Прескочи до съдържание

Хамбург, Любек, Шверин и Люнебург планиране и транспорт


mary_shery

Препоръчани мнения

Здравейте! Планирам скоро ходене до Хамбург и района и желанието ми е да видя Любек, Шверин и Люнебург. За съжаление и трите попадат в различни провинции и ситуацията с билетите за влаковете ми е леко неясна. Въпросът ми е за билетите Schleswig-Holstein и Mecklenburg-Vorpommern дали се включва транспорта в Хамбург и дали в Mecklenburg-Vorpommern се включва и Любек. Доколкото виждам Люнебург май остава извън зоната и на двата билета, а е много близо до Хамбург. Някой ходил ли е до там с транспорт?

За разбиращите немски има някакво описание в сайта:

https://www.bahn.de/p/view/mdb/bahnintern/angebotsberatung/regio/laender-tickets/pdfs/2017/mdb_248249_040517_geltungsbereich_meckpomm_ticket.pdf

 

https://www.bahn.de/p/view/mdb/bahnintern/angebotsberatung/regio/laender-tickets/pdfs/2017/mdb_248250_040517_geltungsbereich_schleswig-holstein-ticket.pdf

Връзка към мнение

Важи за регионални влакове и градски транспорт за

-Mecklenburg-Vorpommern

-Brandenburg

-Hamburg

-Schleswig-Holstein, Любек е включен тук

-Polen/Полша

 

Шверин и Любек в един ден ми се струва много, но е въпрос на интереси. Бих препоръчала Любек и Травенмюнде(на Балтийско море) за ден. 

Иначе Люнебург и Бремен в един ден също е опция, с Niedersachsenticket.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Здравей БраниB  ,

А става ли с FLIXBUS Хамбург - Шверин с 3 часа престой -Любек с 2 часа престой, а от Любек до Хамбург с влак в един ден? Занма , че ще е на тъгъдък но нямам друг избор.

 

 

Връзка към мнение
  • 1 година по-късно ...

Аз съм пътувала много с Niedersachsen Ticket - той покрива цялата провинция Niedersachsen (където е Люнебург), както и Хамбруг, и Бремен.

А ако си през уикенд можеш да видиш Schönes-Wochenende-Ticket (но нашите представи за уикенд малко се разминават с тези на Deutsche Bahn)

Със сигурност си на сметка, ако сте повече хора - до 5, вкл.. Имат ограничение кои влакове покриват, но пък ти важи и за градския транспорт.

Аз съм ги ползвала много интензивно, но през 2004. Сега попрочетох набързо, няма големи промени.

  • Благодаря 2
Връзка към мнение
  • 4 години по-късно ...

Здравейте, 

Нека се опитам да съживя темичката :).

През Септември ще бъдем за 5 дена в Хамбург и съм решил да отделя един ден за Любек и един за Бремен.

За Любек съм се спрял на това :

https://www.dbregio-mecklenburg-vorpommern.de/db-regio-mv/tickets-und-tarife/mecklenburg-vorpommern-ticket

 

А за Бремен на :

https://www.bahn.de/angebot/regio/laender-tickets/niedersachsen-ticket.

 

Правилно ли разбрам, че освен за регионални влакове важат и за гр транспорт в двата града, и освен това  и в Хамбург? 

 

И второ , моля за практически съвет как бихме могли да съчетаем пътуването до Любек за да видим макар и за час прилива или отлива на морето .

Благодаря предварително!

 

 

 

 

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
На 31.08.2023 г. в 9:46, Niki_1978 каза:

как бихме могли да съчетаем пътуването до Любек за да видим макар и за час прилива или отлива на морето .

  От   тук    например, можете да проследите разписанието на приливите и отливите по дати и да си направите сметка кога да сте там. Относно транспорта, мисля, че няма някакви промени и трябва да е така, но  вижте дали и вариант с 49 € тикет-а няма да ви излезе достатъчно евтино, а със сигурност е супер удобно с него, защото важи за всякакъв транспорт из цяла Германия, с изключение на международните и влаковете на дълги разстояния, фликс-бусите и фликс-влаковете, както и атрактивните влакчета-музейни експонати.

Връзка към мнение

iaia_mama, много благодаря за инфото!

Разгледах условията за този билет и наистина е супер изгоден.

Само не ми е ясно как да се възползваме от него за 5 дена .

