Прескочи до съдържание

дневник Мароко през моите очи - за хубавото и не само


Roberto Baggio

Препоръчани мнения

Ха-ха! Какво сравнение!

 

Без да съм адвокат на ivooo, като чета неговите постове, бих казала, че не стои на "пост и молитва", нито гледа в екрана, а просто подбира партньорите си!

 

Няма как една дестинация да се хареса на всички. :)

 

Ясно е, че на някои им харесват високите естествени блондинки и само такива търсят, но за да оцениш естествените блондинки е хубаво все пак да опиташ малко азиатки, мулатки, негърки и т.н. ;) Не разбирам как някой може да има мнение за секс с негърка без да е имал такова преживяване :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Щастливеца

Абсолютно съм съгласен с Ивайла и Topfly .

Всеки има право да изразява мнение съвсем свободно и безпрепятсвено. Все пак това е идеята на форума, да събереш мнения на базата, на който да направиш собствена преценка. Но е важно да споделя , че не е правилно да даваш крайни становища и насоки, особенно за места на които не си бил.

А да сравняваш арабската култура, традиции и ценности с тези на ромите е меко казано не редно и повърхностно.

Редактирано от TeshkaR28
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

И аз ти благодаря за разказа - дори от телефона заничах в началото :) Много е хубаво да има различна гледна точка... 

 

Да дам моите пет стотинки... И аз съм от хората, които много харесаха Мароко. Ако трябва да съм коректна - на мен навсякъде ми харесва, като харесването е различно, ако мога да се изразя така... За съжаление, нямахме възможност за такова обикаляне - а бих искала, но ние и на малкото не се мръщим. 

 

И с удоволствие ще отскоча до Фес и до Синия град, стига да ми се отдаде възможност. Убедена съм, че и Mary би ме придружила пак. Обожавам различната култура. Признавам, че я предпочитам в компания на изстудена бира, но това са си мои претенции, с които се съобразявам :) Иначе нахални екскурзоводи има в целия свят.  В Азия колкото съм срещала... В т. нар. цивилизован свят не са толкова директни, просто туристическото изнудване е по-прикрито. 

 

А на въпроса:

 

Mary къде ги намерихте тези хубави риади  :blush: , ние спахме в общо 5 различни и в нито един нямаше никакъв алкохол, в поне още толкова заведения сядахме и пак не намерихме  :( , явно въпрос на късмет....

 

=> с много, много сериозно търсене :) Не сме го търсили с алкохол - макар че поводът беше Рожден ден - идея нямам защо избрахме арабска държава за него! :), но и бях претенциозна в избора си, признавам си. Не е бил някаква снобария, просто много арт и с отлична комуникация с клиентите (тоест, с мен), на което аз много държа.

Връзка към мнение

За толкова години съм имал много жени, но никога негърка въпреки, че част от тях минаха в Куба и съм имал многократно такава възможност. Не е нужно да спя с нея за да знам че не я искам.

Но ако с цел емоции и трупане на опит спиш с всеки без съмнение ще си донесеш много заразни болести като трипер, сифилис, спин. Да със сигурност ще имаш много незабравими спомени и след дълги години ще имаш истории които да разказваш за този шок. И да аз предпочитам за тях да прочета отколкото да ги изживея.

Редактирано от ivooo
Връзка към мнение

...

И с удоволствие ще отскоча до Фес и до Синия град, стига да ми се отдаде възможност. Убедена съм, че и Mary би ме придружила пак.

...

Ти само намери време, аз съм готова. :lol:

Ще спретнем една малка групичка и ще се забавляваме и там, където не успяхме преди.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Mary къде ги намерихте тези хубави риади :blush: , ние спахме в общо 5 различни и в нито един нямаше никакъв алкохол, в поне още толкова заведения сядахме и пак не намерихме :( , явно въпрос на късмет....a, иначе много правилно си се ориентирала - за следващите арабски дестинации ще съм доста по-добре подготвена и с много по-реалистични очаквания, поради което има шанс да ми допаднат много повече от Мароко, но нормално, както казват старите хора "не питай старило, а питай патило" :)

За липсата на алкохол сте имали лош късмет.

