Прескочи до съдържание

Югоизточна Азия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Югоизточна Азия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- До къде отиват BTS влаковете в Банкок?

- Кога е фестивала Loy Krathong?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Краби или Пукет?

- Колко дни са нужни за Ангкор?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 9 минути , the7endless каза:

Здравейте! Някой бил ли е в началото на май в Сингапур и Куала Лумпур? Изскочи ми една възможност за импровизирани десетина дни в района, но малко ме притеснява това, че е началото на дъждовния сезон. Нямам против кратки и интензивни превалявания, но не ми се ще да се набием на 5-6 часа дневно (или повече) дъжд 😕 

Живея в Куала Лумпур. На въпроса ми: Кога е дъждовният сезон? един таксиметров шофьор навремето тук ми отговори: Всеки следобед. 😉

Последната година няма ясно изразен сух сезон, дъждовете са повече, заради феномена Ел Ниньо. Но не вали цял ден, не всеки ден и никога сутрин. Винаги следобед/надвечер, силно за около 2 часа. След това всичко пак е сухо. Същото се отнася и за Сингапур.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

На сходна цена бих предпочел а/к с по-удобно време на полет , в съчетание с евентуална необходимост на закупуване на багаж ( кери он и/или голям куфар) , които при Батик вероятно са включени в цената на билета .

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Батик летят от КЛИА 1 и ръчният багаж не го мерят, докато при Еър Ейжа ръчният багаж се мери много стриктно на КЛИА 2. В най-ниския клас тарифи на Батик има включен и чекиран багаж, докато при Еър Ейжа няма. И при двете авиокомпании вода и храна се купува отделно, не са включени в билета.

Относно закъсненията - последните ни два полета с Батик имаха двучасови закъснения, за които бяхме предупреждавани от предния ден. Предните ни полети с тях бяха абсолютно навреме. Вчера следобед имаше такава буря, че приятелка с Еър Ейжа за Сингапур излетя с повече от час закъснение, заради времето. Така че е малко на късмет кой и кога ще закъснее.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 часа, ivelina666 каза:

Имате ли впечатления от Batik Air, май е ново име на Малиндо? Става въпрос за полет КЛ-Бали. По-зле ли са от Air Asia, закъсняват ли често?

Летяхме с Батик по същия маршрут през ноември. Самолета си излетя и си кацна навреме. Беше полупразен и в радиус от 3 реда от нас нямаше никой. После продължи с част от пътниците за Сидни. Цените са сходни с тези на Еър Ейжа, но за разлика от тях вклюва освен ръчния и 20 кг. чекиран багаж. Храна и вода си купуваш. За сравнение мога да кажа че Бали - КЛ го взехме с Малайзиън и полета закъсня с 1.30 часа. Направи 4-5 кръга над КЛ преди да кацне, което допълнително увеличи закъснението. Спомням си, че дойде времето за бординга, а самолета още го нямаше. Малко след това го видях през прозореца как каца и идва на изхода.

Може би всичко е на късмет. Избрахме тогава Батик заради багажа и факта, че летят от КЛИА1

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, DaBo каза:

Батик летят от КЛИА 1 и ръчният багаж не го мерят, докато при Еър Ейжа ръчният багаж се мери много стриктно на КЛИА 2. В най-ниския клас тарифи на Батик има включен и чекиран багаж, докато при Еър Ейжа няма. И при двете авиокомпании вода и храна се купува отделно, не са включени в билета.

Относно закъсненията - последните ни два полета с Батик имаха двучасови закъснения, за които бяхме предупреждавани от предния ден. Предните ни полети с тях бяха абсолютно навреме. Вчера следобед имаше такава буря, че приятелка с Еър Ейжа за Сингапур излетя с повече от час закъснение, заради времето. Така че е малко на късмет кой и кога ще закъснее.

Летахме с Батик вчера, Берау-Джакарта, полета беше точно на време, 20 кг чекиран багаж при на евтината тарифа. Не мерят ръчен багаж. Безплатна вода и кроасан.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Batik Malaysia и Batik Indonesia може да имат различни условия за храненето на борда. Или пък Batik да дават нещо при по-дълги полети, макар че при Адриан ХН полетът е 3 часа от КЛ до Бали и пак не е имало нито вода, нито храна. Моите полети с тях са били до два часа. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 18 часа, Marisha каза:

Летахме с Батик вчера, Берау-Джакарта, полета беше точно на време, 20 кг чекиран багаж при на евтината тарифа. Не мерят ръчен багаж. Безплатна вода и кроасан.

