Прескочи до съдържание

дневник Виена за 4-5 дни


Роца

Препоръчани мнения

Били сме с дъщеря ми, когато беше на възрастта на твоята. Ходихме в Шонбрун и зоологическата градина, в Природонаучния музей, качихме се на покрива на Св.Стефан и мнооого се разхождахме. В Пратера е задължителен ресторанта с джоланите! Мене ме качиха на една ужасяваща въртележка там, та бях в потрес  :) , защото не обичам екстремни неща, но какво ли не правим за децата. Бих препоръчала концерт. Ние попаднахме на българин, работещ като промоутър на такива. Той ни предложи концерт в Хофбург, най -евтините билети - акустиката била еднаква в цялата зала. Великолепно беше. Понеже и аз гледам на 1 -ви януари Виенската филхармония, много ми се искаше да отидем в онази зала/не помня вече как пточно се казва/. Човекът обясни, че там ,противно на всичко, първите редове са най-недобри. Та, имай го предвид.

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

И от мен:

1. Оносно Сахер- нашето семейство гласува с 2 ръце за този от Демел. Всъщност е трудно да се каже, дали Сахер от сладкарницата на хотел "Сахер" е оригинала или от "Демел". Все още спорят и най- вероятно токо ще си и продължат със спора. Въпрос на вкус.

2. По- горе беше препоръчан Spanish Riding School- представлението е прекрасно.

3. Ако обичате фуд маркети- Naschmarkt. Има множество места за хранене, сергии с местни сирена и други всякакви гъдели за небцето.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Имате достатъчно време да опитате и ''двата сахера''.Хотел ''Сахер'' е точно зад операта,а пекарна''Демел''е в дъното на площада до ''Свети Стефан'' и леко вляво.Първата торта е с кайсиево сладко между блатовете,хрумка на панирания от внезапно сполетялата го отговорност помощник-сладкар Франц Сахер,а втората без него.Шоколадовата глазура,използвана за пръв път при тази рецепта е замислена от Демел.Тук преглътнах.

Испанската школа по езда прави представления от време на време-проверка на сайта й за вашите дни,но иначе можете да разгледате.Вдясно от входа на Хофбург е паркът с паметника на Моцарт.

Ринг-трамвая е най-добрия начин да видите центъра на града.

Към Шонбрун тръгнете рано сутрин.Преди 9.00 има малко хора,или почти никакви, ще влезете веднага и ще си разглеждатена спокойствие.След това се изкачете по хълма и докато пиете кафе ще имате на разположение второ ''белведере'' или първо,зависи.
Не ,че съм подстрекател,но в двореца Белведере винаги има някаква изложба.Пред него пък се излага някакъв проект.

Виена без музика-мисия невъзможна.Ако не сте решили предварително и на момента ще имате добри предложения.

Много правилна програма-без бързане,обхваща всичко известно,оставя време и за ваши си открития-супер!

Редактирано от patilana
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

На летището хващате влака в посока FLORISDORF, ако не бъркам спелинга. Пратерщерн/спирка/ е след Виин мите :)/спирка/ любим район. Изобщо любима Виена, най-добрия град за живеене в света... 

Имам план да посетя Виена,но срещам затруднения с откриването на по-близък (и евтин,ако може :))хотел до U2 Station ,защото от там ще се наложи да пътувам за Братислава,пък и от Будапеща пак там пристигам .Виждам,че повечето бюджетни хотели са далечко от мястото.Имате ли препоръка за подходящ/и?П.П.Учудих се,че  разстоянието от повечето хотели до станцията е толкова голямо.За пръв път ще посетя Виена,никога не ми е била цел,но се случва все някога.:)

Редактирано от Georgie
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Така, пътуването приключи и се връщам да споделя впечатления :).

Виена е разкошна! Определено пак ще се ходи, защото останаха доста неща от предварителната програма и допълнителните предложения, пък и градът си заслужава леко и неангажиращо обикаляне по улиците и зяпане на сградите, и сядане на кафе с тортичка, и на бира и шницел...

