Прескочи до съдържание

Будапеща - Виена - Прага + евентуално Братислава / края на април/май


Витко

Препоръчани мнения

Здравейте на всички .  :P

Закупихме си билети с приятелката ми София - Будапеща- София за периода 28 април- 8 май . Идеята е да посетим освен Будапеща и Прага и Виена и евентуално Братислава. За съжаление няма да сме с кола и трансферите м/у градовете ще ги правим с автобуси . От тук ми идва чуденката как оптимално да подредя кой град след кой да е и от къде да започна кръга дали през Виена или през Прага и евентуално Братислава  :lol: Проблемът е и ,че на 8 трябва сутринта или на 7 вечерта да сме в Будапеща, тъй като на 8ми сутринта в 10 часа ни е самолета за България. Бих се радвал много да ми помогнете с оптимизирането на програмата, защото никога не съм ходил по тези райони . Бих се радвал на всякакви съвети от квартали където да си намерим апартамент ( ще ползваме airbnb освен ако не изкочи в MakeMyTrip някаква добра оферта, защото това перо искаме да го намалим максимално ) , заведения за хапване , някоя по интересна атракция , съвети за всеки от градовете и как да структурираме самото пътуване и дали да включим Братислава за еднодневен трип. Ще съм благодарен на всякакви включвания.  ^_^

 

П.с. Гледам ,че до днес има намаление от - 10 % за Виена пас и горе долу като си смятах безплатните входове , които дава тя за 3 дена мисля ,че е изгодна и се чудя дали да не я закупя още днес . Вие какво мислите ? 

Редактирано от Витко
Връзка към мнение

Аз не съм правила пътуване оттам, но най-логичният маршрут е Будапеща - Братислава - Виена - Прага - Будапеща.

За мен Братислава е приятен град за еднодневна разходка /стар град, замък, някои църкви/ на около час от Виена. което означава, че може да го разгледате и същия ден да отпътувате за австрийската столица или ако цените на нощувки там са значително по-изгодни, да спите и на следващата сутрин рано да пътувате за Виена. За настаняване и в двата града не мога да помогна. Единственото, което мога да кажа, е, че транспортът във Виена е изключително добре уреден, така че не е необходимо да търсите жилище в центъра, а някъде около спирка на метро /най-добре/ или друго превозно средство.

Що се отнася до Виена пас, най-добре си направете сметката какво мислете да посещавате и дали ще ви е по-изгодно с нея или с билети. Имайте предвид и че ако сте студенти под 25 години /и имате документ/, ползвате намаления.

Що се отнася до Прага, възможностите за пътуване от Виена са доста. Със сигурност има автобуси. Там ние спахме в апартамент от airbnb, но не го пиша, защото за двама човека би бил скъп /ние бяхме четирима/. Тук принципът за намиране на място за спане е същият. Ние пътувахме с един трамвай всеки ден около 15 мин. и се озовавахме в центъра.

Доколкото смятам, имате общо 10 дни /ако първия ден пристигате сутринта/, които аз бих разпределила 3:1:3:3. Но отново зависи от предпочитанията ви, разбира се. И уговорката, че част от дните ще минат в пътуване.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравей. Не ти трябва кола, защото между изброените градове транспортът е много уреден и сравнително евтин. Eто ти някои нискотарифни автобусни превозвачи, които да си разгледаш:

 

http://orangeways.com/en [между Будапеща за другите 3 града]

 

http://www.studentagency.eu/en [между Прага за другите 3 града]

 

http://www.slovaklines.sk/vienna/im-flying-from-the-vienna-airport.html [между Виена и Братислава]

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да първият ден пристигаме в 9:40 сутринта :) А на 8 май излитаме в 10:15 от летището в Будапеща. 

Редактирано от Витко
Връзка към мнение

Значи като човек, който е живял в този район бая и съм пътувал всичките маршрути... предлагам ти да го направиш по следният начин.

Будапеща - Виена (влак или автобус)

Виена - Бърно - автобус

Бърно - Прага - автобус

Прага - Братислава - автобус или влак (Regio)

Братислава - Будапеща - автобус или влак

 

Точно по този начин излиза най-оферта, казвам го от гледната точка на човек, който го е правил неколкократно. Будапеща до Виена влак се взема директно от mav star, може и с автобуси, като най-евтино е през eurolines.de. Виена-Бърно и Бърно - Прага се гледа кое е най-удобно през busradar.com. Прага - Братислава има директно автобуси, а може да се ползва и влак. Препоръчвам studentagency влакът, който е много готин, с екстри и е евтино. Последната отсечка е по избор и се използват горните методи.

