Прескочи до съдържание

Няколко бързи въпроса за Болоня/Флоренция/Пиза с дете


tougherty

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци. С младежа (4.5 г.) ще летим за първи път със самолет и вълнението е голямо. Избрали сме Италия през страстната седмица - 12.04.17 София-Болоня, 18.04.17 Пиза-София.

1. Чудя се обаче как да разпределим дните и моля за съвет - дали да направим 2 дни (нощувки 12,13,14.04) в Болоня, 2 дни във Флоренция (нощувки 15 и 16.04) и 1 ден в Лука (нощувка 17.04), а последният ден сутринта преди полета в 15.00 да разгледаме Пиза, или да съкратим Болоня само на 1 ден за сметка на 3 във Флоренция? Знам, че е доста популярно да се правят дневни пътувания от Болоня до градовете в Емилия-Романя, но ми се струва, че на малкия ще му дойде повече пътуването, а и не искам да препускаме, за да "минем" набързо всичко интересно.

2. Искам да попитам добре ли е уреден градският транспорт в Болоня, защото съм се спрял на хотел извън идеалния център на града (ето този - https://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g187801-d1605643-Reviews-Suite_Hotel_Elite-Bologna_Province_of_Bologna_Emilia_Romagna.html), как се купуват билети за автобусите и трябва ли билет и за малкото магеланче?

3. Прочетох темата на Оги за пътуването с влак с дете и разбрах, че за обикновените влакове реджионале не е нужно да се купуват предварително билети. Искам да попитам тези бързите влакове голяма атракция ли са и заслужава ли си да платим двойно, за да се придвижим до Флоренция с такъв (от гледна точка на преживяване, не на спестено време)?

4. Моля, препоръчайте ни в коя част на Флоренция е най-добре да отседнем! Пристигаме на гара Firenze Rifredi, тръгваме от S.Maria Novella.

5. Заслужава ли си да прекараме 17.04 в Лука или да го заменим с Пиза?

6. И последно (поне засега) в Diners салона на летище Пиза дали можем да вземем магеланчето с нас безплатно или трябва да плащаме?

 

Всякакви идеи, препоръки и други насоки са добре дошли :)

Връзка към мнение

1. 2-3-1 - пригответе се за много народ във Флоренция за Великден.

2. Автобуси има много, но по празниците са по-нарядко.

3. Скоростните влакове не са някаква атракция - единствено удобството за бързото придвижване.

4. Центъра. От Рифреди има често влакове до СМН.

5. Не - мое виждане

6. Не знам

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

3. Скоростните влакове не са някаква атракция - единствено удобството за бързото придвижване.

Едно към едно с Mary.

Само да допълня по т.3, бързият влак, по спомени отпреди 4-5 години, поне 70-80% от пътя се движеше в тунели.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бързите влакове СА атракция, но за малко по-голямо дете. Също така е вярно, че между Флоренция и Болоня пътят е предимно в тунели. Синът ми беше на 10 години, когато се качихме на Итало от Рим до Болоня, а в тази възраст момчетата вече се интересуват от подобни неща и 250-300 км в час на последно поколение високоскоростен влак няма как да не е атракция. Но пък може и да го заинтригува, ако обича да си играе с влакчета. Ти му кажи, че ще се вози на най-бързия влак в Европа...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Едно към едно с Mary.

Само да допълня по т.3, бързият влак, по спомени отпреди 4-5 години, поне 70-80% от пътя се движеше в тунели.

Всъщност се сетих, че причината за качването ни на бързия тогава беше, че на гишето ми предложиха нещо като last minute ticket. Бях се наредил за регионален и чичака ми предложи бързия. Даже си мисля, че май беше и на по-ниска тотал цена от регионалните.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Общо взето всичко вече е казано, но нещо за дилемата Лука - Пиза искам да кажа. Лука е прекрасен! Един от най-красивите италиански градове. Пиза е стандартното италианско градче + "Полето на чудесата". Лично аз не бих заменил Лука с Пиза за нищо на света, а относно "Полето на чудесата", същото се разглежда за около един час...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Според мен, един пълен ден за Болоня е достатъчен.


А Флоренция, май е полярна дестинация. Ние лично винаги сме готови за Флоренция, въпреки че сме ходили няколко пъти, докато при други приятели, едно ходене им е достатъчно, 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Светославов

Подкрепям Дуко за Лука, а за Флоренция и 3 дена, и седмица, че и повече си заслужава :) Ама си е ходене, уж всичко е събрано, но дечкото със сигурност ще се поуморява. Бих препоръчал място, където да можете да се прибирате по обяд за почивка. Ти си познаваш детето най-добре.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А ще има ли с какво да запълним 3 дни във Флоренция и ще можем ли да видим основното в Болоня за 1 ден?

