Прескочи до съдържание

20 дни - Малайзия, Виетнам, Индонезия


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

планирам пътуване Малайзия, Виетнам, Индонезия - 20 нощувки на твърда земя + 2 самолетни.

 

Планирам етап по етап. Сега съм на 1.

 

В КЛ пристигаме в 17,25. Гледайки разписанието на Аir Asia стигам до извода, че няма да имам време да се прикача на самолет за Сайгон същата вечер /час и 20 минути/. Има полет в 8 АМ на следващата сутрин, който мисля да хвана. Според вас доколко е уместно да отивам до центъра при положение, че на връщане ще имам няколко дни за разглеждане? С часовата разлика ще е време точно за сън, но спътниците ми са хиперактивни и в тяхна чест обмислям опции. Разходка из града или хотел в близост до летището?

Връзка към мнение

Разходката е загубена кауза според мен. Умора, часова разлика и като включим всички забавяния ще имате време между 8 вечерта и 5 сутринта на следващия ден. Ако бях на 20 години, можеше и да има време и сили за разходка, ама сега не го виждам хич :) Хотел за спане до летището е опцията според мен, хем ще сте отпочинали за Виетнам и директно след кацане и настаняване може да започнете. Иначе умората ще ви налегне и ще изгубите деня в Сайгон заради разохдката в КЛ.

 

Най-добре дай да видим как грубо го мислиш плана, защото например може в началото да си направиш трите дни за КЛ, а в края да е само полети и т.н..

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Планът претърпя промени, но ето го в последен в/нт:

 

18/19-ти полет до КЛ. Кацаме в 17,25.

 

19-ти - Полет с АirAsia от КЛ до остров Langkawi в 21:10. Каца в 22:15. Видях, че има лесен транспорт между терминалите - трябва да успея

 

 20/21/22 - остров Л /един ден оринтиране и плаж, един ден разходка с лодка по островите, един ден пещери / водопади/;

 

23-ти - ферибот до остров Пананг. Дали трябва много предварително да го буквам? Много са фиксираните точки в това пътуване и това не ми се нрави.

 

23/24/25 - остров Пенанг - все още не съм го планирала.

 

26-ти - полет с АА от Пенанг до Ханой с 8 часа и косур кибик на летището в КЛ. Но това е най-евтиния в/нт до който се добрах - 65 USD /цена като за последен момент/

 

27-ми Ханой /след спане на летището/

 

28/29 - Сепа

 

30/31 - Ха Лонг

 

31-ви вечерта полет Ханой - ХШМ с Vietjet  за безбожните 76 USD

 

01 Февр. Разходка Ку Чи - не съм проучила още транспорта

 

02/03 февр Разходка по Меконг и плуващите пазари

 

04 Февр - ХШМ

 

05 Февр - Vietjet от ХШМ до КЛ /сутрешен/

 

05/06/07 и 08 през деня остават висящи - Два дни в КЛ, но другите два са мътни. Първоначалната идея включваше и Боробудур, но станаха твърде много полети и се отказах.

 

Как изглежда? Сега като го чета ми се струва, че откъм храмове е доста празно. Извън самолетните билети, с които сега се заемам, останалите резервации за турове и хотели мисля да ги правя по време на пътуването. За целта ще трябва да си осигура sim карти. Доколко може да е проблем и има ли резервация, с която да трябва да избързам?

Връзка към мнение

ОК ми изглежда така, но Малайзия не е по моята част. Като цяло си е пауър трип, ама ти спомена, че сте хиперактивна компания :)

 

За КуЧи във Виетнам няма какво да разучаваш транспорт, няма да успееш с обществен. Правят се трипове за по половин ден с автобус, масови и лесни са. Не мисля, че е място, на което тълпата от организирани туристи да го унищожава. 

