Прескочи до съдържание

Обезщетение при полет от САЩ... Дължи ли го АК в този случай?


Препоръчани мнения

Сестра ми в момента пътува от JFK към DUB с полет на United, който трябваше да пристигне в 07:05 и в 10:00 да си хване полета на Blueair до Букурещ. На летището в Ню Йорк обаче е имало проблем със системата за чекиране и километрични опашки, съответно сестра ми е изпуснала полета. Прехвърлили са я на по-късен полет, който излита в 22:30 от JFK и пристига в 10:00 на DUB. Купила е някакви билети набързо (още не знам, писала ми е във Viber през нощта, а сега е в самолета), но разбрах, че пристига в Букурещ с междинен полет от Барселона на Wizz.

 

Ясно е, че при положение, че не са на един билет, за полета от Дъблин до Букурещ не може да претендира нищо. Aко полетът на United пристигнеше навреме в 10:00 също нямаше да има право да претендира обезщетение, тъй като закъснението до крайната точка на билета й щеше да е 2:55 ч. Сега обаче виждам в разписанията на Дъблинското летище, че полетът й е закъснял и се очаква в 10:42, с което вече прехвърля 3-те часа, а разстоянието е над 5000км, така че ако това се води по вина на авиокомпанията, би следвало да има право на обезщетение от 600€ ако не бъркам? Въпросът е дали проблемите с чекирането на летището се водят по вина на авиокомпанията или не?

Редактирано от chandni
Връзка към мнение

1. Еврата са 300. 600 са за над 4 часа.

2. Според трактовката на един от най-големите посредници, Юнайтед не дължи обезщетение, защото не е регистрирана в ЕС, а полетът е отвън навътре: https://www.airhelp.com/en/know-your-rights

 

Ако полетите не са реално оперирани от тях, а от европейска АК, тогава нещата са други. Цитираш JFK, а Юнайтед не летят оттам, така че провери изрично да не са на Aer Lingus.

Редактирано от macf1an
Връзка към мнение

Оказа се, че билетът й е бил от Newark, закъснението е над 3 часа и половина, но бях с впечатлеието, че за полети до летише в ЕС важи, дори и АК да не е европейска.

Връзка към мнение

Мисля, че важи за полети към ЕС, без значение дали компанията е европейска, но аз не се смятам за спец по въпроса.

Връзка към мнение

Да, ама не ..

Ето опростено от Уикипедия:

 

 

  • travelling to an EU member state on an airline based in an EU member state

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Regulation_261/2004

 

Юнайтед си имат своя схема за компенсации, трябва директно с тях да се свърже, пък ако се направи на ударена и си иска по директивата парите, нищо няма да загуби :)

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.