Прескочи до съдържание

Дълъг уикенд в Западна Швейцария - малко помощ?


frequent_flyer

Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Прочетох всички теми, свързани с Швейцария в последните месеци, но не намерих постове, свързани с моя конкретен въпрос - все пак благодаря на Роси777 за интересния фотопътепис - даде ми някои допълнителни идеи и потвърждения за моето пътуване! 

 

Планирал съм дълъг уикенд в Швейцария през януари - кацане рано сутринта в петък в Базел и излитане вечерта от Женева за София в понеделник. 4 почти пълни дни. 

 

Идеята ми е да обиколя западната част на страната. Ще съм базиран в Лозана. 

 

Маршрутът е по-долу:

 

Петък: Базел - Берн - Yverdon-les-Bains - Лозана

Събота: Лозана (целият ден)

Неделя: Лозана - Грюер - Монтрьо - Лозана

Понделник: Лозана - Женева 

 

Пътуванията между отделните градове ще се осъществяват само с влак (и при наличие blablacar).

 

Въпросът ми към по-запознатите с Швейцария е следният: смятате ли, че планът е реалистичен и бихте ли направили корекция на някои от отсечките? 

 

Винаги съм искал да посетя швейцарските алпийски селца и курорти (в случая ще е за day trip), макар и да не карам ски, колкото и парадоксално да звучи. Тази атмосфера винаги ме е привличала и мисля, че е време да я изпитам на живо :)

 

Затова включих Yverdon-les-Bains и Грюер в плановете, но всякакви други предложения са добре дошли. Грюер може би изглежда прекалено туристическо за моя вкус (колкото по-автентично, толкова по-добре), но след няколко прочетени отзива за градчето, реших да се спра на него. Влаковите връзки към двете градчета също са постижими.

 

За Лозана съм се спрял на посещения на музеи (в този ден ще има безплатен вход и ще се възползвам от това), в Монтрьо - на замъка Шийон, в Берн - Старият град, а и там времето за престой ще е по-ограничено.

 

Дългите разходки, макар и през зимата, не ме притесняват и дори по-продължително време навън няма да е проблем. 

 

Предложения за изпитани места за похапване на достъпни, доколкото е възможно това за Швейцария цени, ще бъдат повече от добре дошли!

 

Предварително благодаря на всички отзовали се!

 

Поздрави!

 

 

 

 

 

 

Връзка към мнение

Мнението ми е крайно субективно, но за мен Лозана е един от най-безличните швейцарски градове, в които съм бил, и със сигурност не бих му отделил толкова време. Вероятно ще намериш някакъв смисъл в музеите, но с оглед на гореописаните приоритети ще си е чиста за загуба на време при наличие на толкова хубави места наоколо :) 

 

Монтрьо е много обещаващо място - бях си го набелязал при предишното посещение, но завистливото време развали плановете ми в последния момент. Друго място в района, което съм си набелязал за посещение следващия път - Gruyères. Дава вид на много приятно курортно градче със замък и типично алпийска архитектура, в което на всичко отгоре се произвежда любимият ми швейцарски кашкавал, носещ същото име :) Мисля, че имаше възможност за визитация в местната фабрика, да се види отблизо как се произвежда сиренцето, но не съм съвсем сигурен - трябва да се провери. 

 

Виждам, че си ценител, тъй че бих ти препоръчал един еднодневен тур с панорамната железница от Монте (Monthey)  до Шампери (Champery). Под панорамна железница нямам предвид някаква специална туристическа атракция - най-обикновена железница, свързваща две населени места, която обаче минава през доста живописна долина. Шампери е прекрасно алпийско градче на около 1000 м н.в., което е изходна точка за един от най-големите алпийски ски курорти (Portes du Soleil). Има кабинков лифт от центъра на Шампери, с който можеш да се качиш високо в планината. Така като гледам, точно това, което търсиш :) 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Подкрепям изцяло, Лозана е общо взето скучно местенце, имам усещането че е нещо като спалнята на Женева ;) 

 

При второ посещение, не бих си губила времето с Лозана. Не че Женева много ме впечатли, но Грюер и Монтрьо - с две ръце "ЗА".

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ето и моите спомени от района.

Ползвахме Regional Pass Lake Geneva - Alps и за два дни много се повозихме на влаковете и корабчетата в района.

Ето всички линии, които включва:

swissrailways.com_regionalpass_lake_gene

 

Отскочихме до Evian с корабче и по интересното - изкачихме се до Rochers de Naye - от Монтрьо се взима зъбчатка до там.

Много красиви местности има по пътя, а гледката от върха е незабравима.

Билета за зъбчатката беше скъп, но влизаше в паса.

