh Rarebit with Smoked Haddock
 
Roasted Welsh Lamb Rack, Bacon, Pea and Lettuce Broth
 
Apple Rum and Raison Crumble [with cream, ice cream or custard]
 
И още много. И млъквам :)
 
П.П. Имам албум и от там.
Връзка към мнение

Здравей Георги,

Основателя, вече ти е посочил район за Ирландия, който аз подкрепям с двете ръце. Като изходна точка може да ви е градчето Гленгариф и оттам бавничко да се качвате на горе. Особеност е, че там няма нищо мащабно ( изключвам столицата) ако сравняваме държавите Юк, Франция. По пътя даже от Дъблин към югозапада е по-вероятно да отбиете в попътен пъб, който е задължителен дори на селца с по пет къщи. Което ме подсеща всъщност, колко е хубаво да си пиеш пивото в пъба на пристанището измежду рибари, върнали се преди малко от морето, навън да ръми приятно дъждец и онази пропита миризма на уиски и бира, която лъха от всеки стар пъб там..еххх, доходи ми се пак!!!

Времето за декември - януари е меко, но с чести превалявания,очаквайте по крайбрежието да има мъгли, които да попречат на чудните келтски гледки в района.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Така, направо ще пусна отговора на моя приятел от Ирландия. Препоръча Wild Atlantic Way: http://www.wildatlanticway.com/, не знам как не се сетих и аз, общо взето обиколка около ирландското западно крайбрежие. По начало е туристическа пътека, но много от местата са свързани и с автомобилни шосета. Приятеля ми отбеляза няколко от по-интересните и задължителни места (в червено по-долу) според него, направо пускам отговора:

 

 

This website is a good reference;-

 

http://www.wildatlanticway.com/explore-the-route

 

I have taken some extracts, and highlighted some names of places!

 

 

tour connemara's captivating Coast 

This coastal driving route takes you from Clifden to Galway City visiting Ballyconneely, Roundstone, Carna and Spiddal along the way before returning to Clifden - a distance of approximately 123km (77 miles) through a wonderfully scenic Connemara landscape brimming with granite rock and countless sea inlets. 

Start Your Journey

From Clifden take the R341 south along the jutting coastline to Ballyconneely stopping off along the way at Derrigimlagh, a Wild Atlantic Way Signature Point, where a monument marks the landing point of the first non-stop transatlantic flight by Alcock and Brown in June 1959. Further along the route make time to stop and enjoy at least one of the many tiny beaches that dot this unique coastline as you travel onward towards the popular, picturesque seaside village of Roundstone. 

Before entering Roundstone a visit to the two almost-tropical back-to-back beaches of Dog’s Bay and Gurteen Beach is a definitely worthwhile. Roundstone itself is a lovely village to take a stroll around and perhaps have a bite to eat in, before continuing north and then westward towards Galway City. 

If time allows divert at Costelloe (Casla) and explore Ceantar na nOileán - a group of islands connected to the mainland by a series of bridges and causeways. Closer to Galway City, Spiddal is a haven for Irish handcrafts and culture where 10 in-house artisans design and sell their beautiful wares.

From Spiddal it is a very short journey into Salthill and Galway City, ‘The City of the Tribes’, a truly romantic, charming and eclectic city of Celtic and Spanish heritage.

 

 

WEST MAYO DRIVE

 

This route begins at the cosmopolitan, award-winning town of Westport and then continues north and west along the inner and northern shores of Clew Bay to Newport, Mulranny and Achill Island before returning to Westport, a distance of 86km (54 miles), approximately. As you take this drive to Achill Island you will notice that the 42km Great Western Greenway runs close to the road for much of the journey.

Start Your Journey

From Westport first take the N59 northwards to Newport, a friendly coastal town with an imposing viaduct bridge over the Newport River. With this area of Mayo also showcasing a host of superb cross-country looped walks of varying grades, you'll find plenty to explore.

Mulranny village boasts, amongst other things, a unique variety of Mediterranean heather, some of the last remaining old native Irish goats and a causeway across Trawoughter Bay built in 1889 to give access to the beautiful beach. Leaving Mulranny follow the R319 along the northern shore of Corraun Peninsula and enjoy views across Annagh Island and Inishbiggle, to Dugort on Achill Island in the distance. Alternatively take the Atlantic Drive route from just west of Mulranny along narrow cliff-top roads on the south coast of the Currane Peninsula with its spectacular Atlantic Views out to Clare Island. When you rejoin the R319 just turn left and continue to Achill Sound where a sculptural swing bridge joins the mainland to Achill Island, Ireland’s largest offshore island.

Achill Island is famed for its rugged landscape, dramatic cliffs and impressive array of Blue Flag beaches and it is a very a popular location for watersports of all kinds. Follow the R319 all the way to its end at Keem Bay
, a stunning, sheltered horseshoe-shaped beach nestled between Benmore cliffs and Croaghaun Mountain, and a Wild Atlantic Way Signature Point.

If you’re really lucky the dolphins will be in situ to provide the entertainment as they often spend hours here practicing their aerial gymnastics! 

 

SLIGO COAST

 

Day 1

Starting at Signature Point Mullaghmore Head, surf, stroll or even freedive by the sandy shores of this breathtaking spot. The fishing village of Mullaghmore is a seaside-lover’s and surfer’s paradise thanks to the mighty ‘prowler’ waves that draw pro surfers and spectators alike to the sandy shores of Mullaghmore Head. Located between Cliffoney and Grange, the serene white beach is approximately 3km long and offers stunning Atlantic seascapes.

Then take a horseback ride with a local operator across lesser-known scenic spots for a truly amazing coastal experience. Enjoy saddle-top ocean panoramas from places such as Streedagh tidal lagoon and by
Conors and Dernish Islands in the picturesque north of the county. 

Stay overnight in Ballincar or Sligo town.

Day 2

Take in a round of golf at one of the county’s many top-class golf courses, or get your wetsuit on for a stand-up paddleboard lesson in Strandhill and glide through beautiful scenery via rivers, lakes and sea. 

Rent a bike and take a leisurely cycle or local operator’s tour around beautiful Knocknarea Mountain. Winding through striking lowlands at the foot of the mountain and along the coastal road, enjoy views of Ballisodare and Sligo Bay, the Dartry Mountains, Coney Island
, the Ox Mountains, and the epic
Sliabh Liag (Slieve League) - the highest sea cliffs in Europe. 

After a day in the saddle head back to Strandhill for a lively traditional Irish music session in a local pub and stay overnight in the pretty town too.

 

Day 3

In the village of Rosses Point take a sea taxi from the pier out to the wilds of Coney Island. The island even hides a secret secluded beach for swimming, perfect for an invigorating dip.

If fishing is more your thing, set out for the day with a local operator from pretty 
Rosses Point and bring home the catch of the day.

With marvellous views of Oyster and Coney Islands from Rosses Point, end the day in this lively maritime village.

 

For Donegal have a look at this section.

 

http://www.wildatlanticway.com/itineraries/northern-headlands/donegal-cycling-route

 

The inishowen peninsula is on my “To-Do” list!

 

If you like I could organize to send some brochures?

 

Best Regards

Paddy

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Не знам на Geoponos дали ще му свърши работа, но приятелят Пади има едно голямо "благодаря" от мен :).

В момента точно правя маршрут/бюджет за Атлантик Уей за април догодина.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.