В Узуд спахме в един риад точно до водопада.Беше страхотен.Всяка стая беше декорирана по различен начин.Пихме мароканско червено вино.

В Загора спахме в риад нает от пенсионери французи.Стаите бяха огромни.леглата бяха с балдахини.Вечерята беше по 7-8евро на човек,като избор нямаше,но всичко беше много вкусно.Предлагаха си бира.

В М`хамит спахме в риада на една баба германка.Обстановката беше също много интересна.Вечерта ядохме в пустинята и гидът ни ни води да си купим бира от едно барче в един ресорт,която беше доста солена.За закуска бяхме поръчали на бабата да има фурми и сирене.Беше ги посигурила и не ни поиска нищо допълнително.

В Уарзазат риадът не беше нищо особено както и самият Уарзазат,но не беше гадно.

В Казабланка си беше неприятно всичко.Риадът беше комфортен,но всичко беше тъмно виолетово или черно.Приличаше ми на гробищна ритуална зала.

В Маракеш нормален риад.Питахме момчето на рецепцията за алкохол.Каза ни,че не предлагат,но ако искаме може да ни донесе.Поръчахме си бутилка вино и ядки.Ядохме навън и като се прибрахме се качихме на покрива,където беше басейна и джакузито,и си изпихме виното под звездите.

Подобно на Рейни,ние също не рискуваме с най-евтините места за спане и не сме имали особени ядове.

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Нашето пътешествие в Мароко беше на юг от Маракеш.Бяхме с рент-а-кар.Малки проблеми с местните имахме само в Маракеш,но ги игнорирах бързо.Като цяло останахме много доволни и в никакъв случай не сме искали да се махнем оттам.

Така че,не прибързвайте с решения да не ходете там.

1 към 1

Лично за мен истински стойностното Мароко е в южната си част.Тази страна е една от най-красивите в които съм бил-пустиянта прекрасна,планините уникални и т.н.-беден ми е речникът да опиша.Определено е една от малкото държави в които съм бил и искам да се върна отново.Само че аз също си слагам бариери и в Рабат и Казабланка примерно няма да стъпя-така че разбирам и тези ,които зачеркват цялата дъражва понеже имат други приоритети.Това,че за мен е немислимо Мароко да се пропуска не значи ,че и за другите е така.Бергамо и Милано пък ми бяха супер неинтересни и коментара в началото на пътеписа ме шокира,което отново показва колко сме различни всички.

 

Единственото за което съжалявам е ,че не успяхме да отидем на рожден ден на една от най-колоритните ни съфорумки. :(

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

За толкова години съм имал много жени, но никога негърка въпреки, че част от тях минаха в Куба и съм имал многократно такава възможност. Не е нужно да спя с нея за да знам че не я искам.

Но ако с цел емоции и трупане на опит спиш с всеки без съмнение ще си донесеш много заразни болести като трипер, сифилис, спин. Да със сигурност ще имаш много незабравими спомени и след дълги години ще имаш истории които да разказваш за този шок. И да аз предпочитам за тях да прочета отколкото да ги изживея.