Та, почвам поред. Големият въпрос, който ме тормозеше, дали дамската чанта се брои за допълнителен багаж при Трансавиа и Вюелинг се оказа с отговор "не" - и на двата полета не ми направиха проблем (става въпрос за чанта около 20х30 см). Бях предвидила да оставя малко място в единия куфар, ако се наложе да я напъхам там, но не се наложи и мястото беше заето от бонбони "Моцарт" :).

В този ред на мисли, @Цвете има пожизнената ми благодарност, че ме светна за навиващите се пликове. Много удобно нещо!

Хотелът беше този, до Пратера, на удобно откъм транспорт място, хубава закуска, прилични стаи, но калпав безжичен нет. Резервиран с връзките оттук и уцелих 40% намаление :).

Пътуването беше, както споменах, със седмична карта (от понеделник до неделя), закупена онлайн и разпечатана. Нямаше нужда да се валидира при влизане в метрото. Решихме да се поглезим и към картата за мен и Роцев добавихме билети за директния влак от летището (САТ), в който Камбанката пътуваше безплатно (под 14 години). Можехме да минем и без него и да пътуваме с обикновения влак, но в крайна сметка се навихме за луксозния :).

Първи ден (или по-скоро, вечер, понеже излязохме от хотела в 16ч) - Пратера. Качихме се на виенското колело, видяхме Виена отвисоко. Беше забавно, хубавото е, че се плаща за всяко забавление, а не цялостен вход. Вечеряхме в Rollercoaster Restuarant (предварителна резервация онлайн) - една идея по-добър от фаст-фууд, но много подходящ за хора с неизживяно детство като нас - коктейлите се забъркват от роботи, яденето ти пристига в затворена кутия по система от релси, в един момент имаше и светлинно шоу. Като оправя снимките, ще пусна клипче (да, и с това се занимавах, между две глътки бира ;) ).

Втори ден - закуска в хотела и посещение на Хофбург (билети купени онлайн) - колекцията от императорската посуда и сребро, апартаментите на Сиси, разходка из комплекса. Обед и после пеша до Кметството. За съжаление, площадът пред Кметството беше затворен за ремонт и не можахме да стигнем близо до сградата. След това отидохме до катедралата св. Стефан, разгледахме вътре, по пътя попаднахме на великденски базар. След катедралата седнахме на кафе и тортичка в Gerstner (разкошен интериор!), който ми беше легнал на сърце и където опитах прослвутия "Сахер". Ами, хареса ми, ;) при това много. От година и половина не пия кафе, но във Виена си поръчвах непрекъснато "меланж", просто страшно върви на тортите! Вечерта бях резервирала маса в Ribs of Vienna - ресторантът се намира в подземие от XVI век и тръби, че предлага най-вкусните ребърца в града. Дали са най-вкусните в целия град, не знам, но бяха страшно вкусни! Ресторантът е и с добри отзиви в Трипадвайзър (това го установих впоследствие ;)), което обясняваше и силното присъствие на азиатски клиенти.

Редактирано от Роца
  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Трети ден - Белведере и колекцията на картини на Климт и малко импресионисти. Не познавах германските представители на течението, харесаха ми. Разходка из двореца и парка, снимки, пеша до центъра. Обед в Cafe Schwarzenberg, с кремвирши, тъмна бира и страшно вкусна макова торта (за мен, фамилията не бяха достатъчно приключенски настроени и се задоволиха с шоколадова торта и торта "Климт" :)). Разходка из околностите, до Карлсплац и павилиона на Ото Вагнер. Връщане в хотела за преобличане и урок по виенски валс в Waltz in Vienna Private Dance Academy с австрийско пенливо вино и "Хубавия син Дунав". Разкош! След урока бях предвидила разходка в Градския парк със статуите на Щраус и Лехар, последвана от къщата на Хундертвасер преди вечеря... но Роцев го стягаха обувките, та се върнахме в хотела да се преоблечем в нещо по-удобно и пропуснахме. Вечеря с виенски шницел и бира във Figlmuller Backerstrasse (определено трябва предварителна резервация, понеже като стигнахме пред ресторанта в 20ч25, имаше поне 25 души опашка, а ние с резервация за 20ч30 минахме без проблем). Порциите са огромни, добре, че не поръчах картофена салата към шницела, а само зелева. А шницелът се топеше в устата.

