Прескочи до съдържание

Базел, Колмар и околностите


Бръмбар

Препоръчани мнения

Докато се чудех какво да правим през ваканцията през ноември, импулсивно купих билети за Базел за по 20 лв в посока. Първоначално идеята беше Швейцария, понеже не съм ходила, но после завих в посока Франция и Колмар и само един ден оставих за Базел.  Периода е 1-5 ноември и малко в средата на нищото - т.е хем е студено вече, хем още не са открили коледните базари, но беше продиктувано от периода на ваканцията. В момента съм резервирала 2 нощувки в Колмар, 1 в Мюлуз и последната в Базел. Не знам доколко добре съм ги разпределила. Ще съм благодарна на идеи и предложения, как да разпределя времето и какво да включа.

 

Чудя се също 2 дни напълно на Колмар ли да ги отделя или да направим кратки пътувания до Риквир и Есгишем. Красиви са много, гледах и снимки в темата за малките, чаровни градчета, но от друга страна малко еднотипни ми се струват, а и не знам доколко времето ще предполага целодневни разходки навън. Страсбург в момента не ми е в плана. Мюлуз го избрах да е в средата на пътя към Базел, заради лесните връзки и заради музея на автомобила и евентуално зоологическата градина. Препоръки какво да се види в Базел, а и в другите градчета са добре дошли.

Редактирано от Бръмбар
Връзка към мнение

Ако не сте били в Страсбург, горещо го препоръчвам - вместо 2 дни в Колмар, аз бих прекарала ден в Колмар и ден в Страсбург.

Редактирано от obsession
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Горещо препоръчвам селцата около Колмар . Рибовиле беше много приятно селце, докато от Риквир не бяхме толкова впечатлени . 
Старата част на Страсбург също е страхотно място за разходка . 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Два дни за Колмар са много, ние го обиколихме 2 пъти за няколко часа, че и с почивки . Отделете единия за селцата. В моята тема са пуснали разписанието на автобусите. За Милюз, не знам, той пътя е едно нищо. Сен Луи - Колмар 30 мин. В Страсбург също има мини зоологическа градина (бяхме) в Парк дьо Оранж (който е до европейските институции), всъщност, противно на повечето хора, този парк беше нещото, което ни хареса ОТ Страсбург. Плюс катедралата. Другото... Нищо уау. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение


За Колмар в този период на годината ден е напълно достатъчен, дори може да се комбинира с някое близко селце. Базел мен лично не ме впечатли особено и добре, че му бяхме отделили само един следобед, вероятно защото го оставихме последен и някак се бяхме наситили, но пък има много музеи за разглеждане, над 40 са, та зависи от интересите и целта на посещение. Нашите нощувки бяха в Колмар, само последната в Базел поради ранния полет.
Рибовил много ни впечатли, Рикевир е просто задължителен, Егишем и Кайзерсберг са очарователни.

Базел - разходка в стария град, катедралата Мюнстер е впечатляваща, както и кметството от червеникав камък. Емблематични за града са фонтанът Тингели, Портата Шпален  и най-старият пешеходен мост на река Рейн - Mittlere Brucke.

В Колмар най-интересни са Малката Венеция и старата част на града, там уличките са тесни и много цветни. Забележителности в града са Доминиканската църква,  готическата катедрала Св. Мартин, Maison Pfister- Къщата на хлебаря  и  Maison  Frederic-Auguste Bartholdi - домът, в който е роден автора на Статуята на свободата

В Егишем  самата атмосфера е уникална, ще видите  Chateau Saint-Leon, а на самия площад се намира и фонтана  Saint-Leon

Рикевир е един от най-добрите винарски райони: Старото кметство, къщите Maison Schickhardt и Maison dite du Cloutier, измервателния фонтан Fontaine de la Sinne,  впечатляващата 25 метрова кула Dolder  и портата  La Porte Haute

 

 

 

 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение

Благодаря на всички за предложенията и на Георги за препратката към другата тема. Не бях я намерила, а тя е доста изчерпателна. Вдъхновението на Фичо също съм го пропуснала :-))

 

Ще отделя единия ден от двата за Колмар на селцата, може и евентуално Страсбург, ако времето позволява.

 

Château du Haut-Kœnigsbourg изглежда интересно, но ще сме без кола и не знам долколко ще е лесно достъпно,

Редактирано от Бръмбар
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Ще имам 2 дни в Базел, струва ли си единия да ходя до Цюрих или не. Обичам старите части на градове, ако атмосферата е близка няма да ходя.

 

И едно питане, тия 2 дни мога ли да искарам с карта само или ще ми трябва кеш (за градския трянспорт примерно, макар че аз само в центъра ще шматкам). И ако трябва кеш евро не става сигурно?

Връзка към мнение
преди 43 минути , 招き猫 каза:

Ще имам 2 дни в Базел, струва ли си единия да ходя до Цюрих или не. Обичам старите части на градове, ако атмосферата е близка няма да ходя.

Два дни са много за Базел, според мен. Не съм бил в Цюрих, но от това което съм виждал/чувал/чел - бих отишъл там единия ден. 
Другият вариант, ако не си ходил(а) в Елзас,  е да се метнеш на Фликсбуса и за 1h40m. си в Колмар и от там вече може да се отскочи и до някое от съседните градчета/селца като Рикевир, Рибовиле, Егисхайм, ect.
 

Връзка към мнение

Цюрих не е лош, ама някак си не си струва да се ходи специално там. Бих отишъл в Елзас или някъде из Алпите дори за малко...

Връзка към мнение

Имам 4 дена във Фрайбург (по работа, то там си е скука) и един ден ще ида до Стразбург, и после 2 в Базел (заради летището)  за това попитах дали има смисъл до Цщрих или спокойно да си преживям в Базел 2 дни 🙂 

Връзка към мнение
10 minutes ago, 招き猫 said:

Марси, не разбрах обаче за картите и кеш-а в Базел какво да правя 🙂

Картите вървят със сигурност. Иначе все с франкове сме били кеш. Но навсякъде приемат и €.

Хайде- на повечето места.

Дори има плащане на автомати разни с €.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.