Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2018: Правила, участие и срокове


Препоръчани мнения

Официално обявяваме тазгодишната кампания по набиране на снимки за календарите ни през 2017. Отново ще имаме настолен календар за бюро и стенен. Формати съответно A5 и A3. 

 

Интерфейсът за качване на снимки се намира тук: https://magelanci.com/calendars2018

 

Като цяло качването е сравнително интуитивно, но ако имате нужда от помощ може да да попитате в тази тема. В първоначалната фаза ще имате достъп само до вашите снимки, няма да знаете колко и какви снимки са качвани в съседство.

 

Правила:

 

Формат на снимките: 5x3. Подробности как изключително лесно може да оразмерите снимките си до този формат може да намерите тук:

 

 

Всяка одобрена снимка ще донесе подарък от 5 магелански мили на автора. 

 

Ограничения: 3 снимки от магеланец общо.  

 

Забранено е да участват снимки участващи в гласуването предишни години. 

 

Силно препоръчително е снимките ви да са правени през последната година от миналият календар (09.2016 - днес). Няма да следим стриктно това правило, разчитаме на джентълменско разбиране. 

 

Приоритети за класирането:

 

Както и миналата година ще се вземат предвид следните фактори, при определяне на участващите снимки:

 

- брой гласове в анкетата

- разнообразие на участници

- разнообразие на дестинации

 

Гласуването ще е в два етапа: първи етап с харесване на снимките и втори с гласуване в анкета. Точните параметри на гласуването ще бъдат обявени най-късно седмица преди края на срока за набиране на снимки. 

 

Авторски права

 

С изпращането на снимката се съгласявате снимката ви да бъде използвана в календара, който ще е комерсиално изделие, което ще се продава и декларирате, че всички имуществени и неимуществени права по смисъла на ЗАПСП са предварително уредени. Всеки участник, чиято снимка влезе в календара ще получи по едно безплатно копие от календара с неговата снимка.

 

Краен срок за качване на снимките:  25 септември 2017

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 6 часа, Ivko каза:

А трябва ли да има към всяка снимка опис къде е снимана и съответно кога?

Къде е снимана - задължително. Това е заглавието на записа, защото в класирането като фактор влиза и разнообразие от дестинации. Вече, по желание, можеш да добавиш допълнително описание. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Гоше с правилото за три снимки максимум направо ме уби.:)

Има ли вратичка за заобикаляне на това правило?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 минути , krasen_denev каза:

Гоше с правилото за три снимки максимум направо ме уби.:)

Има ли вратичка за заобикаляне на това правило?

Има ! Регистрирай в сайта жената и децата и  всички да участват в конкурса с твоите снимки:lol:

 

Шегувам се, разбира се.

Ако поста е неуместен, моля да се изтрие. Просто не издържах  да се посмея на чужд гръб.

  • Харесвам 7
  • Смея се 5
Връзка към мнение
преди 26 минути , mililia каза:

Има ! Регистрирай в сайта жената и децата и  всички да участват в конкурса с твоите снимки:lol:

Да ама всички знаете,че ме били заедно.;) Подозрително ще е да се публикуват снимки от обиколката ми,онази голямата.:)

Относно смехът-да знаеш,че той краси човека,затова смей се на воля!:lol:

  • Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 29 минути , mililia каза:

 Просто не издържах  да се посмея на чужд гръб.

+1

 

 

Красене, ти сега искаш единия календар да е на тема селска Франция. :)

Та през цялата 2018 да ме е яд, че още не съм бил там.

Имай милост.

 

 

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към мнение

С оглед на промените в гласуването се наложи да се ограничи максималната бройка от всеки. Практиката показва, че предишните години най-много гласове логично събираха хората, за които фотографията, ако не е професионално занимание, то със сигурност е доста сериозно хоби. Получаваше се, че едни и същи автори получаваха най-много гласове всички месеци и за да изберем коя точно тяхна снимка ще участва се наложи да се използват вторичните критерии. Това пък доведе до там, че това не съвпадаше с избора на самите автори за тяхна снимка, която искат да участва...

 

С намаляването на бройката снимки целим да ограничим този проблем - налага се авторите да са по-стриктни в избора какво ще качат, но пък сме сигурни, че каквото изберат ще се харесва не само на нас, а и на тях :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 14 минути , Георги каза:

Това пък доведе до там, че това не съвпадаше с избора на самите автори за тяхна снимка, която искат да участва...

