Прескочи до съдържание

Интересни факти за държавите по света


Препоръчани мнения

Хрумна ми да направим тема за интересни факти за държавите по света, който може би биха ни били позлезни посещавайки ги.

 

Преди малко прочетох че оставянето на бакшиш в ресторантите в Исладния се считало за обида...още не съм ходил там че да го потвърдя но тук има доста магеланци който са били и могат да кажат дали е така.

 

Не съм сигурен дали има такава тема ако има нека бъде премахната

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

Преди малко прочетох че оставянето на бакшиш в ресторантите в Исладния се считало за обида.

 

Сметките в исландските ресторанти са обидно високи, за да помислиш за бакшиш ;)

  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Просто обслужването е калкулирано в цената, а ако не е (например в барове, закусвални, по-непретенциозен тип заведения), то на бара/до касата/ има поставен някакъв буркан или купа с надпис "tipps", за тези, които искат да оставят. Таксиметровите шофьори също не очакват да закръгляте сметката и връщат рестото до стотинка. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Просто обслужването е калкулирано в цената

 

За повечето чужденци тази калкулация е равносилна на уличен обир :lol: За балканската ми душа е за предпочитане сметката да ми е ниска и да дам порядъчен бакшиш ;)

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Та като се заговорихме за бакшиш и за особености на даването на бакшиш в различните държави ми се иска да разбера откъде води началото си тази хубава дума"бакшиш"?:-))

Аз при много години съм чел ,че думата произлиза от северозападна Индия.Сега чета ,че била персийска дума..

Въпреки ,че в Грузия и Армения има силно персийско влияние там хората си искат "давай на чай'...останало им от руснаците:-))

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Та като се заговорихме за бакшиш и за особености на даването на бакшиш в различните държави ми се иска да разбера откъде води началото си тази хубава дума"бакшиш"?:-))

Аз при много години съм чел ,че думата произлиза от северозападна Индия.Сега чета ,че била персийска дума..

Въпреки ,че в Грузия и Армения има силно персийско влияние там хората си искат "давай на чай'...останало им от руснаците:-))

 

В бившия СССР му викат „чаевые“ :)Чаевые в конвертик - бакшишче в пликче ;)

Иначе „бакшиш“, ако питаме енциклопедията, идва от персийски: بخشش‎‎ / bakhshesh

 

И в един много частен случай: Бакшиш е град в Китай. Аз съм бил там ;)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

В Япония се счита за обида , ако оставиш бакшиш. Там всичко ти връщат до стотинка, а ако оставиш пари на масата те гонят да ти ги върнат.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В Япония се счита за обида , ако оставиш бакшиш. Там всичко ти връщат до стотинка, а ако оставиш пари на масата те гонят да ти ги върнат.

 

А в България се счита за обида, ако не оставиш. Ако пък си чакаш рестото, било знак на лошо възпитание, особено в такси. Така съм чувал. -_-

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

А знаете ли какво точно е "кенеф"?  :)
Думата произлиза от арабската дума "канеф", която означава "място за усамотяване и размисъл". Еееми, то и ние май доста често го използваме това място /кенефа/ за усамотяване и размисъл... плюс каквото ти е там на зор :)
 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

При плащането на сметката в Германия обикновено питат дали ще се плаща заедно или поотделно. Мен са ме питали дори когато сме били със съпруга ми и детето и ни е личало, че сме едно семейство. И нямат против, а дори е обичайно, когато всеки плаща по отделно от голяма компания от дори 10+ души.