 

Това кой с какви жени е правил секс беше шега ;)  Бъди сигурен обаче, че венерически болести може да хванеш и от най-чистокръвната блондинка ;) Що се отнася до пътешествията, аз там съм на принципа, че разнобразието обогатява и в колкото повече държави си бил, толкова е по добре. Безспорно и с пътуването могат да се хванат различни тропически болести, но този риск го поемам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Със закъснение прочетох този пътепис и съм доста объркан и.....като че ли обезнадежден! След само една седмица заминавам за Мароко, където ще бъда цяла седмица- три нощувки в Маракеш, една в Рабат и две във Фес. Като индивидуален пътешественик, обиколил почти цяла Европа и малка част от близка Азия, още преди да отпътувам се замислям дали ще се справя сам там далече. До сега най-верният ми приятел- maps.me или google maps никога не ме е предавал, никога не съм се изгубвал, в къде- къде по-големи градове, нито пък съм оставал да спя на улицата. Дали този път няма да мога да разчитам на тях? И в този сайт, а и в други, прочетох една солидна планина от отрицателни коментари за наглостта и натрапчивостта на мароканците. Като че ли всички сме се опарили от тях, и аз имах един доста неприятен контакт с двама, в обща стая в Истанбул, които си бяха истински диваци- нулева култура на поведение, нулева съобразителност, нулево възпитание, почти нулева лична хигиена, то бяха караници в 2 часа през нощта, то бяха боричкания, то бяха боксирания, замеряния с възглавници, пушене на отворен прозорец през зимата, е  не ги изтърпях още първата нощ, на сутринта отидох на рецепцията, "натопих" ги яко и поисках друга стая, вследствие на което, вечерта, когато се прибрах, ги заварих да си стягат багажа. Изгониха ги, а ние , всички останали в стаята, просто живнахме! В арабска Йордания нямах проблем в общуването с местните хора, дори много ми харесаха- бяха културни, добронамерени и любопитни като разберат, че съм от България! Посъветвайте ме, изпатили пътешественици, как да се предпазя от такива наглеци и досадници,  и в Медините дали да се доверя на моите по-горе споменати приятели?

   P.S. Още сега ще проверя дали хостелите ми са достъпни места 

Редактирано от muchachote
Връзка към мнение

Ами не е чак такава трагедия. Наистина са досадни, но ако успееш да се абстрахираш от това, страната е невероятна.  За мен по - големия проблем ти е плана, но явно кацаш в Маракеш, а на обратно си от Фес. Не веднъж съм казвал, че хубавото Мароко е на юг от Маракеш. Държавата ме спечели не с градовете, а с невероятната си природа. Възможно е на теб да ти харесват различни неща, така че не се повлиявай от моето мнение, а се приготви за едно страхотно приключение. 🙂

Редактирано от christuff
Връзка към мнение

Със сигурност ще се справиш, въобще не се притеснавай за това. Предупреденият е двойно защитен 😉 И понеже тръгваш с много отрицателна нагласа и притеснен, то е много голяма вероятността да останеш  доволен и страната да надмине многократно очакванията ти. А тя наистина е хубава. Но от опит да кажа хората в  Мароко и Йордания нямат абсолютно нищо общо.От хората в Йордания останах с изключително приятни впечатления, а от Мароко...е чел си вече пътеписа. Въоръжи се с търпение и гледай да не обръщаш много много внимание на негативните неща.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 34 минути , christuff каза:

Ами не е чак такава трагедия. Наистина са досадни, но ако успееш да се абстрахираш от това, страната е невероятна.  За мен по - големия проблем ти е плана, но явно кацаш в Маракеш, а на обратно си от Фес. Не веднъж съм казвал, че хубавото Мароко е на юг от Маракеш. Държавата ме спечели не с градовете, а с невероятната си природа. Възможно е на теб да ти харесват различни неща, така че не се повлиявай от моето мнение, а се приготви за едно страхотно приключение. 🙂

Позна, кацам в Маракеш, а излитам за Европа от Фес. И наистина, аз се наслаждвам повече на градски пейзажи, включващи културната история на страната, отколкото пясъци, камъни и снегове. Но не разбрах, дали да се доверя на gps-a на телефона ми?

Връзка към мнение

Да, поне ние нямахме проблем, само в медините  беше сложно с джипиеса, но се оправихме...Винаги има някой готов да помогне срещу няколко дирхама....

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Светославов

Благодаря на  Roberto Baggio за честното  споделяне на хубавото и не толкова!