Ти за повече от един автор с тоя проблем ли се сещаш?

  • Харесвам 7
  • Смея се 3
Връзка към мнение
преди 3 часа, домосед каза:

Ти за повече от един автор с тоя проблем ли се сещаш?

Това да ми е за урок, друг път да не се обяснявам 2 минути преди да тръгна от работа. Или пък да спра да обяснявам въобще...

 

Да, един автор не беше доволен миналата година, но не пречи да приема частично аргументацията дори на един човек. Абсолютно съм съгласен, че когато човек участва с много снимки не са му всичките еднакво на сърце и е тъпо, когато регламента не позволява ти да си избереш снимката от многото твои класирани. Обсъждането беше сериозно миналата година, до толкова до колкото наистина счетох, че е необходима по-сериозна филтрация от авторите кои снимки искат да видят в календарите и кои не. Но това е само един от факторите за ограничението, има и други. 

 

Миналата година ограничението беше по 2 снимки на месец, общо всеки можеше да участва с 24. Тази година с промененият регламент и едно общо гласуване очевидно нямаше как да стане. Да отбележа, че се целим финалната анкета да е с не повече от 60-70 снимки. Дали да сложа ограничението на 1,3, 5 или 10, то редуциране се налага да има. И без това доста хора коментираха, че гласуването е тежко и времеотнемащо, а ако не ограничим по някакъв начин броя снимки ще стане още по-ужасно. Мисля, че филтърът, който ще си приложат самите участници е доста по-подходящ от това ние да организираме 15 рунда на уморително гласуване и накрая един човек да е с 5 снимки в топ 10, от които ще трябва пак да се режат служебно. 

 

Всъщност не съм сигурен дали са много недоволните от дългото гласуване, може и един човек да е бил, факт е че максимално се старая да направя регламента удачен и забавен за всички, от участници, до гласуващи. Въпреки критиките, въпреки че може да не съм съгласен с всичко и колкото и определени хора да са убедени, че няма друга причина да им режа предложенията освен че правя на пук, със сигурност премислям всички гледни точки. И въпреки, че когато се е налагало съм заемал категорична страна, то не е било винаги защото не съм съгласен с критикуващите, а просто защото промяна в движение е много по-тежка и е много вероятно да ощети други страни. Това и не означава, че автоматично ще се съгласявам с неподходящи предложени само и само всички да са доволни, това няма как да стане. Но в конкретния случай ограничението на снимките от автор е наложително. 

 

Всъщност, никой миналата година не направи коментар, че имаше автори, които канибализираха снимките си в един месец. Нула автори не отбелязаха, че са недоволни от правилото да могат две техни снимки (доста подобни тук-там) да се бият една с друга, въпреки малкото ми предупреждение и накрая оказал се факт, че имаше и такива случаи. Трябва ли да го държим това правило непроменено, само защото никой не е влезнал толкова дълбоко в ситуацията за да се оплаче и само аз съм забелязал проблема?

 

Убеден съм, че и Красен ще се съгласи, че с 3 снимки от Франция (извинявай Красене, просто за пример ползвам) има по-голям шанс да попадне в календара от колкото с 5 или 10 от Франция. Просто в един момент ще си крадат гласовете една на друга. Освен това вярвам, че 3 снимки на участник всъщност са достатъчно щедра квота. Не че съм запознат с много от фотоконкурсите по света, но мисля че в повечето се кандидаства с една снимка. а където е повече от една със сигурност регламента на гласуване не е толкова тежък, колкото при нас, а може и въобще да няма гласуване, а само жури. 

 

А пък и миналата година имаше едно оплакване от един автор, което не беше масово:

Цитат
На 9/15/2016 в 12:17, домосед каза:

Пак пропускам по причина на невъзможни срокове. Пътувам и нямам условия да се занимавам със снимки. Що за компромис е да има два месеца "предварителна" тема за чесане на езици, а само 10 дни за същинското качване?

 

По тази причина качването тази година е още от края на август и има цял месец. Или в определени единични мнения е ок да се вслушвам, когато ги намирам за разумни, а в други не? 