Връзка към мнение

Точно така ни се получи в Япония. В Осака денят е дъждовен , ударихме го на шопинг и кулинария. Аз съм се наточила за онокомияки и къде другаде , ако не тук точно тук да го изпробваме. Избрахме си заведение край реката, а окономиякито разкош, правиха го пред нас, Накрая плащаме и казваме на някаква закръглена сума да ни върнат рестото, демек оставяме бакшиш.  Девойката ни връща до стотинка  и ние настояваме и оставяме бакшиша на масата, тя пак ни го набутва в ръцете и ние решаваме, че "бакшиша не е бил достатъчен явно",много сконфузна ситуация, почувствашме се зле. На другата вечер излизаме с наша позната, която живее от години в Япония и на вечерята я попитахме Колко е прието да се оставя като Бакшиш. За наша изненада разбираме, не само,че не е прието , но и едва ли не обидно.Колкото и да си чел за дадено място  ...все нещо изпущаш

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 Еееми, то и ние май доста често го използваме това място /кенефа/ за усамотяване и размисъл... плюс каквото ти е там на зор :)

 

 

Така де. Усамотяване, размисъл, а понякога и малко поезия. В един казармен кенеф преди повече от 20 години прочетох следния лирически ... зор:

 

Да се завърнеш в бащината къща,

когато гроздето във вино се превръща,

когато житото станало е на франзели,

а старите пенсията са взели.

 

Да те посрещне майка ти на прага,

да ти подаде десетачка блага,

а ти през сълзи на майчинот рамо,

да кажеш: Само туй ли, мамо?

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Сега прочетох, че в Аляска има пясъчна пустиня, колкото и невероятно да звучи. Нейните дюни са високи цели 45 метра. Това е най-северната пустиня в света, намираща се в долината Кобук, също така Марихуаната в Аляска е легална за лична употреба от 1975 година насам. Аляска има най-дългата брегова линия от всички американски щати, взети заедно.
Има само два щата в Америка, в които температурата никога не е надвишавала 37 градуса. Това са Аляска и Хавай.

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

1. Най-дългото име на населено място в света е Llanfairpwllgwyngyll gogerychwyrndrob wllllantysiliogogogoch. То е и третото по дължина географско наименование. Селцето се намира в Уелс и удивлява с четирите букви l една до друга. Втората по дължина на наименованието географска дестинация е хълм в Нова Зеландия, чието име се състои от 85 букви, а именно “Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu”. То е маорска фраза, означаваща “място, където Tamatea, човекът с големи колена, който се плъзна, изкачи се и погълна планините, познат като гълтач на земите, свири на с флейтата си на своята любима”. Хълмът е на първо място, докато не го измества тайландска дестинация със 163 символа – “Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit”.

2. Най-краткото име е на градче, което се намира едновременно в Швеция и Норвегия и се нарича “Å”. На скандинавските езици това е думата за “река” или “поток”. Пътните знаци в региона често биват открадвани заради тяхната колекционерска стойност.

3. Австралийският град Перт е най-изолираният град на Земята. Най-близкото населено място се намира на 320 километра през пустинята.

4. В света има три държави – анклав, тоест обградени отвсякъде от друга държава. Това са Лесото, обградена от ЮАР; най-малката държава в света – Ватикана, обградена от италианската столица Рим; и Сан Марио, обградена от Италия. Лесото е и единствената независима държава в света, която се разполага изцяло на надморска височина над 1000 метра – най-ниската й точка е на 1400 метра надморска височина, а над 80 % от страната са разположени на над 1800 метра.

5. Само две държави в света имат излаз на три океана – Съединените американски щати и Канада.


6. Най-големият град в света според площта в квадратни километри е Hulunbuir във вътрешната част на Монголия, който е с площ от 263,953 квадратни километра. Монголия пък е най-голямата държава, която няма излаз на море или океан.

7. Най-високата температура в света е измерена в Либия, оазиса Ал Азизи – почти 58 градуса. Същевременно през февруари 1979 година в пустинята Сахара за пръв път е регистриран.. валеж на сняг. Най-ниската на Земята е измерена в станция Восток, в Антарктида - −89.2 градуса. Най-високата средна температура пък е регистрирана в западната част на Австралия, където през цялата година е средно 36 градуса.


8. Кралство Бутан има странна традиция – на Нова година всички негови поданици официално остаряват с една година.

