Прескочи до съдържание

Македония-Охрид


Alexander

Препоръчани мнения

След две седмици ще прескоча до Македония, не съм бил никога там.

Първоначално смятах да стигнем до Скопие, но след като изчетох темите тук се отказахме и решихме да отидем до Охрид.

Вече имам резервация за спането, ще тръгнем събота сутринта и ще се върнем в неделя вечерта.

Все още се чудя дали да спираме в Скопие, има ли нещо интересно по пътя за Охрид?

Връзка към мнение

Според мене е добре да се отбиете пътьом да видите езерото Маврово - не е голямо отклонение, а е красиво място.

Малко преди Охрид може да се отбиете и към Струга, макар че според мене там няма нищо чак толкова интересно. По брега на езерото след Охрид в посока към Св. Наум също има интересни места, като Залива на костите и няколко хубави къмпинга по-нататък.

Има и едно много живописно пътче което катери планината Галичица и свързва Охридското и Преспанското езеро, обикновено е затворено в зимни условия, но сега времето е хубаво и нищо чудно да може да се мине по него, за да видите езерата отвисоко. Не мисля, че с една нощувка само си струва да спирате и в Скопие. Да не говорим, че скопие е прословуто със смога си зимно време.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

За 2 непълни дни абсолютно е достатъчно само Охрид . Може още в събота като стигнете да хапнете за обяд и да отидете до Свети Наум, пътьом и залива на костите, с интересни къщички във водата. В неделя разходка в стария град, лодка по езерото( ако ви влече), обяд и по някое време наобратно към Бг. На връщане, ако имате време вместо Скопие може да се разходите до каньона Матка. Даже като се замисля може още на отиване да го видите, защото ще е по-рано и още няма да е окупиран от македонци. Ние го бяхме оставили за връщането и беше голямо стълпотворение.

Връзка към мнение

Аз бих препоръчал спирка в Скопие за обяд и кратка разходка, но само ако имахте повече време. Кичът там допада на малко хора, но на всички им е интересно да го видят и после разказват ентусиазирано. А нали и това е част от пътуването, емоциите които предизвиква :)

 

При положение, че сте само за кратък уикенд, плътно към Охрид и дано времето е с вас!

Връзка към мнение

Май ще прескочим Скопие или поне ще го решим на място, зависи кога ще стигнем.

Чувам, че цените на всичко са по-ниски от Сърбия, което е добра новина.

Връзка към мнение

За Матка със сигурност няма да стигне времето, защото там най-красивото е горе на скалите до църквичката, откъдето надолу ще гледате езерото, а нагоре - десетките ентусиасти, които практикуват скално катерене. И, разбира се, може да се качите и съвсем горе - до върха. А пътеката е стръмна. Ако се отиде само до езерото, това не дава почти никаква представа за красотата на каньона. Матка си иска половин ден, за да я усетиш, както трябва. А Скопие си иска да се пренощува там. По залез и след здрач е истинското очарование на града. Да се разходиш по алеите покрай Вардар, или още по-добре - да покараш колело, да се качиш на калето за панорамни снимки по залез, да вечеряш на старата чаршия и да си изкараш чудна вечер в клубовете с музика на живо (и тука въобще не говорим за балкански ритми). Или пък просто да поседиш в парка с биричка. Или пак с биричка в "Лондон" да позяпаш и кича.

Новият кич провокира, но не това е истинското Скопие.

 

Скопие и Матка си ги оставете за друг уикенд.

 

 

П.П. Ако пътят от Охрид към билото на Галичица е отворен, абсолютно ви го препоръчвам. Гледката отгоре е най-красивата в цяла Македония. Бих казал, че бие дори и тази от скалите на Матка. Пък и е нещо по-различно от стандартното обикаляне само на Охрид и св. Наум и определено е много по-добре от залива на костите.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Скопие може да е кичозен, ама със сигурност не е безличен. Има какво да се види, дори само за едната обща култура и високата магеланската чест да си усетил тази архитектурна чалга на място :)

 

Но погледнато отвъд чисто патриотарските клишета и наслоени предразсъдъци Скопие може да е много приятен и интересен град. Най-малкото се е получила една интересна смесица между старото, новото, типично "юго"-то и псевдо античното :lol:  А храната - ах, храната! Сърбия вече подгони с бързи крачки "пластмасовия" еталон на Запада, но в Македония, тъй като е поне 10-15 години назад, храната е все още е близка до истинската. 

 

Иначе интересна спирка по пътя е Осоговският манастир - 2-3 км отбивка от Крива Паланка. За закуска и половин час разтъпкване става. Ама попчетата са много злобни :) 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Днес един македонец, разказал на мой приятел, с който ще ходим в Охрид след 2 дни, че в Охрид цените били едва ли не по-високи от Гърция. Според него, македонците предпочитали да ходят до Гърция отколкото в Охрид.

