Прескочи до съдържание

Будапеща за два и половина дни през ноември


lyusi

Препоръчани мнения

И ние сме за 2,5 дни, но в началото на декември. Много ми се иска в това кратко време да отскочим и до Сентендре. Заслужава ли си или да се концентрираме само върху Будапеща?

Сентендре е много приятно местенце, но ми се струва че е по-добре да го оставиш за друг сезон, различен от зимния.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

я да се включа и аз в чужда тема :) има ли нещо около Будапеща, което да е подходящо за посещение около Нова година с дете на година и половина. Може и да не е само нещо затворено, но нямам идея колко е студено по тва време :)

Връзка към мнение

И още нещо, което се сетих - форинтите оттук ли препоръчвате да ги купя или да обменям там? Засега съм купила колкото да платя нощувките, да имам за транспорт от лещището и да ми останат някакви пари за първия ден, че е неделя.

Редактирано от lyusi
Връзка към мнение

Аз сменям или оттук в Тавекс, или тегля от банкомат на ОTP, защото имам карта на ДСК и таксата е супер. Комисионните на чейндж бюрата са смотани и не излиза особено рентабилно.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Мерси, много полезно инфо, особено предвид факта, че нямам карта на ДСК.

 

С банкова карта на Булбанк също може да се тегли безплатно от банкомати на Уникредит в Унгария. Обменянето на пари в Унгария не е препоръчително, защото добрите бюра са малко извън центъра, но и при тях има данък транзакция, който е 0,3% от сумата. Плащането с евро също не е препоръчително, защото там където приемат евро курсовете са доста дървени.

 

Едно евро в момента е около 310 форинта и добрите чейндж бюра работят с 2-3 форинта марж. В центъра обаче има доста бюра, които работят с 20-25% марж. Маржовете на повечето банки са около 10-12% за малки суми в кеш.

я да се включа и аз в чужда тема :) има ли нещо около Будапеща, което да е подходящо за посещение около Нова година с дете на година и половина. Може и да не е само нещо затворено, но нямам идея колко е студено по тва време :)

 

По принцип е доста студено, но рядко има сняг. Добра програма за деца и възрастни през зимата е Тропикариума в мол Кампона цък

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

я да се включа и аз в чужда тема :) има ли нещо около Будапеща, което да е подходящо за посещение около Нова година с дете на година и половина. Може и да не е само нещо затворено, но нямам идея колко е студено по тва време :)

 

В Будапеща има един много симпатичен ж.п. парк-музей. Самия музей е бил гара навремето, която спират да използват в някакъв момент. Имаше доста локомотиви от различни години, на част от които можеш да се качиш, малко вагони, в които можеш да надникнеш. За децата имаше и две малки влакчета, с които да се разходят. Едното беше парно и, честно си признавам, и на мен ми се прииска да се кача.  :blush:

Като цяло го посещават предимно хора с деца, защото е интересно място, а и е с доста пространство, където могат да бягат. И аз не знам колко студено е по това време и не мога да преценя доколко е подходящо - цък. Стига се с автобуси 30, 30А или 230 от Келети.

 

За хапването, препоръчвам Bors-а за супи и сандвичи на крак. Доста е натоварено, не мисля, че има време без опашки, но храната си заслужава, а и персонала се справя доста бързо с всички поръчки.

Другото място, което много ни хареса, е Trofea Grill. Ресторантите от тази верига също са на принципа на бюфета - плащаш си и после е "all you can eat", но тук са включени и напитки в цената, за разлика от Октогона. Няколко са в Будапеща, ние бяхме в този на улица Visegradi. Моя съвет е да опитате плодовите супи. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Вече сме в Будапеща и първото впечатление е прекрасно. Хубаво време, коледен базар под носа ни /пред базиликата "Св. Стефан"/, греяно вино и уникално светлинно шоу на фасадата на Базиликата.post-1617-0-29317800-1480201546_thumb.jpgpost-1617-0-76964800-1480201583_thumb.jpgpost-1617-0-98769900-1480201708_thumb.jpg

 

Имам и клипче от светлинното шоу,но не успявам да го кача.

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Lyusi, светлинното шоу всяка вечер ли е или в определени дни? От колко часа е?

След седмица сме там и ще съм благодарна за всичко, което споделиш. Весело и незабравимо!!!

Връзка към мнение

Не видях някой да е писал за най-старото метро в континентална Европа. ЖП гарата, построена от компанията на Айфел, също си струва да се види. Не пропускайте и козунаците на пънче - тези с голямата дупка в средата. На Андраши освен нашенското посолство (с опадалите елементи от фасадата) има и една интересна книжарница с виенски салон на горния етаж - това от малко по-нетуристическите забележителности.

