Прескочи до съдържание

Остров Родос - колко дни?


П.Кръстев

Препоръчани мнения

Покрай празниците в началото на Май ще отскочим до Атина, както обикновено. Този път решихме да направим и кратка екскурзиика до Родос за няколко дни с полети на Райън. Смятаме да запазим някое апартаментче или гест хаус в стария град Родос и ако има нужда да се придвижваме с градски транспорт насам-натам.

 

Т.к. вече трябва да купя билетите от Атина, въпроса ми е 2 или 3 нощувки да останем там? Предполагам две ще са достатъчни за градчето, но има ли нещо извън него, където може да идем с градски транспорт и да си струва да останем трета нощувка?

 

Благодаря предварително за помощта :)

 

П.С. Полета пристига в 13:30 и връщането е в 18:30, така че реално с 2 нощувки ще имаме 1 пълен ден и 2 половинки, а с 3 нощувки - 2 пълни дни и 2 половинки.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Лично аз препоръчвам 3 нощувки и еднодневна екскурзия с фери до о. Сими. Там наемете скутер и се разходете.

На Родос се разходихме от западната страна до руините на замък, а от източната видяхме Линдос, Архангелос, Колимбия и Коскино.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Лично аз препоръчвам 3 нощувки и еднодневна екскурзия с фери до о. Сими. Там наемете скутер и се разходете.

На Родос се разходихме от западната страна до руините на замък, а от източната видяхме Линдос, Архангелос, Колимбия и Коскино.

 

Има ли добре организиран транспорт поне от Родос до Линдос със спирки в тези другите градчета от източната страна?

Връзка към мнение

Транспортът е добър, но без кола ще видите по-малко. Най-лесно ще стигнете до Линдос. Заложете на Сими, но ферито за двама не беше евтино, около 50Е ретърн.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Мисля да се придържаме само към Родос. Гледах и опциите за кола, но със популярните фирми излиза доста скъпо - 40-50 евро на ден. Евентуално ако намерим някоя по-малка фирма на място може да вземем кола за 1 ден и да обиколим Линдос и другите градчета.

 

Ще потърся и в tripadvisor дали няма препоръки за някоя местна компания, все пак по-удобно от кола няма :)

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към мнение

Взимали сме кола от тези http://www.rhodes-carhire.com/en.php.

 

В сезона има редовен градски транспорт и видях, че много хора го ползват.

 

DODEKANISOS SEAWAYS, линията, която обслужва района си има специални цени за отиване и връщане в един ден до съседните острови, но пак казвам, в сезона. Следи  си за цените на сайта им  http://www.12ne.gr/en/daily_excursions.asp?pageID=139

 

Това е в покрайнините на града също, но пеша не знам, как се стига, ходихме с колата до там.

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g635613-d8381717-Reviews-Ancient_Olympic_Stadium_Rhodes-Rhodes_Town_Rhodes_Dodecanese_South_Aegean.html

Връзка към мнение

И аз ще ходя до Родос /3 нощувки/, но по време на Великденските празници. Има ли смисъл да се посещава Сими в средата на април, т.е. няма ли да е замряло всичко?  

Връзка към мнение

И аз ще ходя до Родос /3 нощувки/, но по време на Великденските празници. Има ли смисъл да се посещава Сими в средата на април, т.е. няма ли да е замряло всичко?  

Ако времето е хубаво и фериботите се движат, защо не. :)  Ние не сме се застоявали много в градчето Сими, обикаляхме със скутер. Пътят се вие високо и е много красив и панорамен.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
Здравко Ангел

Да се отчетем и ние от Родос с актуална информация. Спим в стария град на Родос точно срещу археологическия музей, на airbnb. Много е хубаво извън сезона, защото туристите са малко и може да си скиташ из уличките, да си се губиш на спокойствие и да снимаш без никой да ти се пречка. И един ден е достатъчен, за да се разгледа старият град, пристанището и новият град, но спокойно може да си изкараш и два, и повече дни. Изкачихме се и до Родоския акропол и големия стадион - стига се съвсем лесно пеша, за около час от стария град. Всъщност изобщо не се усеща разстоянието, защото постоянно зяпаш красивите цветя и дръвчета по градините на спретнатите къщички.