 

Поздрави!

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Според мен програмата е малко претоварена.Въпреки че и аз бих се полакомил за всичко и сега,по-добре е да се изключи едната столица и това да е Прага.Това са градове със много забележителности и е необходимо малко повече време.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

И мен ме притеснява Прага ,че е малко по отдалечена ,но засега искам да е включена в плана . И затова се пробвам оптимално с ваша помощ да измисля как да се получат нещата :) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бърно - Прага е 2 часа и 20-30 минути и има по-начесто транспорт от градския у Софето ;) не се притеснявай. Бърно и Братислава са си спокойно следобедни разходки и може да се придвижвате към следващото.

Връзка към мнение

Според вас коя от зоогическите градини да посетим ? 

Тази в Будапеща е много добра и ако я включиш в програмата,няма да съжаляваш,но само ако ви се ходи в зоо-градина.

Връзка към мнение

Като човек, посетил зоологическите градини в Будапеща и Виена и пропуснал тази в Прага, макар за нея да има много добри отзиви, бих казала, че тази във Виена е за препоръчване - по-голяма, с повече животни, доста по-разнообразна. Често казано, много ми хареса и зоологическата градина в Будапеща, случихме на шоу с тюлени, но според мен няма база за сравнение. Особено ако искате да видите панди и коали. В Будапеща бих препоръчала едно място в един мол, мисля, че се казваше тропикариум, там има акули, скатове и други риби, минаваш в стъклен тунел под тях, както на много други места в света. То не беше голямо, но на мен много ми хареса. Бих казала дори повече от Океанографа във Валенсия, който се води най-големият в Европа. Имаше и специално шоу - хранене на акули, мисля, че го правят два пъти седмично. Ако решите да ходите, можете да проверите кога е предвидено. Двама водолази влизат в басейна и дават на акулите живи риби. Децата, пък и възрастните, много се забавляваха с него.  

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Аз като голям фен на зоологическите градини също бих препоръчала тази във Виена - https://www.zoovienna.at/en/zoo-and-visitors/how-to-get-there/. Твърди се, че е най-старата в света и е наистина много хубава, в моята лична класация е на второ място, след Берлинската.

Връзка към мнение

А какво мислите за такава последователност ?

 

28 Будапеща
29 Будапеща
30 Будапеща
1  Будапеща 6:45 - 11:55 Виена // 9 евро 
2 Виена 
3 Виена
4 Виена 9:25- 11 1 евро Братислава 17:45 - 22 Прага 10 евро
5 Прага
6 Прага
7 Прага 23:00 - 06:15 Будапеща 20 евро 
8 заминаваме си 
 
3 нощувки Будапеща + 3 нощувки Виена + 4 Прага
 
Часовете и цените видях в сайта на studentagency . Пътуванията са с автобус . Иначе и аз към Виенската зоогическа клонях :) Главно заради пандата и коалата. А да питам там има ли шоу с тюлени ?
Редактирано от Витко
Връзка към мнение

Във Виенската зоологическа градина има часове за хранене на част от животните /пингвини, тюлени, тигри, бели мечки, слонове и др./, които са доста атрактивни. Вземете листовки на влизане и там е описано всичко.

Връзка към мнение

Аз като върл бай Ганьо да кажа, че във виенската зоологическа градина входа е 20 евро, но лесно "изходът се вревръща във вход". ИМА НЕВЕРОЯТНО ШОУ С ТЮЛЕНИ! Иначе можеш да гледаш и влаковете на studentagency, които доста често са по-удобни и по-евтини. До Братислава има редовно такава линия с влак.  Според мен 4 дни в Прага са ти много и можеш да се разходиш и до Бърно, но ти си знаеш.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според вас коя от зоогическите градини да посетим ? 

 

Във Виена е най-хубава,в Прага е най-голяма като площ, Будапеща има най-добър контакт с животните.

Връзка към мнение

Относно зоологическите градини:
- в Будапеща също има коали, има и горили ... което само по себе си е събитие (говори се че горили има и в Прага, както и че имат бебе горила от тази година (но там не съм била)) Има и жирафи, че можеш и да ги храниш ... и доста други животни, не присъстващи в зоологическата градина във Виена

- във Виена безпорно гвоздея на програмата са пандите! Удивителни животинки, които трябва да се видят.