Сградите, които делят общ площад с Парламента, са другите проекти за сграда на Парламента - империята е имала доста пари и е построила 3-4 от проектите :)

Недалеч от Парламента е композицията с Рейгън, който гледа с усмивка към техния ПСА, заграден с прегради. Извън Будапеща има парк с композиции на тоталитарното изкуство - според мен не е нещо особено - същите начумерени хора от бетон, сърпове, чукове и петолъчки.

Руин бар е друго своеобразно преживяване, което е интересно и различно.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Може ли,моля, да дадете информация от мястото на събитието, как са температурите в Будапеща?С какви труфила да тръгваме?:))

Ние заминаваме във вторник и се връщаме в събота вечер.

Имаме 3,5 дни.За единия ден съм си уговорила гид на български.

Като се върна, ще дам инфо и координати, ако някого го интересува.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Днес е топло (9 С), но от утре виждам, че застудява, а и вечер е по-скоро студено. Предполагам ще обикаляте и коледните базари - обличайте се добре.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Днес е топло (9 С), но от утре виждам, че застудява, а и вечер е по-скоро студено. Предполагам ще обикаляте и коледните базари - обличайте се добре.

Благодаря ти, така мразя да се навличам! Поръчвам за другата седмица топло и слънчево. :)))

Връзка към мнение

За светлинното шоу не мога да кажа дали е ежедневно. Ние попаднахме на него случайно - тъй като Базиликата е на 200 метра от апартамента ни снощи хвърлихме куфарите и към 9 часа бяхме там. Докато се мотаехме из базара започна първото шоу, след около половин час имаше второ - различно от първото, но все така красиво.

Относно времето- снощи беше приятно, но днес излезе един гаден вятър, та само шапките и качулките ни спасиха от студа. Любимият още ми е сърдит, че го опънах 10 часа по улиците във ветрилника:) Та с две думи- носете си дебели якета и задължително топли шапки.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ето и отчет за днес:)

Започнахме със сутрешна обиколка на парламента, като пътьом минахме през площада на свободата и споменатата по-горе статуя на Рейгън.

Доволна съм от обиколката, подговили се бяха хората за визитата ни :)

Съжалявам, но по незнайни причини не успявам да кача снимки от там.

 

След това отделихме време за Базиликата- съкровищницата,панорамни гледки от купола. В самата базилика попаднахме на служба,само светата дясна ръка на св. Стефан не успяхме да видим, тъй както в неделя криптата работи от 13 до 17 ч.

post-1617-0-62156000-1480272617_thumb.jpgpost-1617-0-52536200-1480272663_thumb.jpg

След питателен обяд в района /наложи се да се скрием поне за малко от студения вятър/ попаднахме на следващия коледен базар на площад Vorosmarty /двете точки върху о-тата няма как да ги изпиша/ и оттам се включихме в следобедния free walking your.

Десертът в програмата беше гледката от замъка и рибарските кули по тъмно.

post-1617-0-41984300-1480273459_thumb.jpgpost-1617-0-53403100-1480273546_thumb.jpgpost-1617-0-41875800-1480273603_thumb.jpg

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Ох, пак ме хвана будапещенската носталгия  :rolleyes: ..., вече ще станат няколко години от последното ми посещение там, а имам някакъв особен сантимент към този град, вероятно и защото беше първата столица западно от София, която видях, и то още като ученик в гимназията ...

 

Vorosmarty /двете точки върху о-тата няма как да ги изпиша/ 

заповядай  - Vörösmarty   :) 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

След пешеходния маратон вчера, днес се возихме на почти всичко възможно:)

Кратката разходка до Операта беше последвана от пътуване до площада на героите с първата за Унгария и втората в Европа метро линия /наистина е очарователна с ретро спирките си/.

Носехме си бански и джапанки с идеята, че ако след изпълнение на културната програма/замъкът Хуняди и евентуално музеят на изящните изкуства/ имаме настроение, ще се топнем и в минералните басейни на Сечени. Всичко обаче работеше в полза на банята- и музеят, и замъкът са затворени за посещение в понеделник /замъкът няма проблем да се разглежда отвън/, така че прекарахме лежерен полуден в Сечени. Най- голям кеф е във външните басейни-няма друго такова удоволствие-при температура на въздуха 5 градуса в басейна е супер комфортно /водата е с 37-38 градуса температура/.

Киснахме се докато огладнеем, после пробвахме препоръчания по- горе ол инклузив ресторант до площад Октогон. Наистина е добър - има доста разнообразна храна и сметката за двама /с двете изпити бири, които не влизат в офертата/ беше около 3800 форинта /за сравнение вчерашния ни обяд около базиликата беше 13000 ф./.

Оттам поехме към Петьофи тер за разходка с корабче по Дунав, като пътьом видяхме най-старата църква /и сграда изобщо/ в Пеща.