В сайта bahn.de пише буквално:

Is the Deutschland-Ticket available as a monthly ticket?
No, you can only purchase the Deutschland-Ticket as a subscription.

Тоест може да се закупи само като абонамент.

Моля   за малко пояснение и отново благодаря!

Връзка към мнение
Преди 1 час, Niki_1978 каза:

iaia_mama, много благодаря за инфото!

Разгледах условията за този билет и наистина е супер изгоден.

Само не ми е ясно как да се възползваме от него за 5 дена .

В сайта bahn.de пише буквално:

Is the Deutschland-Ticket available as a monthly ticket?
No, you can only purchase the Deutschland-Ticket as a subscription.

Тоест може да се закупи само като абонамент.

Моля   за малко пояснение и отново благодаря!

Точно така, 49€ тикет-а е абонаментен. Според мен това е тъпо и създава излишни затруднения, би трябвало да има опция сам да посочиш дали го искаш като абонамент или само за конкретен месец. Иначе, няма значение колко дни ще го ползваш, важи за календарен месец. Аз през юни го купих някъде в началото, ползвах го 6 дни и ми беше много изгоден. Освен това, според правилата им, купиш ли го, трябва да откажеш абонамента за следващия месец веднага и то до десето число на текущия месец. Обаче аз през юни се замотах нещо и го отказах чак след 20-ти  - е, до този момент не са ми удържали пари за следващите месеци, не знам дали е случайност или си е възможно.

После, ако след някой-друг месец отново решиш да отидеш до Германия и пак искаш да си купиш 49€ тикет - да, няма проблем да подновиш абонамента. И всъщност този билет е много удобен, ако поне 5-6 дена си в Германия и пътуваш много и особено на по-далечни разстояния. Но, ако в рамките на 5 дни си основно в някой голям град и само 1-2-3 пъти отидеш до съседен град, замък или друг обект, град, село, езеро и т.н. които са в същия регион, тогава мисля, че по-изгодно би било да ползваш регионален билет за цял ден, особено, ако е събота или неделя, защото тогава той важи от 00ч до 03ч чак на следващия ден и с него можете да пътувате до 4-5 души с малко доплащане.
Така че, според мен, решете къде точно искате да отидете, вижте колко ще ви струва с обикновен билет от т.А до т.Б, после с регионален билет, който също включва всякакви регионални влакове + всякакъв транспорт градски транспорт без лифтове и таксита. Освен това регионалните билети са валидни не само до границата на съотвения регион, а и до първото близко населено място след тази граница, че дори и в чужбина, ако една от границите на региона е държавна. Примерно, с Байерн тикет може спокойно да отидеш до Куфщайн или Залцбург, които са в Австрия.
Има също и еднодневен билет (44€), който важи за неограничено пътуване с регионалите влакове и градския транспорт в цяла Германия и с по няколко евро доплащане могат да пътуват до пет души и три деца от 6 до 14годишна възраст с него. Обмислете и преценете как ще ви е най-удобно.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
На 12.09.2023 г. в 10:34, Niki_1978 каза:

:give_rose:iaia_mama :give_rose:

Здравей Niki_1978 

Ако вече сте приключили пътешествието си в и около Хамбург, ще се радвам да разкажеш впечатленията си, и да дадеш някои насоки, къде бяхте, какво ви хареса, има ли нещо, което е добре да се знае и т.н..

На нас ни предстоят два дни в Хамбург през октомври и все още редя някаква програма....

Благодаря!

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...
24 minutes ago, ruwenzogy said:

Някой знае ли дали съществуват тези билети от 49 евро, които ги имаше миналата година ?

 

Разбира се

https://int.bahn.de/en/offers/regional/deutschland-ticket

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Тези билети нали освен за регионалните влакове се ползваха и в градовете за градски автобуси, трамваи, влакчета и друг обществен транспорт..

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 12 минути , master_of_germs каза:

Има ги билетите и да, важат за всичко без бързи влакове, лифтове, фериботи...

За пълна точност: 49€ тикет важи за бързите влакове, но тези, които са RE (регионал експрес). Не важат за IC, EC, ICE (скоростните влакове на дълги разстояния, които пътуват с над 200км/ч). Но има и изключение - 49€ тикет към момента важи за скоростните влакове единствено по отсечката Rostock Hbf и Stralsund Hbf.  А в момента се водят преговори с немските провинциални правителства и за още изключения за определени участъци. Когато има резултат, ще бъдат обявени и тези отсечки.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.