 

Надявам се отговора да е задоволителен, ако продължаваш да си мислиш, че ограниченоето е само за да угаждам на Теди, супер, няма какво да направя по въпроса. Ако просто се намираш на лаф, загубил съм си времето в напразни обяснения, здраве да е. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 2 часа, Георги каза:

Ако просто се намираш на лаф, загубил съм си времето в напразни обяснения, здраве да е. 

Тук малко ме затрудняваш как да отговоря.

Да се дават обяснения на регламент и аргументация на решения в никакъв случай не е загуба на време.

Че тия обяснения са формулирани полемично, като точно аз съм избран за въображаем опонент, е леко озадачаващо.
В цитираната моя реплика от един ред, по никакъв начин не съм изразил мнение, че 

  • Не съм съгласен с регламента
  • Не го намирам за разумен
  • Не съм съгласен с числото 3 като зададено ограничение
  • Не съм съгласен да се вслушваш в мнение, изразено от 1 човек
  • Регламентът е угаждане на Теди
  • Не съм съгласен да се угажда на Теди

Единственото, за което направих забележка, е, че ползваш множествено число там, където целият форум знае, че става дума за единствено. Тоя похват за подсилване на аргументацията на дадено решение с мнимо мнозинство, принципно не е добър и обикновено се обаждам, като го срещна. Нищо лично. 
 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 6 часа, Бале каза:

Къде може да разгледа човек кой какво е качил за календар?

При първоначалното набиране на снимки може да виждаш само твоите снимки.

Това са избраните миналогодишни снимки

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 9 часа, домосед каза:

Единственото, за което направих забележка, е, че ползваш множествено число там, където целият форум знае, че става дума за единствено. Тоя похват за подсилване на аргументацията на дадено решение с мнимо мнозинство, принципно не е добър и обикновено се обаждам, като го срещна. Нищо лично. 

А сигурни ли сме, че е единствено? akair предлагаше система основана на класирането в гимназиите, където всеки поставя свои "желания" в определен ред. Може би дори това предложение да беше преди да възникне полемиката. Той също имаше класирани снимки в календара. Други хора също имаха снимки и участваха в дискусията подкрепяйки тезата, че в регламента автора трябва да има право да подрежда снимките. Трябва ли сега на всичките да им пиша лични съобщения за да съм сигурен, че Теди е единствена с този проблем преди да я цитирам изрично за да не предизвиквам подобна реакция от твоя страна? И въобще, колко време трябва да отделя за толкова незначителен детайл за да са доволни всички, че всичко в изказа е изпипано и нищо не е претупано? И къде съм твърдял, че целя някакво мнозинство в случая, както отбелязах в регламента има промени продиктувани от проблеми, които съм забелязал без никой да се оплаче от тях. 

 

Просто за друг път ще знам въобще да не се закачам на кукичката, когато определени подмятания ми се струват заядливи, маловажни и дребнави. Нищо лично. 

Връзка към мнение
преди 1 час, Георги каза:

А сигурни ли сме, че е единствено?

 

преди 14 часа, Георги каза:

Да, един автор не беше доволен миналата година,

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Когато си кача снимката в ResizeImage.net и й задам Fixed aspect ratio 5:3, не ми се появява пунктира, за да си избера коя част искам да кропна. Това нормално ли е? Натискам бутона "Change", но нищо не се случва. За мен е ОК да не изрязвам нищо, но останах с впечатление, че е наложително за целите на формата на календара.

Връзка към мнение
преди 4 минути , iliana_t каза:

Когато си кача снимката в ResizeImage.net и й задам Fixed aspect ratio 5:3, не ми се появява пунктира, за да си избера коя част искам да кропна. Това нормално ли е? Натискам бутона "Change", но нищо не се случва. За мен е ОК да не изрязвам нищо, но останах с впечатление, че е наложително за целите на формата на календара.

Пунктирът ще ти се появи, като кликнеш на мястото, от където смяташ да режеш снимката.

Аз кликвам малко по- нагоре от долния десен ъгъл, започвам да влача и той се появява.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 1 час, iliana_t каза:

Когато си кача снимката в ResizeImage.net и й задам Fixed aspect ratio 5:3, не ми се появява пунктира, за да си избера коя част искам да кропна. Това нормално ли е? Натискам бутона "Change", но нищо не се случва. За мен е ОК да не изрязвам нищо, но останах с впечатление, че е наложително за целите на формата на календара.