9. Въпреки че Еверест е най-високият връх на Земята, то това изчисление е спрямо нивото на Световния океан – връх Чимборазо в Еквадор се счита за най-близо до Луната и най-отдалечен спрямо центъра на Земята. Що се отнася пък до вторият по височина в света – К2, понякога снеговалежите го правят за няколко седмици по-висок от Еверест. Ако се потопим в дълбините на океана, повечето хора знаят, че най-дълбокото място на Земята е Марианската падина, но малцина са наясно, че хавайският вулкан Мауна Кеа е най-високата планина на планетата, измерена от морското дъно.


10. Аляска е едновременно най-западният, най-северният и най-източният щат на Съединените американски щати, на територията на Северна Америка. Това е така, тъй като той е единственият щат, който навлиза в Източното полукълбо.

11. Срединният атлантически хребет,който преминава по дължина на Атлантическия океан – от север на юг, е най-дългата планинска верига на планетата. Основната й част е под водата, а общата й дължина е 40 хиляди километра. Исландия е само част от тази верига, като островът е един от върховете на хребетите. Над морското ниво най-дългата верига е с дължина “едва” 7 000 километра – това са Андите.


12. Цялата Англия, с нейните над 50 милиона население, е почти със същата площ като американския щат Луизиана. Ако съберете Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, заедно те биха били по-малки като площ от измамно големия щат Мичиган. Сравнена с Калифорния пък, Франция е с 1/3 по-голяма.

13. Ледниците съхраняват около 70-80% от сладката вода на Земята. Около 99% от тези ледници се намират в Арктика и Антарктида.

14. Най-дълбоката дупка, пробита от човек, се нарича Колски свръхдълбок сондажен кладенец. Тя е с дълбочина 12 261 метра и е в Русия. Направена е с изследователска цел и от нея учените научават доста интересни факти за устройството на Земята. В нея те откриват огромно натрупване на водород – толкова мощно, че водородът излизал на повърхността с калта.


15. През 1811 и 1812 година три големи земетресения, с магнитуд около 8 по скалата на Рихтер, причиняват странен феномен – река Мисисипи започва да тече на обратно. Тези земетресения са и причината за оформянето на езерото Рийлфут в щата Тенеси.

16. Учените са направили откритие, че полуостров Флорида и заливът Хъдзън в Канада се приближават с около 3 сантиметра един към друг за период от 36 години. Ниагарският водопад пък ерозира около 1,5 метра всяка година, а за изминалите 10 хилядолетия се е изместил в посока към извора с около 16 километра. Пустинята Сахара също се разширява – тя се движи в посока юг с почти 800 метра на година. Расте и каналът между Франция и Великобритания – той се разширява с около 30 сантиметра на година. Атлантическият океан като цяло също расте на ширина – годишно с 2-3 сантиметра.

 

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Хотел Igloo Village Kakslauttanen се намира в лапландският град Саариселка, Финландия, близо до националния парк Urho Kekkonen. Хотелът разполага с 20 стъклени иглута, които дават възможност на туристите да наблюдават северното сияние в уютна обстановка, без да се налага да излизат на студа.  Специален звуков сигнал съобщава за това изключително явление. Иглутата са комфортно обзаведени. Изградени са от специално термо стъкло, което поддържа нормална стайна температура и не се замъглява. Освен стъклените иглута, курортния компелкс  Igloo Village Kakslauttanen разполага и с традиционни снежни иглута, които функционират от началото на декември до края на април. Любителите на по-обичайните неща имат възможност да изберат една от 40-те дървени къщи на хотел Kakslauttane. На тяхно разположение ще имат стая с камина, баня и сауна.

 

115.jpg

 

Hotel-Igloo-Village-Kakslauttanen-Finlan

 

iglou-village.jpg

 

44.jpg

 

25.jpg

MAJOITUS_Lasi-iglut_1.jpg

 

Семейният хотел е създаден през 1973 г. от мъж на име Юси. Според уебсайта на курорта, той се прибирал от риболов, но бензинът му свършва и той остава да пренощува тук. Юси се влюбва в мястото и се връща тук година след година.

