Прескочи до съдържание

дневник Пулия и Матера - фотодневник


Spqr

Препоръчани мнения

Spqr,точно се връщам от едно пътуване вдъхновено от твоите теми за Лука и Ливорно и съм толкова благодарна.Нямаше да посетя тези места,ако не бяха твоите фотодневници. :)Нямам възможност сега,но скоро ще пиша.

Моля не се отказвай да споделяш,нямаш идея сигурно колко хора вдъхновяваш.За мен твоите теми са бутикови творения. :)

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Монополи

 

От уикипедия. Монополи е пристанищен град в Южна Италия. Разположен е на брега на Адриатическо море. Населението на общината е 48 776 души.

 

С което приключва досадния ангажимент да се пише нещо. Щом като го няма в българската уикипедия, значи няма нищо за разглеждане. Отдаваме се на безцелни разходки...

 

P1012800.JPG

 

33.jpg

 

P1012796.JPG

 

Понеже вървят разни снимки и трябва нещо да се напише. Авторът измисля плоска шегичка за запълване на текста. И е следната:

 

"Ха-ха, това е град в Италия. Да не си помислихте за играта монополи".

 

Тук признаваме, че на автора не му се получи шегата, но трябваше нещо да напише. Простете му.

 

32.jpg

 

34.jpg

 

Заключение. Монополи е хубав град. Посетете го. Разхождайте се без посока и се наслаждавйте на южното слънце.

 

За да има още нещо в текста, авторът завършва с възторг:

"Ах, Италио, ти с твоите красоти неземни". :)

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 15
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Полиняно а Маре

 

От уикипедия. Полиняно а Маре е пристанищен и курортен град в Южна Италия, провинция Бари, регион Пулия. Разположен е на 24 м. надморска височина на брега на Адриатическо море. Населението на града е 17 797 души. 

 

P1012699.JPG

 

Авторът бързо се отчете и сега със задоволство се досеща за нещо. Още от училищните години помни: "Оправданието е като з....ка, всеки си го има". Затова чистосъдечно се опрадава, че не е имал време да прочете и ред за Полиняно. Но за сметка на това ще изкаже категорична позиция. Какво да се прави... Съдба.

 

P1012702.JPG

 

35.jpg

 

Понеже не знае какво да напише. Споменава една битова случка. В апартамента, в който беше отседнал, докато се готвеше вечерята, бушоните гръмнаха. И настана страшна веселба. Вечеря в тъмното с недоварена паста. Съдба.

 

36.jpg

 

37.jpg

 

Категоричната позиция. Както беше обещано. Полиняно а Маре най-малко му хареса. Защо? Не може да се обясни. Авторът подозира, че така звездите му го говорят.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към мнение

Здравей Spqr, благодаря за страхотната тема и снимки.

 

И ние пътуваме за там към края на месеца и в момента редим програмата.

 

Разбирам, че за всеки е субективно, но бих попитала за препоръка, кое си заслужава повече да се види Лече или малките градчета като Бриндизи, Полияно а Маре, Монополи

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Останах без дъх, докато четях и си представях какво е да си там...Заминаваме юни с кола, за 8 дни.Набелязали сме Мартина Франка, Арбелобело, Фазано, Цистернино, Егнатия, Остуни, Цастелана Каве, Гроталие, Полиняно, Матера и Лече...нещо да пропускаме?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Останах без дъх, докато четях и си представях какво е да си там...Заминаваме юни с кола, за 8 дни.Набелязали сме Мартина Франка, Арбелобело, Фазано, Цистернино, Егнатия, Остуни, Цастелана Каве, Гроталие, Полиняно, Матера и Лече...нещо да пропускаме?

Юни вече ще става за плаж. Ако се базирате в Лече, имате много възможности. Ако обичате пясъчни плажове, порто чезарео и изобщо цялото йонийско крайбрежие на Саленто е с най-финия бял пясък, който може да се намери в тази част на света. Особено, ако духа от север или от изток, там е и много закътано. Ако духа откъм запад, и ако харесвате внушителни скали - плаж на адриатическия бряг на Саленто - Грота дела поезия, Торе дел'Орсо и особено любимото ми Торе сант'Андреа. После са големите плажове около езерата Алимини. Но най-хубавите места са на самия край на адриатическия бряг на Италия. Между Отранто и Санта Мария ди Леука. Особено щом сте с кола, за мене е задължително да минете тази отсечка. и да посетите пещерата Грота Дзиндзулуза  при Кастро. И се отбивайте за снимки при поредното заливче с чудни панорами, а такива са в изобилие. Просто си отделете един ден да обикаляте с колата по салентинския бряг, вмето да стоите толкова много във вътрешността.

По моему от градчетата във Вал д'Итрия най-хубаво е Локоротондо; ако отидете там, може да пропуснете Мартина Франка и/или Чистернино.

Ако изберете за нощувки Остуни, наблизо има един много интересен бряг, който се нарича Коста Мерлата и се редуват мънички заливчета,някои пясъчни, други - скалисти. Липсва му драматичността на по-южните места, но е приятни и за плаж, и за разходки, стига да не духа от североизток и морето да не е бурно.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

 

Матера

 

 

Как се достига с обществен транспорт?

 

С влак от Бари по ж.п. линия, стопанисвана от компанията Ferrovie Appulo-Lucane. Гарата е до Bari Centrale в сграда, която външно няма нищо железничарско. Имах определени съмнения дали може да се разчита на тази компания. Но всичко беше изрядно. Пътуването е комфортно. Разписанието се спазва. 

 

 

Едно въпросче - влакът от Матера за Бари директен ли е или трябва да се прекачва в Алтамура?

Благодаря!

Връзка към мнение

Има директни влакове, но има и с прекачване. Ние не знаехме и за малко щяхме да си останем в Алтамура  :)

Връзка към мнение

Едно въпросче - влакът от Матера за Бари директен ли е или трябва да се прекачва в Алтамура?

Благодаря!

Освен, че има и от двата вида влакове ( директни и с прекачване) внимавайте и с вагоните. Трябва да се качите на тези, които са за Матера, ако сте в директен влак. Има вагони, които откачат на Алтамура. Не знам, обаче, как се различават...На нас просто ни ги показаха, докато се чудехме на кой вагон да се качим. Редактирано от mililia
Връзка към мнение

Освен, че има и от двата вида влакове ( директни и с прекачване) внимавайте и с вагоните. Трябва да се качите на тези, които са за Матера, ако сте в директен влак. Има вагони, които откачат на Алтамура. Не знам, обаче, как се различават...На нас просто ни ги показаха, докато се чудехме на кой вагон да се качим.

Отпред (отвън) на вагона има надпис (електронно табло)

Редактирано от Childish
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.