Когато натиснеш бутона "Change" за да промениш съотношението (Fixed aspect ratio) не се променя нищо по екрана. Както е обяснила @AlexandraKo кликваш, откъдето искаш да режеш снимката и влачиш мишката, мърдаш правоъгълника и т.н.. Това може да правиш преди да натиснеш бутона "Crop"

01.thumb.jpg.0116a0fae944a5e3b8cc37a2c90ed1c3.jpg

 

След като си натиснала бутона "Crop", се появява бутон "Undo" - ако не те устройват промените, които си направила ще трябва да се върнеш и наново да оразмеряваш. Когато е активен бутона "Undo" не може да кропваш (не се появява правоъгълника)

 

02.thumb.jpg.3ace21cf84fd86b42cdf49c3d685907d.jpg

 

И една новост, след като натиснете "Resize image" вече се появява това съобщение, от където може да изтеглете кропнатата снимка

 

03.jpg.c98e17ee87c97dac37a95fd57c15fe68.jpg

 

Ако има още нещо неясно, питай :)

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря за пояснението! Аз в последствие видях, че пунктира може да се покаже и като натисна на бутончето "Select All". Тогава ми избира целият размер на снимката. Иначе сайтът е доста лесен и приятен за манипулиране на снимките.

 

Искам нещо друго да попитам обаче. Постъпих доста глупаво като запазих кропнатите снимки на десктопа заедно с оригиналните копия и съответно при прикачването във форума съм объркала една от снимките :( Вместо кропнатата бях сложила оригинала. Усетих се след като вече я бях публикувала и влезнах втори път да сменя с верния файл. Сега не зная дали корекцията се е отразила правилно. Доколкото си спомням правилото беше като искаме да изтрием снимка в някой пост, ние сами не можем, а трябва да я докладваме. А в този случай ми прие корекцията, за това съм объркана сега какво се случва. Може би е най-добре да си изчакам да се промени статусът спрямо легендата: "приключена" или "отхвърлена". :unsure:

Връзка към мнение
преди 49 минути , iliana_t каза:

Искам нещо друго да попитам обаче. Постъпих доста глупаво като запазих кропнатите снимки на десктопа заедно с оригиналните копия и съответно при прикачването във форума съм объркала една от снимките :( Вместо кропнатата бях сложила оригинала. Усетих се след като вече я бях публикувала и влезнах втори път да сменя с верния файл. Сега не зная дали корекцията се е отразила правилно. Доколкото си спомням правилото беше като искаме да изтрием снимка в някой пост, ние сами не можем, а трябва да я докладваме. А в този случай ми прие корекцията, за това съм объркана сега какво се случва. Може би е най-добре да си изчакам да се промени статусът спрямо легендата: "приключена" или "отхвърлена". :unsure:

Няма проблем да си редактираш снимките, когато и колкото искаш преди аз да им лепна съответния статус :) Правилото е, защото веднъж като я маркирам като отхвърлена, повече няма да се върна към тази снимка и да я редактираш тогава няма да има полза. Иначе, докато е в статус Приета няма проблем да пипаш. Сега ще погледна и ще одобря каквото трябва. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
На 9/1/2017 в 13:14, Георги каза:

Няма проблем да си редактираш снимките, когато и колкото искаш 

 

А има ли възможност при вече "приети" три снимки една да бъде заменена с нова?

Връзка към мнение
преди 18 минути , Ivko каза:

 

А има ли възможност при вече "приети" три снимки една да бъде заменена с нова?

Пусни нова и ми пиши коя да изтрия. Имайте предвид, че е обвързано с доста автоматика цялото нещо, която сега ще пипам ръчно, така че моля всеки да си избере снимките внимателно :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Преди 1 час, Георги каза:

Пусни нова и ми пиши коя да изтрия. Имайте предвид, че е обвързано с доста автоматика цялото нещо, която сега ще пипам ръчно, така че моля всеки да си избере снимките внимателно :)

 

Да извинявам се,но просто направих такъв кадър в момента,че няма как да не го споделя :lol: знаех аз,че не трябваше да бързам,като има още пътувания ама...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Не намирам отговора, трябва ли да се пише за кой месец е снимката, че после да се има класации по месеци, или се гласува ънблок, и после първите снимки се разпределят по месеците по усмотрение на' водещите'

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.