Прескочи до съдържание

Глоба - Абу Даби (ОАЕ)


Препоръчани мнения

Здравейте,

Днес намерих фиш на чистачката за неправилно паркиране. Крайна кола се падах и 20 см. трябваше да съм извън очертанията, понеже и колата до мен беше влязла в моите очертания. Изключително нелепа ситуация и то не на главна улица, булевард, да съм затворил някой, а на паркинг на хипермаркет (Lulu)...

Проблема е стойността на фиша AED 1000 (~ 450 лв.), което е безумно много.

Мога ли да не го плащам?

Връзка към мнение
Боян Димитров

За можене можеш. Мене ме глобиха в Ирландия със 120 евро за 59км на ограничение 50. Получих го по пощата и беше 120 евро, ако ги изпратя до месец или 150 евро и 5 точки, ако не ги изпратя. Оставих ги да се оправят с нашата милиция за точките. Пари не съм пращал и засега няма последствия. Макр че съм чувал, че в някои държави (САЩ например) давността не съществува и ако се пренесеш там , я плащаш глобата с лихвите.

Все пак имай впредвид, че като си рентвал колата си си давал кредитната карта. В ОАЕ доста неща ги дърпат автоматично. Примерно тол таксите идват на разпечатки от камерите, направо в рент а кар-а. Но на твоя място щях да се скатавам, ако мине, мине.  

Редактирано от Боян Димитров
Връзка към мнение

Виж какво пише за сроковете за плащане. Ако не платиш веднага, вероятно ще мине през рент-а-кар компанията, която ти има кредитната карта, точно за такива случаи, та ако няма допълнителни глоби при закъснение може да пробваш да се скатаеш до последно... Също така ако мислиш пак да се връщаш там и да наемаш кола е добре да си чист, но всичко има давност

Връзка към мнение

То за толкова парички съм готов по най-бързия начин да си блокирам картата, даже да си закрия сметката, момента, в който ми освободят депозита...

Не мисля, нито да наемам кола, нито пък да се връщам скоро в страната...

Последствия по-сериозни дали може да има?

Връзка към мнение

Глобата рано или късно ще стигне до рентал кар фирмата, а тя като ти има картата ще може да си я задържи от нея. Включително административна такса, която може да варира в огромни граници. От много бегло търсене в интернет видях, че глобите се следят при годишната пререгистрация на колата, така че няма как да се мине между капките. Други коментари чета, че санкциите за живущите там (дори и чужденци) са доста сурови, дори е имало планове да не ги пускат да напускат държавата преди да са си платили глобите, виж това: http://www.timeoutdubai.com/community/news/72592-what-could-soon-happen-if-you-dont-pay-traffic-fines-in-dubai

 

Ако платиш в 15 дневен срок, има 20% отстъпка. Можеш и да обжалваш, като обясниш например това за съседната кола до теб, но не знам какви са шансовете ти за успех и каква е процедурата за туристи. 

 

П.С. Сумата наистина е сериозна, по това което чета неправилното паркиране е 200 дирхама, даже се хвалят че са ги намалили скоро глобите. Сигурен ли си, че е за неправилно паркиране?

 

П.С.2. Силно вероятно е да проверят първо дали има глоби преди да ти освободят депозита. До колкото виждам става лесно и онлайн. 

 

Връзка към мнение

Аз имах случай в САЩ и Португалия да ни глобят с кола под наем, като и в двата случая не успяхме да платим глобата на място и никой не се опита в последствие да ни удържи глобата от банковата карта или да ни я изпрати на адрес. В различни държави има различно законодателство. Има държави, където единствено шофьорът може да бъде глобен, но в други държави собственикът на колата е солидарно отговорен за глобите. Ако си смъкнеш лимита на карта на нула или я смениш може и да не успеят да ти вземат глобата.

Ако нямаш път към ОАЕ следващите 5 години не мисля. че ще е проблем, но съм чувал за случаи при които на някой са вадели глоби от преди години когато се е появавял в дадената държава.

Редактирано от Topfly
Връзка към мнение

Ние пролетта като ходихме рентакар а ни блокираха сума, която беше за евентуални глоби и такси. Мисля, че от нея ще си удържат, блокирната сума беше около 1500 дирхама. 

Връзка към мнение

Както Георги каза административните такси на рентакара са доста солени. В Малта, глобата е 24 евро, има отстъпка, ако платиш по- рано, а Голдкар взима 50 евро административна такса, за да плати глобата. Аз бих я платила. Не са малко пари, вярно си е, но пък толкова много ли са, че да ги мислиш и да се занимаваш със закриване на карта, намаляване на лимит и т.н.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Георги Матеев

Със сигурност мога да потвърдя, че в ОАЕ рентал компаниите първо проверяват за наличие на глоби (местната полиция ги обработва супер бързо и после всичко се вижда онлайн) и чак след това освобождават депозита. За съжаление си в доста неизгодна позиция.

 

Оспорване размера на сумата звучи като загубено време, аз лично бих платил глобата веднага с отстъпка + да си спестя допълнителната "административна такса" (печалба от въздуха) на рентал компанията, която със сигурност ще е неприятно голяма.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Точно така и се получи. Прибраха си паричките и то светкавично. Едва 3 часа след като оставих колата получих платежна разписка и транзакция по картата + 10-тина % от стойността административна такса... :(

Неприятно, но здраве да е.

  • Шок 2
  • Браво 1
Връзка към мнение

Еххх!!! Колко късно го виждам!!!

 

 Има начин да се оспорят и даже да падне, аз съм го доказвала. Иначе веднъж си платих 100 лева, не ми се разправяше.

 

 Ако друг път има нещо подобно - пишете ми и някой да ме тагне и извести, познавам ги тези нагляри, понякога минава...

 Не си оставяйте глоби в Дубай или Катар, после не може да им ползвате авиолиниите дори, под страх да не променят закона и да ви заловят ма летището за неплатени глоби. Знам за такъв случай в Катар.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.