Малко инфо за корабчетата от градския транспорт-тръгват от док 8 и са само четири пъти на ден. По-долу ще постна разписанието. Линия 12 не работи през зимата, така че остават само четирите курса на линия 11. Има и други варианти с туристически корабчета, разбира се, но са доста по-скъпи и с по-кратък маршрут. С тези от градския транспорт пътувахме близо час до последната спирка и цената им е 750 форинта. Вътре има маси и барче - може да се купят някакви напитки.

Ето разписанието

 

post-1617-0-36301800-1480362701_thumb.jpg

Будапеща е прекрасна от водата. Пак ми се получиха нощни снимките, но нямам нищо в телефона, ще качвам като се приберем.

От последната спирка на корабчето се прибрахме с метро до центъра и пак на коледен базар да посгреем тела с греяно вино :)

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Вече сме в София след поредния приятно прекаран ден в Будапеща. Днес идеята беше просто да се помотаем по улиците до обяд преди да потеглим до летището. Без да го мисля специално обаче се получи много приятно попълване на дупките от предишните два дни. 

Започнахме със Синагогата /всичко днес беше гледане отвън, тъй като разнасяхме и куфар/.

post-1617-0-58301900-1480453697_thumb.jpg

За да не губим ценно време взехме автобус дотам, което ни помогна да осъзнаем, че всъщност е много близо до Deak Ferenc Ter, където смятахме да се върнем по-късно за да продължим с разходка по "Ваци", а също така / в обратната посока/ недалеч е Унгарският национален музей.

Ето го и него

post-1617-0-76298400-1480454236_thumb.jpg

post-1617-0-90645000-1480454288_thumb.jpg

 

и Калвинистката църква на отсрещната страна на площада  

post-1617-0-23224800-1480454496_thumb.jpg

 

Върнахме се с автобус на Deak Ferenc Ter, за да стигнем до площад Vorosmarty, откъдето да започнем разходката по Ваци /оказа се грешка, тъй като след като изминахме цялата улица и излязохме на Халите, установихме, че се намираме на 200-300 метра от църквата от горната снимка, т.е. по-интелигентният начин  да проходим Ваци е бил в обратен ред - от църквата, през Халите, но тава са рисковете на първия опит - добивам представа за мащабите и разстоянията на място/.

"Ваци" е много красива улица, но не особено фотогенична /поне със сапунерката, с която снимам винаги нещо ми е в сянка и на снимките не виждам красотата, която очите ми са възприели/. Ето примери:

post-1617-0-19920900-1480455160_thumb.jpg

post-1617-0-25060200-1480455341_thumb.jpg

post-1617-0-33544400-1480455457_thumb.jpg

post-1617-0-12291700-1480455578_thumb.jpg

 

И краят на улицата - на площада срещу Халите

post-1617-0-50095800-1480455683_thumb.jpg

post-1617-0-64646700-1480455729_thumb.jpg

 

За довиждане пихме по едно греяно вино и на този площад преди да тръгнем за летището :)

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

А ето малко материал от предишните дни:

 

Парламентът отвън и отвътре

post-1617-0-03756300-1480456033_thumb.jpg

post-1617-0-53383100-1480456065_thumb.jpg

post-1617-0-49492000-1480456109_thumb.jpg

post-1617-0-86477200-1480456157_thumb.jpg

post-1617-0-47885900-1480456208_thumb.jpg

 

И нощем откъм Дунав 

post-1617-0-86340800-1480456279_thumb.jpg

 

Базиликата "Св.Стефан"

post-1617-0-65040900-1480456382_thumb.jpg

post-1617-0-33748000-1480456435_thumb.jpg

 

Копие на светата корона, съхранявано в съкровищницата на базиликата  /оригиналът видяхме в Парламента/

post-1617-0-88594800-1480456615_thumb.jpg

 

Inner City Parish Church /най - старата сграда в Пеща/

post-1617-0-16369000-1480456877_thumb.jpg

и частично запазена фреска от 15 век в тази църква

post-1617-0-55467900-1480456947_thumb.jpg

 

"Св.Матияш"

post-1617-0-13092500-1480457134_thumb.jpg

 

И други нощни гледки от корабчето по Дунав

 

post-1617-0-30042700-1480457240_thumb.jpg

post-1617-0-14012100-1480457559_thumb.jpg

post-1617-0-73704600-1480457330_thumb.jpg

 

Банята Сечени

post-1617-0-57947900-1480457719_thumb.jpg

post-1617-0-30353700-1480457765_thumb.jpg

 

Замъкът Хуняди

post-1617-0-43754900-1480457842_thumb.jpg

post-1617-0-42270200-1480457887_thumb.jpg

и ледената пързалка в езерото пред него

post-1617-0-91769500-1480457967_thumb.jpg

 

Спирам дотук. Има още много красоти в Будапеща, но най-добре е да се преживеят лично. Сега АлександраКо е на ред :)

 

 

 

 

 

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Офтопик, ако прецени модератора, да премести/изтрие:

Като гледам тези хубави снимки,почвам да обмислям да дам втори шанс на Будапеща. Баните в Сечени определено могат да ме накарат да се прежаля да отида втори път в този тъй неприятен за мен град. Аз общо взето съм човек с късмет, но никъде не ме е гонил такъв карък, както там...Или поне там започна.