Ако имаш афинитет към изкуство за Флоренция - да. Иначе е "на кантар". 2 дни е по-добре

 

Болоня - 1 ден, ден и половина е добре в този ритъм.

 

Пиза е хубав и значим град. Писал съм в темата. Бих му отделил към 3/4 от деня. Има стойностни обекти извън популярния площад.

 

Лука е по-хубав град от Пиза. Действително е много красив, сред най-красивите малки въобще. Но не толкова значим като Пиза, но това е друга тема.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Болоня може да се види за ден ... а на Флоренция и седмица и е малко ....

 

p.s. но то си засиви и от светогледа на човек :)

 

А бе всеки си гледа от собствената камбанария, но авторът на темата уточнява, че е с малко дете. Така че трябва да намери малко атракции и за чавето, а не само за себе си.

 

В тази връзка, в Лука може да се направи обиколка с колело по стените, нещо, което определени би зарадвало дете.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Понеже и в още една тема стана дума, показвам малко снимки от Великден във Флоренция преди няколко години:

Имахме удоволствието да нощуваме в хотел почти пред Дуомото, та от него имаше добър изглед към церемонията:

1.JPG

 

2.JPG

 

И мноооогото народ на улицата. След като излязохме от хотела ... дълго време нямаше влизане отново.

 

4.JPG

 

И дървеното съоръжение, което носи фойерверките, теглено от два бели вола:

 

5.JPG

 

И после става ... дим и пушек:

 

6.JPG

 

7.JPG

 

На площад Република изнасяха доста интересно представление. Там беше значително по-спокойно:

 

8.JPG

 

9.JPG

 

10.JPG

 

11.JPG

 

12.JPG

 

13.JPG

 

През нощта преди Великден има нещо като генерална репетиция или призоваване за празника(не разбрах точно, че и аз бях с едно от децата, та вече се бяхме прибрали) и минават тържествено из града с барабани, знамена, а доста хора ги следваха:

 

14.JPG

 

15.JPG

 

Съжалявам, че снимките ми са размазани, но явно повече гледах навън, отколкото какво снимам.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

За мен Флоренция е един от най-магнетичните градове, в които съм била, и бих се връщала многократно там за дълго. Но доколкото сте с дете, а и по времето на престоя ви ще бъде пренаселено, не знам дали 3 дни е добра идея. Още повече, че вероятно именно заради детето няма да имате желание за посещение на музеи и галерии, които иначе биха заели доста време.

От друга страна в Болоня 2 дни също смятам, че са много с оглед вече посочените причини. Защо не помислите за посещение на Ферара? Много чаровно градче на не повече от 30 минути с влак от Болоня. Там също можете да си вземете велосипеди под наем, ако малкият проявява интерес да се вози. Ако не, ще си направите приятна разходка, а на връщане може да завършите обиколката на Болоня, ако нещо е останало неразгледано.

Що се отнася до Лука и Пиза, аз също харесвам повече първото градче, но за цял ден също ми е много, освен ако не се отдадете на лежерни разходки.

Предвид това, че сте с малко дете, според мен най-добрият вариант за нощувка във всеки от посочените градове е центърът, за да може да се прибирате за почивка по обяд. Но вие си познавате детето най-добре. Пък и не без значение е фактът, че по това време вероятно цените в хотели и апартаменти ще е значително завишена, особено в центъра, та трябва да си прецените.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

6. И последно (поне засега) в Diners салона на летище Пиза дали можем да вземем магеланчето с нас безплатно или трябва да плащаме?

 

Всякакви идеи, препоръки и други насоки са добре дошли :)

 

Ето официално инфо:

Entry Conditions:

Limited to one guest per cardholder - Children under 4 years are admitted free - Non-smoking.

 

Неофициално: с магеланче на 6 пак стават работите :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Продължавам аз с блиц въпросите, но без деца. 

Пристига се утре (16.02), ранен следобед в Пиза. До залез (грубо 3 часа) - пиаците (Дуомо, Мартири, Кавалиери) + Кулата + Моста.
По Пиза като цяло въпроси нямам, освен ако: 
- вземе че стане късно и мързеливо за готвене. В такъв случай ще съм благодарен на мнения за качествено място за вечеря (в рамките на горепосочения туристически периметър). 
- ако първа точка се изпълни, то евентуално до колко върви градският транспорт, понеже няма да ми се набива крак допълнително още 20-30 минути до апартамента. 

(17.02) - Петък - Флоренция
Рано сутринта с автобуса към Флоренция. Тук ключовото изречение е "Must-see нещата за first-timer във Флоренция за 10 часа". Катедралата е ясна. Логично е че 10 часа са нищо, но и затова е горепосоченото ключово изречение. Единственото ми изискване, е за панорамни гледки. Дуомото тотално отпада, след космическите цени които видях за вип туровете. Склонен съм да дам пари за камбанарията. Не можах да разбера площада на Микеланджело дали е платен, някъде май мернах нещо подобно. За всичко друго (включително и места за обедно/следобедно изхранване) се оставям на вас. Вечерта обратно към Пиза.

