Прескочи до съдържание

Как се добрахме до Узбекистан


develko

Препоръчани мнения

Тук ще споделя някои особености, които са ни се сторили важни при последното ни посещение. Като информация основно съм черпил от руски източници. Благодаря на @Stanislav Dimitrov , че ми каза за Topchan hostel в Ташкент. Приятно местенце вдъхновено от Пътеводител на галактическия стопаджия. 

Направихме си следната програма. 

 

Четвъртък: нощен влак до Истанбул
Петък: виза за Узбекистан и 20:00 полет Истанбул - Шимкент.
Събота: пресичаме границата и в 13:00 полет Ташкент - Ургенч спим в Хива.
Неделя: Хива и някак се добираме до Бухара. Нощувка в Бухара.
Понеделник: Бухара
Вторник: Самарканд
Сряда: Самарканд
Четвъртък: Ташкент
Петък: наспиваме се и пресичаме границата. Нощувка в Шимкент.
Събота: 06:30 полет Шимкент - Истанбул каца 09:00. 12:00 автобус до София.
Единственo си изпуснахме обедния автобус от Истанбул до София, понеже полета от Шимкент на връщане закъсня.


Тъй като няма узбекистанско посолство в София и поради финансови причини решихме, че ще летим от Истанбул до Шимкент. Имайте предвид, че консулството в Истанбул работи Понеделник, Сряда и Петък. Обадих им се и ми казаха, че ще поставят визите на същия ден. Взехме ги, но ни отне много от времето което бяхме си предвидили за почивка. По принцип приемат документи от 10:00, ако можете отидете по-рано да се запишете. Влиза се по ред на номерата. Ние отидохме към 11:00 и с лека обедна почивка чакахме 10 души до 14:00. Обяснихме на консула, че полета ни е след 6 часа. Той ни даде сметката, на която трябваше да платим по 60 َUSD в близкия клон на AKBank и след 20 минути визите бяха в паспортите. 

Кацнахме в Шимкент към 05:00. Споделените таксита до границата Жубек Жоль тръгват от базар Колос. Такси от летището до базара по принцип трябва да струва около 600 тенге, нас ни возиха за 1500 тенге (8 лева) на отиване и за 1800 тенге на връщане. Цената на човек от Колос до границата е 1500 тенге (8 лева) при 4 души в кола.
Платихме 5000 тенге (25 лева) и пътувахме само двамата. 
Има и друг граничен пункт в близост, минавало се много по-бързо и лесно, но това го разбрахме когато бяхме пресекли границата на връщане. 

Още в Казахстан обмених 30 долара на границата за по 6700 сома за долар. Пресичането на границата е отделно приключение, хора носят кашони, чували, бутилки олио и още кой знае какво. Крещят си в ушите и няма никакъв ред. Препоръчително е да си попълните декларациите предварително и размахвайте високо червените паспорти. И в двете посоки узбекистански граничари ни преведоха през опашката. По принцип на влизане в страната се декларират всички средства и ценни предмети и се изисква регистрация за всяка нощувка. Единственото, което ни поискаха на излизане бяха регистрациите. От летището в Шимкент до хостела в Ташкент стигнахме за около 3 часа и половина. 

На влизане в Узбекистан на около 200 метра минава автобус, който може би ходи до метростанция Ойбек. Ние си хванахме такси до хостела за 40000 сома (10 лева). Там закусихме и дремнахме за по 5 долара на човек, след което отлетяхме за Ургенч.

Следват малко цени.


За 9 дни съм изхарчил около 600 долара за подаръци, хотели, виза, храна и транспорт.
Най-изгодно обменихме пари в Самарканд 7900 сома за 1 долар. Най-неизгодно на казахската граница 6700 сома за долар. 
Такси Ургенч - Хива 40000 сома.
Две места на задната седалка Хива - Бухара, по 100000 сома на човек.
Билети за влака Бухара - Самарканд 60000 сома на човек.
Вход за Регистан в Самарканд около 30000.
След неудобното пътуване до Бухара започнахме да си плащаме за 3-ма на задните седалки.
Такси Самарканд - Ташкент още по 60000 на човек.
 