Преди години с приятел пътувахме с кола от Чехия и на връщане имахме нощувка в Унгария. Още на влизане в Будапеща се загубихме. Имаше безумни пътни знаци като примка, вълнообразни изкривени стрелки и тн. Тогава още не бяха навлезли GPS- ите. После проблем с настаняването. Хайде настанихме се най-накрая, хотелът супер зле, излизаме да вечеряме - никъде не искаха да ни сервират, защото наближавало 10 вечерта в неделя. Някакви хора се смилиха най-накрая, ядохме там нещо си за 30 минути. На другия ден разгледахме малко, вървяхме и през някакви много дълги подлези в метрото и потеглихме за България. Малко след влизането в Сърбия на двулентов път някакъв джигит изпревари три коли наведнъж, нас включително и се разби челно в отсрещната кола. Благодарение на хладнокръвието на приятеля, с който пътувахме, ние се озовахме на 200 метра в нивата отстрани без една драскотина. Обаче няколко души загинаха, черен дим, валят части от брони,абсолютен кошмар, полиция, линейки, 6 часа висене на пътя, телефонни разговори до България за 9 лв/минута, подкупи на сервиза да освободи колата (поети от застрахователната компания, което направо ме удиви), чакане на пътна помощ от България още часове, връщане с нея, по пътя помагаме на полицията да изкопчи усукал се около дърво автомобил, каран от пиян шофьор, нощувка в село Бешка, защото на шофьора пътната помощ са му минали 8те часа каране, после на границата телевизии...От тогава не ходя в Будапеща, не минавам през Ниш и се изнервям в кола. 

Но, баните изглеждат супер:) Ще взема да ида със самолет, както си му е реда.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

А втори шанс на пътуване с кола давала ли си? Щото аз като гледам, причините са в това, а не в Будапеща, където сте гледали само 30 минути.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Спирам дотук. Има още много красоти в Будапеща, но най-добре е да се преживеят лично. Сега АлександраКо е на ред :)

АлександраКо вече е там.:))

Пристигнахме снощи след приятен полет, с малко пътници и много симпатичен млад екипаж.А, бялото винце им беше супер.:)

На летището има трансферно гише,където отиваш и си поръчваш шатъл до хотела.В двете посоки, за двама - 8900 форинта. Казваш кой ти е хотелът - аз показах резервацията и ти казват цената, в зависимост от разстоянието.За връщането само трябва да кажем на рецепцията в колко да дойдат да ни вземат, дадоха визитка с телефон.Почакахме около 5 минути и шофьорът на бусчето дойде да ни вземе от салона, пред гишето.До хотела пътувахме около 40 минути, имаше малко трафик.Нашият хотел е:

Matyas sity hotel 3 звезди.

На промоция го залових:))) - 172.85Евро за 4 нощувки, двойната стая, без закуска.Кат за тез пари - съвсем приличен, нормална стая, не е тясна,удобни кревати, хубава баня, Добър интернет.За повече пари е скъпо.На картата е под номер 97, точно до моста Елизабет и на две крачки от улица Ваци.Аз исках да е близо до Ваци и търсех само в този район.Картата я взех от летището, има всякакви брошури и карти на града и центъра избирателно.Снимката ми не е ясна.:(

След малко излизаме на разходка и после ще има още информация.

За утре имаме резервация за сутрешно кафе с тортичка в кафенето Ню Йорк в хотел Босколо /Благодаря ти, Дани, че ме подсети за резервацията/и после - обиколка на града с професионален гид.post-1504-0-22923400-1480484537_thumb.jpg

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

На летището има трансферно гише,където отиваш и си поръчваш шатъл до хотела.В двете посоки, за двама - 8900 форинта. Казваш кой ти е хотелът - аз показах резервацията и ти казват цената, в зависимост от разстоянието.За връщането само трябва да кажем на рецепцията в колко да дойдат да ни вземат, дадоха визитка с телефон

Тази цена на човек ли е? Или за целия шатъл/2-4човека/?

Връзка към мнение

Тази цена на човек ли е? Или за целия шатъл/2-4човека/?

Това е общата цена за отиване - връщане за 2 - ма.
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.