 

Аз като цяло съм привърженик нощувките да са резервирани от тук, имате 20 дни общо, сигурна ли си, че искате да губите време в търсене и оглеждане на хотели? Времето там ще е ценно, за това каквото можете свършете от тук. Пък дори да са места с безплатна отмяна до последния ден, ако искате да имате гъвкавост. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сапа отпадна от плана - вероятността за валежи мe отказа. Освен това няма да носим якета.

 

Дабавих още един ден към Ханой и така стават два.

 

Хрумна ми да включа и Hue i Da nang. И си мисля първата част Hanoi - Hue да го минем с нощен влак. Мотаенето из летища мина разумните граници за пътуване. Цената на влака не е евтина - 65 USD, дори и с икономията от нощувка, пак е доста, но и на самолета е висока.

 

На следващия ден Hue - Da nang с влак или автобус и след това полет Da nang - Saigon

 

Тунелите също отпадат

 

Мненията за влака са разнообразни - повечето негативни, но аз обичам да спя във влак, ние сме 4-ма, така че ще запълним купето

 

Освен това разстоянието от Penang do KL го мисля с автобус за 5 часа и сън в хотел до летището, вместо на пейка в летището / не че и това не съм правила/

Връзка към мнение

Вместо Да Нанг направете Hoi An, освен ако не търсите нещо специфично в Да Нанг. Просто голям, индустриален град, а Hoi An е класа по доста параграфи. От там до летището е по-малко от час и едва ли е много пари трансфера. 

Връзка към мнение
Дани Магелани

Аз вървя след вас и ми  е интересно всичко за КЛ, остров Langkawi  и остров Пананг. Ще очаквам с интерес репортажи от там!

Връзка към мнение

Благодарности към Георги :))))

 

Големите градове не ме блазнят, Да Нанг ще отпадне.

 

А впечатления от пътуването с влак? Мненията наистина са противоречиви. Аз съм голям почитател на спалните вагони, а също намирам полетите през три дни за МНОГО изнервящи. При все това 15 часа не са малко.

 

Какви са ми опциите са локална карта с интернет?

 

Още веднъж благодаря за съдействието.

 

 Дани Магелан, ще споделя.

Връзка към мнение

Какви са ми опциите са локална карта с интернет?

 

 

Виж в този сайт, дано някой се включи и с опит, но чета че са затегнали регулациите последните два месеца и вече сим картата трябва да се регистрира: http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Vietnam

Връзка към мнение

Ние пътувахме с нощните влакове във Виетнам, и то не в специалните вагони за туристи, за които трябва да се ръсне повечко човек. Ако трябва да съм честна, не блестяха от чистота (в единия карах кондуктора да ми смени чаршафите, защото бяха пълни с косми), но за бюджетно пътуване са си съвсем ок, спахме си много добре, като изключим, че подухваше доста от климатика на втория етаж (който ми беше задължително условие, за да е бгажът на малко по-сигурно място). Спалните вагони като цяло бяха доста празни, тук-там по още някой бял турист, който или не се е добрал до място в "лукса", или е против него ;-) Това обаче развива търговията на черно (сигурно са им скъпички за стандарта), защото често се случваше да вкарат виетнамци за някоя и друга гара при нас, които си плащаха в брой на място (не видях да им дават билети).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

Какви са ми опциите са локална карта с интернет?

 

 

Аз в момента съм с карта на mobifone за 200к донги от летището с включени разговори и 3gb интернет. Нонстоп браузвам вече почти две седмици и не мога да изхабя и 1gb. Явно или нашите оператори лъжат с данните, или техните са ларж. По-принцип най-много потребители и покритие имат viettel,ама вие като гледам няма да се врете в джунглите, та все тая.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравейте отново и сърдечни благодарности за съдействието,

 

По отношение на жп транспорта във Виетнам /вече съм на етап по-къси разстояния -  Да Нанг - Хюе/ нещо не се ориентирам. Цените на билетите ми се струват високи - 14 USD и нагоре. Информация намирам предимно за туристически ориентираните влакове и автобуси, които, ако не ме притиска времето предпочитам да избегна.

