Прескочи до съдържание

Поздрави от Мадрид!


Препоръчани мнения

Здравейте приятели-магеланци!

 

Много се радвам да открия такъв готин форум като този, където пътешественици, ентусиасти и съмишленици обменят толкова много информация, идеи, мнения, оферти. Това е просто супер!

 

Аз съм Христо, Лудия Кон си го избрах като псевдоним в чест на известния вожд на сиуксите. Живея в Мадрид и обикновено пътешествията ми започват и приключват тук. Обикновено през годината гледам да организирам поне три пътешествия - 1 път някъде на плаж да се радва жена ми, 1 път с мои студенти на някоя историческа дестинация в Европа, особено ако е свързана със Студената война (тази година ще водя мои студенти в Будапеща през април примерно) и 1 път индивидуално пътешествие като личен подарък за мен. Тази година съм решил да посетя Австралия и Сингапур. 

Ще се радвам да обменям с вас информация и да помагам когато мога! Бон воаяж на всички!

  • Харесвам 30
Връзка към мнение

Добре дошъл!

 

Стана ми интересно за студентите и студената война. Би ли хвърлил малко повече светлина.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Благодаря за топлото посрещане, приятели!

 

Няма проблеми, Zaro. Аз преподавам съвременна история и международни отношения и обикновено през зимния семестър преподавам съвременна история от 1945 насам и голяма част от лекциите са свързани със Студената война. Но, понеже повечето ми студенти не са били в Източна Европа и не знаят що за чудо е това соц. режим и Студена война, се опитвам да ги водя всяка пролет до някоя източноевропейска страна. Примерно заведох група през 2015 в Белград да видят последствия от натовските бомбардировки, бежански лагер, резиденцията на Тито и някои основни забележителности на Белград, плюс традиционна балканска храна, която много им хареса. Миналата година пък, през март, ходихме до Вилнюс. Там ги заведох да видят бившата щаб квартира и затвор на КГБ с тур на ужасите, които са се случвали там. После отидохме и до ТВ кула, където са ставали сблъcъците между съветската армия и литовските граждани искащи независимост през 1990. Оставих им и един ден да се разходят из Стария град и да почувстват сами духа на Балтика. А, вечер ходихме на кулинарни пътешествия така да се каже. Една вечер литовска кухня, като веднага се възполвах да им обясня руското влияние върху нея и да си поговорим що е то етнонационализъм. ;)  Втората вечер бяхме в арменски ресторант, а третата в грузински, където моята испано-итало-американска група беше във възторг от хачапури аджарули, аджапсандали и пълнените патладжани с орехи. Тогава си поговорихме и за Сталин и им казах подробности, които в клас нямам време да разглеждам. Останаха във възторг. И тази година ме молят вече второкурсниците да идем пак някъде. Затова организирах пътуване до Будапеща. Още го планирам в детайлите, но със сигурност ще минем през парламента и известни места от Втората Световна, 1956 година и т.н.

Между другото, в бъдеще искам да организирам подобно пътуване и до България и ще разчитам на вашата помощ за съвети.

 

Аз уж щях да ти обяснявам с няколко думи, а то се получи пътепис почти. :)

  • Харесвам 26
Връзка към мнение
 Затова организирах пътуване до Будапеща. Още го планирам в детайлите, но със сигурност ще минем през парламента и известни места от Втората Световна, 1956 година и т.н.

Ако ще ходите в Будапеща, препоръчвам да посетите http://www.mementopark.hu/ - the biggest statues of the cold war...

Връзка към мнение

Добре дошъл и от мен! Много интересно разказваш. Не се съмнявам, че и студентите са възхитени. Студената война и целият период от 1945 г. до към 1990 г. са непонятни и за нашите студенти, нищо, че са живели в Източна Европа, просто не са го изпитали лично, а само го учат в учебниците по история. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Добре дошъл!

 

Между другото ние правихме пътуване до Сингапур и Австралия 2015 година, така че ако ти трябва помощ съм насреща :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако ще ходите в Будапеща, препоръчвам да посетите http://www.mementopark.hu/ - the biggest statues of the cold war...

 

А къде забравяш Къщата на терора - http://www.terrorhaza.hu/en

Връзка към мнение

Супер сте! Много благодаря! Къщата на терора съм я включил в програмата, а и Мементо Парк изглежда интересно място, трябва да видя на сайта има какво точно имат. 

Връзка към мнение

А къде забравяш Къщата на терора - http://www.terrorhaza.hu/en

Аз тая къща нещо не я харесах, че ми беше много задушно, подтискащо такова... та затова и не я препоръчах...

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.