Прескочи до съдържание

дневник Мароко през моите очи - за хубавото и не само


Roberto Baggio

Препоръчани мнения

Благодаря, прочетох го с удоволствие .

Ех, колко е различно Мароко , и как всеки го вижда по различен начин . Честно казано, ако не бях ходила и прочета твоя разказ ,щях да се замисля дали искам да по посетя  . Може би това ,че ние си го разгледахме сами без помощта  на   "екскурзоводите "  ми е спестило доста негативни неща и затова съм очарована и мечтая да се върна отново там. Но сега ще включа Фес и Шефшауен, и  трябва да  да се възползваме от техните услуги , защото няма как да ги разгледаш и да не се загубиш из лабиринта , и сигурно  ще е голям късмет да попаднем на такъв като вашия гид :)

Редактирано от Роси 777
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много тъжен пътепис..., личи си че си подходила с голямо желание към това пътуване и към Мароко като цяло и жалко, че се е не се е получило напълно удовлетворение. Много е хубаво, че си се постарала да го опишеш с всичките му плюсове и минуси, а не само цветя и рози. Не съм ходил в Мароко, но съм си мислил от дълги години и се замислих сега, дали бих се нервирал и аз така. На момента за това, че е провокирал врачанката в теб, помислих че си му зашила един шамар, но ти си го раздала много културно, чак пари си му дала :) Пожелавам ти, никога повече да не се чувстваш така на пътуване, а с времето ще ти останат само хубавите спомени и лошите ще избледнеят. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Щастливеца

Браво за положения труд. Много подробно и описателно.

Аз ще добавя моето мнение за да бъде по-интересно. Моето пътешествие в Мароко е едно от наи-интересните и вълнуващи, който съм имал. Всеки , който реши да ходи там , трябва да се запознае много добре и да прецени дали това е неговата дестинация.

Който може задължително да ползва рента кар.  

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Благодаря за разказа и споделените впечатления.

Моите виждания за тази страна за близки до твоите. Много ми харесаха Атласките планини и пустинята. Маракеш с Джема ефна също трябва да се изпита. Съжалявам че не си попаднала на точната фирма за трипа до пустинята. Наглостта и нахалството на хората там обаче наистина са впечатляващи. Дори и пълният игнор който им наложих не успяха да ми създадат желаната изолация. Имаше го и много мудното обслужване на летището.... Хареса ми страната но не и хората. Качвайки се в самолета, посока Европа, почувствах огромно облекчение.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

И моето мнение се покрива с това на Радо. Прекрасна страна с удивителна природа и  големИ наглеци. И ние изпитахме облекчение като напуснахме, а ни предстоеше още десетина дни в Андалусия и Португалия, които бяха несравнимо по-чудесни...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Много готин пътепис, който ми затвърди мнението да не включвам Мароко в плановете си. Благодаря ти! Аз живея в Испания, тук мароканци колкото искаш и са също толкова нагли както в родината си. А, в Гранада, Кордоба, Севиля и други по-малки андалуски градчета съм виждал като архитектура същото, което може да се види във Фес или Маракеш, но без циганията, която по-широко скроените наричат колорит и неповторима атмосфера. По принцип всяка страна заслужава да се види, но преди Мароко има толкова други страни, които заслужават да се видят повече, че едва ли ще стигна до Мароко някога, освен ако не ме пратят на командировка. Но, винаги ми е интерсно да прочета нещо за страни, които са далече от моите маршрути. И на мен много ми хареса Бергамо, както и езерото Комо. Следващият път вземете една маршрутка от Бергамо до Лугано. Прекрасно място! Цените са малко по-солени, но затова пък е много красиво, с цивилизовани хора и обслужване.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Нашето пътешествие в Мароко беше на юг от Маракеш.Бяхме с рент-а-кар.Малки проблеми с местните имахме само в Маракеш,но ги игнорирах бързо.Като цяло останахме много доволни и в никакъв случай не сме искали да се махнем оттам.