Не знам колко е вярно всичко това, но на мен ми се струва много нереално.

 

Да не би цените  в Охрид да са по-различни от останалата част на Македония?

Връзка към мнение

Кажете какво е добре да се яде там, предполагам месна скара, както в Сърбия и Хърватска.

Видях, че имат някаква скъпа местна пъстърва, но не мисля, че това е дестинация за рибни неща.

Връзка към мнение

Кажете какво е добре да се яде там, предполагам месна скара, както в Сърбия и Хърватска.

Видях, че имат някаква скъпа местна пъстърва, но не мисля, че това е дестинация за рибни неща.

 

Аз определено бих се придържал към стандартните скари. Уникалното на пъстървата е, че точно този вид е ендемичен за охридското езеро, но освен с цената си, не мисля, че се отличава с някакъв специален вкус. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Минахме Скопие преди малко.

Плащането на таксите за магистралите трябва да се прави в денари или с карта.

Цените им са в денари и евро, но при плащане с евро загубата е огромна.

Примерно едната такса беше 60 денара, което няма 2лв, но цената в евро е 1,50е.

На македонската границата за 5 коли чаках 1 час по часовник.

Поне 30мин не мина никой, понеже са се сменяли смените, след това започнаха и всички данни от личните карти и талони на колите се записваха в тетрадки!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кажете какво е добре да се яде там, предполагам месна скара, както в Сърбия и Хърватска.

Видях, че имат някаква скъпа местна пъстърва, но не мисля, че това е дестинация за рибни неща.

Ако сте в Охрид, опитайте пъстървата. Помня, че беше подправена различно, но да ме убиеш, не мога да се сетя какво точно имаше. На мен ми хареса. Аз обичам и каймак, така че това е другата задължителна част от менюто. Ядохме и гювечета със сирене,  и скара и то не остана място в стомахчетата ни за повече проучване на местната кухня.

Всъщност на такива места просто поръчвате половината меню, втория ден останалото и после каквото ви е харесало, си го товарите в колата за тук.   

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Допадна ми Охрид и македонците като хора, бях чувал разни негативни неща за тях.

Единствено доста тъжно впечатление правят по разни градчета, та дори и в Скопие десетките и стотици огромни джамии. В едно градче на всеки стълб имаше албанско знаме, а тук-там огромни пилони с големи албански знамена.

Разбира се македонскоте бяха десет или повече пъти по-малко. Имах чувството, че съм в Албания.

Не знам защо и от кога е така положението.

 

Днес ще минем през Св. Наум и по долния път за България.

Ракийте са им много хубави, поръчвах по две наведнъж.

IMG_9024.JPG

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Може да се отбиете до ресторант "Острово" и насред езерото, на маси на понтони, да похапнете и да съзерцавате пейзажа и... патиците. :)

 

post-735-0-99810100-1489307649_thumb.jpg

 

Правят страхотна рибена супа.

 

post-735-0-17663700-1489307674_thumb.jpg

 

 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Видях го, но беше много рано за ядене. За сметка на това си купих 52 градусова манастирска ракия от СВ. Наум, който ни хареса много.

Реших да отскоча да пия кафе или бира в Албания, но се размина.

Отидох до КПП-то и независимо, че нямаше други коли за влизане чаках 5 минути, след това отидох до служителката която беше само една в другата посока, но след като ме водя ми каза уейт...

Реших че няма да си изгубя 1-2 часа в чакане по КПП-та и си тръгнахме.

Сега хапнахме в Битола

IMG_9025.JPG

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ако сте в Охрид, опитайте пъстървата. Помня, че беше подправена различно, но да ме убиеш, не мога да се сетя какво точно имаше. На мен ми хареса. Аз обичам и каймак, така че това е другата задължителна част от менюто. Ядохме и гювечета със сирене, и скара и то не остана място в стомахчетата ни за повече проучване на местната кухня.

Всъщност на такива места просто поръчвате половината меню, втория ден останалото и после каквото ви е харесало, си го товарите в колата за тук.

 

По повод на пъстървата:седнали сме веднъж в ресторант "Св.София,"в Охрид,дето се води по-люкс :)))За пъстърва, естествено.Сервират ни, моята е жълтеникава, на мъж ми розАва.

Викаме уейтъра и питаме, що тъй?

Той погледа, погледа, почеса се, почеса се пак и рече:

"Ова е мъжка, а ова е женска":))

Не седнахме да разследваме и двете бяха еднакво вкусни.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.