Днес взехме градски транспорт до Линдос - 5,50 евро. Има на всеки час автобус до обяд, следобяд - по-рядко. Качихме се до крепостта, малко е пресилена цената за вход - 12 евро, вътре няма почти нищо, но пък гледките във всички посоки са чудни. Самото градче е много приятно, изпълнено с туристически сергии с боклучета на безбожни цени, ама придават колорит.

Решихме да пропуснем Сими, иначе фериботът е 30.60 евро отиване и връщане.

Утре ще ходим до Йалисос и после пеша до Филеримос. Следобед ще отидем и до Коскину, за да поснимаме шарените врати на къщите.

 

От летището до Родос има автобус - 2.50 евро, спирката е на 100 метра вляво от изхода на пристигащите.

 

WP_20170417_10_54_13_Pro.jpg

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

@Здравко Ангел - имаме и друга тема за Родос в момента, може би да отговориш на въпросите там ако сте пресни :)

 

 

 

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

На 5-ти Май се завърнахме благополучно от Родос, ще споделя малко препоръки.

 

Отседнахме в Knights of Old Town. Локацията е отлична, в стария град, всичко е на максимум 10-15 минути пеша. Съотношението цена/качество е много добро, стаите са малки и има малко влага, но не е нещо фатално.

 

От трите ни вечери в Родос, първата не случихме на ресторант, беше доста кофти. След, което реших да не играем повече тото, а да потърся нещо в Tripadvisor. Така открихме Kathopoulis Family Restaurant,  където вечеряхме и двете ни оставащи вечери. Не е много евтино, като се има предвид, че е във стария град, но храната беше страхотна. Посрещна ни собственика - Питър, с който имахме доста разговори. Оказа се, че на 18 години е емигрирал в Австралия, където е развил сериозен бизнес с недвижими имоти, след което се е пенсионирал, оставил е бизнеса на 4-те си деца от първия брак в Австралия и се е завърнал в Гърция. Там се жени за българка (от ромски произход), има други 3 деца и правят въпросното ресторантче. Общо взето доста интересна история, дори ни даде една огромна книга, в която разгледахме общо взето целия му живот в Австралия - резюме, образование, изрезки от вестници и т.н.

С една дума - препоръчвам! Храна е страхотна, обслужването също!

 

И трето - един от дните наехме кола, за да шофираме до Линдос и да обиколим няколко други плажа. От хотела ни препоръчаха Port Travel Rent a car. Офиса им се намира точно срещу пристанището. Цените им бяха много ниски - Toyota Aygo струваше 25 евро за ден с включени неограничени километри и застраховка със самоучастие 300 евро. Ние зехме Nissan Micra автоматик за 35 евро. За сравнение автобуса до Линдос е 5,50 EUR на човек на посока, а ние бяхме 4-ма.

Друг плюс е, че може да се използва както кредитна, така и дебитна карта, по която не блокират никакви пари при взимането на колата! Т.к. аз съм малко скептичен към такива малки компании, а и прочетох едно лошо ревю някъде в интернет, им дадох дебитна карта, която имаше 70-80 лв в нея с идеята да не се опитат да ми изтеглят пари без причина. Ако бях направил щета по моя вина, щях да си изпълня услоята.

При взимането на колата обиколихме с представител на компанията, маркира всяка една драскотина, която му показах, дори и най-дребните и почти незабележими (аз въпреки това си ги снимах). Върнахме колата още същата вечер към 19:30, т.к. нямаше удобно място за паркиране през нощта, а и на нас ни трябваше само за деня. Същия служител огледа колата само отстрани по бронята, погледна чертичките за горивото (бяха 2 - на колко я взех) и ми върна документ със състоянието на колата, на който удари печат OKAY. За първи път ми дават документ, в който подпечатват, че официално нямат претенции към състоянието на колата. Така е изключено последващо теглене на пари от картата заради установени щети.

 

Ако имате въпроси - питайте докато съм с пресни впечатления :lol:

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.