Така че,не прибързвайте с решения да не ходете там.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Съжалявам, ако моят пътепис ви е натъжил, със сигурност не беше това идеята и със сигурност не съжалявам, че посетих Мароко, но истината е, че не бях достатъчно подготвена за местната култура и за отношението към чужденците. Напълно съгласна съм с  Радослав и ruwenzogy, че страната е много красива, но и аз като тях изпитах огромно облекчение като си тръгвах. edbloom странно мнение имаш за врачаните, ние не сме чак такива побойници  :P Crazy Horse, моля те, не се отказвай от Мароко, хората и техните очаквания са много различни, така, че това, че аз не съм безкрайно очарована от страната не означава, че ти няма да я харесаш. Както и за всичко останало и тук е най-важно личното възприятие, а то зависи от хиляди неща и най-вече от това с каква нагласа и с колко реалистични очаквания си подходил към дадената дестинация.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

ами мен със сигурност не ме е натъжил, напротив, на моменти /розовите котки и магаретата с памперси/ е дори супер забавен :) наистина ми беше интересно да прочета обективно написани преживявания - независимо че страната нито ми е в плановете, нито ме привлича особено, е хубаво човек да има познания за бита и разни такива обичайни битови случки, които нерядко се спестяват в напудрените пътеписи по други места от зор някой да не си помисли, че пътуващите са се минали с пари или набутали на тъпо място.... така че поздравления и от мен, снимките са чудесни и поне аз почувствах и съпреживях малка част от това, което ви се е случило там - и хубавото, и досадното :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Интересен пътепис и интригуваща гледна точка, Благодаря за споделянето!

 

Ще ми се да споделя набързо и моето мнение относно Мароко.

 

Тръгнах с очаквания, близки до твоите в някои отношения - натрапчиви местни, които гледат на туриста като на ходещ портфейл, трудни (на моменти) за преглъщане гледки и пълен хаос. Не знам дали заради нагласата ми или заради доста обстойните проучвания, които бях предприел, нито едно от трите не се сбъдна. 

 

Културният шок - буквално премина за час - случи се на сутринта във Фес. Една от първите ми мисли беше, че може би не съм избрал най-подходящата дестинация за мен. Скоро след това, когато посвикнах с миризмите и хората, се озовах в едно заведение в Медината - The Ruined Garden - мисля, че се казваше така, което тотално преобърна натройката ми. Заговорих се със собственика - много биещ на очи бял англичанин (особено сред всички местни), който ми даде доста insider tips за Фес, за хората и за нравите ми. След около час разговор с него ме обзе пълно спокойствие, което не ме пусна до края на трипа. Просто се почувстах добре и на място.

 

Съгласен съм обаче с теб, че във Фес лудницата е голяма, а навигацията - трудна. Въпреки това с приложението maps.me винаги знаех къде се намирам и липсваше чувството за дезориентация за повече от минута-две. 

 

Местните - да, очаквах да са нахални, което се оправда. Моят трик - отговарям им твърдо на български и те се отказват за секунди. Никога не съм се чувствал заплашен или твърде подразнен. А ако не бях напълно сигурен в коя посока да продължа в Медината, просто тръгвах нанякъде с уверена крачка и малко по-късно се ориентирах с app-a. Това поведение също ги отказваше - създавах илюзията, че нямам нужда от помощ и че знам къде отивам. 

 

Съгласен съм с по-горните мнения, че Мароко може да бъде трудно за преглъщане, но за мен това беше едно от най-добрите пътувания в последните години.

 

Храната, скритите малки заведения, особено 2-3 на покривите в Маракеш, където времето сякаш е спряло, колоритът, тотално непознатата за мен обстановка, красотата на ислямските училища и дворците им, отенъците на синьото в Шефшауен.. всички тези аспекти направиха за мен това пътуване много незабравимо. Да, имаше и леки дразнения, които дори вече не си спомням в детайли, а дори не е минало много време от завръщането ми. 

 

С удоволствие бих повторил Мароко един ден - може би дори за още по-дълга обиколка. 

Редактирано от super_sunshine
  • Харесвам 14
Връзка към мнение
Щастливеца

Да добавя , че не е правилно да се сравняат европейските културни традиции, ценностната система , държание и възпитание с тези на една африканска , арабска държава, като Мароко.

Голямата магия на пътешествията се крие в това да видиш различното и неповторимото.

С две ръце и два крака препоръчвам тази дестинация на всички, които не са били.

Редактирано от TeshkaR28
  • Харесвам 17
Връзка към мнение

Много ми хареса пътеписа, но съжалявам ако някой се е отказал от Мароко заради него :( Безпорно Мароко не е от лесните дестинации, но не мисля че един истински пътешественик трябва да се откаже от посещение на тази интересна държава.

 

Аз лично винаги наемах гид с който предварително се споразумявах за дребна сума, но не защото непременно имах нужда от гид, а за да си спестя разправиите с другите гидове по улиците :) Приемето го като един вид туристическа такса за посещение на Мароко :)

  • Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Имах предвид, че е тъжен, заради цялото желание, което лъха от разказа ти относно това пътуване и това, че малко или много си останала разочарована - изречението, че си си отдъхнала при напускането също. А иначе докато го четях си се представих вътре в ситуацията и страшно много се изнервих дори пред компютъра и сигурно щях да му лепна един шамар на ония наглец. Не вярвам някой да се откаже от намерение да пътува до Мароко заради пътеписа, ще бъде много наивно, просто различна гледна точка и преживявания.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Много ми хареса пътеписа ти. Бих посетила Мароко, особено тура в пустинята, но кога ще стане не е ясно. Сега съм по-подготвена,  какво ме очаква наистина. 

