Прескочи до съдържание

дневник Синтра - фотодневник


Spqr

Препоръчани мнения

Какво се знаеше предварително? В Синтра се ходи заради дворците.

Какво се оказа? Естествено, че не само дворците. :)

 

P1010820.JPG

 

Тръгвайки от ж.п. гарата в Синтра, Общината е първата сграда, която се забелязва. Предвестник на екстравагантния град. 

 

P1010764.JPG

 

В посока центъра се минава покрай красоти като крайпътен фонтан/беседка с португалски/ориенталски мотиви. Да си кажа. Фонтаните са достоверен показател. А в такъв мащаб и прецизност не се строи на случайни места.

 

P1010785.JPG

 

Бързо се достига центъра. Усещането е курортно. Планинско. Дворецът Синтра е някогашната кралска резиденция на Португалия. Не е изненадващо, че маврите са положили основите. Дворецът от страната на снимката е в мануелиски стил. В темата за Лисабон може да си припомним за още сгради с подобна архитектура.

 

P1010803.JPG

 

Синтра обърква. Остава усещането, че "всеки е строил, каквото му е на душа". Чудато също не е лошо определение. И по възможност да е цветно. 

 

P1010804.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 29
Връзка към мнение

Версай и Париж, Сан Суси и Берлин. Синтра е от онези селища, които съществуват заради близостта си до имперската столица. Първоизточникът на тази идея без съмнение е Тиволи. А именно планинско селище в близост до столицата, в което управляващата класа да живее в грандомански разкош. Препоръчително да е "невиждан за времето си". Справка, вилите на Адриан и Есте в Тиволи.

 

Подобна е концепцията на най-популярната забележителност в Синтра: дворецът Пена. Има лек наивистичен дух. Наричат стила романтизъм. Дворецът е емблематичен с шокиращите си пъстри цветове.

 

P1010877.JPG

 

Най-силната черта на Пена е, че е предизвикателен. Създава полемика. Може да бъде наречен кичозен, приказен или уникален. Всеки си преценява спрямо своите критерии. Замъкът Нойшванщайн в Бавария/по Дисни и творбите на Гауди очевидно имат сходна естетика. С други думи, говорим за архитектурен стил, не за отделно явление. И дворецът Пена е може би основоположникът. Така че е и революционен.

 

P1010886.JPG

 

С автобус 434 се достига до Пена и дворецът на маврите. Билетът се закупува от шофьора и е двупосочен. Синтра е времеемка. И си поставен пред избор кое да се посети. Като се включи и транспортът от/до Лисабон си е еднодневна дестинация. Замъкът на маврите го пропуснах, но от Пена се вижда отлично.

 

P1010889.JPG

 

Към билета за двореца Пена се включва и достъп до едноименния парк. Масово пренебрегван е. Факт, че имаше няколко души. Голям е и с различни маршрути. Паркът е космополитен в духа на Синтра и Лисабон. Препоръчително е да имате карта. Чешмички, екзотични растителности, градини, малки езера с гъски. И разни странни постройки като фонтан с ориенталски мотиви.

 

P1010906.JPG

 

В Синтра има локални специалитети. Най-много ми хареса travesseiro - бутер тесто с пълнеж от яйчен крем, бадеми и канела. И ако е горещ, е още по-вкусен. Сладкарницата е Piriquita.

 

P1010809.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 23
Връзка към мнение

С този пост завършвам темата за Синтра. Лисабон, Порто и Брага ми харесват повече. Основната причина е по-впечатляваща архитектура и най-вече автентичен дух. Цялата тази еклектика от стилове загубва фокуса в Синтра. Имало е напън в тогавашните богаташи да бъдат отличими и съответно са си финансирали всякакви прищявки. 

 

Quinta de Regaleira е апогеят от горните изречения. Близо е от центъра на Синтра. 10-15 минути пеша. Стилът на двореца е отново романтичен. Какво ли означава? Може би да не го взимаме насериозно. Само като прочетем за какво става дума, се усмихваме. Досещаме се за конспиративните теории, илюминатите и т.н. 

 

P1011007.JPG

 

Прочитаме, че в парка има символи от: алхимията, розенкройцерите, масоните, тамплиерите. И още: подземни тунели, пещери, изкуствени езера. Има ги. Там са. Въпросът е само да ги намерим. А също и римска капела с португалските открития и португалския орден на Христос. В двореца една от стаите е декорирана в стил Луи XIV. Най-блестящата зала наподобява римска мозайка със средновековни митове. Въобще каквото се досетиш, има го. 

 

Но кулминацията са две подземни кули/кладенци с вити стълби, пресъздаващи ритуал от картите Таро. :) Може би не ми е точно обяснението. Може би не съм го разбрал. Действително подземните тунели в парка са нестандартно изживяване. Забавно е. Паркът е приятен.

 

P1010970.JPG

 

На изхода на двореца Regaleira има спирка за автобус 435. На последната спирка се слиза и се достига до парка Монсерат. Класата на двореца е от друго измерение спрямо горните. 

 

P1011031.JPG

 

Вече говорим за изящество. И пищност. Особено централният коридор на първия етаж със стуко декорацията е много впечатляващ. Планът на двореца е от централно тяло и две крила. В центъра е елегантен фонтан, а над него блестящ купол. Цялата композиция е декорирана с ислямски и индийски мотиви. 

 

P1011048.JPG

 

Паркът Монсерат е изпълнен с екзотична растителност. Познайте? Стилът е романтичен.

 

P1011077.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.