 

Според вас като хора с опит по трасето и избягването на туристическите капани, доколко рискувам, ако оставя купуването на билет за влак/автобус за момента на пътуването? Което е 24,01 /вторник/ след 18 часа. Или да се занимая с това в часовете между полетите на 20,01?

Редактирано от yalding
Връзка към мнение

А как стигна от Да Нанг до Хюе? :) Мислех, че ще летиш директно до Хюе и от там надолу. Аз съм ползвал автобус Хюе - Хой Ан, не е туристически и беше някаква символична сума. Автобуси имаше много, просто хванахме следващия наличен. 

 

Може би да обърна внимание, че между Хюе и Хой Ан се намира Hai Van Pass. Обществения транспорт вече минава по тунел за по-бързо, но може да си наемете кола (50-ина долара май беше за маршрута), която да мина отгоре през прохода. Гледките би трябвало да са супер, ако деня е ясен. Ако е облачен, нямало смисъл. 

Връзка към мнение

А как стигна от Да Нанг до Хюе? :)

 

Планът претърпя промени :))) Вече е отчасти фиксиран със самолетните билети. Имам изобилните 9 дни да го доизбистря. Поне първата част с Виетнам, втората може да изпипвам в движение. Ето го в последен в/нт:

 

19.01 - Пристигане в Куала Лумпур в 17:25 - хотел в близост до летището,

20,01 - Сутрешен полет КЛ - Да Нанг и вечерен полет Да Нанг - Ханой. Интервала между полетите в Да Нанг е 12:35 - 20:20. Вземайки предвид получаването на VON, ориентация, търсене на SIM карта и връщането на летището 3 часа преди полета /за подсигуряване/, се надявам да ми останат около 4 часа в Да Нанг през което време да мога да проверя за билети за влак и да регистрирам SIM картата.

21,01 - Ханой

22 -23   - Ха Лонг

24 - Ханой и полет в 16 часа до Да Нанг

 

И тук е последната ми измислица:

 

24 - след 18 часа да успеем да се придвижим до Хойан / Резервен в/нт да го оставим за рано следващата сутрин.

25 - Хойан

26 - Ранен автобус за Да Нанг, който минава покрай Мраморните планини. Разходка, хващане на следващ автобус до ДаНанг. Дневен влак до Хю, за да се насладим на гледката. От влака, доколкото четох се вижда прохода. Или? Ако случим на ясен ден, което май не е много вероятно като следя прогнозата, и понеже сме 4-ма и колата няма да ни излезе много на човек /видях за 65 USD/ обмислям и тази опция - така ще можем да слезем по пътя.

27 - Хю

28 - абтобусен трансфер или кола до Да Нанг, за обедния полет /12:35/ до Куала Лумпур / алтернатива вечерта на 27-ми се върнам в ДаНанг

 

29,30,31,01,02 - Langkawi - шнорхелинг, плаж, разходка до островчетата и пр. Тук имаше идея и за ферибот до Пенанг и Джорджтаун, но засега отпадат поради пренатовареност на програмата.

 

03,02 - предвиждане до КЛ, може да спрем по пътя да разгледаме нещо /тази част предстои да се уточнява/

 

04 - ранен автобус до Сингапур /един човек от групата много държи и аз склоних/. Нощувка

 

05 - вечерен автобус от Сингапур до КЛ

 

06-07-08 - КЛ

 

08,02 - полет от КЛ в 23h за София през Истанбул

 

09,02 - вечерта се надявам да съм се добрала до началната точка - дома.

 

Планът доста съм го посъкратила /без Сайгон и тура по Меконг /много страдам за тази част/, без Пенанг и Джордтаун, а в движение може и още да отпадне.

 

Как изглежда?

Редактирано от yalding
Връзка към мнение

Защо не включите в плана и летището в Хю? Това непрекъснато връщане в Да Нанг като начална точка за всичко останало хич не ми харесва. Потърсете полети и евентуално от КЛ до Ханой, за да не правите всички тези тегели напред назад.