Със сигурност бих се ядосала много и аз на същите неща. :lol:

Снимките са супер!

Редактирано от БраниB
Връзка към мнение

Браво за пътеписа !

Чудесно си го написала , така както би трябвало . Не от сорта на тъпите снимки тип селфи "Вижте на какво готино място съм и вие да дойдете " .

 Като не истински пътешественик още преди твоя пътепис бях взел решение че това не е моята дестинация и отново ти благодаря за истинския разказ и хубавите снимки за място което няма да посетя . Благодаря и на някои от хората по-горе за труда да напишат готини пътеписи за такива места които няма да посетя също. Мисля че някои места е по-добре да се гледат по телевизията или интернет. Така шанса да се вживееш в историята,природата и архитектурата е далеч по-голям..За мен типичен пример за това са Пирамидите и  Карнак.

 Също така съм сигурен , че някои истински пътешественици не биха се гмуркали на 40 м сред течения и 30-тина акули :)  и не биха се спускали по необработена почти отвесна писта  :) .

 За себе си съм взел решение , че нямам достатъчно време дори за хубавите моменти и дестинации . А гадните тип Филиповци в следващия живот. 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

И аз благодаря за пътеписа - колкото очи, толкова и мнения... За мен Мароко е прекрасна дестинация, първият път ходих с туристическа агенция и само видях, че може и да ми хареса.Затова се върнах, организирайки сама пътуването си , което е едно от най - хубавите ми преживявания в чужбина. Толкова бях чела за измамници, подхождахме винаги с недоверие,а всъщност  попаднахме само на изключително добронамерени хора...Не знам това от какво  зависи, просто имахме късмет...Жалко, че не сте си изкарали хубаво, но пък вече си знаете какъв тип дестинации трябва да избягвате..)

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Ей затова го обичам форума - показва различни гледни точки! :)

Чета с удоволствие! Представям си картината, особено, ако съм била по същите места.

 

Roberto Baggio, чудесно си описала усещанията си. Изключително любопитно ще ми бъде да посетиш още 2-3 арабски страни и пак да ни напишеш. ;)

 

Аз съм от тези, на които Мароко им хареса - и не заради модата, че трябва да ми харесва. :)

Била съм в доста арабски държави и знам, какво да очаквам там.

В Мароко никой и по никакъв повод не ни е досаждал - дали защото гледам лошо или защото давам вид, че всичко ми е ясно?! :lol:

Бих се върнала отново там с удоволствие, защото имам още за разглеждане.

 

ivooo, подсети ме за Египет - и там нямах проблем, обаче ... бях научила няколко думи на арабски и ги пусках в обръщение непрекъснато.  А за гмуркането - истински завиждам! Бих искала и аз някога да се докосна до подводния свят...

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
ivoo и ante учудващо добре успяха да изразят и моята позиция. Наистина е много интересно да се прочете всичко, дори и за дестинация, която не ми влиза в плановете. Държава, която не предлага студена бира в горещо време на всяка крачка не ми я хвалете.  :)  :)  :)

А, в моя случай, просто аз не съм посетил редица страни, които считам за интересни, поне десетина в Европа като Нидерландия, Исландия, Унгария и Хърватия да вметна само някои, в Азия същата работа - Япония, Южна Корея, Израел и т.н., в Африка - Намибия, Ботсуана, Южна Африка и т.н. да не изреждам всички интересни страни по континенти. Едва когато посетя цялата тази плеяда от интересни за мен страни и мина през Филиповци, Столипиново и кв. Максуда във Варна мога да си помисля евентуално за страна като Мароко. Но, реално, това едва ли ще стане в този живот, това ми беше мисълта. А, иначе и аз обожавам да чета как опитни пътешественици с повече време и по-широки хоризонти и толерантност от мен достигат и до страни като Мароко или Бангладеш, например. Възхищавам ви се, приятели магеланци на търпението и толерантността!

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Понеже не съм много по алкохола, та забравих да го спомена в предния пост.

Бира има на много места - по магазините включително. :)

Ето две снимки от риада ни в Маракеш(в Медината е разбира се). На едната пием бира, а на другата вино...

 

IMG_6970.JPG

 

IMG_7852.JPG

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Браво за пътеписа !