(18.02) - Събота - Ранен следобед - полет. 
Дотогава за няколко часа - евентуално Лука. Намерих някакви автобусни билети за по 3 евра в посока. Ще разпитам на място в Пиза допълнително. Или ако тук знае нещо някой, ще съм благодарен. 

Благодаря предварително на отзовалите се. Подробна план-сметка - след приключване на воаяжа. 
 

 

Редактирано от Plovdivian
Връзка към мнение

...

(17.02) - Петък - Флоренция

Рано сутринта с автобуса към Флоренция. Тук ключовото изречение е "Must-see нещата за first-timer във Флоренция за 10 часа". Катедралата е ясна. Логично е че 10 часа са нищо, но и затова е горепосоченото ключово изречение. Единственото ми изискване, е за панорамни гледки. Дуомото тотално отпада, след космическите цени които видях за вип туровете. Склонен съм да дам пари за камбанарията. Не можах да разбера площада на Микеланджело дали е платен, някъде май мернах нещо подобно. За всичко друго (включително и места за обедно/следобедно изхранване) се оставям на вас. Вечерта обратно към Пиза.

 

...

 

Аз ще се изкажа по този ден.

Освен в Дуомото, за толкова малко време бих се опитала да влезна още в: Гробницата на Медичите, църквата Санта Кроче и поне един поглед от високо - Пиецале Микеланджело е безплатна, но отнема повече време да се стигне до там. Има и автобус, но и с него се губи време.

Камбанарията е в един билет с всички останали съпътстващи Катедралата - Купола, Баптисерията, Камбанарията, Музея и Криптата. Ако не бъркам, билета важи за 48 часа и цената е 15 евро.

За няколко часа няма как да се вместите във всичко това.

Вариант за поглед от високо и то съвсем не лош е Palazzo Vecchio - кулата му. По-малко хора има там и съответно чакането може да е по-малко, но няма гаранция.

 

За още идеи, можете да погледнете тук.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз бях миналия април и не беше платен. Това е твоето място за панорамните гледки. :)  Според мен, 10 часа ако само се разхождате са ок. Въпреки че денят е къс все пак. Иначе Галерията се минава бързо, стига да не чакате много на влизане. За купола....пак много зависи какви опашки има. Отделно се чака и горе да се освободи терасата-т.е. някой да тръгне да слиза ,за да се освободи място. За Камбанарията - по-бързо става, но е по-ниско. Незнам какви са тия вип турове, по принцип Дуомото е с безплатен вход.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Никога не е целено нарочно, но обикновено във всеки град има едно място, което чувствам по особен начин, което ми влияе бих казала свръхестествено. Във Флоренция това място е Санта Кроче и искрено ви съветвам да я включите в програмата си. Но ако оставим настрана субективното усещане, обективно също има какво да се види в църквата - красиви витражи, фрески и скулптури на Джото, Донатело, Антонио Канова и др., саркофазите на Галилео Галилей, Микеланджело, Николо Макиавели и други велики италианци.

Другото място, което искрено препоръчвам, е Пиацале Микеланджело - най-страхотната гледка към града. Вярно, има ходене и стълби, но не е страшно, а усилията си заслужават.

За останалото време - според интересите, стечението на обстоятелствата и атмосферните условия. Например при едно от ходенията ми попаднахме на театър близо до къщата на Данте. Не разбирам италиански, но въпреки това беше толкова интересно, че седяхме сигурно час там. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Някой ако има прясно инфо? Имам спомени, че есента се говореше за директен влак от летището на Пиза до Флоренция, даже май течаха и тестове.

С две думи има ли го вече, върви ли и ако да как е като честота?

Връзка към мнение

Има някакъв автобус (най-вероятно на градския им транспорт) до Пиза Чентрале и от там се хваща влака за Флоренция

 

Директен вариант няма

Връзка към мнение

Някой ако има прясно инфо? Имам спомени, че есента се говореше за директен влак от летището на Пиза до Флоренция, даже май течаха и тестове.

С две думи има ли го вече, върви ли и ако да как е като честота?

 

Има директни автобуси от летището в Пиза до Флоренция. Не съм ги ползвала още, но ще ги провера на 24 февруари. Иначе от летището до жп гарата е не повече от 10-15 минути разходка. 

Редактирано от mililia
Връзка към мнение

Благодаря на всички. За автобусите, пешком и гарата в Пиза е ясно. Мисълта ми беше за директен влак.

Ако въпроса е за директен влак от летището, то да кажа, че на летището няма гара.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.