 

Ето и малко снимки:

 

001.JPG

 

002.JPG

 

003.JPG

 

004.JPG

 

005.JPG

 

006.JPG

 

007.JPG

 

008.JPG

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Meidj, благодаря за изчерпателното мнение, изчетох го с интерес! Благодаря и на Lyubina за потвърждението, а на Mary - за новата идея и страхотните снимки!

 

В такъв случай определено ще се съсредоточа върху Монтрьо и Грюер (не съм убеден в правописа). 

 

За Лозана работата е там, че целта на пътуването е и посещение на приятели, които са базирани там, тък че това е единственият не-гъвкав аспект от пътуването. С оглед на по-горе написаното, е много вероятно съботните музеи да отпаднат за сметка на допълнителен day trip. 

 

Champery изглежда точно като мястото, което търся. Започвам да проучвам достъпa и жп връзките до него. Благодаря още веднъж, Meidj!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Champery изглежда точно като мястото, което търся. Започвам да проучвам достъпa и жп връзките до него. Благодаря още веднъж, Meidj!

 

Единият вариант ти е да прекачиш в Aigle, откъдето де факто тръгва въпросната линия за Шампери (AOMC). Другият вариант ти е да прекачиш в Monthey, но имай предвид, че ти ще слезеш на централната гара (Monthey), докато влакчето за Шампери тръгва от съвсем друга гара в центъра на града (Monthey-Ville). Но спокойно, разстоянието между двете гари е малко и се взима за не повече от 7-8 минути умерен ход. 

 

Всъщност, сега като се замисля, май линията, който идваше от Лозана и Монтрьо, не минаваше през Monthey, а само през Aigle. Докато линията, който минаваше през Monthey, тръгваше от Saint-Gingolph - едно погранично градче от южната страна на езерото, което също ми беше в списъка за посещение, но вече не си спомням по какъв повод. Най-вероятно без конкретна забележителност, ами колкото да си отбележа и Франция като посетена държава  :lol:

 

Ето един линк, който може да ти е полезен: http://www.tpc.ch/site/index.php/nos-lignes/trains/aigle-ollon-monthey-champery

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Човече,

ти си изгубен!

От сега те виждам ходещ през уикенд в Швейцария!

Няма отърваване от това!

Каква Западна,каква Швейцария!

Това е толкова много красота,че нямаш представа какво си причиняваш с този ''дълъг уикенд''!

В Лозана да не пропуснеш Олимпийския музей-и ний сме дали нещо на света-без допинг,без крила,само една физика,ама почти 30 години само напъни да  стигнат Стефка Костадинова!

Това лято с автобус за 2-3 часа от Лозана стигнах до Цермат-да видиш Матерхорн!

Като гледам картата на Mary стига се до Интерлакен.Това пък значи  Лаутербрунен,а от там до Венген са 20 минути,а след това около 1,40 час до Юнгфрауйох!

За там не питай изобщо!

Аз се върнах с почти готов маршрут за планинска Швейцария.

Покрай езерото Леман на мен ми хареса най-много Веве.

Не ща да качвам снимки,че ще хукна трети път натам,а не към Мексико,примерно.

Берн е прекрасен!Вдясно от часовника,на следващата пряка,срещу театъра,имаше открито заведение за хранене.Добра цена.Пълнят ти кутия с каквото харесаш,заставаш на моста и хем си хапваш,хем си гледаш реката-супер цвят!

Успех!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

patilana, 

 

Много благодаря за мнението, ентусиазмът ти е заразителен :) На финалната права на планирането съм и мисля, че ще успея да вмъкна и Веве, изглежда много близо до Лозана, 15-ина минути с влак. 

 

В крайна сметка ще бъде посетен и Зермат, 3-те часа и половина от Лозана не ме притесняват ни най-малко, а снежен Матерхорн ми е отдавна в мечтите. 

 

Ще се опитам след пътуването да се отчета с кратък фотопътепис :)

Редактирано от super_sunshine
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ентусиазмът ми идва от познанието.

Тези швейцарски селца и курорти и курортчета, са толкова възторгващи,че аз не мога да си представя,че има някое,което не става за гледане.Те са като извадени от приказка.При това съм ходила само през лятото за по една седмица.

Преди Цермат високо горе има един ледник-наситено син!До почти върха се стига по друга линия,която започва отсрани на гарата на пристигане.Не е трудно да се намери.

Във Веве иди до паметника на Чаплин.Той е не далеч от големия автобусен паркинг в центъра.Като застанеш с гръб към него и тръгваш вляво покрай брега на езерото.Срещу него има забодена във водата вилица.Не знам защо е там.

След това ти следва Монтро.Рано е за фестивала,но може да се вредиш с друго забавление.

Накрая замъка''Шийон''.Той работи още час след като спрат да продават билети.Много може да се види.

Кога да чакаме снимките?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.