Това, което започва като малка къщичка и кафе, днес е процъфтяващ курорт със сауни, два ресторанта и разнообразни възможности за настаняване. Освен обичайните къщички и снежни иглута, тук може да отседнете и в стъклено иглу, което ще ви позволи да се наслаждавате на Северното сияние, докато заспивате.

 

Източник - тук и тук.

 

Screenshot%202016-12-17%2023_07_16.png

 

snow%20iglu.jpgScreenshot%202016-12-17%2023_07_07.png

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 18
Връзка към мнение

Разгледах сайта на хотела.

Малко повече инфо:

 

"Най-близкото международно летище е в Ивало, само на 30 минути път с кола. Finnair и норвежки  авиолинии летят редовно между Хелзинки и Ивало,Мястото е близо до Северна Норвегия и  Мурманск, на 250 км. северно от Полярния кръг.Нашите стъклени иглута са на разположение точно през сезона на северно сияние, което започва около третата седмица на август и завършва в края на април."

 

Ето и клипче:

 

Цените по време на сиянието:

 

hlx_capacity_78.jpg

 
Small Glass Igloo

Price includes accommodation, half-board (breakfast and dinner) and our standard 20eur processing fee.

522,00 €

 

hlx_capacity_187.jpg

 
Small Glass Igloo

Price includes accommodation, half-board (breakfast and dinner) and our standard 20eur processing fee.

522,00 €

 

hlx_capacity_188.jpg

 
Large Glass Igloo

Price includes accommodation, half-board (breakfast and dinner) and our standard 20eur processing fee.

618,00 €

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

5. Само две държави в света имат излаз на три океана – Съединените американски щати и Канада.

 

 

Това е вярно само ако не смяташ задморските територии на Франция и Великбритания.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Якутск – опасно пътуване до най-студената точка на света

 

 

Якутск категорично е обявен за най-студения град на света и за това определено има основание.

Едва през юли температурите могат да стигнат до +20°С, но през януари средната температура е -35°С.

Не всеки може да оцелее на такова сурово място, където дори не трябва да носите очила, когато сте навън, а дори и колите не могат да оцелеят без да са в покрити гаражи, завити с одеяла.

Yakuts-2-600x375.jpg

На -5°С студът дори е освежаващ и шалът и шапката са всичко, което ви е нужно, за да се чувствате добре. Но на -20 ноздрите се изсушават от студа и човек дори се затруднява да кашля. На -35 опасността от измръзване е повече от реална, а на -45°С, металът на очилата залепва за кожата и премахването му става само с отлепяне и на части от нея…

yakutsk5-600x421.jpeg

Това е реалността в Якутск, но за местните хора и тази сурова природа си има своята прелест и очарование.

Населението на града в Източен Сибир е около 200 000 души (да се чуди човек как толкова хора успяват да живеят при такъв климат).

 

Yakutsk-3.jpg

 

През януари, най-студеният месец, средната температура е -40°С .

Абсолютният рекорд е измерен на 6 февруари 1933 година, когато живакът е паднал до -67.7°С. Това е абсолютният световен рекорд, който все още не е подобрен.

yuakutsk4.jpeg
 
Как изглежда типичното облекло в Якутск: чифт памучни чорапи с чифт термични чорапи над тях, един чифт на глезена, Gore-Tex ботуши, чифт термални наполеонки, чифт дънки, термална жилетка, тениска с дълъг ръкав, тънък чифт вълнени ръкавици, изработени от вълна, вълнен шал и вълнена шапка.
 
Yakutsk.jpg
 
Повечето коли в Якутск са японски - втора употреба, тъй като издържат на студа по-добре от Лада и другите традиционни руски возила.
 
  • Харесвам 13
Връзка към мнение

 

 Ниагарският водопад пък ерозира около 1,5 метра всяка година, а за изминалите 10 хилядолетия се е изместил в посока към извора с около 16 километра.