 

Ако имате възможност посетете и двете. Виенската можете да я съчетаете със Шонбрун и градините му.

Връзка към мнение

MARTiNSHO - то реално ще са 3 пълни , защото първият ден пристигаме при този вариант в 10 вечерта в Прага . Не знам и аз според часовете така най - удачно ми се струва ,а колко реално е така не знам. :lol: В сайта не знам обаче ,защо не ми вади влакове , а само рейсове . То реално още и няма за моите дати ,но гледам ориентировъчните цени и часове . 

 

 

 

За зоологическата градина смятам да посетим една само и може би ще е тази във Виена, защото обмислям да взема Виена Пас и в него тя е включена . За Виена пас само ако може един въпрос от по запознатите като я поръчам как ще си я получа и как става активирането ? 

Редактирано от Витко
Връзка към мнение

Във Виена има жирафи, но за съжаление видях, че къщичката им още се ремонтира. Маймуни има всякакви, за горили не съм сигурна. Като си спомня двете зоологически градини /във Виена и Будапеща/, не мога да си представя какви животни няма в първата, а има във втората.

Сега погледнах и входните такси. Очаквано тази във Виена е доста по-скъпа - по 18,50 евро на човек /освен ако не сте под 19 години, тогава е наполовина/. В Будапеща е 2500 форинта, което е около 16 лв. Но пък зоологическата градина във Виена се намира в Шонбрун - за мен най-страхотното място в този град. Тоест, ако отидете там, ще можете да се разхождате в парка /в началото на май времето ще бъде подходящо/, ако искате, да влезете в двореца, има лабиринт и други атракции.

Забравих да кажа, когато първия път посещавахме зоологическата градина във Виена, си купихме комбиниран билет за нея и Голямото виенско колело в Пратера. Излизаше изгодно, не помня вече цени. Ако се интересувате от колелото, помислете и за този вариант.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Имам леко питане за отсечката Будапеща - Виена . В сайта на мат старт ми излезе най - евтината цена за отсечката от по 13 евро на човек  в идеален за мен час , но не мога да разбера нещо . На снимката за отсечката Будапеща - Виена има още някаква гара там трябва да сляза и да се прекача или и от там може да се качват хора, че нещо не мога да хвана идеята .

 

 9060537I.jpg

Връзка към мнение

Имам леко питане за отсечката Будапеща - Виена . В сайта на мат старт ми излезе най - евтината цена за отсечката от по 13 евро на човек  в идеален за мен час , но не мога да разбера нещо . На снимката за отсечката Будапеща - Виена има още някаква гара там трябва да сляза и да се прекача или и от там може да се качват хора, че нещо не мога да хвана идеята .

 

Няма прекачвания. Това е втората гара в Будапеща, от която можеш да се качиш.

Връзка към мнение

Зоологическата градина в Прага не е нищо особено, посетих я защото ми се искаше да видя щастливи животни, които не са затворени върху плочки за баня или в бетонни клетки, както е софийската /можеше с куче, което за мен беше плюс, че няма да се чудя къде да го дяна горкото/ .

Връзка към мнение

Чудех се как да ви го кажа по-деликатно,но ще карам направо.10 дни в столиците на Централна Европа са като 2 дни на море.Единствено Братислава е за ден.Другите 3 за по 3 дни ще ви попитат защо ни пренебрегвате?

Сега по вашите приоритети-редът за пребиваване го вземете от нашия брат магеланец,който е живял и е пътувал често.Колкото до зоологическите спор не може да има-Виена.За нея ви трябва един ден заедно със Шонбрун и парка.И разбира се бързи крака.Пандите са в началото от дясно,а ляво е маймунския кът-осве други и орангутани,лемури,ленивци и т.н.Абе много е богата.Втори ден за центъра-музеите,разходка,Свети Стефан.Трети ден Белведере,къщите на Хунсертвасер и района отвъд Дунав.Това ви е зарибявката за връщане.Прага не мога и в три дни да ви я опиша.Там има и прекрасна разходка по река в менюто.Май само палавата Будапеща може да ви остави да си мислите,че няма за какво да се връщате.

Много хубава идея за пътуване и много красиви спомени ви очакват!

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.