Разностранни и интересни коментари, които показват колко е шарен форумът като възприятия и нагласи. Това са част от нещата, които го правят толкова приятно място 🙂

За мен лично, че "там(където и да е) е така", ми е помагало да приема, усетя, разбера, да се насладя на мястото и момента.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 12 часа, muchachote каза:

Но не разбрах, дали да се доверя на gps-a на телефона ми?

Както е писла @Ивайла, gps-a работи перфектно с изключчение на медините. Ако се залуташ в тях, търси някое такси да те изкара срещу колкото там се договорите. За предпочитане е пред случайно срещнати хора предлагащи да ти помогнат. Ще ти излезе по-евтино и ще си спестиш неприятни разправии. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

За изхода за медините: ако се движиш с тълпата, все някога ще излезеш от медината. Ако попаднеш на пазар, в единия му край е краят на медината (е, не е ясно дали ще попаднеш на изхода, който ти трябва).

Иначе моите впечатления от Рабат от средата на април са доста положителни. Градът е доста чист, зелените площи и паркове са в пъти по-добре поддържани от парковете в София. Вярно е, че не е 100% ориенталска екзотика, но е приятен град. Медината и касбата са колоритни и липсва цялото стълпотворение от туристи и ловци на балами, каквото е в Маракеш или Фес. Същото бих казал и за двете медини в Казабланка (старата и новата), където никой не ти се качва на гърба да ти продава какво ли не. Има тук-там малки чайни с много приятна атмосфера, фурни и щандове с прясно изпържени рибки. И миризмата на прясно изпечен хляб, който го разнасят с двуколки... Купчините портокали, лимони, банани, праскови, домати, узрелите японски мушмули...

Минусът е, че пазарлъкът става много по-трудно, защото там пазаруват основно местни и les prix sont fixes, но пък ако случайно попаднеш на дюкян в ликвидация се намират супер оферти.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 8 месеца по-късно ...
преди 10 минути , Valery каза:

@Mary

@Rainy

 

Бихте ли могли да се сетите как се казва Риада, които сте използвали в Маракеш?

Благодаря ви предварително!

Заповядай 🙂 

 

Riad Abaca Badra

 

https://www.riad-abaca.com/

 

Не знаех, че е станала номер 1 къща за гости в Маракеш  в ТА🙂

 

https://www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g293734-d3543775-Reviews-Riad_Abaca_Badra-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html 

 

 

 

 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

@Roberto Baggio,много хубав пътепис!Чудесно е,че изразяваш чувствата и емоциите си.Много полезна информация.Мароко ми е мечта,толкова интересно и различно.Както казваш предупреденият е двойно защитен.Ще го имам предвид.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
On 3/19/2017 at 9:46 PM, frequent_flyer said:

Моят трик - отговарям им твърдо на български и те се отказват за секунди

И аз го ползвам - навсякъде работи безотказно 😁

Връзка към мнение
преди 17 минути , Ou7law каза:

И аз го ползвам - навсякъде работи безотказно 😁

Докато не попаднеш на българин от малциствата, тогава става смешно.

  • Смея се 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
On 3/20/2017 at 9:06 AM, Mary said:

Понеже не съм много по алкохола, та забравих да го спомена в предния пост.

Бира има на много места - по магазините включително. :)

Ето две снимки от риада ни в Маракеш(в Медината е разбира се). На едната пием бира, а на другата вино...

 

IMG_6970.JPG

 

IMG_7852.JPG

 

Mary, в кои заведения обикаляхте и къде беше наистина вкусно? Събирам инфо за едно бъдещо ходене до Маракеш за няколко дни. :)) 

П.С>  Видях името на риада по-нагоре :))

 

Roberto Baggio, благодаря за разказа. Важното е всеки да знае къде отива и да е наясно с нещата, ти само успя да потвърдиш идеята ми, че Маракеш е един прекрасен град 😄

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.