Редактирано от mililia
Връзка към мнение

Ох и на мен този постоянен преход през Да Нанг нещо ми боде очите, но не мога да видя сега как може да се оптимизира. Ще се опитам утре. 

Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

 

пътуването приключи успешно. Имах опасения заради множеството полети за кратък период - засечки нямаше, но загубеното време по летищата си остава.

 

Благодаря на всички за съветите - бяха ми много полезни.

 

Пътуването ни съвпадна с Китайската Нова година, което едновременно беше интересно и затрудняващо /откъм вътрешен транспорт и някои хотели оставени за последния момент/.

Връзка към мнение

Може да поразкажеш повече, кое ти е харесало, кое те е разочаровало, кое би направила по друг начин. С някоя и друга снимка :)

Връзка към мнение
Дани Магелани

Планът претърпя промени :))) Вече е отчасти фиксиран със самолетните билети. Имам изобилните 9 дни да го доизбистря. Поне първата част с Виетнам, втората може да изпипвам в движение. Ето го в последен в/нт:

 

19.01 - Пристигане в Куала Лумпур в 17:25 - хотел в близост до летището,

20,01 - Сутрешен полет КЛ - Да Нанг и вечерен полет Да Нанг - Ханой. Интервала между полетите в Да Нанг е 12:35 - 20:20. Вземайки предвид получаването на VON, ориентация, търсене на SIM карта и връщането на летището 3 часа преди полета /за подсигуряване/, се надявам да ми останат около 4 часа в Да Нанг през което време да мога да проверя за билети за влак и да регистрирам SIM картата.

21,01 - Ханой

22 -23 - Ха Лонг

24 - Ханой и полет в 16 часа до Да Нанг

 

И тук е последната ми измислица:

 

24 - след 18 часа да успеем да се придвижим до Хойан / Резервен в/нт да го оставим за рано следващата сутрин.

25 - Хойан

26 - Ранен автобус за Да Нанг, който минава покрай Мраморните планини. Разходка, хващане на следващ автобус до ДаНанг. Дневен влак до Хю, за да се насладим на гледката. От влака, доколкото четох се вижда прохода. Или? Ако случим на ясен ден, което май не е много вероятно като следя прогнозата, и понеже сме 4-ма и колата няма да ни излезе много на човек /видях за 65 USD/ обмислям и тази опция - така ще можем да слезем по пътя.

27 - Хю

28 - абтобусен трансфер или кола до Да Нанг, за обедния полет /12:35/ до Куала Лумпур / алтернатива вечерта на 27-ми се върнам в ДаНанг

 

29,30,31,01,02 - Langkawi - шнорхелинг, плаж, разходка до островчетата и пр. Тук имаше идея и за ферибот до Пенанг и Джорджтаун, но засега отпадат поради пренатовареност на програмата.

 

03,02 - предвиждане до КЛ, може да спрем по пътя да разгледаме нещо /тази част предстои да се уточнява/

 

04 - ранен автобус до Сингапур /един човек от групата много държи и аз склоних/. Нощувка

 

05 - вечерен автобус от Сингапур до КЛ

 

06-07-08 - КЛ

 

08,02 - полет от КЛ в 23h за София през Истанбул

 

09,02 - вечерта се надявам да съм се добрала до началната точка - дома.

 

Планът доста съм го посъкратила /без Сайгон и тура по Меконг /много страдам за тази част/, без Пенанг и Джордтаун, а в движение може и още да отпадне.

 

Как изглежда?

Не страдай! Бвх на Пенанг за един ден. Нищо не сте загубили. При такива прекрасни места, които сте видяли! Били сме по едно и също време в Сингапур, но не съм разбрала.

Ето защо е важно в една тема да обявяваме предстоящите си пътувания.

Със Силвия пък съвпадението го разбрахме на Ататюрк.

Георги, какво стана с таблицата?

Редактирано от Dani Magelan
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.