 

 

Toва не е много вярно.

Accurate surveys of erosion of the Falls of Niagara began in 1842.

From 1842 to 1905, the average rate of erosion of the Horseshoe Falls was 1.16 meters (3.8 feet) per year.

From 1906 to 1927, this rate of erosion was reduced to .70 meters (2.3 feet) per year. This reduction coincided with the large quantity of water being diverted for hydro-electric generation.

Today, through increased water diversion and anti-erosion remedial steps, the rate of recession at the Horseshoe Falls has been reduced to a fraction of what it used to be. Today it is estimated that erosion of the Horseshoe Falls is less than one foot per year.  In the future, through remedial efforts and further water diversion that the amount of erosion at the Horseshoe Falls has been projected to be reduced to approximately 1 foot every 10 years.

 

Източник: http://www.niagarafrontier.com/faq.html

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 Езерото Carezza се намира в Южен Тирол (Италия) и е част от планинската верига Доломити. Това е природна забележителност, известна със своите прекрасни цветове, поради което го наричат и " Езеро на дъгата" / The lake Rainbow/ . То е   на около 1500 м над морското равнище. Най-близкия град е Welschnofen и  до езерото  може да се стигне  или с велосипед, или с автомобил.
Това езеро се намира в подножието на Latemar масив, най-малката група от върхове в Доломитите. Името буквално се превежда като "ласка" на италиански,заради  кристалните, непрекъснато променящи се води. Разбира  се, в добавка е и зашеметяващият  пейзаж наоколо. Кристално чистите води на езерото отразяват красотата на района, което създава дъга от цветове на повърхността.
Lake Carezza получава вода от подземни извори и топенето на снеговете (през летните месеци) от Доломитите. Заобиколено  от невероятен пейзаж, който включва извисяващите  се ели и смърчове, както и покритите със сняг планини, това е  идеалното място за романтично бягство.
Дълбочината на езерото достига 17 метра, а през зимата леководолази посещават бездните и снимат играта на цветове под дебел слой лед, за документални телевизионни канали или за собствено удоволствие..

Максималната температура на водата (13 ° С), е през август.

Легендата на езерото Rainbow

Легендата казва, че един магьосник, за да съблазни красивата Русалка, която живеела в езерото, непрекъснато и изпращал букет от различни на цвят , игриви светлини.

А всъщност, красивата игра на цветовете идва от от зеленото на горите, синьото на небето и полихромните скали наоколо.

 

Lago-di-Carezza-The-Karersee-lake.jpg?fi

 

Lago-di-Carezza-Travel-destination-in-So

 

dvd-preview-n.jpg

 

25305619-Clear-emerald-lake-in-the-Dolom

 

bergsee_07.jpg

 

Източник тук и тук.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Езерото Carezza се намира в Южен Тирол (Италия) и е част от планинската верига Доломити. Това е природна забележителност, известна със своите прекрасни цветове, поради което го наричат и " Езеро на дъгата" / The lake Rainbow/ . То е на около 1500 м над морското равнище. Най-близкия град е Welschnofen и до езерото може да се стигне или с велосипед, или с автомобил.

Това езеро се намира в подножието на Latemar масив, най-малката група от върхове в Доломитите. Името буквално се превежда като "ласка" на италиански,заради кристалните, непрекъснато променящи се води. Разбира се, в добавка е и зашеметяващият пейзаж наоколо. Кристално чистите води на езерото отразяват красотата на района, което създава дъга от цветове на повърхността.

Lake Carezza получава вода от подземни извори и топенето на снеговете (през летните месеци) от Доломитите. Заобиколено от невероятен пейзаж, който включва извисяващите се ели и смърчове, както и покритите със сняг планини, това е идеалното място за романтично бягство.

Дълбочината на езерото достига 17 метра, а през зимата леководолази посещават бездните и снимат играта на цветове под дебел слой лед, за документални телевизионни канали или за собствено удоволствие..