Чудесно си го написала , така както би трябвало . Не от сорта на тъпите снимки тип селфи "Вижте на какво готино място съм и вие да дойдете " .

 Като не истински пътешественик още преди твоя пътепис бях взел решение че това не е моята дестинация и отново ти благодаря за истинския разказ и хубавите снимки за място което няма да посетя . Благодаря и на някои от хората по-горе за труда да напишат готини пътеписи за такива места които няма да посетя също. Мисля че някои места е по-добре да се гледат по телевизията или интернет. Така шанса да се вживееш в историята,природата и архитектурата е далеч по-голям..За мен типичен пример за това са Пирамидите и  Карнак.

 Също така съм сигурен , че някои истински пътешественици не биха се гмуркали на 40 м сред течения и 30-тина акули :)  и не биха се спускали по необработена почти отвесна писта  :) .

 За себе си съм взел решение , че нямам достатъчно време дори за хубавите моменти и дестинации . А гадните тип Филиповци в следващия живот. 

 

Надявам се да не съм те обидил с коментара за “истинските“ пътешественици, но аз си мисля, че в Магелаци сме се събрали хора, които искат нещо повече от виртуално пътешествие през телевизора или интернет.

Безспорно не всеки има възможност да обиколи целият свят и трябва да си прави приоритети, но за мен е странно да кажеш за дадена дестинация, че никога не би искал да отидеш там. Ако имаше опасност за живота ти или здравето разбирам, но аргументи като нямам време за Мароко са не са приемливи за мен. От както до Мароко лети Ryanair това е дестинация, която може да се посети бюджетно дори за един уикенд. С аргументите за Мароко трябва да отпишеш половината свят от потенциалните дестинации.

Няма лошо да гледаш порно, но все пак хубаво е от време на време и на живо да правиш секс :) Така е и с пътешествията. Никакъв пътепис или телевизионно предаване не може да пресъздаде реалната атмосфера на един пазар, който не се е променял през последните 500-1000 години. Може да прочетеш стотици пътеписи, но истинските миризми, хора и т.н. не може да ги усетиш. Безспорно Мароко не детинация за релакс, но ако посещаваш само дестинации за релакс, тогава се лишаваш от много емоции в живота.

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към мнение

...

Няма лошо да гледаш порно, но все пак хубаво е от време на време и на живо да правиш секс :) Така е и с пътешествията.

...

Ха-ха! Какво сравнение!

 

Без да съм адвокат на ivooo, като чета неговите постове, бих казала, че не стои на "пост и молитва", нито гледа в екрана, а просто подбира партньорите си!

 

Няма как една дестинация да се хареса на всички. :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Mary къде ги намерихте тези хубави риади :blush: , ние спахме в общо 5 различни и в нито един нямаше никакъв алкохол, в поне още толкова заведения сядахме и пак не намерихме :( , явно въпрос на късмет....a, иначе много правилно си се ориентирала - за следващите арабски дестинации ще съм доста по-добре подготвена и с много по-реалистични очаквания, поради което има шанс да ми допаднат много повече от Мароко, но нормално, както казват старите хора "не питай старило, а питай патило" :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 

 А, иначе и аз обожавам да чета как опитни пътешественици с повече време и по-широки хоризонти и толерантност от мен достигат и до страни като Мароко или Бангладеш, например. Възхищавам ви се, приятели магеланци на търпението и толерантността!

 

 

Беспорно трябва да си малко по отворен и толерантен към света за да посетиш дестинации, като Мароко, но бъди сигурен, че такива силни емоции оставят в теб много по дълго. Европа е много интересна, но след един момент сходната архитектура, култура и т.н. не оставят чак толкова дълбоко впечатление в теб. Коренно различната култура, архитектура и т.н. може да ти действат шокиращо, и и след дълги години ще имаш истории, които да разказваш за този шок :) Опознаването на такива култури ще ти помогне и малко по различно да гледаш на света и на твоето положение в него без да го има медийното изкривяване в този процес.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

 

Едва когато посетя цялата тази плеяда от интересни за мен страни и мина през Филиповци, Столипиново и кв. Максуда във Варна мога да си помисля евентуално за страна като Мароко. Но

 

 

С всичко съм съгласна, няма нужда да се ходи на места, които човек чувства, че няма да му харесат (по същата логика аз нямам нужда да ходя в Германия,Австрия и т.н., въпреки красивите снимки, които съм виждала) , но да сравняваш Мароко , природата,арабската култура и изкуство, които може да видиш там, с циганските квартали (поне от варненския имам доста добра представа) - доста екстравагантно ми се струва...:) Казвам го съвсем добронамерено:)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.