Вие добре, че сте се прибрали. В следствие на силно избухване на вулкана на Mount Ruang, всички малайзийски летища на Борнео са затворени. Малейша еърлайнс, Батик и Еър Ейжа отменят полети. Затворено е и летището в Манадо, Sulawesi. Очаква се затварянето на и на други летища в региона.

Ние точно след месец трябва да летим за Борнео, дано вулканът да се успокои дотогава.

• Харесвам 6
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , DaBo каза:

Вие добре, че сте се прибрали. В следствие на силно избухване на вулкана на Mount Ruang, всички малайзийски летища на Борнео са затворени. Малейша еърлайнс, Батик и Еър Ейжа отменят полети. Затворено е и летището в Манадо, Sulawesi. Очаква се затварянето на и на други летища в региона.

Ние точно след месец трябва да летим за Борнео, дано вулканът да се успокои дотогава.

Значи сме имали късмет. Гледам, че и вчерашния полет е излетял.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 53 минути , DaBo каза:

Споко, всичко ще е наред! Аз покрай нашето пътуване непрекъснато следях новините за Мерапи, но на място ни обясниха, че индонезийските медии леко преувеличават вулканичната активност. Ако затворят летището в Борнео се местите на Ява и готово... 😉 

Връзка към коментар
преди 20 минути , Duke каза:

Споко, всичко ще е наред! Аз покрай нашето пътуване непрекъснато следях новините за Мерапи, но на място ни обясниха, че индонезийските медии леко преувеличават вулканичната активност. Ако затворят летището в Борнео се местите на Ява и готово... 😉 

А, те всички малайзийски летища на Борнео са затворени в момента, но за нас вече ще е спрял да изригва тоз вулкан! 😜

Давам му месец и нито ден повече! 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Бърз въпрос за интернет sim карта за Тайланд и Сингапур. Оказа се, че телефонът ми няма еSim и не мога да използвам лесните опции (като AirAlo). Та бихте ли ми препоръчали друг вариант: примерно на място с обикновенна сим карта или някъде бях чел, че се вкарва само някакъв код и евентуално препоръка за оператор и мога ли от летищата (Сингапур и Краби) да си я закупя?

Благодаря предварително за отговорите Ви!

Връзка към коментар
преди 2 часа, nrjize каза:

Бърз въпрос за интернет sim карта за Тайланд и Сингапур. Оказа се, че телефонът ми няма еSim и не мога да използвам лесните опции (като AirAlo). Та бихте ли ми препоръчали друг вариант: примерно на място с обикновенна сим карта или някъде бях чел, че се вкарва само някакъв код и евентуално препоръка за оператор и мога ли от летищата (Сингапур и Краби) да си я закупя?

Благодаря предварително за отговорите Ви!

Ние си заредихме на място сим - карти - самите продавачи я настойват и зареждат на телефона. По летищата беше по-скъпо, след това навсякъде продават /ние бяхме на Пукет/. 

Връзка към коментар

Някой с препоръки за дестинация тип "С Деца на море" ? 

Миналата година бяхме в Бали, но не искаме да повтаряме, обаче като гледам няма особено добри алтернативи на 5-звездните хотели за семейства с деца.
Иска ни се да има нещо и за възрастни, да не е само лежане по плажа. (Йога, за предпочитане, като, за моя голяма изненада, се оказва дефицитна извън района на Бали)

Връзка към коментар
31 minutes ago, Vanko said:

Миналата година бяхме в Бали, но не искаме да повтаряме, обаче като гледам няма особено добри алтернативи на 5-звездните хотели за семейства с деца.
Иска ни се да има нещо и за възрастни, да не е само лежане по плажа. (Йога, за предпочитане, като, за моя голяма изненада, се оказва дефицитна извън района на Бали)

Шри Ланка. Не съм бил в 5* хотел, но плажа + разходки вършиха работа за три годишно. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Vanko каза:

Намерете ризорта , който отговаря на вашите изисквания и дестинацията ще се появи от само себе си 😉.

Мога да препоръчам Парк Роял Лангкауи - виж тук , който е на плажа и има както детска сплаш зона , детски басейн , така и отделен детски клуб за най-малките ( под 6 годишна възраст ) , задължително е присъствието на родител през цялото време обаче … 

Вероятно има и други подобни стотици луксозни хотели в ЮИ Азия .