 

Максималната температура на водата (13 ° С), е през август.

Легендата на езерото Rainbow

 

Легендата казва, че един магьосник, за да съблазни красивата Русалка, която живеела в езерото, непрекъснато и изпращал букет от различни на цвят , игриви светлини.

А всъщност, красивата игра на цветовете идва от от зеленото на горите, синьото на небето и полихромните скали наоколо.

 

Lago-di-Carezza-The-Karersee-lake.jpg?fi

 

Lago-di-Carezza-Travel-destination-in-So

 

dvd-preview-n.jpg

 

25305619-Clear-emerald-lake-in-the-Dolom

 

bergsee_07.jpg

 

Източник тук и тук.

Снимките са много красиви, обаче напоследък ми дойдоха в повече фотошопираните снимки. Гледаш в нета, голяма красота, а като отидеш на място...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Всяка година, ЮНЕСКО добавя нови обекти към списъка на световното културно наследство, като тази година са включени пещерен комплекс и цял архипелаг. Но има един списък, за който се говори далеч по-малко. Съдържанието му не е толкова известно на повечето хора и медиите почти не отразяват неговото актуализиране. И все пак, той е също толкова, ако не и повече, важен, колкото своя колега.

Това е Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Той включва някои от най-големите и известни традиции и обичаи в света, като обработката на мед в Азербайджан и фестивалите на лятното слънцестоене в Пиренеите.

 

Вижте новите попълнения в Списъка за нематериално културно наследство:

1. Производство на черни керамични съдове в Бизаляеш, Португалия
2. Chapei Dang Veng (двуструнна китара), Камбоджа
3. Казашки песни от района на Днепропетровск в Украйна
4. Танци и музика с лира, Уганда
5. Алмезмар, свирене и танци с пръчки, Саудитска Арабия
6. Международен риболовен и културен фестивал Аргунгу, Нигерия
7. Белгийската култура за консумация на бира, Белгия
8. Народните песни Божпури, Мавриций
9. Карнавалът на Ел Каляо, Венецуела
10. Карнавал на Гранвил, Франция
11. Charrería, конна традиция в Мексико
12. Културата на Jeju Haenyeo (жените водолази), Южна Корея
13. Соколарство в Близкия изток, Европа и части от Централна Азия
14. Приготвяне и споделяне на плосък хляб, Азербайджан, Иран, Казахстан, Киргизстан и Турция
15. Система Гада, местна демократична обществено-политическа система на Оромо, Етиопия
16. Идеята и практиката на организиране на общи интереси в кооперации, Германия
17. Празник и обет Khidr Elias, Ирак
18. Куреси борба, Казахстан
19. Грузинската писменост, Грузия
20. Новогодишно празненство на Мангал Шобхаятра, Бангладеш
21. Момоерия, празнуване на Нова година в осем села в района Козани, Гърция
22. Меренге, традиционен доминикански музикален и танцов стил, Доминиканска република
23. Празникът Новруз, Близкия изток и Азия
24. Оши Палав, традиционна таджикистанска храна, заедно със своите социални и културни контексти, Таджикистан
25. Палов (ориз) – култура и традиция, Узбекистан
26. Практики, свързани с вярванията Виет в Богинята майка на трите свята, Виетнам
27. Кукления театър в Словакия и Чехия, Чехия
28. Румба, Куба
29. Страстна игра Шкофя Лока, Словения
30. Тахтеб, игра с пръчка, Египет
31. 24-те слънчеви условия – познаването на времето и практиките, разработени в Китай чрез наблюдение на годишното движение на Слънцето, Китай
32. Традиционната изработка на Чини, Турция
33. Традиционна изработка на килими за стена, Румъния и Република Молдова
34. Тържествата Фаи, Испания
35. Фестивал на винопроизводителите във Вьове, Швейцария
36. Плувните фестивали Яма, Хоко и Ятай, Япония
37. Йога, Индия

Автор: Радослав Сидеров

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.