Прескочи до съдържание

Порто - фотодневник


Spqr

Препоръчани мнения

Порто около река Дуро е голяма красота. И то фотогенична. Особено в участъка около емблематичния, двуетажен, железен мост - Dom Luis I. Радост за сетивата.

 

P1012201.JPG

 

Засега са 6 мостовете. Планират се още два. Арковидният Ponte da Arrabida е последният преди вливането на Дуро в Атлантическия океан. 

 

P1012106.JPG

 

Перифразирайки сентенцията за совите, "гарите не са това, което са". В Порто е декоририрана с изрисуваните, керамични плочки - азулежу. Типична португалска черта. Все пак в Лисабон е най-голямо многообразието.

 

P1012041.JPG

 

В Capela das Almas виждате за какво става дума. Пъвосигнално те смайва.

 

P1012255.JPG

 

Релефът на Порто е благодатен за изгледи и съзерцание. Разкриват се изкушения. Задачата е да узнаем къде са. :)

 

P1012150.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 26
Връзка към мнение

По принцип ми доставя удоволствие да споделям по-нетрадиционни забележителности. Но при едно условие. Градът да ги предлага. В Порто ги има предпоставките. 

 

Общинската градина. Забележете. Терасовидна е. Малко вероятно е да я посетим на случаен принцип. Местоположието е специфично, но пък благодатно.

 

P1011951.JPG

 

Изгледите от градината към реката не са най-добрите в града. Разходката на различните нива е много приятна и релаксираща. От отсрещната страна се вижда Passeio das Virtudes. Виждате евентуално, че има хора. Като че ли панорамите от тези две места към вътрешността повече ми допадат, отколкото към реката.

 

P1011961.JPG 

 

В близост е miradouro da Vitoria. Историческият център се вижда по следния начин. 

 

P1011940.JPG

 

Запишете в списъка и Jardim do Palacio de Cristal. Още "по-висока топка" от горните. Невъзможно е да се обхване в няколко снимки. Вече клоним към парк, който от към централния вход не очарова особено. Навлезнем ли навътре и то в речния участък разбирме, че си е заслужавало посещението. 

 

P1012072.JPG

 

Уви, сутрешната мъгла си беше сериозно препядствие. Но, както споменах и в темата за Лисабон, не е редно да се оправдаваме с времето. 

 

Защо акцентирам на гледките? Защото Порто не е град с велики забележителности. Има хубава архитектура, но не от класата на Лисабон. Но зрелищните крайречни пейзажи остават в съзнанието. Това се помни в Порто.

 

P1012097.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 22
Връзка към мнение

Като се загледаме ще видим, че Порто и Лисабон имат сходни разположения. Стратегически. По протежение на устието на река. Без излаз към Атлантическия океан, което би ги направило уязвими в отбраната на града. Но това се отнася за миналото и то в историческия център.

 

Днес е коренно различно. Порто се е разрастнал и съвсем естествено е достигнал до океана. Атрактивен град. Едновременно на река и океан. По палмите може да се ориентираме, че сме близо до целта.

 

P1012110.JPG

 

С двуетажния автобус номер 500 се достига до Атлантическия океан. Картата за градския транспорт се нарича Andante. След като я закупим се зарежда спрямо зоните в града. Машините връщат ресто. Практически в границите на историческия център няма смисъл от градски транспорт (зона 1). Океанът е зона 2, а летището май беше зона 4. Лесно се калкулират транспортните разходи.

 

P1012126.JPG

 

Вече в центъра на Порто няма как да не отличим фасадата на Igreja de Santo António dos Congregados. Между ж.п. гарата и централния площад Liberdade. Трудно е да се пропусне.

 

P1012147.JPG

 

Praça da Liberdade. В северната част се преобразува в Avenida dos Aliados. Важното е, че е внушително пространство с великолепни сгради. Денем и нощем.

 

P1012130.JPG

 

Общината е естественият завършек на площада. В по-близък план през нощта.

 

P1012261.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 22
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.