 

Четвърти ден - Шьонбрун. Имахме час за влизане в 9ч30, влязохме директно. След като разгледахме императорските апартаменти, изборът беше между демонстация по правене на виенски щрудел и разходка из градините под надвиснали облаци. Всъщност, не оставих възможност за избор на домочадието - щрудел! След това, изчакахме в кафенето да попремине дъжда. Последва разходка из парка, до фонтана на Нептун, като се криехме между капките, или където можехме, когато валеше особено проливно. После поехме към градския парк, където успяхме да избегнем частично дъжда. Върнахме се в хотела да се поизсушим и после любезно склоних да променя програмата и да се разходим още веднъж из Пратера, вместо до къщата на Хундертвасер. Та, Пратера за втори път, като преди това се отбихме и до хубавия син Дунав. Това ни даде възможност да пробваме и похвалените джоланчета в Schweizеrhaus. Страшно вкусни, с хрупкава кожичка, но порциите са огромни. Ние поръчахме един джолан за двама, а щеше да ни стигне и за трима (а сме от добре вдигащите вилицата ;) ). Имайте предвид, че плащането е само кеш, ние бяхме предвидили да платим с карта, та добре, че имахме достатъчно останали налични, иначе не знам къде щяхме да търсим банкомати в 10 вечерта :).

 

Пети ден, петък сутрин - оправяне на багаж, напускане на хотела. Оставихме куфарите на гардероба на хотела и потеглихме на обиколка на Операта. Много красива сграда, особено частният салон на императорската ложа и салонът на Малер. После разходка до площада Мария-Тереза, с паметника й и двата музея отстрани. Обед в крафт пивоварна, 1516 Brewing Company, хубава тъмна бира и бели вурстчета, обратно в хотела за багажа и на път към летището.

 

Хубав град и определено ще се върнем отново да доразгледаме. Но, преди това, както отбеляза мъдро Роцев "трябва да минем първо през Прага и Будапеща" :).

 

  • Харесвам 14
Връзка към мнение
На 24.03.2017 г. в 8:49, Georgie каза:

Имам план да посетя Виена,но срещам затруднения с откриването на по-близък (и евтин,ако може :))хотел до U2 Station ,защото от там ще се наложи да пътувам за Братислава,пък и от Будапеща пак там пристигам .Виждам,че повечето бюджетни хотели са далечко от мястото.Имате ли препоръка за подходящ/и?П.П.Учудих се,че  разстоянието от повечето хотели до станцията е толкова голямо.За пръв път ще посетя Виена,никога не ми е била цел,но се случва все някога.:)

Извинявайте, бихте ли обяснили какво разбирате под U2 Station?

Връзка към мнение
преди 41 минути , rainbou1 каза:

Извинявайте, бихте ли обяснили какво разбирате под U2 Station?

Неточно посочих автобусния терминал Vienna - U2 Stadion, Busterminal Stadioncenter, Engerthstrasse,извинявам се.Въпросът ми загуби значение. 

Връзка към мнение
преди 37 минути , Georgie каза:

Неточно посочих автобусния терминал Vienna - U2 Stadion, Busterminal Stadioncenter, Engerthstrasse,извинявам се.Въпросът ми загуби значение. 

В такъв случай не мога да ви бъда особено от полза - единствено мога да споделя, че септември пътувах Виена-Братислава с влак и понеже взехме влака от Hauptbahnhof-а, хотела ни беше на пешо разстояние в 10-ти Бецирк - Фаворитен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 21 часа, rainbou1 каза:

В такъв случай не мога да ви бъда особено от полза - единствено мога да споделя, че септември пътувах Виена-Братислава с влак и понеже взехме влака от Hauptbahnhof-а, хотела ни беше на пешо разстояние в 10-ти Бецирк - Фаворитен.

Благодаря все пак. 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.