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Vanko каза:

https://www.sixsenses.com/en/resorts/con-dao/  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Има ли къде да се остави багаж за няколко часа в Себу? Ще пристигнем с фери около 16ч а за летището ще тръгнем към 22:30, в което време ми се иска да се разходим малко и да вечеряме. Има ли места за оставяне на багаж на пристанището или по центъра? 

Връзка към коментар

Аз да попитам някой със скорошни впечатления за Бангладеш? Запознах се със симпатично семейство от Бангладеш на Fulidhoo, а и за Коледа има евтини билети все още на airarabia до Чаторанг( не го бях чувал). Идеята е плаж, гледам че от Чаторанг полети има само до ОАЕ и вътрешни, едва ли може да се отскочи лесно до друга държава в ЮИ Азия.....

Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 3 часа, ivan69 каза:

Аз да попитам някой със скорошни впечатления за Бангладеш? Запознах се със симпатично семейство от Бангладеш на Fulidhoo, а и за Коледа има евтини билети все още на airarabia до Чаторанг( не го бях чувал). Идеята е плаж, гледам че от Чаторанг полети има само до ОАЕ и вътрешни, едва ли може да се отскочи лесно до друга държава в ЮИ Азия.....

Преди месец бяхме там, визата е 50$, държавата с най-замърсен въздух в света (или поне в топ 3), трафика е просто брутален, мръсотията е издигната на други нива. Определено не бих ти го препоръчал за почивка, по-добре директно отиди към ЮИ Азия, която и държава там да избереш, ще бъде в пъти по-добре от Бангладеш. 

После при връщане в Индия ти се струва, че се връщаш в някакъв курорт.

• Харесвам 6
  • Шок 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Мирослав Василев каза:

Преди месец бяхме там, визата е 50$, държавата с най-замърсен въздух в света (или поне в топ 3), трафика е просто брутален, мръсотията е издигната на други нива. Определено не бих ти го препоръчал за почивка, по-добре директно отиди към ЮИ Азия, която и държава там да избереш, ще бъде в пъти по-добре от Бангладеш. 

После при връщане в Индия ти се струва, че се връщаш в някакъв курорт.

Аз мисля все пак да съм по крайбрежието, нямам работа в Дака. Визата on arrival ли е? Вероятно ако букна билети ще ми трябват и свързващи полети до ЮИА. Надявам се от Дака да може да се лети. Мога ли с една виза да изляза и вляза отново в рамките на 15 дни или трябва нова?  Вие с какво летяхте до Индия и на каква цена?

Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 13 минути , ivan69 каза:

Аз мисля все пак да съм по крайбрежието, нямам работа в Дака. Визата on arrival ли е? Вероятно ако букна билети ще ми трябват и свързващи полети до ЮИА. Надявам се от Дака да може да се лети. Мога ли с една виза да изляза и вляза отново в рамките на 15 дни или трябва нова?  Вие с какво летяхте до Индия и на каква цена?

Визата е при пристигане, трябва да имаш разпечатана резервацията ти за хотел за целия престой, билета за напускане на страната също на хартия, попълнена декларация (взима се от гишето при пристигане) и разпечатка, че си платил визата (първо се плаща и после отиваш да ти я сложат в паспорта). За два часа може и да се оправиш. Визата е еднократна.

До Делхи от Дака бяхме с Вистара, но има избор и на други авиокомпании, като цената беше между 150 и 200лв на човек еднопосочен.

Вътрешните полети в Бангладеш се изпълняват от Biman, US-Bangla или Novoair най-често.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Мирослав Василев каза:

Визата е при пристигане, трябва да имаш разпечатана резервацията ти за хотел за целия престой, билета за напускане на страната също на хартия, попълнена декларация (взима се от гишето при пристигане) и разпечатка, че си платил визата (първо се плаща и после отиваш да ти я сложат в паспорта). За два часа може и да се оправиш. Визата е еднократна.

До Делхи от Дака бяхме с Вистара, но има избор и на други авиокомпании, като цената беше между 150 и 200лв на човек еднопосочен.

Вътрешните полети в Бангладеш се изпълняват от Biman, US-Bangla или Novoair най-често.

Това с еднократна виза е леко неприятно, ще го помисля още малко, но ако трябва 2 пъти да плащам Виза се обезсмислят евтините полети, ще разгледам дали за обратен полет се предлага нещо евтино до ОАЕ извън Бангладеш. Освен до Индия, до другаде може ли да се лети? Малайзия да речем, че е безвизово....

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.