  • Харесвам 33
  • Благодаря 2
  • Браво 4
Връзка към мнение

Страхотно!!!Точната информация поне за мен. Становете ми са  в полезрението, но не знам много за тях. Имам няколко питанки ако може :)

Виза за Казакстан като цяло не трябва ли и не може ли от там да се извади виза за Узбекистан? Как летяхте и за колко до Ургенч? Малко повече инфо за посетените места, защо точно тях и струват ли си?

Поздрави

 

Връзка към мнение

За Казахстан попълнихме само декларации с цел на посещението транзит. Би трябвало да може да се изкара виза и от Алмати.

Билетите Ташкент - Ургенч за били за по около 60 GBP на човек и летяхме на Ил-114. Разходите за самолетни билети IST - CIT, TAS - UGC и влакове и автобус София - Истанбул са извън тези 600 долара, за които писах по-горе.

Програмата претърпя много промени, включително транзит през Грузия, Москва или Новосибирск, полет до Навой или Фергана и т.н.. Спряхме се на Хива понеже имаше удобен полет. Мястото ми хареса. Малко е, спретнато, можеш да се качваш по минаретата и има паметник на Ал Хорезми.

А защо избрахме Бухара и Самарканд, ами те бяха основната причина да отидем. 

Според мен определено си струва и малко ми липсва.

 

 

  • Харесвам 8
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...
Боряна йовкова

Да, и ние го мислим, и като гледам със самолет ще ни излезне пак толкова. Може ли да кажете откъде се взимат маршрутките между градовете?

Връзка към мнение

@develko ще се радвам на повече подробности за вадене на визата - имахте ли покана? Или просто отидохте и попълнихте формуляри? Доколкото знам ваденето на визи за Узбекистан си е трудно. Четох, че искат и извлечение за доходите от работодател.

Връзка към мнение

@Боряна йовкова от Хива до Букхара се уговорихме предварително с помощта на едно момче от хотела. Таксито дойде да ни вземе от западната порта на стария град в Хиваи ни остави пред хотела в Букхара, като преди това ни заведе да опитаме най-добрия джиз. От Букхара до Самарканд успяхме да си вземем билети за влак. При пристигане в Самарканд трябваше направо да се опитаме да си купим билети за влака до Ташкент. В Самарканд има някъде в дясно от стария Афросиаб голяма гара с много таксита за Ташкент, всички я знаят. Според мен е за предпочитане пътуването с влак. 

@joyrea Имахме покана и попълнени формуляри. Не са ни искали приходи за визата. Изискваше се документ Certificate of employment, свободен текст. Не бих казал, че е толкова трудно. Плащаш едни пари, изпращаш едни документи, идват други документи, отиваш рано сутринта пред консулството в Истанбул още пари и вечерта летиш до Шимкент. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравей, @develko

Помолих позната, говореща турски, да звънне в Консулството в Истанбул. Въпреки че в интернет пише, че за Узбекистан има VOA, на нея са и казали, че виза се получава само в Консулството в Истанбул.  Ориентировъчно колко платихте за визата, защото сега на този въпрос не са и дали конкретен отговор - било по преценка на консула? Поканата от лице в Узбекистан в оригинал или копие носехте? Благодаря.

 

 

 

 

Редактирано от Яничка
Връзка към мнение
преди 6 минути , Яничка каза:

Поканата от лице в Узбекистан в оригинал или копие носехте? Благодаря.

 

 

 

 

Задължителна ли е такава покана за посещение на Узбекистан?

Връзка към мнение

Здравейте.

Ами пише, че VOA може единствено, когато страната от която се излита няма посолство или консулство на Узбекистан. 

@infectedmushroom Поканата е все още задължителна за нас.

@Яничка За поканата сме платили по 42USD с условието да прекараме поне 1 вечер в хостела на канещите. Не сме носили оригинал. За визата отделно по около 50EUR за 1 седмица. Ще трябва да проверя допълнително, но не повече от 60EUR. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.